Călătorie în Australia (ep. 1). Pregătirea pentru marele salt spre Antipozi.

. Opera Sydney

Unii dintre voi știu (și se miră), alții nu știu, dar eu nu am fost niciodată în Australia. Nici în Noua Zeelandă. Singura țară din Oceania pe care am vizitat-o a fost Palau, care e undeva mai la est de Filipine. Eugen a fost însă în Australia si Noua Zeelandă la sfârșitul anului trecut (da, începuseră incendiile) și s-a gândit să îmi trimită o nouă corespondență despre aceste locuri despre care nu am prea multe informații pe blog. Vă invit să citiți.

Din cauza incendiilor de vegetație din Australia, care au produs un dezastru ecologic, nu am mai vrut să povestesc momentan despre frumoasa experiență avută în luna noiembrie 2019 la antipozi. Am trecut și noi oarecum tangențial pe lângă incendii, atunci tragedia era la început, doar lângă Sydney am prins o zi cu soare, dar în același timp cu o pâclă de îți venea să o tai cu cuțitul. În rest, doar presa australiană era cea care ne informa zilnic despre incendii, fie că vorbim de TV, presă scrisă sau site-urile web.

Mulțumesc mult de tot prietenului meu Cezar Dumitru că m-a încurajat, iată că s-a născut reportajul meu despre călătoria noastră în țara-continent: Australia.

Introducere

Australia este cel mai mic continent al lumii. Având numele oficial de Australia și Oceania, acest continent înglobează, pe lângă Australia și Noua Zeelandă, încă 12 țări independente și 12 teritorii oarecum autonome, dar care nu sunt țări de sine stătătoare.

Desigur că o călătorie în Australia este o provocare pentru oricine, mai ales datorită distanței foarte mari față de Europa. Bine, noi am numit această călătorie „o incursiune la capătul lumii”, probabil că și locuitorii de la antipozi spun despre Bătrânul Continent la fel.

Australia, cea mai mare țară de pe continentul omonim, este cel de-al șaselea stat din lume ca suprafață. Numele țării provine de la termenul latin „terra incognita australis”, care în traducere înseamnă „teritoriul necunoscut din sud” – pe vremuri se credea că există în emisfera sudică un singur continent. Densitatea populaţiei este destul de scăzută, în Australia trăiesc aproximativ 23 de milioane de oameni, cam cât în România „vremurilor bune”. Majoritatea orașelor se află la mai puţin de 100 de kilometri faţă de ţărm.

Populația aborigenă din Australia este cea mai veche din lume, aceștia au trăit aici cu peste 40.000 de ani înainte de venirea englezilor. Este o țară plană, cu foarte puține forme de relief, iar granițele dintre state au fost trasate urmărind paralelele și meridianele.

Populația Australiei este multiculturală, aici se vorbesc peste 200 de limbi străine și 45 de limbi indigene. Predomină limba engleză, dar nu sunt de neglijat italiana, greaca, cantoneza, araba, vietnameza și mandarina, fiind țara din lume cu cea mai mare pondere de imigranți.

Poate puțină lume știe cum a fost colonizată Australia. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, undeva prin anii 1786-1788, guvernul britanic a decis că trebuie să scape de deținuți. Cum în America de Nord acest lucru nu mai era posibil, a fost aleasă Australia, descoperită recent de exploratorul James Cook. Astfel că ministrul de interne, lordul Sydney, a decis ca 786 de condamnați să fie transportați cu mai multe corăbii, împreună cu 200 de marinari, către teritoriul nou-descoperit, viitoarea colonie urmând a fi guvernată de căpitanul Arthur Phillip, cel care a condus și transportul către antipozi.

 

Ce e de văzut și de ce să vizitezi Australia?

Desigur că a vizita Australia e o provocare pentru oricine. Mulți nu au posibilitatea financiară, pentru alții distanța este un impediment. Aici, în țara noastră, în colțul opus al globului, cunoaștem destul de puține lucruri despre această parte a lumii. Documentarele îndrăgitului David Attenborough ne-au adus mai aproape de lumea de la antipozi. David Attenborough este un înverșunat luptător pentru protecția mediului înconjurător, de nenumărate ori a avertizat opinia publică și cu privire la distrugerea naturii de către omenire. Tot el spunea la un moment dat că „is no place like Australia“. Da, într-adevăr, Australia este unică, se remarcă prin fauna şi flora endemică prezentă doar în acest colţ al lumii. Doar aici poți vedea în mediul lor cangurii și rudele lor de dimensiuni mai mici, haioșii wallabe, drăgălaşii ursuleţi koala, păsările emu, câinii dingo și diavolii tasmanieni. Și flora Australiei este foarte bogată și unică, primăvara poți admira splendizii arbori jacaranda cu ale lor flori albastre. Și nu numai.

Desigur că marile metropole precum Melbourne şi Sidney trebuie să fie pe listă. Oricine visează să viziteze celebra Operă din Sydney, unul din simbolurile orașului, și să admire celebrul Harbour Bridge.

Iar când spui Australia, te gândeșți imediat la Marea Barieră de Corali, care riscă să dispară pe zi ce trece din cauza poluării.

Pentru noi, a călători în Australia a fost o provocare și din punctul de vedere al distanței, am vrut să vedem cum supravieţuim unui zbor atât de lung.

Am ales un pachet turistic conform bugetului pe care îl dețineam. Sunt multe de văzut, agențiile tour-operatoare oferă pachete turistice în Australia pentru toate buzunarele. Noi am explorat orașele Melbourne, Cairns și Sydney, precum și împrejurimile lor.

Mi-aș fi dorit să vizitez și un sat al aborigenilor. Există un fel de enclavă a aborigenilor undeva prin zona de nord a Australiei. Ca să ajungi însă la Dumnezeu te mănâncă sfinții, așa cum se spune la noi. Adică ai nevoie de o aprobare din partea conducerii tribului (mă rog, ceva de genul ăsta) ca să poți intra la ei. Așa că dacă nu vine Mahomed la munte, atunci vine muntele la Mahomed. Programul nostru turistic cuprindea și o vizită la un parc al aborigenilor, unde ne-au fost prezentate amănunte despre viața lor, am asistat la un program artistic cu dansuri tradiționale și am fost instruiți cum să aruncăm corect bumerangul.

Am fi vizitat și muntele sacru Uluru (în limba aborigenă) sau Ayers Rock (în limba engleză). Accesul la acest obiectiv turistic este mai dificil, deoarece el se află în centrul țării, fiind nevoie de încă două zboruri dus și întors. Este o formațiune bizară, un masiv stâncos portocaliu-roșcat, aflat într-o zonă de câmpie care apare în multe imagini când vine vorba de Australia, fiind, de asemenea, un simbol al acestei țări. Însă de la sfârșitul lunii octombrie 2019, escaladarea acestuia este interzisă, deoarece este un loc sacru pentru populația aborigenă.

Am fi dorit o escală și în Tasmania, insulă aflată în sudul Australiei și botezată după navigatorul olandez Abel Tasman. Tasmania e celebră datorită diavolului tasmanian care trăiește aici. Acest marsupial carnivor a devenit celebru și atât de îndrăgit datorită desenelor animate produse de Warner Bros. În realitate însă nu este atât de drăguț, e cam înfricoșător.

Desigur că și localitățile Perth (în sud-vest), Darwin (în nord) și Brisbane (în est) merită vizitate, poate data viitoare.

 

Cum ajungi în Australia

  • VIZA: Păi, în primul rând ai nevoie de viză. Iar apoi, desigur, de un bilet de avion, pe cât posibil cât mai convenabil. La noi a fost invers, deoarece mai întâi ne-am înscris la agenţia tour-operatoare care a organizat această minunată călătorie, iar apoi am aplicat tot cu ajutorul lor pentru viză. În povestea vizei există o veste bună şi una rea: hai să începem cu vestea bună. Se aplică online, viza e gratuită, se dă pe un an şi ai multiple intrări pentru şederi de maximum trei luni. Iar cea rea? Trebuie ataşat un pomelnic de documente, în limba engleză sau traduse în limba engleză de către un traducător autorizat: adeverinţă de la locul de muncă, din care să reiasă că ai concediu aprobat şi că eşti angajat pe perioadă nedeterminată, adeverinţă de la Direcţia Fiscală a primăriei cum că nu ai datorii la bugetul local şi extras de cont pe ultimele trei luni care să dovedească atât încasarea salariului, cât şi faptul că ai fonduri suficiente ca să te întreţii pe perioada şederii. Dar nu specifică ce sumă trebuie să ai în cont. Aici am „muşcat-o” şi noi, fiindcă Australia nu e „Asia Express”, unde poţi trăi cu un dolar pe zi. Serviciul de imigrare ne-a respins iniţial cererea de obţinere a vizei pe motiv că nu dispuneam de fonduri suficiente pe card. Am fost nevoiți să mai aplicăm o dată și să ataşăm un extras de cont care să ateste o sumă consistentă de bani. Şi când spun consistentă, mă refer la cel puţin 2.500-3.000 de euro de persoană (sau echivalentul în orice monedă).

 

  • BILETUL DE AVION: Dacă ai rezolvat partea cu viza, arunci un ochi pe biletele de avion. Pentru noi, agenţia tour-operatoare a ales un zbor din Bucureşti via Dubai. Asta e varianta cea mai rapidă şi confortabilă de a ajunge în Australia. Sau via Doha (Qatar). Momentan, zborurile directe din Europa sunt în faza de test, singurul zbor comercial direct în acest moment este de la Londra la Perth cu compania australiană Qantas. Dar e mai bine cu escală, să poți să te „dez-țepenești”, e mai confortabil să faci o escală. Poți opta și pentru un zbor cu două escale, fie prin Bangkok (Thailanda), fie prin Singapore, dar acestea prelungesc considerabil călătoria către cel mai mic continent al lumii. Oricum, trebuie să te înarmezi cu răbdare, doar zborul din Dubai sau Doha către Australia depășește 12 ore. Trebuie să știi că dacă nu ai la tine dovada tipărită a aprobării pentru viza de intrare, nu „pupi” tichet de îmbarcare la ghișeul de check-in. Asta înseamnă că nu poți pune piciorul pe tărâm australian fără viză, nici măcar pentru tranzit către altă țară.

 

  • CE SĂ CONŢINĂ, DAR MAI ALES CE SĂ NU CONŢINĂ BAGAJUL: Acum, că suntem gata de drum, cu viză luată și bilet de avion, urmează următoarea provocare: pregătirea bagajelor de drum. Ce trebuie neapărat luat în calcul este conținutul bagajelor. Australia este poate una dintre cele mai stricte locuri când vine vorba despre ce introduci în țară. Este absolut interzisă introducerea de alimente (carne, fructe, brânzeturi, alune, miere etc.). Totuşi, sunt admişi biscuiţi sau alte snacks-uri, la fel şi apă sau băuturi alcoolice, dar acestea din urmă în limita a 2,15 litri de persoană. La intrarea în ţară trebuie să prezinţi un formular completat, prin care confirmi că nu ai la tine cele de mai sus (indiferent că în bagaj de cală sau de mână), că eşti sănătos tun (adică nu ai boli gen tuberculoză etc.) şi că nu ai infracţiuni la activ. În chestionar te mai întreabă dacă nu ai la tine niciun fel de „wooden items”, adică vreun suvenir autentic din lemn, care ar putea să conţină niscaiva gândaci, şi nici bocanci cu asperităţi şi cu noroi pe ei, tot din acelaşi motiv. Chiar înainte de aterizare, am fost informaţi pe ecranele din avion ce nu ai voie să introduci în ţară şi că aici nu merge cu „I’m sorry” – în cazul că ai vreun obiect interzis, trebuie să îl declari, iar autorităţile vor stabili dacă poţi să intri cu el în ţară sau nu. Iar dacă nu îl declari şi ţi-l găsesc, amenzile încep de la 300 de dolari australieni şi pot să ajungă până la 12.000. Pesemne că zicala românească „greşeala recunoscută e pe jumătate iertată” nu e valabilă şi la antipozi.

Pentru că am vorbit mai mult despre ce nu ai voie să ai la tine, iată ce e musai să fie prezent în bagaj: un adaptor de priză pentru Australia și Noua Zeelandă (e la fel). Tensiunea e tot la 220 V, dar ştecherele diferă faţă de cele europene.Desigur, bani cash, carduri, încărcător de telefon, card de memorie cu mulţi giga, fiindcă ai ce fotografia, şi bineînţeles haine. Pentru orice anotimp. Depinde când ajungi în Australia, noi am fost în noiembrie (luna mai la noi în țară), iar temperatura în zona de sud a țării (Melbourne, Sydney) nu a fost foarte ridicată, chiar mai scăzută decât e în luna mai la noi. În schimb, la Cairns, oraş-staţiune situat la paralela 16, temperatura era mult mai ridicată.

Și foarte important: o asigurare medicală de călătorie cu o poliță cât mai barosană, pentru că serviciile medicale sunt foarte scumpe, ea oricum acoperind doar urgențele.

Imagini Australia

. Opera Sydney

Simbolul arhitectonic al Australiei – Opera din Sydney

Opera si pod Sydney

Podul si opera din Sydney

Sydney

Eugen si sotia la Sydney

Cairns

Cairns, in nord-estul Australiei

Koala

Din fauna Australiei: koala,

Wallaby

canguri,

Wombat

wombat,

Caini dingo

caini dingo,

Diavolul australian

diavol tasmanian

Kuranda

Kuranda

Diving Australia

Gata de vazut coralii din Marea Bariera de Corali

Corali Australia

Corali din bariera 🙂

Marea Bariera de Corali

 

Aborigeni australieni

Localnic australian

Cairns Sydney

Australia e un continent intreg !

Sydney fum de la incendii

Aterizare la Sydney. Ceata e de la fumul degajat de incendii

Comentarii

  • Simona spune:

    Un articol excelent. informatiile sunt foarte bune pentru cei ce vor sa calatoreasca in Australia. Va pot ajuta cu sfaturi oricand. Locuiesc in Sydney. Tel+61 074593028

  • Mihai T. spune:

    Superb articolul (serialul), multumesc! O sa vizitez Australia in luna urmatoare si pot sa spun ca ceea ce ati scris m-a ajutat enorm sa conturez un itinerariu.
    Viza a mers surprinzator de repede (2 zile daca nu ma insel si nu mi-au cerut niciun act aditional, nimic de genul, doar adresa de contact de la spitalul unde sunt angajat ca medic – date pe care le completezi oricum online cand depui formularul online).

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest