“Bulele turistice” – intelegerile intre state pentru turism bilateral la vara. Grecia cu Israel si Cipru, Grecia cu Ungaria – Austria si altele, dar nu cu Romania.

Granita

Acum cateva zile am scris despre “pasapoartele de sanatate” , idee pritocita de diverse ministere si autoritati de turism, mai ales de cele din Grecia si insulele Baleare. Da, subiectul pasapoartelor de sanatate s-a discutat si in video-conferinta ministrilor turismului din Europa, dar subiectul a ramas un pic cam in pom – teoretic, pasapoartele de sanatate ar trebui emise fie celor care au anti-corpi COVID-19 in organism, fie celor care sunt dovediti ca nu au COVID-19 prin teste de orice natura. Dar evident, este relativ dificil sa rezolvi problema asta – e nevoie de teste, multe teste daca se doresc sa atragi cat mai multi turisti – unii nu vor teste, altii se tem sa fie descoperiti ca au COVID-19, dar sunt asimptomatici plus intreaga infrastructura de testare in masa este extrem de scumpa si in plus iti trebuie numerosi specialisti – testele astea nu se fac singure, iti trebuie asistente si laboranti si pana la a lasa treaba asta 100% in mana AI si robotilor mai e nevoie de un pic de timp. Poate doar prin China ori Japonia ar fi posibil, dar in Europa, in mod cert, nu !

Asa ca a venit o alta ideea. Se numeste ideea “bulelor” sau a “bubbles” mai pe engleza. Care e ideea – se “unesc” doua sau mai multe tari de preferinta apropiate care isi deschid reciproc granitele pentru turism. Cei mai inaintati in idee sunt hat, tocmai de cealalta parte a pamantului, e vorba de Australia si Noua Zeelanda. Dar aceste doua tari au avut foarte putine cazuri (Australia aproape 7000, Noua Zeelanda vreo 1500 in total) si in ultimele zile, epidemia aproape ca a disparut – Australia are cam 12 cazuri pe zi, iar in Noua Zeelanda in unele zile nu mai apare nici un caz, sau maxim 2. Ambele tari pot spune ca au cam terminat-o in conditiile in care au impus masuri stricte pana cand au ajuns la cateva cazuri pe zi. Exista si un plan sa includa si cateva natiuni insulare cum ar fi Fiji, dar poate mai incolo.

Evident, “bula asta” va creste cu tari unde epidemia a incetat – sunt luate in vizor Taiwanul, Coreea de Sud, poate chiar si China si Hong Kong care au ajuns la aproape zero cazuri. Daca este sa ne uitam prin tarile din zona, nici Vietnamul sau Thailanda nu o duc deloc rau (Thailanda are cam 10 cazuri / zi in ultima saptamana si ceva, iar Vietnamul are cand si cand cate un caz pe zi). Problema cu Thailanda si Vietnam este ca nu testeaza (ca idee, au testat de 6 ori mai putin ca Romania la milionul de locuitori), asa ca datele nu sunt chiar prea credibile.

 

Astazi, a fost anuntat oficial prima “bula de turism” in Europa – Estonia, Letonia si Lituania (care de asemenea, nu prea mai au cazuri de COVID-19). Granitele intre cele 3 tari baltice vor fi deschise pe 15 mai, iar cetatenii lor vor putea trece dintr-o tara intr-alta fara restrictii si fara sa fie nevoie de teste sau sa stea in carantina, in timp ce cetatenii oricarei alte tari terte (inclusiv cele europene), vor fi obligati sa stea 14 zile in carantina daca vor sa mearga in Tarile Baltice.

Autoritatile turistice grecesti care se dau peste cap sa gaseasca o modalitate sigura de a atrage turisti au preluat din zbor ideea de “travel bubble”. Grecii sustin ca au discutat cu Israelul si cu Cipru pentru a crea o “bula” in 3. Aparent, Israelul nu este chiar teribil de incantat, dar chiar daca nu se alatura, in mod cert cele doua tari grecesti – Grecia si Cipru vor ridica reciproc barierele. Grecia a inregistrat cam 15 – 20 cazuri / zi in ultimele 10 zile (e drept, in conditiile in care testeaza mai putin decat Romania la milionul de locuitori), iar Cipru a ajuns la 5 – 6 cazuri pe zi, dar testeaza la greu – au testat de 9 ori mai mult decat Grecia la milionul de locuitori). Dar, fratii sunt frati, sunt sigur ca vor fi cea de-a doua bula oficiala a Europei in curand. Israelul are cam 100 cazuri / zi in ultimele zile, dar panta descendenta este extrem de abrupta, asa ca ma astept ca probabil de saptamana viitoare sa ajunga si el la 10 – 20 cazuri / zi.

Evident, grecii vor turism, dar nu si epidemie… asa ca cealalta bula la care se gandesc sa o dezvolte este cu Ungaria si Austria. Ungaria e la 60 – 70 cazuri in ultimele zile (au testat mai putin ca Romania, dar ceva mai mult ca Grecia), iar Austria a ajuns la performanta de circa 50 – 60 cazuri / zi, asa ca sunt in mod indiscutabil candidati ca grecii sa-i primeasca cu bratele deschise si fara carantina de 14 zile. Desi n-am citit pe nicaieri, probabil si Bulgaria este un candidat cert – cu circa 50 cazuri / zi in ultima saptamana.

