Sa continuam serialul cu excursia lui Eugen la capatul Pamantului – dupa ce a terminat de povestit pe larg despre Australia, vom continua cu traseul din Noua Zeelanda, plin de asemenea de informatii si ponturi care merita luate in considerare. Eugen … ai legatura !
Recomand Noua Zeelandă ca destinație de vacanță, merită să mergeți cu Cezar în Noua Zeelandă. Pentru că e unică… iar prin faptul că circuitul lui Cezar cuprinde doar Noua Zeelandă, veți aprofunda mult mai bine această ţară. Așa că ”haere me te caesarua i roto i a Aotearoa” adică să mergeți cu Cezar în Noua Zeelandă.
În continuare, un reportaj despre călătoria noastră în cealaltă țară de la antipozi, Noua Zeelandă.
Introducere
Așa cum nu se poate spanac fără ochiuri, mititei fără muștar şi nici Tom fără Jerry, nu se putea nici Australia fără Noua Zeelandă. Că dacă te-au ținut balamele să zbori 15.000 de kilometri, e păcat să nu vizitezi cel puțin aceste două țări vecine. Sunt asemănătoare, dar în același timp şi diferite, ambele sunt două experiențe extraordinare, unice.
Despre Noua Zeelandă
Despre Noua Zeelandă nu știam mare lucru. Desigur, ştiam că e vecinul estic al Australiei. Și că e o insulă vulcanică (mă rog, un arhipelag, cele mai mari insule fiind Insula de Nord și Insula de Sud). Știam şi că echipa națională de rugby „All Blacks” e una dintre cele mai bune din lume. Auzisem desigur şi de dansul tradiţional specific Haka, folosit astăzi și de „All Blacks” înaintea meciurilor ca un fel de dans de intimidare a adversarului. Știam desigur câteva orașe, auzisem despre capitala Wellington, dar și despre cel mai mare oraș al țării Auckland, printre primele orașe din lume care sărbătoresc intrarea în Noul An. Și, nu în ultimul rând, știam că e o țară în care mulți români au decis să emigreze.
Deci era musai să descoperim această țară.
Noua Zeelandă (în limba maori, Aotearoa) este a treia cea mai mare țară a continentului Australia, atât ca suprafață, cât și ca populație, după ţările Australia și Papua Noua Guinee. Are o populație de 4,5 milioane de locuitori, cam cât orașele australiene Sydney sau Melbourne.
Undeva prin secolul al XIV-lea, polinezienii au ajuns aici și au dezvoltat cultura Maori. Noua Zeelandă este colțul vestic al triunghiului polinezian, colțul nordic fiind reprezentat de arhipelagul Hawaii, iar cel estic, de Insula Paștelui. La jumătatea secolului al XVII-lea, exploratorul olandez Abel Tasman a fost primul european care a ajuns în Noua Zeelandă urmând ca, aproape 100 de ani mai târziu, Noua Zeelandă să devină colonie a Marii Britanii, în urma unui tratat semnat de reprezentanții acesteia și șefii de trib Maori. De la începutul secolului XX, gradul de autonomie a crescut treptat, nu există o dată clară a independenței față de Regatul Unit. Asta, pentru că atât Australia, cât și Noua Zeelandă nu au un șef de stat propriu, ambele sunt conduse de un guvernator, iar șeful statului este conducătorul Marii Britanii, actualmente Regina Elisabeta a II-a.
Dacă există Noua Zeelandă, trebuia să existe și „Vechea Zeelandă”. Da, așa este. Doar că se numește doar Zeeland și este o provincie din Regatul Țărilor de Jos situată în sud-vest, la granița cu Belgia. Cartografii olandezi au fost cei care au sugerat numele, acesta fiind ulterior „englezizat” de către James Cook.
În prezent, în Noua Zeelandă sunt trei limbi oficiale: desigur engleză, Maori (aproape toate denumirile sunt dublate de limba băştinaşilor) şi… „NZ Sign Language”, limbajul semnelor destinat persoanelor cu deficienţe de auz. Asta înseamnă să respeţi minorităţile, fie că vorbim de cele naţionale, fie de persoanele cu deficienţe.
Neozeelandezii sunt porecliţi „kiwis”, datorită păsării cu acelaşi nume, un simbol al acestei ţări. Şi fructul Kiwi a primit acest nume datorită asemănării cu micuţa pasăre. Iar crema de pantofi Kiwi (cunoscută la noi drept Kiwi Pratico) a fost inventată de un australian care a botezat-o astfel în semn de preţuire pentru soţia sa, care era de origine neozeelandeză.
De ce seamănă Noua Zeelandă cu Australia:
- Ambele ţări sunt foste colonii britanice, actualmente având-o ca şef al statului pe Regina Marii Britanii
- Ambele ţări au monedă naţională dolarul (australian, respectiv neozeelandez)
- În ambele ţări se circulă pe banda stângă, iar maşinile au volanul pe partea dreaptă
- În ambele ţări capitalele nu sunt şi cele mai mari oraşe ale ţării
- În ambele ţări cele mai mari oraşe ale ţării sunt şi cele mai importante centre economice şi culturale
- În ambele ţări mai există și astăzi populaţie indigenă: în Australia aceasta este formată din aborigeni, în Noua Zeelandă – de populația Maori
- De istoria ambelor țări se leagă numele lui Abel Tasman, explorator olandez și al lui James Cook, explorator britanic
- Ambele țări au economii puternice și nivel de trai ridicat, prin urmare și prețurile la produse și servicii sunt pe măsură. Totuși, medicii neozeelandezi emigrează, chiar dacă au salarii foarte bune, fiind nemulțumiți de dotarea spitalelor.
Prin ce diferă cele două țări:
- Australia e de aproape 30 de ori mai mare ca suprafață, dar și de cel puțin 5 ori mai mare ca număr de locuitori
- În timp ce Australia se caracterizează printr-un sol arid, fără forme impresionante de relief, Noua Zeelandă deține un sol muntos, mai ales în Insula de Sud
- În Australia activitatea vulcanică este nesemnificativă, în timp ce Noua Zeelandă e formată din insule unde activitatea vulcanică este destul de puternică
- Australia are o faună endemică de invidiat, care nu se găsește în Noua Zeelandă: ursuleți Koala, canguri, diavoli tasmanieni, păsări emu sau câini dingo. Exclusiv în Noua Zeelandă trăiește pasărea kiwi, înrudită cu pasărea moa, dispărută în secolul al XVIII-lea
Cum ajungi în Noua Zeelandă
- VIZA: Până în luna octombrie 2019, nu era nevoie de viză, acum e nevoie de ETA (Electronic Travel Authority). Și aici sunt o veste bună și una proastă. Vestea bună e că nu ai nevoie de acte. Vestea proastă: costă. Aproximativ 30 de euro. Nu e foarte mult, am plătit și vize mai scumpe, dar… costă. Iar Noua Zeelandă nu îți refuză eliberarea ETA dacă ai un card valid și o adresă de e-mail.
- BILETUL DE AVION: Dacă zbori direct din Australia, poți apela la compania națională australiană QANTAS, la Virgin Australia sau la cea neozeelandeză Air New Zealand. Dacă zbori din Europa direct spre Noua Zeelandă, sunt valabili aceiași operatori și aceleași rute despre care am scris în reportajul despre Australia
- CE SĂ CONŢINĂ, DAR MAI ALES CE SĂ NU CONŢINĂ BAGAJUL: Noua Zeelandă este cel puțin la fel de strictă, dacă nu și mai strictă, când vine vorba de conținutul bagajului. Fie el de mână sau de cală. De aceea trebuie să fii foarte atent ce suvenire îți cumperi dacă vii din Australia. Sau ce ai în bagaj dacă vii din Europa.
Noi am aterizat la Queenstown, după trei ore de zbor din Sydney. Era un aeroport mic, nu ne-am aşteptat însă la controale aşa drastice. După verificarea documentelor de călătorie şi preluarea bagajelor de cală, iată-ne ajunşi la controlul bio. Mai întâi am fost întrebaţi dacă avem „forbidden items” precum cele prezentate în avion înainte de aterizare. Ştiam deja de la sosirea în Australia că e absolut interzisă introducerea de alimente (carne, fructe, brânzeturi, alune, miere etc.). La intrarea în ţară am prezentat un formular completat prin care am confirmat că nu aveam cele de mai sus (indiferent dacă în bagajul de cală sau în cel de mână) şi că suntem sănătoşi-tun (adică, nu avem boli gen tuberculoză etc.) şi nici infracţiuni la activ. În chestionar trebuia să confirmăm de asemenea că nu aveam niciun fel de „wooden items”. Bine, aveam două bumeranguri în bagajul de cală şi un didgeridoo. Dar aveam şi bonul de la magazin, să pot dovedi că nu sunt fabricate „prea tradiţional”, ca să ascundă niscaiva goange. Până să ajungem la controlul bio, un cățelandru mișuna printre călători și mirosea bagajele, iar acolo unde dădea semnalul, bagajul era verificat. Era și o pancartă care atenționa călătorii: „Nu mă mângâiați fiindcă sunt în timpul serviciului“.
A urmat controlul bio, unde bagajele erau trecute printr-un filtru, iar acolo unde părea ceva suspect, bagajul era deschis. Nici aici nu mergea cu „I’m sorry”, ai greșit, ai plătit. Desigur, sume consistente.
Pentru că am vorbit mai mult despre ce nu ai voie să ai la tine, iată ce e musai să fie prezent în bagaj: un adaptor de priză pentru Australia și Noua Zeelandă (e la fel). Tensiunea e tot la 220 V, dar ştecherele diferă faţă de cele europene. Desigur, bani cash, carduri, încărcător de telefon, card de memorie cu mulţi giga, fiindcă ai ce fotografia, şi, bine-nţeles, haine. Trebuie să țineți cont că Noua Zeelandă nu e o țară caldă. O fi ea în emisfera sudică, dar în luna noiembrie, când am ajuns noi, era o primăvară destul de răcoroasă. Mai ales în Insula de Sud, unde am făcut prima oprire. Insula de Sud este deosebit de muntoasă comparativ cu cea de nord iar temperaturile sunt pe măsură. E frig ! Chiar și la sfârșitul primăverii !
Și foarte important: trebuie neapărat să ai o asigurare medicală de călătorie cu o poliță cât mai barosană pentru că serviciile medicale sunt foarte scumpe, poliţa oricum acoperind doar urgențele.
Imagini Noua Zeelanda
Air New Zealanda gata de zbor din Sydney
Auckland, capitala economica a Noii Zeelande
Sky Tower – Auckland
Si panorama orasului
Lord of the Rings a impus Noua Zeelanda pe harta turistica a lumii. Si evident, poti vizita satul simpatici hobiti !
Moara hobitilor
Casuta de hobit
Acele flori ale Noii Zeelande…
Spectacol traditional maori
Panorama Queenstown si a lacului Wakatipu
Unul dintre cele mai lungi zboruri ale lumii: Auckland – Doha