Vize pentru Orientul Apropiat. Actualizare septembrie 2019

Orientul Apropiat harta

Și dacă tot m-am apucat de articole despre vize, după cel în care trec în revistă toate țările din Asia – unde aveți sau nu aveți nevoie de vize și aflați cum pot fi luate, m-am gândit să completez lista cu situația vizelor din Orientul Apropiat. Așa că hai să luăm țară cu țară, ca și în articolul cu Asia. Dacă ați fost recent și aveți mai multe informații, vă aștept cu completări jos, în rubrica de comentarii. Vă mulțumesc!

Arabia Saudită – în acest moment, nu există viză de turism pentru Arabia Saudită. Poți vizita regatul doar în interes de afaceri sau pentru Hajj (dacă ești musulman și urmezi pașii obligatorii).  Există tot soiul de promisiuni de deschidere pentru turism, tot soiul de tipuri de vize anunțate, dar situația e în continuare neclară.

Bahrain – viza se poate obține fie on-line, fie on-arrival, pe aeroportul din Manama. E-visa se poate obține aici –> viza Bahrain. Viza on-arrival costă 5 dinari (12 USD) pentru două săptămâni și se poate plăti cu cardul (atenție, doar Visa, nu și MasterCard).

Emiratele Arabe Unite – nu ai nevoie de viză și poți sta 90 de zile.

Iordania – viza se poate obține on-arrival. Viza este gratuită dacă ai achiziționat serviciile de la o agenție de turism iordaniană și dormi cel puțin două nopți în Iordania, fiind parte dintr-un grup de minimum cinci persoane. O altă opțiune pentru viza gratuită este să achiziționezi Jordan Pass înainte de a sosi în Iordania. În alte condiții, viza costă 60 de dinari iordanieni (71 de euro).

Irak – viza trebuie obținută de la Ambasada Irakului pe baza unei invitații din Irak și este relativ greu de obținut. Dacă vrei însă să vizitezi Kurdistanul (zona autonomă, recent declarată independentă, din nordul țării), poți obține visa-on-arrival când ajungi în Kurdistan și ai dreptul să stai în Kurdistan timp de 30 de zile. ATENȚIE – viza de Kurdistan nu este valabilă în restul Irakului. Viza de Irak costă 40 USD, viza de Kurdistan este gratuită.

Iran – viza se poate obține on-arrival pe principalele aeroporturi din Iran. De asemenea, o poți obține on-line, aplicând aici –> viza Iran (stai mai puțin la intrarea în Iran). Dacă vrei să intri pe cale rutieră, trebuie să o iei de la o ambasadă iraniană. Prețul unei vize este de 50 de dolari. Recomandarea mea este să îți iei o pre-visa sau e-visa, să nu ai surprize.

Israel – nu e nevoie de viză și poți sta 3 luni. Trebuie să nu fi vizitat anumite țări musulmane în prealabil, altfel fie stai ore în șir în graniță, fie vei fi trimis acasă.

Kuwait – visa-on-arrival pe aeroport sau e-visa. E-visa se obține aici –> viza Kuwait.  Costă 3 dinari kuwaitieni (circa 9 euro) pentru o viză de 1 lună.

Liban – visa-on-arrival valabilă 1 lună se poate obține de pe aeroportul Beirut. Viza este gratuită. Atenție – nu trebuie să ai urme ale vreunei vizite în Israel sau Palestina în pașaport.

Oman – e-visa, nu și visa-on-arrival. Când am fost în Oman, am luat viza în aeroportul din Muscat, dar acum se pare că nu mai e posibil. Viza se poate lua numai on-line, aplicând aici –> viza Oman. Poți lua viza de 10 zile care costă 10 riali (circa 12 euro) sau viza de 30 de zile, care costă 20 de riali (24 de euro).

Palestina – nu ai nevoie de viză și poți sta până la 90 de zile.

Qatar – nu ai nevoie de viză și poți să stai până la 90 de zile.

Siria – viza se poate obține doar de la Ambasada Siriei și, se pare, doar dacă ai rezervat un tur cu vreo agenție de turism siriană. Viza ca atare costă 72 USD și e valabilă 10 zile. Atenție – trebuie să plătești o taxă de ieșire de circa 5 USD.

Yemen – țara este împărțită între diverse partide rivale, așa că e neclar cum se poate intra. În principiu, îți trebuie o viză obținută de la o ambasadă și poți vizita doar zonele temporar controlate de guvernul din Aden (care e neclar cât de relevant este).

 

 

Categorii:
Vize

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest