Daca ministrul grec al turismului a fost extrem de activ in ultimele saptamani, dand non-stop declaratii, facand planuri si propuneri, omologul sau turc a fost destul de tacut. Ma rog, are si motive, daca Grecia a trecut extrem de bine prin valul de COVID (2700 cazuri / 152 morti), iar in ultimele zile nu au decat 10 – 20 cazuri declarate (e drept, au testat si cu 40% mai putini oameni ca Romania raportat la populatie), Turcia se afla solid intre top 10 tari cele mai afectate – astazi se afla pe locul 9 in lume ca numar de cazuri declarate – 141,000 cazuri / 3900 morti, in ultimele zile inregistrand constant intre 1800 si 2000 cazuri noi. Daca in Grecia, se poate spune ca epidemia a luat sfarsit, in Turcia este inca pe val, iar strategia guvernului de la Ankara este sa legifereze carantine totale de 4 zile in jur de weekend pentru marile orase si carantine partiale in timpul saptamanii.
Desi Turcia are o economie variata, totusi turismul reprezinta 12% din PIB-ul tarii (spre deosebire de aproape 20% in cazul Greciei si 3% in cazul Romaniei), iar cei 34 miliarde dolari adusi de turism in 2019 a ajutat la oprirea prabusirii lirei turcesti (Turcia a inregistrat 51 milioane turisti, atingand locul 6 in lume in 2019). Desi epidemia este in plin avant, iata ca au aparut declaratii ale domnului Mehmet Ersoy, Ministru al Turismului si Culturii (o alaturare interesanta de domenii in cazul Turciei) cu privire la ce masuri vor lua turcii.
Spre deosebire de Grecia care poate sa-si planifice miscarile mai in detaliu, Turcia nu a anuntat inca niste date de repornire a turismului, evident, e prematur, dar dl. ministru a dezvaluit niste planuri care vor fi detaliate aparent dupa 1 iunie.
- Toti turistii vor fi testati de COVID-19 pe aeroporturile din Turcia: Istanbul (noul aeroport), Istanbul Sabiha Gokcen, Izmir, Dalaman, Bodrum, Antalya si Gazipasa. Toti cei care sosesc in tara vor fi testati incepand din luna iunie a mai specificat demnitarul turc. Nu s-a specificat insa ce se va intampla cu cei gasiti pozitivi si nici pretul pe care turistii trebuie sa-l plateasca pentru teste.
- Hotelurile, restaurantele, agentiile, atractiile vor primi certificate ca au fost inspectate, ca respecta regulile de distantare fizica si ca personalul a fost instruit.
- Nu se va renunta la bufete pentru mancare, dar mancarea va fi servita de ospatari si nu va mai fi imbulzeala de la auto-servire.
Cum ziceam, Turcia e mult in urma Greciei la stabilirea unor reguli, dar dl. Ersoy a mai adaugat ca el se asteapta ca hotelurile mici (boutique hotels) vor incepe operatiunile inaintea marilor hoteluri de retea si ca primii turisti care vor reveni pe plajele sau in orasele Turciei vor fi turistii localnici. „Daca vom reusi sa deschidem 50% din facilitatile turistice anul acesta va fi un succes” a mentionat el.
De asemenea, i s-a ordonat Ministerului de Externe sa contacteze de urgenta guvernele din 70 de tari ale lumii pentru a discuta despre posibila reluare a zborurilor intre tari. In acest moment, Turcia a inchis granitele terestre si aeriene, singurii care pot intra fiind cetatenii sau rezidentii turci. Compania nationala Turkish Airlines nu mai efectueaza nici un zbor regulat, anuntand insa o repornire a catorva destinatii (dar nu si a celor din Romania) din iunie.
Evident, turcii se vor concentra pe atragerea de turisti din principalele 10 tari furnizoare de turisti, dar din pacate pentru ei unele continua sa aibe un nivel foarte ridicat de cazuri – Rusia, Marea Britanie, Iran, Olanda, dar pot totusi sa atraga turisti din celelalte tari de top 10 – Germania, Bulgaria, Georgia, Ucraina, Irak sau Azerbaijan. Dar, cum ziceam, o conditie qua non este ca Turcia sa reuseasca sa inabuse epidemia – in acest moment, numarul de cazuri continua sa fie extrem de mare