Cum am mai povestit, iarna asta, de Anul Nou, am fost în Columbia și Ecuador. Am zburat acolo cu compania olandeză KLM – la business class la dus spre Cartagena și la comfort economy la întors din Quito. Dacă vreți să citiți despre experiențele la bord, faceți click pe link-urile de mai sus. Dar în articolul de astăzi o să vă povestesc despre nou-nouțul Crown Lounge din aeroportul Amsterdam, deschis de doar câteva luni. Am fost de destule ori în fostul lounge (îl știu de mai bine de 10 ani), dar în cel nou nu avusesem ocazia să intru, așa că am petrecut câteva ore în lounge – ceva mai puțin la dus, ceva mai mult la întors.
Ce este un business lounge? Pentru cei care ați călătorit mai puțin, este o zonă din orice aeroport (există și la Bucureşti vreo 3) unde au acces doar călătorii de la clasa business, dar și cei care au nivelul Gold la programul de fidelizare al Air France / KLM numit Flying Blue (dar evident și cei care sunt la nivelul Gold la programele de fidelizare ale companiilor aeriene din Sky Team). De asemenea, cei care au card Gold (ca și mine) pot invita un companion dacă zboară tot cu o companie din Sky Team. Iar în interior, ai toate serviciile gratuite (mă rog, exceptând restaurantul a la carte și magazinul de suvenire).
Noul Crown Lounge (cum am zis, e nou-nouț, a fost deschis în noiembrie 2019, deci cu o lună înainte de a ajunge eu prin aeroportul din Amsterdam) se află în zona non-Schengen, adică perfect dacă zborul următor este în afara Europei (America, Asia, Marea Britanie, Africa, etc) sau dacă te întorci în România. Nu mai e nevoie să iei în considerare timpul de stat la punctul de trecere a frontierei, nu ai de trecut nici controlul de securitate, pentru că îl faci înainte de a ajunge în lounge.
Care sunt schimbările față de lounge-ul precedent? Este semnificativ mai mare – acum are până la 1.500 de locuri (înainte erau doar 800 și de multe ori chiar era aglomerat la orele de vârf) și se desfășoară pe nu mai puțin de 6.800 de metri pătrați (cred că e unul dintre cele mai mari din lume, doar cel din Doha mi s-a părut mai amplu).
Cum l-am găsit? Imediat după aterizare, m-am uitat după semnele „Airlines Lounge 52”. Un nume absolut ciudat și impersonal, nu știu de ce nu este marcat sub numele lui real – KLM Crown Lounge. E drept, mai sunt niște lounge-uri în zona Schengen, dar și acelea au numere, nu un nume. Mă rog, nu asta e problema.
După ce am trecut de terminalul E (lounge-ul este între terminalele E și F), am văzut o intrare puternic luminată cu o lumină albă și rece și niște scări rulante. Scria de data asta clar – „KLM Crown Lounge”. Urcarea pe scări rulante (există, desigur, și un lift) este chiar foarte faină. Zdravăn lipite de perete se află niște căsuțe olandeze din ceramică de Delft. Dacă zbori la business class pe zboruri lungi, primești una cadou (înăuntru e și un pic de lichior Bols)… am verificat dacă le pot lua să-mi completez colecția de două. Erau zdravăn lipite, s-au gândit și ei.
Întregul lounge are un concept unitar – formele de relief ale Olandei. Există zona „polder” (câmpie), o zonă de relaxare, unde lumina este reglată în funcție de perioada zilei – dimineață, prânz, seară, noapte, înțeleg că există și un apus minunat de soare. Zona „sky” se află la etaj, unde este un restaurant a la carte, dar trebuie să plătești. Am aruncat un ochi, oricum era gol și am revenit la etajul inferior pentru a gusta din ce se oferea gratis. Cea mai haioasă zonă se numește „Dutch mountains” – e una din glumele pe care le faci pe seama olandezilor cu munții lor (cel mai înalt vârf din Olanda are 322 de metri și se numește Vaalserberg. Este undeva în sud, nu departe de Maastricht, orașul în care am fost student și, da, l-am „cucerit”). Zona de „Sea” este de relaxare, aici se află dușuri (perfecte după un zbor de 8 sau 10 ore sau chiar și mai mult), dar și cabine unde poți să dormi (pentru a le folosi, trebuie însă să plătești 50 de euro pentru 3 ore). Mai e și „City” – acolo am stat cel mai mult, pentru că aici era bufetul cu mâncare și un bar, evident, Heineken (sigur, nu e doar bere, găsești și vin, și ceva băuturi mai tari, dar și băuturi nealcoolice).
Prima oprire a fost la dus, în drum spre Cartagena. Nu aveam timp prea mult, am stat cred că jumătate de oră, taman cât să mănânc un iaurt cu fructe și un sandvici și să arunc o privire. Meniul este, evident, în funcție de momentul zilei – la dus, am avut parte de un mic dejun, dar în mare fugă, la întoarcere, când am avut tranzit de 8 ore, am putut lua un prânz în liniște și apoi să dau o fugă până în Amsterdam, în oraș.
La întoarcere, la prânz – am avut de ales între paste, meniu vegetarian, niște cârnați și destul de multe feluri de dulciuri (evident, am ales gaufre, mai ales că eram totuși în apropiere de Belgia). Pastele ți le făcea pe loc, în fața ochilor tăi. Am mâncat ceva și am fugit în oraș. Un lucru bun – am găsit niște lockere – unde am putut să-mi las bagajul de cabină, în care aveam destul de multe lucruri care atârnă greu și erau nenecesare pentru o tură în oraș (cum ar fi laptopul). Tocmai mă gândeam că o să fie complicat să găsesc niște lockere în gara Centraal, sigur nu merge cu cardul, vor monezi, aici a fost minunat – am apăsat niște butoane, am pozat numărul căsuței unde mi-am lăsat rucsacul și am plecat liber că pasărea cerului spre oraș (20 de minute mai târziu eram deja pe peronul gării Centraal – iubesc aeroportul Schiphol pentru că este atât de aproape de oraș și atât de bine conectat cu centrul!)
Ce am mai remarcat prin lounge? În primul rând, nu am mai găsit ziare. În general, în lounge-uri găseșți ziare, aici erau doar niște cărți și niște albume ca să treacă timpul, delectându-te cu peisaje faine din Europa, Africa și de aiurea. Ce e nou față de vechiul lounge este magazinul cu suvenire KLM – da, cam orice companie mare are astăzi un magazin de suvenire – rucsacuri, genți, eșarfe și voluminosul album publicat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la fondarea companiei (1919 – 2019). Am și eu unul acasă, primit cadou cu ocazia sărbătoririi de la București.
Designul, în general, este fain și cumva relaxant. De fapt, asta e ideea la orice lounge – să te relaxeze, mai ales dacă ai în față sau ai venit după zboruri de multe ore. Luminile și mobilierul se îmbină foarte frumos și relaxant. Cea mai faină zonă este acel munte – practic, sunt niște mini-etaje, unde se află tot felul de fotolii… dar mai bine să vă arăt câteva poze.
Imagini KLM Crown Business Lounge in Amsterdam
Am aterizat pe aeroportul din Amsterdam
Urcarea spre lounge – in dreapta toate acele casute olandeze
O gramada de casute
City, Sea, Sky, cateva din conceptele de la KLM Crown Lounge
Sunt pe Dutch Mountain
Postere dintr-o alta vreme
Si machete de avioane din trecut
Cam asa arata micul dejun in KLM Crown Lounge
Dutch Mountain in toata „maretia” sa
Restaurantul Blue – aici se plateste si nu sunt incredibil de multi clienti
Sa revin in lounge
La intoarcere, am prins pranzul
Gaufreeeeee !
Nu am mai gasit ziare, in schimb sunt carti si albume
Magazinul de suveniruri KLM
Lockere – perfect, iti lasi bagajul de cabina si poti sa te plimbi la cumparaturi in aeroport sau chiar si in oras cum a fost cazul meu
Aha, sa nu uit locker #79 !