Arabia Saudită și-a deschis porțile pentru turism. Viza se poate lua on-line.

Arabia Saudita

Încet, încet, cam toate țările lumii își deschid mai larg porțile pentru turism. E și normal – industria turismului a explodat în ultimele câteva decenii, devenind una dintre cele mai importante industrii din lume. Până acum, Arabia Saudită nu avea viza turistică. Turismul era interzis în această țară retrogradă. Singura activitate turistică în această țară era Hajj-ul – imensul pelerinaj anual obligatoriu pentru orice musulman din lume. Dar exista o viză specială – „viza de Hajj” care se lua în anumite condiții. Chiar și în acele condiții, exista infrastructură turistică pentru că totuși 3% din PIB-ul țării provine din acest turism religios (similar, în ultimă instanță cu ce fac românii care vizitează Israelul și Palestina). Mai existau viza de business (dacă te duceai cu treabă), viza de studii (dacă studiai în Arabia Saudită), viza de lucru, viza dacă aveai familie acolo și voiai să o vizitezi, viza de tranzit (dacă îi convingeai pe consulii saudiți că tu vrei să iei autobuzul din Dubai în Amman) și atât. Nu exista ideea de turism.

De când e la putere MBS (Mohammad bin Salman), prințul moștenitor al Regatului Protector al Celor Două Moschei Sfinte (cum este cunoscută țara), acesta a creat un program numit Vision 2030 – o idee despre cum să se dezvolte Arabia Saudită în următorul deceniu pentru a putea supraviețui unei epoci post-petrol. Mai devreme sau mai târziu, petrolul se va termina sau lumea va trece la alte forme de energie (mă rog, cererea încă crește în fiecare an, dar odată cu proliferarea mașinilor electrice, cererea va scădea), așa că țările din Golful Persic caută metode de diversificare – Dubaiul mizează pe turism și pe drept centru de afaceri, Abu Dhabi se gândește și el la turism, Qatar-ul investește în străinătate, dar și pentru a deveni un pol al sportului mondial… Arabia Saudită nu a făcut nimic. În prezent, petrolul reprezintă 42% din PIB-ul Arabiei Saudite (și 90% din exportul acestei țări), în timp ce petrolul reprezintă doar 5% din exportul Dubaiului (iar turismul, 20%). Așa că MBS a zis că e timpul să facă și el ceva.

Ușa a fost deschisă un pic prin apariția unor vize speciale pentru puținele evenimente culturale și sportive care au loc în Regat. Și în urma unei megalansări (dacă ați remarcat pe Facebook niște filmulețe care arată niște locuri superfaine care spuneau „nu este Maldive”, „nu este Petra” etc., acela era teaserul campaniei de lansare a Arabiei Saudite ca destinație turistică.

Are Arabia Saudită ce arăta ? Da – aici există al doilea oraș că importantă al vechiului Imperiu Nabateean, după Petra. Se numește Mada’In Saleh și se află în nordul țării, nu departe de granița cu Iordania. Mai există orașul vechi Jeddah (care este capitala comercială a Regatului) și, probabil, mai există și altele, dar, sincer, nu am studiat prea mult ce poți vedea într-un Regat închis. În plus, MBS anunță niște investiții halucinante (de aproape 1 trilion de dolari) pentru a construi o Riviera la Marea Roșie care să bată Sharmul egiptean, într-un arhipelag cu 50 de insule, un oraș al distracțiilor și multe alte atracții.

Deschiderea turistică a Arabiei Saudite a fost anunțată cu surle și trâmbițe (și cu un buget corespunzător) în toată lumea și pe rețelele sociale. Din câte știu, singura țară europeană în care ambasada Arabiei Saudite nu a făcut nimic pentru promovarea noului statut „deschis” al țării este România.

 

Care sunt barierele de a vizita Arabia Saudită.

Arabia Saudită este cea mai habotnică țară islamică de pe Planetă. Urmând filozofia wahabită, cea mai conservatoare posibil, până recent femeile nu aveau dreptul să conducă o mașină, nu puteau să iasă din casă fără o rudă de sex masculin, îmbăiatul în costum de baie era o halucinație, iar evenimentele distractive erau absolut interzise… lucrurile s-au mai schimbat, dar, evident, nu sunt văzute cu ochi buni de imensa majoritate a populației.

Arabia Saudită este în război cu Yemenul. Dacă, până acum, războiul era unidirecțional (adică, Arabia Saudită bombarda și îi ucidea pe yemeniți), de ceva timp încoace, „jocul” s-a mutat și pe teritoriu saudit. Aeroporturile principale ale țării au fost lovite de rachete yemenite, iar cea mai mare lovitură a fost bombardarea de către Yemen a principalelor rafinării saudite cu ajutorul unor drone. În plus, chiar zilele acestea, un purtător de cuvânt yemenit a anunțat o ofensivă a armatei Yemenului pe teritoriul saudit care ar fi făcut câteva mii de prizonieri de război saudiți.

Femeile sunt obligate să poarte abaya. Nu, nu e o eșarfă pe cap cum e în Iran și ascunderea oricăror părți din corp (dar pot purta blugi și tricouri cu mânecă lungă fără nicio problemă), e vorba de veșmântul tradițional complet negru și care să ascundă aproape totul. E posibil că Arabia Saudită să urmeze exemplul altui stat fundamentalist musulman – Maldive, care consideră atolii cu resorturi că având statut de extrateritorialitate. Posibil, așa vor fi considerate stațiunile de litoral ce urmează a fi construite, zona turistică a Petrei saudite și alte câteva locuri. Dar în alte locuri, e musai ca femeile să poarte abaya (am dubii că promisiunea ca turistele să fie scutite de purtatul abaya ar putea fi implementată).

Alcoolul este strict interzis pe teritoriul Arabiei Saudite. Consumul poate fi pedepsit prin biciuire publică și chiar mai rău.

Localnicii nu sunt obișnuiți cu turiștii. Da, există străini pe teritoriul Arabiei Saudite, dar imensa majoritate sunt la muncă (unde sunt tratați ca sclavi) sau pentru afaceri. Este evident că turiștii „obișnuiți” vor fi priviți ca o curiozitate în următorii ani. Deși saudiții probabil au aceleași îndatoriri de ospitalitate ca întreaga lume musulmană, nu este sigur cum vor reacționa aceștia. Pot fi de o bădărănie extremă sau pot fi extrem de binevoitori. Rămâne de văzut.

Infrastructura turistică pentru zonele cu atracții din afara locurilor sfinte este, probabil, precară. Ca să vizitezi Mada’In Saleh până acum câțiva ani, era practic imposibil. Probabil, și accesul spre alte atracții naturale din peninsulă. Bănuiesc că în afara centrelor economice majore (Jeddah, Dammam, Riad), nu există locuri de cazare, nu există prea multe agenții de turism locale capabile să organizeze tururi. Probabil, la început, singura posibilitate este să închiriezi vreo mașină din Jeddah, să iei un cort cu ține și să pleci spre locurile interesante din regat. Probabil, a călători prin Arabia Saudită este de asemenea un lucru foarte scump.

 

Cum poți aplica pentru viza de Arabia Saudită

Ei bine, dacă îți dorești să fii printre primii turiști în Arabia Saudită, aceștia sunt pașii care trebuie făcuți.

România se află printre cele 49 de țări admise în programul de e-visa și visa-on-arrival.

E-Visa este valabilă 1 an, poți să intri de mai multe ori, dar nu poți sta pe teritoriul țării mai mult de 180 de zile într-un an. În plus, nu poți sta mai mult de 90 de zile într-o singură călătorie. Poți vizita tot teritoriul țării, mai puțin locurile sfinte (Mecca și Medina), care sunt rezervate strict musulmanilor (dacă ești musulman, poți să le vizitezi fără nicio problemă) și, probabil, zone de frontieră „fierbinți”, cum e cea cu Yemenul sau Qatarul.

Prețul unei vize este de 440 de riali saudiți (107 euro), făcând din viza saudită una dintre cele mai scumpe de pe Pământ.

Pentru a obține viza, trebuie să aplici aici.

 

Și dacă vă duceți, să-mi spuneți și mie cum e :).

 

Categorii:
Arabia Saudita · Vize

Comentarii

  • shaks spune:

    Daca esti musulman aplici pt viza de turist si vizitezi Mecca/Medina, sau trebuie sa aplici pt viza de Umra/Hajj (vizitarea locurilor sfinte)? Si daca aplici pt acelea, iti dau posibilitatea sa vizitezi si alte locuri din tara? 🙂 to be answered

  • Loredana S spune:

    Buna ziua! Doresc sa plec in Ryadh din 8 decembrie pana in 13, iar din cate am citit pe MAE, nu mentioneaza niciunde ca se poate obtine altfel visa decat de la consulatul Arabiei Saudite in Bucuresti. Pe langa asta spun ca ai nevoie de o carte de sejur si vaccinare obligatorie cu 10 zile inainte de calatorie. Este adevarat?

    • Imperator spune:

      Site-ul MAE nu este actualizat, pentru ca noua legislatie saudita a intrat in vigoare in septembrie. In medie, din ce am vazut, MAE actualizeaza informatiile dupa circa 6 luni – 1 an de la schimbari.

      • Loredana S spune:

        Multumesc din suflet pt raspuns! Deja am inceput sa ma panichez cum ca as avea nevoie sa ma vaccinez sau sa mai trebuiasca sa merg pana la ambasada

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Arabia Saudita
Mursi Etiopia
Samarkand Uzbekistan Asia Centrala
14. Fata Din Vietnam
Primarie Cape Town
Al Ula Arabia Saudita
Catalina plane
Mursi Etiopia
Samarkand Uzbekistan Asia Centrala
14. Fata Din Vietnam
Primarie Cape Town
Catedrala Sf. Isac St. Petersburg
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
. Wroclaw