Când sunt întrebat unde aș recomanda ca un turist să se ducă în apropiere de România, să fie cald și bine, poate nu neapărat în Europa, dar să fie safe și spectaculos, de cele mai multe ori răspunsul meu este Iordania. De ce Iordania ? Pentru că este una din țările apropiate de noi din punct de vedere geografic (cu avionul faci cam 2 ore și jumătate – Parisul, Londra și Barcelona sunt mult mai departe), este o țară sigură, este o țară frumoasă, este o țară primitoare, are o gastronomie minunată și aici poți vedea niște locuri de neuitat – Petra este pe drept cuvânt una dintre cele 7 minuni „noi” ale lumii… Nu o să trec în revistă toate locurile care merită vizitate în Iordania, pur și simplu, încerc să pun pe hârtie de ce trebuie să te duci în Iordania.
Sincer să fiu, am fost în Iordania într-o vreme în care țara era complet necunoscută în România. Era doar o țară arabă ca multe altele, iar singura țară arabă care era cât de cât vizitată atunci era Egiptul. Era anul 2000. De ce m-am dus în Iordania ? Pentru că îmi planificasem să vizitez Egiptul, dar o tură din aceea mai lungă, de vreo 3 săptămâni. Am cumpărat nu numai Lonely Planet Egipt, ci și Lonely Planet Middle East pentru a înțelege mai bine zona. Și acolo, am avut un șoc. În Lonely Planet, acea biblie a călătorilor, scria mare și negru pe alb – dacă ai timp să vezi un singur lucru în Orientul Apropiat, doar un singur loc, acel loc este musai să fie Petra, în Iordania. Am rămas uimit. Fără cuvinte. Hei, dar în Orient mai sunt și Piramidele, Valea Regilor, Templul de la Abu Simbel. Mai e și Ierusalimul, orașul istoric, centru pentru cele mai mari 3 religii monoteiste ale lumii. Mai e și Persepolisul, vechea capitală a șahilor perși. Să nu spun de Istanbul (și el era menționat în carte). Ce naiba e Petra asta ? Auzisem ceva vag, dar atunci. la sfârșitul anilor 90, nu auzisem mare lucru.
Mă rog, internetul era în stadii incipiente, așa că după ce am consultat câteva cărți de istorie, am zis – așa ceva nu se poate scăpa – e musai să merg să văd Petra. M-am uitat pe o hartă și am văzut că Petra nu era chiar așa de departe de Aqaba, iar în Aqaba puteam să ajung cu un ferry din Nuweiba, Egipt, evitând Israelul neprietenos (care pentru viză, chiar și de tranzit, cerea și pe mama și pe tata). Și așa am ajuns în această magică Petra.
Ce să vezi în Iordania?
Pe actualul teritoriu al Iordaniei, de-a lungul istoriei, s-au dezvoltat civilizații uluitoare. Evident, Petra și nabateenii ei sunt bijuteria și principalul magnet turistic al țării, dar să știți că nu numai Petra merită vizitată. Dar să le iau în ordine:
Petra – una dintre cele 7 minuni noi ale lumii – este un oraș a căror impresionante monumente funerare au fost excavate în special în stâncă. Orașul a fost construit de nabateeni, un popor arab de negustori, care s-au predat romanilor în anul 106 (fix anul în care regatul lui Decebal a fost spulberat de împăratul Traian), iar orașul a fost cruțat. Avea să fie abandonat câteva secole mai târziu, datorită mutării drumurilor comerciale și a unui cutremur puternic, în urmă rămânând splendidele morminte săpate în piatră, dar și alte urme, cum ar fi amfiteatru, bazilici primite creștine și alte câteva monumente. Pe lângă monumente, zona este spectaculoasă, cu un relief accidentat, stânci abrupte și panoramă de vis.
Jerash – parafrazând un cunoscut cântec „Dacă Petra nu aveam – Jerash Petra o făceam”. Dacă Petra nu ar fi existat, Jerash ar fi fost un oraș care să atragă milioane. Din păcate, se află în direcția opusă Petrei și este vizitat de prea puțini oameni. Sau, din fericire, cei care ajung acolo se bucură în liniște de unul dintre cele mai bine păstrate orașe romane – străzi monumentale, mii de coloane, temple și teatre (sunt vreo 3, dacă îmi aduc aminte, dovadă a vieții culturale efervescente din colonia romană) sunt câteva dintre imaginile de neuitat.
Wadi Rum – mulți spun că este cel mai frumos deșert din lume și probabil există o sămânța de adevăr. Este pur și simplu spectaculos. E un loc în care să stai să-l contempli și să te bucuri de ceea ce vezi.
