Revelion la Atena

Acropole Atena

Parthenon, Atena

Gata, deși a tot fost cald până acum, am intrat în toamnă. În curând, o să vină și frigul, și, poate, zăpada…, și,evident, Anul Nou. Acum e perioada în care mulți dintre noi încep să se gândească ce fac de „Rev”. Și, evident, apar și ofertele… M-am gândit ca în articolul acesta și în alte câteva să povestesc despre locuri faine în care am făcut Revelionul.

Unul dintre cele mai haioase revelioane pe care le-am făcut acum mulți ani a fost în Atena. Era fix revelionul când o bună parte din Europa renunța la mărci, franci, guldeni și drahme și trecea in corpore la noua monedă europeană, euro. Da, am fost, probabil, unul dintre primii pământeni care au atins euro (la câteva ore după ce am trecut în Anul Nou, ATM-urile au început din nou să funcționeze și au început să verse euro…). Și imediat am intrat într-un fast-food (era singura unitate comercială deschisă la primele ore ale dimineții de 1 ianuarie) și am și folosit euro. Fast-food-ul era deja aprovizionat cu euro, așa că am primit rest în euro – era prima mea tranzacție cu bancnote ale monedei unice europene. Un pic mai târziu, era deja după-amiază, am cumpărat niște apă de la un chioșc. Un bătrânel a făcut niște ochi cât cepele când i-am dat o hârtie de 5 euro, s-a uitat la ea pe toate părțile, s-a uitat pe o broșură cu bancnotele euro, a scos calculatorul de euro-drahme și mi-a dat restul în drahme 😊. În trei luni, nu se mai acceptau drahme decât la bancă.

Cum a fost revelionul la Atena? Am zis, a fost foarte-foarte fain. Venit dintr-o Românie sub zăpezi (chiar și în Bulgaria era un strat zdravăn de zăpadă), Grecia m-a întâmpinat cu o vreme primăvăratică. Nu putea să nu te binedispună… Știți atmosfera aia chiar și la noi de prin martie, când, după zile friguroase, ai parte de o zi plină de soare și călduță, când toată lumea e veselă, și simți un zumzăit ca de cântec. Cam așa simți Atena la revelion, când ajungi din România.

Evident, am stat câteva zile la Atena și, după ce ne-am plimbat prin Plaka, am urcat pe Acropole, am vizitat urmele antice de prin oraș, am pozat caraghioșii evzoni și am intrat la micuțul (pe atunci) Muzeu al Parthenonului, am decis să facem și câteva excursii prin jurul Atenei. Am fost, o zi, prin Peloponez (ne-am oprit la canalul Corintului, care a transformat Peloponezul de facto într-o insulă, am urcat la vechea citadelă a Corintului, de unde ai parte de o panoramă superbă a zonei, am pășit pe urmele lui Agamemnon în Micene și, seara, ne-a prins plimbându-ne prin simpaticul oraș Nafplio, prima capitală a Greciei după independență.

Dar, probabil, cea mai frumoasă amintire o am de la apusul de soare de la templul lui Poseidon de la Capul Sounion. Capul Sounion este undeva la capătul coastei ateniene… Este un loc care, sincer, mi se pare croit pentru un templu de amploare, unde marea sărută pământul. A fost logic ca aici să fie un templu dedicat Zeului Mării, mă mir că nu a fost convertit în biserică, așa cum s-a întâmplat prin multe alte locuri (Parthenonul însuși a fost parțial demolat de creștini pentru a-l transforma în biserică, iar în perioada Greciei otomane, turcii au ridicat doar un minaret și l-au făcut moschee). Știu, am văzut multe apusuri la viața mea, dar culoarea aceea intensă din ultimele minute de soare care a colorat în roșu marmura templului este cu adevărat specială!

Cum a fost revelionul în Atena? Am fost în Plaka într-un restaurant tradițional, cocoțat un pic pe stanca de sprijin pentru Acropole. Un restaurant tradițional, cu muzică grecească, cu destui petrecăreți greci, cu mâncare d-aia de să te lingi pe degete. Înainte de ora 0,00, ne-am cățărat pe acoperișul unei case din zonă și am admirat fantastica desfășurare a unui spectacol de artificii tras din piața Syntagma, piața centrală a Atenei. Sunt convins că dacă te aflai în Piața Syntagma, ar fi fost o înghesuială maximă, dar aici, cocoțat pe o casă albă, sub stanca Acropolei inundată de lumină, având Atena la picioare și admirând spectacolul de artificii în voie, a rămas o scenă cu adevărat memorabilă.

Cum a fost vremea ? Păi, m-am dezbrăcat până la cămașă … da, știu, englezii erau deja în tricou și pantaloni scurți, iar seara, era un pic mai frig. Dar ai un sentiment minunat când vii de la iarnă la primăvară. În ziua când am plecat spre țară, un val de frig lovise Grecia. Am oprit la o benzinărie, iar cel de la pompă ziceai că e explorator polar. M-am uitat la termometrul de la bord: -17 grade! Da, minus! Dar era o temperatură complet neobișnuită. În general, revelionul la Atena se sărbătorește în plină primăvară, iar fructele de portocali dau în pârg 😊.

 

Revelion organizat în Atena

Dacă dorești să te duci într-un revelion organizat, vezi că prietenii de la Paralela 45 au două opțiuni – una oferă transport cu autocarul cu plecare din București și una, cu avionul (de asemenea, cu plecare din București).

Cu autocarul, este propus un program de 7 zile (pe drum se vizitează și Sofia, capitala Bulgariei, și zona monastică Meteora), iar la întoarcere, oracolul de la Delfi. Prețul este de 335 de euro și cuprinde transportul cu autocarul, hotel cu mic dejun și tururi prin Sofia, Salonic, Meteora și Atena. Petrecerea de revelion poți să ți-o faci tu cum vrei – fie te alături grupului în cadru organizat, fie… cum îți dorești 😊.

Citește aici toate amănuntele ––– Revelion la Atena cu autocarul.

 

Cu avionul, programul e similar (evident, nu vei vizita Sofia și Meteora), dar ai mai mult timp pentru Atena și excursiile opționale din jur. Prețul unei excursii de 6 zile este de 510 euro și cuprinde transportul cu avionul (inclusiv taxe, mâncare la bord și bagaj de cală inclus, la Paralela 45 nu apar prețuri „+ taxe”), cazare hotel 4 stele, tur Atena.

Citește aici toate amănuntele ––-> Revelion la Atena cu avionul

Imagini Atena

. Acropole

Bine ati venit la Atena !

. Parthenon

Incredibilul Parthenon

Acropole

Parthenonul cu Plaka la picioarele lui 🙂

Atena

 

Lykavitos

Cea mai buna panorama a Atenei este de pe dealul Lykavitos

Panorama Acropole

De unde te poti bucura de un apus de soare superb

Panorama Atena

Cam asa arata centrul Atenei… e totusi organizat

Cariatide

Celebrele Cariatide (originalele se afla in Muzeul Acropolei si cea rapita este sechestrata la British Museum)

Turnul lui Adrian

Arcul lui Adrian

Plaka

Dragutele case ale Plakai

Stadion Olimpic

Stadionul Olimpic de marmura construit pentru Jocurile Olimpice din 1896

. Atena noaptea

Atena noaptea

. Revelion la Atena

Pozele de la Revelion – artificii pe cerul Atenei

Bancnota euro

In noaptea Anului Nou sarbatoream trecerea la euro 🙂

Templul lui Poseidon

Acel apus de soare la Capul Sounion, la templul lui Poseidon

Apus la Capul Sounion

Adica acesta 🙂

Tripsta-logo
Categorii:
Grecia · Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest