Idee pentru Anul Nou 2020. Revelion în Malta

Malta

Malta

De foarte multe ori și mai ales în perioada aceasta, primesc foarte multe întrebări în care mi se solicită recomandări de destinații pentru Revelion. Mai aproape, mai departe, mai ieftine, mai scumpe, mai peste mări și țări, mai peste maximum o mare :). Evident, prima întrebare este cam unde ai vrea – la rece și zăpadă, la călduț și atmosferă primăvăratică, la cald și plajă. Mie, personal, îmi place să fac revelionul (sau, mă rog, perioada din preajmă) în zone mai călduroase … ultimul revelion făcut în România a fost în 2001 și de atunci… Atena, Malta, Barcelona, Roma, Boracay, Barbados, Nazca sau Phuket, ca să menționez doar câteva destinații. Majoritatea îmi spun că vor în zone călduțe și nu tocmai îndepărtate, așa că recomand cu mare plăcere zona mediteraneeană, printre idei regăsindu-se întotdeauna și Malta.

De ce Malta? Pentru că, deși pare mică, mică (este cea mai mică țară membră a Uniunii Europene), are o grămadă de locuri faine de vizitat și experiențe de avut. E, probabil, țara cu cea mai mare densitate de locuri care merită vizitate din întreaga Europa (evident, exceptând țări liliputane gen Vatican sau Monaco). Am fost de două ori în Malta (o dată – de revelion, o dată – vara), de fiecare dată am stat o săptămână și pot spune că am plecat de la locuri pe care mi-aș fi dorit să le văd și pur și simplu nu am avut timp.

Cum am găsit Malta de revelion. În primul rând, era cald și bine… venit dintr-un București unde temperaturile diurne de sub zero erau norma, am aterizat pe aeroportul din Malta care m-a întâmpinat cu o temperatură de 18 grade Celsius. Și, sincer, când ajungi în plină primăvară și îți dai jos cojocul gros, ai parte de un sentiment de bine. Schimbasem avionul la Roma, unde nici acolo nu era așa de cald :). A fost soare toată săptămâna cât am stat în Malta și acea senzație de bine dată de primăvară.

Dacă credeți că mergeți în Malta pentru plajă, va înșelați. Temperatura nu este de plajă, de revelion, și Malta nici nu are prea multe plaje de felul ei, în schimb puteți descoperi o țară absolut fascinantă, cu urme istorice de mii de ani (Malta are temple care, susțin ei, sunt mai vechi decât Piramidele egiptene), cu arhitectură plăcută, cu panorame excelente, cu atracții faine și cu acea atmosferă de la dolce vita mediteraneeană.

Principala zona de distracții din Malta se află pe coasta nordică, nu foarte departe de La Valletta – se numește St. Julian’s. Pentru că Malta a fost colonie britanică (iar una dintre poveștile lor de eroism este legată de cel de-al Doilea Război Mondial, când insula a rezistat cu bravură asaltului aviației germano-italiene și nu s-a predat, continuând să fie parte a drumului strategic dintre Marea Britanie și India, pe care britanicii îl împănaseră cu colonii (Gibraltar, Malta, Cipru, Suez, Yemen, Oman). Una din poveștile interesante pe care le auzi se desfășoară în Mosta, o biserică imensă construită în secolul al XIX-lea, după modelul Panteonului din Roma și care se laudă că are cea de-a treia mare cupolă nesprijinită din lume. În timpul războiului, în aprilie 1942, mai bine de 100 de credincioși se rugau în biserica aflată nu foarte departe de aeroport (care, vă închipuiți, era o țintă foarte populară pentru Luftwaffe) în momentul în care o bombă de 500 kg a străpuns tavanul și a căzut în mijlocul bisericii, între credincioși. În mod normal, bomba ar fi ras biserica de pe fața pământului și i-ar fi ucis pe credincioși (sau pe cea mai mare parte a lor), dar bomba nu a explodat – i s-a spus „miracolul de la Mosta”. Unii istorici susțin că miracolul nu a fost chiar un miracol, ci mai degrabă rodul sabotajului prizonierilor de război sau al celor angajați cu forța în Germania din țări precum Franța, Olanda sau Danemarca, în industria militară, care cu bună știință încercau să facă produse cât mai proaste. Se pare că bomba de la Mosta a fost unul dintre ele.

Dar să revin la distracții. Fiind fostă colonie britanică și o destinație favorită pentru britanicii disperați după soare și un pic de căldură, Malta este cotropită non-stop de turiști britanici. Dacă te vei plimba prin St. Julian’s, vei avea parte de modul de distracție britanic, dar la căldură – puburi cu fish & chips, oceane de bere, englezoaice bețe și semidezbrăcate și cântecele care au făcut istorie în topurile britanice. Dar e un loc distractiv să sărbătorești revelionul (aici am fost în noaptea dintre ani și chiar a fost haios). De altfel, în ambele dăți când am fost în Malta, am fost surprins să aud foarte multă muzică veche – gen anii ’80 – ’90… Cred că se potrivea.

E imposibil să ajungi în Malta și să nu te lovești de moștenirea cavalerilor de la Malta (cunoscuți și sub numele de Cavalerii Ospitalieri sau Cavalerii Sf. Ioan). Ca și templierii sau teutonii, ospitalierii au fost un ordin cavalero-călugăresc format în Palestina în perioada regatelor cruciate. După ce regatele cruciate au căzut unul după altul sub loviturile localnicilor arabi, Ospitalierii s-au refugiat în Cipru și apoi în Rhodosul pe care l-au deținut. De fapt, cavalerilor le-a plăcut să aibă o insulă pe care s-o dețină. Ei au fost stăpânii de necontestat ai Rhodosului (dacă ați ajuns în Rhodos, sigur ați văzut orașul vechi, dar și citadele construite de cavaleri) timp de 200 de ani, până când au fost alungați de acolo de sultanul otoman Soliman Magnificul. Au fost alungați din Palestina în jurul anului 1300, iar din Rhodos, în 1522. Au primit, din partea puterilor occidentale, cadou insula Malta, unde urmau să se acopere de glorie în 1565. A fost istorica bătălie care a oprit expansiunea otomanilor în Mediterana – vechiul lor inamic, Soliman Magnificul, a trimis o flotă cu 40.000 de oameni pentru a cuceri Malta apărată de 800 de cavaleri și 8.000 de soldați. A fost momentul astral al Cavalerilor Ospitalieri, care i-au învins pe otomani, și mulți istorici consideră acest moment ca fiind finalul expansiunii otomane în Europa. Din acel moment (exceptând asediul Vienei din 1683), otomanii au fost împinși înapoi, pas cu pas.

Vei descoperi frumoasele palate cavalerești din capitala La Valletta (numită așa în cinstea conducătorului cruciat care a apărat insula de otomani), vei descoperi urmele lor în multe alte locuri de pe insulă.

Vei descoperi, de asemenea, un popor primitor, zâmbitor și un pic ciudat – așa cum noi suntem unicul popor latin care este ortodox și unicul ortodox care scrie cu litere latine, maltezii sunt unicii vorbitori de o limbă arabă care sunt romano-catolici în proporție de masă și vorbesc o unică limbă de origine arabă scrisă cu litere latine. Da, limba malteză este un dialect al arabei (asta sugerează că ei sunt urmașii arabilor care au ocupat nordul Africii, Sicilia și sudul Italiei, acum aproape un mileniu), dar nu al arabei contemporane, ci al arabei siciliene vorbite de acești coloniști musulmani din Europa sudică. Din punct de vedere genetic însă, maltezii sunt înrudiți cu sicilienii și calabrezii – vechii locuitori ai Maltei au fost eliminați de ocupația arabă venită din nordul Africii, iar teritoriul a fost repopulat cu coloniști veniți din Sicilia și Calabria, care vorbeau această arabă siciliană, azi dispărută.

Sincer, aș mai scrie probabil o carte întreagă despre Malta, dar mă opresc aici. Vă invit însă să aruncați un ochi asupra uneia dintre primele mele postări de pe blog, unde povestesc mai multe despre obiectivele turistice din Malta.

Și luați Malta în considerare pentru revelion ! Nu veți regreta.

 

Revelion organizat în Malta

Paralela 45 organizează și anul acesta un revelion în Malta. Cazarea este în St. Paul’s Bay, la sub 20 km de La Valletta, și în fiecare zi aveți posibilitatea să vă alăturați unei excursii opționale sau să vă relaxați, sau să vă plimbați pe cont propriu.

Plecarea este programată pe 29 decembrie 2019 și pachetul costă 640 de euro pentru 8 zile. În pachet aveți asigurat transportul cu avionul din București (cursă directă Wizz Air), inclusiv bagaj de cală și bagaj de mână (deci nu trebuie să plătiți în plus pentru bagaj), cazare într-un hotel de 4 stele, cina de Revelion și turul  capitalei, La Valletta.

Citiți aici toate amănuntele ––> Revelion Malta.

Imagini Malta

. Baraka Gardens La Valleta . La Valletta Panorama La Valletta Malta Biserica pe malul mari Sliema Malta Mdina Malta Panorama Mdina Biserica Mosta Hagar Qim. Malta Mall in Paceville Revelion Malta Revelion Paceville Malta

Tripsta-logo
Categorii:
Malta · Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest