Petra este un loc absolut superb. Am fost de trei ori și sigur m-aș mai duce de încă patru ori și nu m-aș plictisi :). Pentru că este unul dintre cele mai spectaculoase orașe antice ale Planetei. Din păcate, ultima oară a fost acum câțiva ani, dar prietenul Nadir a fost săptămânile trecute și mi-a trimis o corespondență fresh :). Vă invit să o citiți!
Highlight-ul oricărei excursii în Iordania este Petra. Cei mai mulți turiști își doresc să vadă Petra. Considerată ca fiind una dintre cele 7 minuni ale lumii noi (alături de Marele Zid Chinezesc, Taj Mahal, Colosseumul, Chichen Itza, Macchu Pichu și Statuia lui Iisus), este cel mai vizitat loc al Orientului Mijlociu. De fapt, Petra este un fost oraș vast, săpat într-o stâncă trandafirie, de un antic popor arab, nabateenii (dispărut de mult de pe scena istoriei).
Aceștia au locuit prin aceste zone cu 2 000 de ani în urmă, îmbogățindu-se din comerțul cu mirodenii, mătase, tămâie și alte produse de uz propriu. Reprezentau un nod comercial important între Est și Vest, între statele indiene și chinezești, de o parte, și Egipt, Siria, Grecia și Imperiul Roman, pe de altă parte. Atunci, localitatea a devenit renumită pentru cultura înaintată a acelor vremuri, prin arhitectura care îți taie răsuflarea, dar și pentru canalizare, o adevărată inginerie a Antichității.
Regatul nabateenilor a sfârșit prin a fi anexat de Roma Antică, sfârșindu-se astfel perioada lui de prosperitate, majoritatea bogățiilor ulterior anexării luând drumul mării, spre Orașul celor 7 coline. Petra a fost redescoperită de un elvețian, în 1812, în urma insistențelor acestuia de a regăși Orașul Trandafiriu, pierdut încă din secolul IV. Pierderea statutului comercial, împreună cu un cutremur devastator au pustiit și distrus orașul.
Vizita aici începe printr-un defileu înalt, în anumite locuri chiar și de 20 de metri, de culoare trandafirie, care te duce, după un parcurs de 20 de minute, la minunata stâncă săpată în piatră, numită Trezoreria (deși nu au fost depozitați aici niciodată bani sau alte bunuri de valoare). Aceasta e magnifică, îți oferă acea senzație de sublim, de nemaivăzut, de bijuterie arhitectonică.
Drumul continuă printr-un fel de defileu, îngust de câțiva zeci de metri, denumit Strada fațadelor, trecând pe lângă un amfiteatru, pe lângă un loc de sacrificiu, pe lângă mormintele regilor locali, etc. Apoi, după un urcuș de o oră, ajungi la „mănăstire”. Aceasta e singura clădire care se poate compara cu Trezoreria. Este o superbă sculptură în piatră, înaltă de vreo 50 de metri, lată tot de atât, care impresionează vizitatorii la peste 2 000 de ani de la construcția ei. Aici, poți să te odihnești, servind pe o bancă un suc de rodii, alături de câteva curmale proaspete, să vezi oameni veseli, care mai de care fotografiindu-se aici.
Să știți că o vizită în Petra nu este deloc ieftină. Vă dau câteva exemple de prețuri:
– Taxiul din Amman este în jur de 100 de dolari, iar din Aqaba, 70 de dolari
– Intrarea este de 70 de euro pentru o zi, de persoană. La plățile cu cardul îți mai pun un mark up fee de 7%, astfel încât costurile cresc
– Un suc, o cafea costă cam 3 euro, iar o masă pentru doi, cel puțin 70 de euro
– O noapte de cazare într-un loc decent pleacă de la 100 de euro.
Orașul este fascinant datorită monumentelor lui, săpate în stâncă, pe alocuri de culoare trandafirie, a amfiteatrelor, a locurilor unde și-au îngropat morții, a templelor care au fost odată, a coridorului lung care se termină în fața Tezaurului, a străzilor pline de „colonade”, vestigii tăcute ale unor vremuri de mult apuse.
Eu am vizitat și alte situri antice din zonă, ex: Palmyra, Baalbeck și vă pot spune că Petra este cu mult peste ce am văzut.
Nadir Acmola.
Imagini Petra
Siq – lungul coridor strecurandu-se printre stanci spre Petra
Prima cladire spectaculoasa – asa-numitul tezaur
Teatrul roman
Stanca marilor morminte
Prin centrul Petrei
Culorile interiorului
Asa-numita Manastire – cea de-a doua cea mai frumoasa cladire din Petra
Suveniruri de Petra
Traiasca Iordania