City Break Blue Air – ce să faci în München, dincolo de Oktoberfest

Frauenkirche Munchen

Munchen

Multă lume, când se gândește la München, are automat în minte Oktoberfest – bere la halbe de un litru, ospătărițe mai decoltate decât media, cântece, cârnați și voie bună. Da, Oktoberfest este evenimentul nr. 1 al orașului, care atrage ca un magnet milioane de turiști din toată lumea. Dar München nu se rezumă la Oktoberfest. München este un oraș pe care poți să-l vizitezi tot anul și să descoperi extrem de multe lucruri interesante. Și, evident, să bei și bere!

Münchenul este capitala Bavariei și al treilea mare oraș al Germaniei. A fost fondat de niște călugări (din aceia care produc bere) pe râul Isar, nu foarte departe de Alpii Bavarezi (dacă te urci într-o clădire cât de cât înaltă într-o zi senină, o să-i vezi!). Cum ziceam, a fost fondat de călugări (de aceea numele de München provine de la cuvântul „mὂnch” – „călugăr”) și s-a dezvoltat ca un mare centru comercial… Forma orașului vechi urmează liniile vechilor ziduri de apărare, în urma cărora au mai rămas doar trei porți de intrare. Centrul orașului a fost dintotdeauna marea piață centrală – Marienplatz, dominată de masiva clădire a Primăriei, care seamănă destul de mult cu Primăria istorică din Bruxelles.

Cum ziceam, München este un oraș căruia îi place distracția (când Germania s-a unificat acum circa 150 de ani, prusacii din Berlin îi acuzau pe munchenezi că sunt mult prea petrecăreți, în loc să pună naiba mâna să muncească!). Dar țin partea munchenezilor… cu bere ca a lor și cu prăjituri pe care le poți cumpăra dintr-un konditorei, ce chef să mai aibă de muncă? Dar München nu este doar un oraș de halbe de bere, clădiri vechi și biserici, ci și de parcuri. Deși terenul în centrul Munchenului a valorat enorm întotdeauna, în plin centrul vechi al orașului dai de un parc minunat – Vechea Grădină Botanică (Alter Botanische Garten), o oază de liniște într-un oraș frenetic.

Dar hai să trec în revistă câteva lucruri de făcut în München.

 

Residenz – timp de secole, a fost reședința ducilor și, mai târziu, a regilor de Bavaria (regatul bavarez a încetat să mai existe de facto în 1871, după unificarea Germaniei, și de jure după 1918). Este formată din trei clădiri (cea mai cunoscută, Konigsbau, care se află la marginea unei piețe a orașului), care pot fi vizitate astăzi, pentru că găsești o serie de muzee. De asemenea, poți avea un flavour de cum trăiau regii bavarezi. Evident, și aici vei găși o oază verde – Palatul Regal avea și un mic parc, deși se află fix în mijlocul orașului.

Marienplatz și Primăria Nouă – după cum v-am spus, aici găsești inima orașului. Prima oară când am intrat în ea, fusesem deja de câteva ori la Bruxelles, așa că nu am putut să nu fiu izbit de asemănarea cu clădirea omonimă din Grand Place-ul bruxellez. Dar spre deosebire de clădirea din capitala Belgiei, aici ne aflăm în Germania, așa că e musai ca orice clădire importantă din oraș să aibă cel puțin un ceas care, la o oră fixă, să pună în mișcare niște statuete. La München, figurinele dansează sau iau masa de doar trei ori pe zi – la 11, 12 și 17. De asemenea, le e teamă de frig, așa că se pun în mișcare decât din martie până în octombrie :).

Frauenkirche – una dintre clădirile iconice ale orașului, o biserică catolică (Bavaria a rămas catolică în timpul Reformei) cu foarte multe podoabe baroce. Ce mi-a plăcut în mod special la această biserică este că te poți urca în turnuri și, într-o zi senină (cum am prins în 1995, când am vizitat Münchenul pentru prima oară), se vede, hăt, până la Alpii Bavarezi. Vă urez numai zile senine la München, că panorama este chiar faină.

BMW Museum – pentru iubitorii de mașini, Bavaria înseamnă BMW. De puține ori, când pronunți BMW, realizezi că este un acronim – înseamnă Bayerische Motoren Werken – Uzina Bavareză de Motoare. Dacă, în Europa de Vest, BMW a dorit să se poziționeze ca o mașină puternică, o mașină sport, o mașină cool, în Europa de Est (mai ales în fosta Iugoslavie și ex-URSS) a ajuns să fie percepută ca o mașină a mafioților și poate de aceea nu a avut același succes. Asta nu înseamnă că nu trebuie să vizitezi BMW Museum – este un deliciu pentru orice iubitor de automobile. Aici, am dat cam peste toate modelele construite vreodată de BMW, dar și modele actuale, display-uri cu tehnologiile de vârf anunțate, dar poți arunca și o privire în viitorul automobilelor – automobilele electrice sau cele fără șofer.

Parcul Olimpic – în 1972, Münchenul a găzduit Jocurile Olimpice de Vară. În urma lor, a rămas un adevărat parc olimpic, cu vechiul Olympiastadion, pe care a jucat ani buni Bayern München și unde au triumfat un Beckenbauer, un Rummenigge sau un Gerd Müller (din 2005, cel mai important stadion al urbei este însă Allianz Arena). Aici, poți să te urci pe stadion, să îi vizitezi zonele private și, mai ales, nu rata să te urci în turnul de televiziune, redenumit Olympic Tower cu ocazia Olimpiadei – vei admira Alpii, o bună parte din München și zona olimpică.

Beer halls – vii de Oktoberfest sau nu, dar e musai să ai parte de experiența berii în München. Există niște berării mari, numite Brauhaus, ale principalelor mărci muncheneze – Hofbrau sau Augustiner. Vei avea parte de ospătărițe în costume tradiționale bavareze, care îți vor pune în față niște halbe imense cu licoarea galbenă magică și care merg musai cu cârnați la fel de mari ca halbele. Am fost doar la unul dintre bier hall-urile lui Augustiner și e o experiență foarte bavareză, care nu trebuie ratată (și, apropo, prețurile nu sunt deloc mari).

 

Ce să vezi pe lângă München

  1. Salzburg– da, știu, e în Austria, dar faci cam două ore cu trenul. Este unul dintre acele orașe încântătoare ale Alpilor, cu balcoane pline de flori, dominat de o citadelă de unde te poți bucura de panorama Alpilor și a vechiului oraș. În plus, este orașul lui Mozart, iar totul în orașul vechi se învârte în jurul lui Amadeus.
  2. Castelul Neuwschwenstein– unul dintre ultimii regi ai Bavariei care, aparent, nu avea toate țiglele puse la locul lor era îndrăgostit de basmele germane, așa că a hotărât să își construiască palate ca în basme, undeva în mijlocul munților. Acesta și-a investit toate fondurile regale (atenție – nu bugetul de stat) în proiectele sale de basm (a construit trei palate somptuoase și o nouă aripă la Residenz-ul din München și l-a finanțat pe Richard Wagner), iar la un moment dat, miniștrii nu au mai suportat să fie aruncați bani pe extravaganțe considerate nefolositoare și l-au declarat nebun, înlocuindu-l de pe tronul Bavariei. De pe urma lui, acum se câștigă milioane de euro din turism…
  3. Nürenberg. Se află la doar o oră cu trenul și este unul dintre cele mai frumoase orașe istorice ale Germaniei… o citadelă care domină orașul vechi, dar și urmele celebrului Proces de la Nürenberg, de după cel de-al Doilea Război Mondial, merită cu prisosință vizitate.

 

Cum ajungi la München

Cu începere din 15 iunie 2020, Blue Air va oferi zboruri directe de 4 ori pe săptămână între București și München – se aterizează pe aeroportul principal, „Franz Joseph Strauss”.

 

Orarul de zbor este după cum urmează:

Duminică și vineri: București – München 18:50 – 19:50 / München – București 20:35 – 23:35

Luni și miercuri: București – München 7:30 – 8:30 / München – București 9:15 – 12:15

Prețurile încep de la 20 de euro, dar, evident, variază.

Pentru a vedea zilele cu cele mai bune prețuri, fă click aici ––> București – München și München – București

 

Blue Air operează, de asemenea, zboruri de la Iași la München (atenție, înainte de 15 iunie și în zilele în care Blue Air nu zboară direct de la București vei vedea niște prețuri foarte mari. Asta se datorează faptului că sunt oferite zboruri din București la München cu schimb la Iași).

 

În sezonul de iarnă, sunt două zboruri pe săptămână (joia și duminica), urmând ca de la sfârșit de martie, numărul curselor să crească la trei (marțea, joia și duminica).

Pentru a vedea zilele cu cele mai bune prețuri din Iași, fă click aici –> Iași – München, iar pentru retur Iași – München, fă click aici.

 

Tarom și Lufthansa operează, de asemenea, zboruri între România și München.

Imagini München

Poarta Intrare Munchen

Una din portile vechilor fortificatii din Munchen

Frauenkirche

Frauenkirchen ascuzandu-se dupa o cladire 🙂

Frauenkirche Munchen

Probabil, cea mai faimoasa biserica a orasului

Biserica Sf Maria Munchen

 

Primaria Munchen

Primaria din Munchen seamana bine cu cea din Bruxelles

Turnul Primariei Munchen

 

Teatrul Munchen

 

Munchen

 

Parc Munchen

Una din oazele de verde a orasului

Augustiner

Munchen = Bere 🙂

Augustiner BierHall

Si una din bier hall-urile celor de la Augustiner

blueair-logo

Comentarii

  • Dietmar spune:

    Și unde rămâne Allianz Arena? Sau grădina zoo? Sau englischer Garten? Monopteros? Cât despre Glockenbachviertel să nu mai vorbim. La fel și Aquarium. Sau un insider tip: Eisbachwelle

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Frauenkirche Munchen
Poarta Intrare Munchen
Frauenkirche
🙂
Frauenkirche Munchen
Biserica Sf Maria Munchen
Primaria Munchen
Turnul Primariei Munchen
Teatrul Munchen
Munchen
Parc Munchen
Augustiner
🙂
Augustiner BierHall
blueair-logo
22. Nice
Europa
Zona baroca din Dresden
Dubrovnik Coasta Dalmata Croatia
Blue Air
Blue Air Boeing MAX
22. Nice
Europa
Zona baroca din Dresden
Dubrovnik Coasta Dalmata Croatia
Belfast Irlanda
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Echipa Jet Holiday
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday