Ce să vezi în Italia

Cingueterre sat

Nu am spus-o eu, nici nu știu cine a spus-o să-l citez, dar a avut mare dreptate – Italia este un muzeu în aer liber. Mii de ani de artă și cultură au lăsat în urmă sute sau mii de localități pe tot cuprinsul „Cizmei” care pot fi catalogate ușor ca opere de artă – fie că e vorba de metropole, orășele sau sătuce, multe dintre ele sunt absolut superbissime. Să mai adaug atracțiile naturale – de la Dolomiți la vulcanii Etna și Vezuviu, de la insule gen Capri, la peisajele fascinante ale coastei Amalfi, Italia pare să fi strâns cu gelozie tot ce poate fi mai frumos pe Vechiul Continent (nu vă fie frică, glumesc, mai sunt multe lucruri faine și prin alte locuri din Europa). Dar în Italia poți să stai și un an întreg și să tot descoperi locuri care prin alte părți ale lumii ar fi fala țării respective, iar în Italia sunt pe locul nu știu cât din lista „ce să vedem în Italia”.

De aceea, când m-am gândit să fac o listă despre ce să vezi în Italia, inițial, m-am gândit să fac un top 10. Dar imediat am sărit de 10. Sau un top 25. Sau un top 100. Așa că m-am gândit să scriu doar despre „the best of the best” din ce am văzut. Și deși cred că am fost de vreo 30 de ori în Italia (ultima oară, în decembrie, când am descoperit surprinzătoarea Lucca), mai am multe locuri de văzut din minunata Peninsulă. Așa că m-am gândit să fac o listă de locuri cu adevărat minunate pe care le-am văzut, cerându-mi scuze tuturor acelor orașe și sătuce prin care am călcat și nu le pot pune pe listă.

 

Roma – Cetatea Eternă a fost din copilărie visul vieții mele. Nu neapărat pentru că, vorba cronicarului, „de la Râm ne tragem”, nu numai pentru că aici se află adevăratul certificat de naștere al poporului român – Columna lui Traian (a fost primul monument spre care m-am dus glonț când am ajuns prima oară la Roma în 1994), ci pentru că este un oraș cu adevărat minunat. Dacă ar fi să trec în revistă toate monumentele care ar trebui vizitate, aș încheia imediat articolul (Vatican, Fontana din Trevi, Forul Roman, Piazza Navona etc., etc.), am un singur sfat. La un moment dat, lăsați harta cu obiective turistice la o parte și, pur și simplu, lăsați-vă duși de fler prin cartiere precum Centrul Vechi, Trastevere sau pe dealul ce domină Vaticanul. Pur și simplu. Și veți iubi Roma.

Veneția – da, știu, mulți sunt oripilați de înghesuiala din sezonul de vârf, dar Veneția este probabil cel mai frumos muzeu de arhitectură în aer liber din lume. Punctum. Da, e musai să mergi în arhiaglomeratele Piazza San Marco sau pe podul Rialto, dar ca și în cazul Romei, farmecul Veneției este să te pierzi pe străduțele întortocheate, uneori blocate, alteori flancate de canalele orașului, și să descoperi amănuntele șarmante ale caselor, ale colțurilor de clădiri, ale bisericilor necunoscute, ale florilor care atârna ici și colo într-un oraș din cărămidă. Indiferent de coadă, este însă musai să te urci în clopotniță (Campanile) catedralei San Marco, pentru o panoramă de neuitat.

Florența – din nou, este un oraș mult prea vizitat, dar, din nou, dintr-un motiv foarte întemeiat, orice s-a construit în acest oraș este artă pură. Dacă ai timp (și rezervi din timp) nu uita să vizitezi Galeriile Uffizi – este un muzeu compact, cu probabil cea mai mare concentrație de opere de artă de clasa mondială la suta de obiecte expuse din lume – un adevărat manual de istorie a artei medievale. Nu uita să treci însă și râul Arno pe celebrul Ponte Vecchio, pentru a descoperi o Florență mai relaxată și mai puțin luată cu asalt.

Cinqueterre – o minune de regiune. O combinație măiastră de mare, munte și sate superbe. Da, e bine să ai un anumit nivel de antrenament fizic pentru a lua la pas cărările care leagă satele – am fost acum vreo două veri și a rămas una dintre amintirile mele de neuitat din Italia.

Pompei – vrei să descoperi cum arată de fapt un orășel roman (nici măcar cine știe ce metropolă) păstrată aproape neschimbată, încremenită în timp? Este fascinantă organizarea municipală a orașului, dar și atenția acordată detaliilor urbanistice – sensuri unice pentru căruțe, dar și treceri de pietoni și trotuare supraînălțate, pentru ca distinșii cetățeni să nu se ude la picioare când plouă.

Etna – nu este pe Pământ, ci mai degrabă pe Lună. Culori ca din altă lume, ale dealurilor acoperite de cenușă vulcanică, greu găsești pe altundeva. Poate pe alți vulcani, dar să știți că am mai fost pe niște vulcani din Etiopia până în Nicaragua și culori ca pe Etna nu am văzut nicăieri.

Taormina – este o bomboană de oraș. Un oraș istoric cu clădiri pastelate construit pe un deal ce coboară abrupt în apele Mediteranei (există și o Taormina de mare – stațiune turistică de litoral), este o plăcere să te plimbi pe ulițele ei și să mănânci caneloni – celebrul desert sicilian care, încet-încet, o să cucerească cel puțin Europa, dacă nu și mai mult. 🙂

Matera – puțin cunoscut până anul acesta, când a devenit Capitală Culturală a Europei, este un oraș care parcă renaște nu din cenușă, ci din peșteri. Practic, un oraș troglodit (la propriu, nu la figurat), o combinație măiastră de clădiri și peșteri, este un oraș cu adevărat unic în Europa și care merită văzut.

Lucca – cum ziceam, este o descoperire recentă și surprinzătoare – un oraș istoric, care timp de secole a stat în banca lui, nu s-a implicat în marile jocuri politice ale Peninsulei și care a construit, încet-încet, palate, biserici, turnuri și piețe minunate în spatele unor ziduri care astăzi sunt un loc minunat de promenadă și panoramă.

Capri – cum să uit Capri ? Una dintre destinațiile de lux ale Italiei (încă de pe vremea împăratului Tiberiu) este ,din nou, ca și Taormina, un mix superb de peisaje de vis și clădiri de patrimoniu istoric. E un loc în care poți petrece câteva zile, evident, dacă te ține punga.

Cum ziceam, aș adăuga multe alte locuri – de la Como la Genova, de la Parma la Napoli, dar încerc să mă rezum la cele care mi s-au părut „the best of the best” și în care am mai fost.

 

Tururi organizate în Italia

Cam toate agențiile de turism care organizează circuite au și Italia în oferta lor. Evident, sunt numeroase agenții, fiecare, cu programele ei – cu plusurile și minusurile ei (există programe prin care poți vizita doar Italia, altele sunt în combinație cu țările din jur, există și alternative cu avionul sau cu autocarul, chiar și oferte de croaziere). Pentru a alege ce vi se potrivește cel mai bine, puteți să aruncați o întrebare la agenția Bavaria Tour. Bavaria este o agenție specializată în circuite prin toată lumea și poate să vă ofere consultanță să alegeți circuitul potrivit, la cele mai bune prețuri.

 

În acest moment, există nu mai puțin de 35 de circuite oferite de Bavaria – unele acoperă doar Italia, altele includ și ture prin Grecia, Spania, Malta, Slovenia și alte țări europene . Evident, dacă îi contactați pe cei de la Bavaria Tour, specialiștii agenției vă pot sugera mai multe alternative.

Ca idee, iată circuitele care sunt acum disponibile ––> Italia

Imagini Italia

Vatican

Vaticanul, centrul religiei catolice

Strazi Roma

Pierdut pe stradutele din Roma

Venetia

Un colt de Venetia

Panorama Venetia

Orasul vazut de sus, din Campanile

Clopotnita Florenta

Clopotnita Catedralei din Florenta

Raul Arno

Pe malul raului Arno

Cinqueterre

Acele satuce superbe din Cinqueterre

Cingueterre sat

 

Etna

Etna si culorile sale extraterestre

Vegetatie pe Etna

Vegetatia se regenereaza pe oriunde

Teatrul grec

Teatrul grec din Taormina cu panorama spre Etna

Taormina

Taormina

Matera

Straniul oras Matera

Matera Italia

 

Turn Lucca

Lucca si turnul cu o padure in varf 🙂

Piata Amfiteatrului Lucca

Piata Amfiteatrului din Lucca – aici a fost Amfiteatrul roman in reincarnarea precedenta a Luccai 🙂

 

 

Categorii:
Italia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest