Fără discuție, Barcelona este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. De fapt, acum mulți ani, am făcut un concurs aici, pe blog, în care cititorii mei au fost întrebați care e cel mai frumos oraș din Europa. A fost cu votare, au participat, cred, mii de oameni, din câte țin eu minte, cert este că pe locul 1 a fost votată Barcelona. Și nu pot să mă opun… Barcelona este indiscutabil printre cele mai faine orașe din Europa. În plus, este un oraș care merită vizitat tot anul… vara, temperaturile de obicei ridicate din Peninsula Iberică sunt temperate de briza mării, iar iarna, nu este chiar frig – nu cred să ningă vreodată în Barcelona, cred că minimele se învârt undeva pe la 5 – 10 – 15 grade Celsius, ziua. Nu este de pantaloni scurți, dar e o temperatură ideală de a te plimba și de a descoperi acest oraș minunat.
Am ajuns în Barcelona venind din Andaluzia. De fapt, a fost o vacanță „duo” – mai întâi, am fost în Andaluzia și apoi am luat trenul de noapte Sevilla – Barcelona (foarte elegant și fain), ajungând în capitala Catalunyei. M-am cazat într-un hostel din centrul orașului, nu foarte departe de strada La Rambla, stradă care leagă piața centrală de malul mării, principala stradă turistică a orașului.
Ce poți face iarna în Barcelona. Același lucru ca și vara, mai puțin plajă J. Așa că mă gândesc să trec în revistă locurile care nu trebuie ratate.
Operele lui Gaudi – inutil să spun că marele arhitect Gaudi și-a lăsat o pecete incredibilă în Barcelona. Neterminată, dar spectaculoasă, Sagrada Familia, cele două clădiri de pe principalul bulevard al orașului, Passeig de Gracia sau Parcul Guell sunt niște atracții luate cu asalt de turiști. Încercați să le vizitați cât se poate de devreme dimineața, pentru că sunt full. E drept, în jur de Anul Nou, nu sunt chiar atât de mulți turiști, așa că nu trebuie să ții piept la mase întregi J.
Plimbă-te pe marile bulevarde ale orașului – am menționat deja Passeig de Gracia, acest adevărat Champs Elysées al Barcelonei, plin de clădiri elegante cu arhitectură fină. Cum ziceam, stelele zonei sunt bloculețele construite de Gaudi – Casa Milla și Casa Batllo, dar nu sunt singurele clădiri excepționale. Capătul sudic al bulevardului se află în ampla Praca de Catalunya, dar de acolo ia-o la picior pe Rambla, stradă turistică, cu baruri, restaurante, tablao (localuri cu flamenco), Palatul Muzicii Catalane și o piață foarte fotogenică. Capătul ei este la statuia lui Cristofor Columb, de unde începe Rambla del Mar, un complex comercial construit peste apă – barurile de aici sunt legendare mai ales noaptea.
Barcelona are câteva panorame absolut spectaculoase. Practic, în centrul orașului se află Montjuic (Muntele Evreilor, în catalană), un deal pe care se află o citadelă care a apărat orașul timp de secole. Ia telecabina care pleacă de jos, din port, pentru cele mai frumoase panorame, iar odată ajuns pe deal, poți descoperi citadela, Muzeul Miro (Doamne, câți artișți geniali a avut Catalunya !) și apoi coborâți în Praca de Espanya, dominată de două turnuri – copii ale campaniilor din San Marco, Veneția… la doi pași, se află fosta arenă de corida – Monumental. Luptele cu tauri au fost interzise în Barcelona în 2010 și deși interdicția a fost anulată în 2016, nu au mai fost organizate coride în capitala Catalunyei (dacă vrei să asiști la o coridă, cel mai apropiat loc este Zaragoza). Astăzi, vechea arenă de coride găzduiește un muzeu – evident, al coridelor.
Plimbă-te prin Cartierul Gotic – nu foarte departe de Praca de Catalunya și Rambla se află zona cea mai veche a orașului, o zonă de sute și sute de ani. Se numește cartierul gotic și este plin cu ulițe înguste și pline de savoare. Inima cartierului este vechea Catedrala a orașului (evident, barcelonezii nu au stat după Gaudi să le ridice o catedrală), în fața căreia, în general duminica, poți admira sardana – hora catalană.
Poble Espanyol – nu ai timp să vezi toată Spania ? Nicio problemă, poți vizita un Muzeul Satului Spaniol, unde descoperi clădiri din toate zonele Spaniei. Nu te aștepta însă la atmosfera molcomă a Muzeelor Satelor de la noi. Fiecare clădire găzduiește câte un magazin, bar, restaurant, atelier meșteșugăresc (acum vreo 20 de ani, era și un strip bar, nu mai știu dacă e și acum)… dar e un loc fain.
Să revin însă la revelion. Eu am făcut revelionul în Praca de Catalunya, unde mii și mii de oameni au venit să întâmpine Noul An. Dintr-un motiv care îmi scapă, nu au fost artificii (dar se auzeau dinspre plajă), în schimb, a fost haios să aud mii de oameni strigând numărătoarea inversă până la Anul Nou și înghițind câte un bob de strugure la fiecare bătaie a ceasului… înțeleg că fiecare bob îți asigura câte o lună îmbelșugată și fericită în noul an J
Lucru care vă urez și vouă… să vă pregătiți un Revelion 2020 de neuitat J
Revelion organizat în Barcelona
Paralela 45 organizează o excursie de Revelion 2020la Barcelona cu un program extrem de flexibil. Practic, poți să-ți configurezi programul cum vrei tu – fie te alături unei excursii opționale (care sunt oferite la Tarragona sau Montserrat), fie admiri pe cont propriu Barcelona.
Practic, sunt 5 zile (plecarea este pe 29 decembrie cu o cursă a companiei naționale TAROM), timp în care poți vizita Barcelona și împrejurimile.
Prețul unui pachet este de 595 de euro, aici având inclus zborul dus-întors București – Barcelona (cu tot cu taxe aeroportuare, bagaj de cală, mâncare și băutură la bord, check în gratuity etc.), cazare cu mic dejun inclus la un hotel de 3 stele, transferuri și un tur de Barcelona.
Află aici mai multe informații ––-> Revelion Barcelona.
Imagini Barcelona
Prin centrul Barcelonei
Rambla, principala strada turistica
Casa Milla, una din operele lui Gaudi
La picioarele statuii lui Columb
Si ce se vede de sus
Rambla del Mar
Praca de Espanya si turnurile sale … venetiene
Panorama Barcelonei
Parcul Guell, o alta mostenire Gaudi
Prin Pueblo Espanyol, Muzeul Satului din Barcelona
Andaluzia ? Nu … muzeul din Barcelona
Strazile comerciale din centrul orasului