Marea Moartă – pentru mine, e un loc magic. Nu știu să înot, iar senzația de a pluti a fost unică. Și de neuitat.
Harta de la Madaba – descoperită pe podeaua unei biserici din Madaba (un orășel unde comunitatea creștină s-a păstrat de-a lungul mileniilor), este un mozaic, care arată cu multe detalii principalele orașe și forme de relief ale zonei în secolul VI. Practic, este o „fotografie” a zonei de pe la anul 530, cu puțin înainte că profetul Mohamed să aibă parte de revelații și să schimbe istoria regiunii și a lumii.
Locul botezului lui Iisus – Cam toată lumea știe că Iisus a fost botezat de Sf. Ioan în apa Iordanului, iar asta a făcut ca în partea israeliană a râului să fie construite niște tourist traps, pline de kitsch-uri, unde mii de oameni sunt „botezați” în apa plină de mâl a micului pârâu. E un spectacol, care te poate umple de râs și poate fi admirat gratis de pe partea iordaniană. Adevăratul loc al botezului nu a fost însă în răul Iordan, dacă citești cu atenție Scripturile, vei află că Iisus a fost botezat în „Betania de dincolo de Iordan” (Evanghelia după Ioan). Adevărul este că Iordanul și-a schimbat de multe ori cursul în decursul istoriei, iar în vremea lui Iisus era un râu cu o albie lată și de un kilometru, dar astăzi, datorită faptului că apele sale sunt folosite pentru irigații, în Israel cu precădere, Iordan este un pârâu anemic (și datorită acestui fapt, Marea Moartă moare …). Adevăratul loc al botezului, autentificat ca atare și de Patriarhi ai Constantinopolului și de Papi de la Roma, e undeva la vreo 200 metri de pârâul Iordan, în interiorul Iordaniei. Și nu, nu sunt prea mulți turiști sau pelerini aici, dimpotrivă.
Amman – Amman este antica Filadelfia, dar după o serie de cutremure, în secolul VIII, orașul a încetat să mai existe. Amfiteatrul antic, astăzi principalul obiectiv turistic al orașului, era un punct favorit pentru pauza caravanelor – atât oamenii, cât și cămilele sau caii se odihneau la umbră vechii structuri antice. Orașul a fost reînființat de otomani în 1878, datorită faptului că i-a colonizat aici pe cerchezii musulmani, alungați de ruși de pe pământurile natale din Caucaz. Orașul a fost desemnat să fie capitală a noului creat Emirat al Transiordaniei (actualul Regat Hashemit al Iordaniei) în 1923, când era un orășel cu vreo 3.000 – 5.000 de suflete. Este nu numai principala poartă de intrare în Iordania, ci și unul dintre cele mai importante orașe din lume pentru turism medical – aproape 250.000 de pacienți vin anual în Amman pentru a se trata, orașul fiind pe locul 5 în lume, în spatele unor destinații precum Bangkok, Istanbul, Singapore și Delhi.
Ai parte de un climat bun. Da, știu, vara este îngrozitor de cald și e bine să nu te duci, dar există o perioadă extrem de lungă din an în care Iordania este perfectă. De pe la sfârșit de septembrie până pe la mijloc de mai, vremea este excelentă și indiscutabil mai plăcută ca acasă. Iarna, pregătește-te însă să fie frig în locuri că Amman sau Petra, dar nu îngrozitor de frig. În schimb, Marea Roșie și mai ales Marea Moartă sunt foarte călduroase.
Mâncarea este excelentă. Va plac restaurantele libaneze (așa se numesc generic la noi)? Ei bine, mâncarea libaneză nu este limitată doar în Liban, este de fapt mâncare levantină și este tipică pentru întreagă regiune – Liban, Siria, Palestina sau Iordania. Sincer să fiu, cea mai bună mâncare levantină am găsit-o în Siria, dar, din păcate, în viitorul imediat Siria nu este prea frecventabilă, așa că te poți bucura de ea liniștit în Iordania. Humus, labneh, shish și toate celelalte specialități le găsești peste tot. Vei găsi cu un pic efort și alcool și doar în locuri mai premium, dar vei găsi.
Țara este sigură. Înconjurată de țări în război (Siria, Irak, chiar și Israel), Iordania a fost dintotdeauna o oază de stabilitate într-o zonă extrem de turbulentă. E drept, au mai existat și inflamări ale situației (vezi Septembrie Negru în 1969 sau atentatul de la hotelul Hyatt din Amman din 2005), dar Iordania este, indiscutabil, țara cea mai sigură din Orientul Apropiat. Un motiv este și că serviciile de securitate iordaniene sunt extrem de extinse și eficiente (gurile rele vorbesc că 50% din populație ar colabora, mai mult sau mai puțin confidențial, cu serviciile secrete), dar și pentru că regele Iordaniei este un tip iubit și apreciat de popor. Da, regimul nu este exact democratic după standarde occidentale, dar sistemul european este inaplicabil și nepotrivit pentru tradițiile din Orient. Infracționalitatea comună – furturi, jafuri, etc. este, de asemenea, la un nivel redus. În plus, șoferii iordanieni sunt cei mai sănătoși la minte și „cuminți” din tot Orientul Apropiat.
Există o infrastructură turistică bine pusă la punct. Există hoteluri pentru toate buzunarele în principalele destinații turistice – calitatea lor este net superioară celor din Israel și la prețuri reduse. De asemenea, deși Iordania e mai scumpă ca Egiptul, raportul calitate / preț este similar, dacă nu mai bun, în Iordania. De asemenea, în principalele locuri turistice vei descoperi și alte atracții turistice adiționale (gen baloane în Wadi Rum), precum și numeroase restaurante bune și agenții de turism cu programe bine puse la punct.
Accesul este simplu – viza se poate obține on-arrival fără probleme. De multe ori, se poate obține chiar gratis (dacă ai Jordan Pass, care include și intrare la Petra, care este scumpă), sau dacă dormi 2 nopți consecutive în Iordania în pachete achiziționate prin agenții de turism locale. Altfel, viza costă 40 JOD (51 euro).
Dacă mai aveți în minte alte motive pentru vizitat Iordania (și cred că sunt sute), va aștept să le expuneți aici, mai jos, la comentarii.
Excursii organizate
Dacă preferați excursiile organizate, atunci să știți că Paralelă 45 are o multitudine de circuite pregătite pentru Iordania – toamna, iarna, primăvara, de Paște sau de Crăciun, ori chiar de Revelion. Evident, fiecare are particularitățile lor – unele sunt și în combinație cu Israelul, iar prețurile variază între 955 euro (9 zile de Crăciun) la 1299 euro (9 zile de Revelion). Sunt prevăzute nu mai puțin de 10 plecări în perioada următoare (adică până la sfârșit de mai 2020).
Ca în cazul tuturor circuitelor și programelor Paralelă 45, prețul pachetelor INCLUD și taxele aeroportuare (nu toate agențiile le includ în prețul afișat, așa că fiți atenți când comparați cu alții). De asemenea, în cazul tururilor Paralelei 45, viza de Iordania nu se plătește. În caz că mergeți pe cont propriu, viza de o lună cu o singură intrare (cea mai ieftină), costă 40 dinari iordanieni (51 euro).
Citiți aici toate amănuntele –––> Circuite Iordania
Imagini Iordania
La pas, prin Siq
Unul din monumentele wow din Petra – asa-zisul Tezaur
sau Manastirea
Si un pic de panorama
Una din taberele din Wadi Rum
Prin desert
Marea Moarta
Si sentimentul ciudat ca plutesc
Biserica din Madaba
Si reprezentarea Ierusalimului
Biserica langa locul botezului
Iordanul e doar un parau azi
Amfiteatrul din Amman
Urmele orasului antic din capitala Iordaniei
Pacat pt cei care vor sa te jupuiasca la fiecare pas, pt cat de chinuite sunt camilele si magarusii de la Petra. Si nu stiu cum e posibil ca un asemenea monument UNESCO sa fie napadit de caini comunitari care se bat intre ei pana la sange …printre turisti. In rest frumos, ce sa zic, a doua oara nu m-as mai duce fara pachet ultra extra all inclusive + ghid.
Se poate obține viza gratis daca intri si iesi prin Aqaba (King Hussein International Airport)?
Bună, cum ai organiza dc ai avea doar 3 zile? Ryanair are zbor dus vineri dimineața și întors duminica seara? Mulțumesc frumos!
Din Amman ? M-as duce direct la Petra si la intoarcere as opri eventual la Madaba / Mt. Nebo. Daca ar mai ramane cateva ore, as vedea si Amfiteatrul din Amman si urmele orasului roman.
Da, ajunge la 10,30 am vinerea in Amman, nu știu dacă exista de la aeroport ceva autobuz direct spre Petra, o sa caut pe net.Multumesc frumos!
Cel mai bine este sa inchiriezi masina. Nu e autobuz direct din aeroport.