
Zagreb, Croatia
Nu am mai fost în Zagreb de o grămadă de timp – mai precis, din 2005. Înainte, mai ajunsesem sporadic între două trenuri sau avioane, dar în 2005 am stat aproape o săptămână (eram cu treabă, la un târg internațional), așa că am avut timp să-l savurez mai mult. Zagreb avea aerul acela de Mittel Europa, cu arhitectură sofisticată, dar familiară, cu străduțe în pantă (în zona Catedralei), liniștite, cu spații verzi. Mi-a adus aminte un pic de Cluj. Nadir a fost recent în Zagreb și vine cu informații mult mai proaspete decât vi le-aș fi dat eu de acum 15 ani.
Am mai ajuns odată în Zagreb, cu serviciul, acum 13 ani. Și atunci m-a uimit prin unicitatea lui, dar să vedeți ce schimbat este acum, după ce Croația s-a modernizat și mai mult, după ce „hoarde” de turiști le-au vizitat țara (a se citi litoralul Coastei Dalmației) și după ce și-au afirmat cu hotărâre propria identitate europeană :).
Cum ajungeți aici?
Există o cursă directă de la București, dar a fost destul de scumpă (iar eu m-am hotărât cu o lună înainte de plecare), operată de Croatia Airlines. Așa că am decis să zbor cu Aegean Airlines, prețul unui bilet one-way fiind de 80 de euro – escala la Atena fiind obligatorie . Evident, mai sunt variantele de transport cu mașina personală (pentru cei din vestul țării) și varianta cu autobuzul (lungă, costisitoare, fără rost).
Cazarea
Destul de diversă, ca în orice oraș european. Eu am ales Hotelul Central, al cărui cost a fost de 53 de euro pe cameră, pe noapte, cu mic dejun inclus. Este situat în centru, evident, chiar lângă gară, și la 15 minute de mers pe jos de autogară.
Nu are rost să folosiți mijloacele de transport în comun, deoarece orașul este compact și distanțele dintre obiective pot fi străbătute la pas.
Ce obiective turistice ar trebui vizitate?
Zagreb se împarte în două, Orașul de Sus și Orașul de Jos. Luați în calcul că principalele locuri turistice sunt concentrate în partea de sus. Începeți vizita din cea mai mare piață a orașului, Trg bana Josipa Jelacica, o piață mare, prin care trec multe tramvaie albastre, cu multă forfotă și ziua, și noaptea. Cum stați cu spatele la ecranul gigant pe care este afișată ora, temperatura, dar și multe reclame, mergeți spre dreapta. La două minute, veți găsi o bijuterie arhitecturală gotică: catedrala orașului. Este impresionantă, chiar dacă are un turn mereu în reparații!!!
După aceasta, drept în fața clădirii se află piața centrală sau Dolac. Pe partea opusă ei se află o altă stradă pietonală, Tkalcieva, cu multe cafenele, restaurante și magazine de suvenire. Aici am ales să mănânc la „Struk”, un loc mic, cu doar câteva mese, dar cu niște bucate și chelneri extraordinari. Atenție că preparatele se fac la cuptor, pe loc, timpul de pregătire fiind de minimum 20 de minute. Iar plăcinta lor națională, „struk-ul”, poate fi și fel de mâncare (cea cu trufe e delicioasă), și desert (încercați-o pe cea cu afine).
Mergând în sus pe Tkalciceva ulica, spre Biserica Sf. Marcu, veți găsi două muzee, pe care nu vi le recomand, al torturii și cel al anilor ’80. Vă sfătuiesc însă să vă alocați puțin timp pentru muzeul relațiilor destrămate. Este un muzeu original, ce descrie, foarte succint, motivele sau felul în care s-au terminat relațiile de iubire ale celor care și-au donat obiectele personale muzeului. Unele istorii sunt deosebit de înduioșătoare…
Lotrscak tower este un loc de unde începe promenada Strossmayer, de pe aleile căreia veți avea parte de priveliști memorabile asupra orașului. Tot de aici puteți folosi cel mai scurt funicular din lume, durata călătoriei fiind de un minut, ce leagă cele două părți ale orașului. Aici, veți găsi cele mai frumoase locuri de belvedere din Zagreb, așa că vă invit să zăboviți cât mai mult în zonă.
Vă mai recomand trei muzee, cel de Arheologie, cel al Iluziilor (mai ales dacă sunteți cu copiii) și Mimara! Ar mai fi interesant de vizitat Muzeul croat de artă naivă, dar eu l-am găsit închis, probabil că este în renovări.
Mimara, numit astfel după numele persoanei extrem de bogate care și-a donat obiectele sale personale muzeului, este cel mai impresionant. Camere întregi dintr-o clădire superbă în stil baroc sunt înțesate de tapiserii, picturi după artiști arhicunoscuti, icoane, triptice, servicii de masă orientale, crucifixuri medievale, scaune princiare, mumii egiptene etc., etc. Nu îl ratați!
Exemple de prețuri:
– Cost masă, 15 euro, minimum, de persoană
– O cafea, 2 euro
– Cost bilet transport public, valabil 60 min., 1,5 euro,
– Taxi, 2 km, 6 euro
– Acces muzeu, bilet de cel puțin 6 euro.
Zagreb este, cu siguranță, o destinație turistică de prim rang a Europei Centrale. Este un oraș prietenos cu străinii, cu multe obiective turistice, pentru vizitarea celor mai importante fiind necesare măcar două zile. Din păcate, Tarom nu are o cursă directă, iar Croatia Airlines are încă prețuri destul de ridicate. Bănuiesc că mulți dintre voi l-ați vizitat deja în tranzit spre Europa de Vest, dar e păcat că acest oraș stă în umbra metropolelor mult mai bine cunoscute, de pe Bătrânul Continent.
Nadir Acmola.
Imagini Zagreb
Catedrala din Zagreb
Muzeul Mimara
Si cateva exponate
Muzeul Iluziilor (sau al Simturilor)
Statuia Fecioarei Maria in fata Catedralei
Panorama orasului
Una din numeroasele biserici din Zagreb
Muzeul Relatiilor Destramate
Stone Gate
Statuia Banului Jelicic – in piata centrala a orasului
Teatrul National
Zica-se ca e cel mai scurt funicular din lume
ceva despre Rijeka daca tot e capitala europeana anul asta?
Nu am fost niciodata, nu stiu mare lucru
Doar din istorie de pe vremea cand se numea Fiume 