Evident, tarile acestea nu sunt printre principalele furnizoare de turisti in Grecia – acestea sunt UK, Germania, Italia, Rusia, Scandinavia, dar din pacate pentru greci, nici una din tarile astea nu o duc prea bine, dimpotriva – Rusia bate record dupa record, iar numarul de cazuri in UK este in cel mai bun caz stationar, dar la varf.

Croatia de asemenea a anuntat ca va primi cu bratele deschise cehi si austrieci printr-un “culoar verde” , poate si spre Slovacia si Ungaria, dar nu am vazut nimic nou pe tema asta.

Evident, nu toata lumea este prea deschisa. Austria s-a declarat dornica sa deschida granitele turistilor germani si cehi (desi in Germania sunt inca multe cazuri – circa 1000 / zi, dar panta este clar descendenta), dar autoritatile germane nu au fost foarte incantate – ministrul german de externe, d. Maas a declarat ca o eventuala deschidere a granitei de catre Austria este un “risc inacceptabil” , amintind ca statiunea austriaca Ischgl este originea exploziei de cazuri in Scandinavia, Islanda, UK si Germania dupa ce autoritatile locale au ascuns existenta focarului pentru ca se intampla in mijlocul sezonului de schi. Asa cum suedezii au semnalat primii Cernobil-ul, asa si austriecii nu au mai putut ascunde focarul dupa ce a fost identificat de islandezi (cam toate cazurile din Islanda provin din Ischgl si aproape jumatate din cele din Scandinavia si Irlanda).

 

Incet, incet, probabil mai multe tari isi vor redeschide granitele – totul trebuie sa fie reciproc. Pentru ca daca Austria spune germanilor ca ii primesc cu bratele deschise, fara nici o conditie si fara carantina, putini se vor duce daca Germania va continua politica ca cei care se intorc din Austria vor intra in carantina timp de 14 zile.

 

Ce face Romania ? Din partea ministerului responsabil cu turismul nu s-a auzit nimic despre discutarea de “bule” cu alte tari. Probabil, ca de obicei, analizeaza – la fel cum analizeaza si ce sa faca cu turismul romanesc, la fel cum analizeaza ce sa faca cu restaurantele si hotelurile din Romania, la fel cum analizeaza ce sa faca cu agentiile de turism din Romania. Uneori stau sa ma intreb la ce ne mai trebuie ministrii sau secretari de stat la turism / economie. Ar fi mult mai ieftin sa angajeze doar analisti.

Va intra Romania in vreo “bula” ? Cred ca doar daca ne roaga cineva, sigur nu din initiativa proprie. Nici bulgarii nu par mai activi, dar probabil la un moment dat, ministra bulgara a turismului va propune o bula cu Romania, iar grecii sa vedem – pana acum par foarte atenti de unde sa-si aleaga turistii – ei au 15 – 20 cazuri / zi si in scadere, noi suntem la platou cu circa 300 cazuri / zi si cu potential de crestere. Nu m-as mira ca Romania sa nu intre in “bula turistica” a Greciei. Sa vedem in continuare…

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

  • Cristina spune:

    Apropo de cele 300 de cazuri pe zi si în creştere, uite statistica detaliată, luată de pe site-ul Rainews, singurul loc unde am găsit-o. Care e explicaţia celor 392 de cazuri raportate ieri ? Provin din 12 cazuri noi + 24 de morţi + 356 de vindecaţi. Înţelege cineva de ce se adună morţii şi vindecaţii şi sunt raportaţi drept total cazuri? Ei nu provin dintre cei înregistraţi deja ca îmbolnăviţi ? Au apărut de undeva din ceruri, direct morţi şi direct vindecaţi ? Şi aşa e făcută statistica în toată lumea.
    http://www.rainews.it/ran24/speciali/2020/covid19/europe.php

  • Sorin spune:

    Cum sa accepte cineva turisti romani din moment ce suntem tara din estul Europei cu cele mai multe cazuri la milionul de locuitori si cu cele mai multe decese ?

  • Anamaria spune:

    Rusia va iesi, probabil cel mai repede din zona de risc, daca nu mint cu privire la rezultate, bineinteles. E logic sa bata record dupa record daca testeaza in ritmul in care declara.

  • Alexandra spune:

    De ce trebuie sa prezentam totul atat de tragic? NU CU ROMANIA! Cum sa se faca un acord cu Romania cand noi abia azi-noapte am decis daca iesim din starea de urgenta si ne indreptam catre ce…? Si care vor fi masurile la noi in tara incepand de azi. Grecii nu sunt prosti si stiu ca acordurile semnate pana acum le vor aduce in sezon, probabil 1-2% din turistii asteptati, dar mai mult ca sigur, erau printre putinele tari aflate in situatia de a incheia astfel de intelegeri. Tare ne mai place sa prezentam lucrurile apocaliptic.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest