Poate unii stiu, eu sunt pasionat de istorie. De mic. Aveam 8 ani cand am cumparat prima carte de istorie si aproape 9 ani cand am cumparat prima revista Magazin Istoric (acum am toata colectia din 1967 si pana acum). Copilaria mea a fost marcata de povesti cu Stefan cel Mare si Mihai Viteazu, dar si cu Alexandru cel Mare sau Ludovic al XVI-lea. De asemenea, am fost indragostit de Legendele Olimpului. Cred ca am citit cartile lui Alexandru Mitru de zeci si sute de ori din scoarta in scoarta. Am umblat cu ochii mintii pe urmele lui Zeus si Ahile, ale Artemisei sau Afroditei. Am auzit de Creta datorita lui Tezeu. Am auzit de Troia datorita lui Paris si Elenei. Am auzit de Atena datorita lui Egeu. Iar Ulise m-a purtat prin insulele ionice acum batute de milioane de turisti. Am visat de mic copil la Acropole (de unde aveam senzatia ca se vede perfect marea – nu se vede chiar perfect, dar e pe aproape), la Micene, la Labirintul din Creta si la altele. Pasiunea mea pentru calatorie a venit cumva logic din pasiunea pentru istorie. Daca am citit despre o anumita cetate, batalie sau regat, mi-am dorit sa ma duc sa-l vad. Calatoria in timp nu s-a inventat si nu se va inventa in timpul vietii mele (daca se va inventa vreodata), dar calatoriile pe urmele zeilor, regilor si nimfelor sunt foarte posibile. Atunci, in anii 80, Grecia parea undeva intre Marte si Jupiter, in Cosmos. Acum, e la doi pasi…
M-am gandit ca in acest articol sa trec in revista 10 situri istorice fundamentale pentru orice pasionat de istorie. Si chiar daca nu esti pasionat de istorie, indiscutabil te vor incanta si vei afla ceva interesant. Ah… si in plus sunt teribil de instagramabile ;). Stiu, e cam greu sa ma limitez la 10, dar am zis sa pun o limita :). Pentru a alege the best of the best din punctul meu de vedere
1. Acropole – In 1997, cand am ajuns pentru prima oara in Grecia, am traversat cu ferry din Italia (de la Brindisi) pana la Patras timp de 18 ore si apoi am luat trenul spre Corint si Atena. Pe vapor, m-am imprietenit cu un tip blondut care calatorea singur ca si mine. Il chema Fernando si era din Chile. Mi-a zis ca tocmai terminase facultatea de arhitectura si venise vreo 3 luni in Europa pentru ca nu stie daca o sa mai poata sa calatoreasca pe termen lung pana la pensie. In Chile, meseria de arhitect este foarte banoasa, dar nu iti lasa timp liber. Bantuise peste tot prin Europa si acum mergea la Atena de unde trebuia sa ia avionul pana inapoi la Madrid de unde se intorcea acasa. Pe vremea aceea, avioanele erau teribil de scumpe. L-am intrebat surprins de ce face tot efortul asta de timp si bani sa mearga pana la Atena. Pierdea cateva zile pe care le putea petrece linistit in Italia sau Germania sa vada cateva orase. S-a uitat la mine de parca i-am dat o palma. “Ma duc la Atena pentru ca Parthenonul este baza si originea intregii arhitecturi mondiale de 2500 ani. Orice cladire de pe o buna parte din suprafata pamantului isi are originea pe Acropole, la Atena”. Hmmm. Am inghit in sec si am bagat la cap.
Am urcat treptele de marmura spre intrarea de pe deal cu gandul la cuvintele lui Fernando. Si ma gandesc la ele de fiecare data cand ajung la Acropole (am fost de vreo 4 ori cred). Acele locuri sunt fundamentul arhitecturii Europei, Americii, Australiei si unei parti din Africa. Parthenonul este o minune si desi a fost distrus de turci, bombe venetiene sau hoti englezi este una din cladirile in fata careia ramai uimit de fiecare data. Nu trebuie sa uiti si Erechteionul, inca sprijinit de cariatide (sunt replici, originalele sunt in Muzeul de la Atena si una rapita la Londra) este de asemenea o cladire sarmanta. Poti sa inchizi ochii si sa-ti inchipui pelerinajele cu barbati imbracati in alb, rugandu-se la zeii olimpieni. Dar si la romanii care au ramas cu gura cascata cand au ajuns la Atena. Ca noi, toti, de altfel
Daca mergeti la Atena in perioada turistica de varf, incearca sa vii foarte devreme dimineata. In timpul zilei, totul arde sub razele soarelui si e mai greu sa te conectezi cu trecutul alaturi de alte mii de vizitatori.
2. Meteora. Poate multi va ganditi la siturile istorice grecesti ca la o colectie de temple antice. Ei bine, nu. Grecia a avut istorie si dupa perioada clasica. Iar manastirile din Meteora sunt absolut incredibile prin felul in care au fost construite. Cocotate pe niste stanci care ar fi incredibil de spectaculoase chiar si fara o caramida pusa de oameni, manastirile din Meteora au fost construite intr-un timp de restriste si riscuri. Mai intai, primii calugari s-au refugiat aici prin secolul XII, poate mai degraba din dorinta de a se sihastri, dar ulterior motivul a fost siguranta – regiunea adiacenta, Tesalia a fost cucerita de cruciatii catolici si ulterior de otomanii musulmani, asa ca ortodocsii au fugit sa se ascunda pe acesti pinteni de necucerit. O sa vezi peste tot poze cu calugarii care erau ridicati de niste plase trase de scripeti. Acum, poti ajunge la cele 6 manastiri inca functionale (istoric, au fost 24 parca) pe sosele impecabil asfaltate, dar acum cateva secole, fie erai Omul Paianjen avant-la-lettre, fie erai ridicat cu plasa de fratii calugari. Am fost de 2 ori, mi-as dori sa mai revin, e un loc incredibil.
3. Knossos – civilizatia minoica dezvoltata in Creta este practic prima civilizatie propriu-zisa de pe teritoriul european. Evident, exista o influenta teribila din partea Egiptului Antic care a premers cu mai bine de un mileniu pe minoici, dar civilizatia cretana s-a dezvoltat de sine statator, creand cel mai important lucru – un alfabet. Spre deosebire de Parthenon, cam tot ce e in Knossos este reconstruit, dar iti da o idee despre amploarea locului, despre maretia lui din acele vremuri. Au mai ramas cateva fresce (care se afla in Muzeul de Arheologie din Heraklion – apropos, e obligatoriu sa-l vezi si pe el) care redau peste milenii o societate fericita, luminoasa si prospera. Ca si in cazul Acropolei, vino cat mai devreme. Eu am fost in mai, in afara sezonului si chiar si atunci erau extrem de multi vizitatori.
4. Acropole din insula Rhodos in Lindos. Lindos este unul dintre cele mai frumoase sate grecesti care le-am vazut. Ganditi-va la un sat alb, alb care se catara pe un deal intre golfuri de apa verde-albastra, incoronat cu o veche cetate, de fapt vechea Acropole. Ca si in Atena si in alte orase grecesti, principalele temple ale urbei erau construite sus in varful unui deal… sa fie mai aproape de zei, probabil. Daca ai vazut Acropolea din Atena o sa crezi ca cea din Rhodos nu e cine stie ce (si eu am crezut la fel), dar, dimpotriva, este exceptionala. Pe langa templele si coloanele antice, pe langa bisericile bizantine si cruciate care au fost ulterior adaugate siturilor antice, ai parte de o panorama de care eu nu m-am putut desprinde – mare, golfuri si acest sat alb, incredibil de alb care se catara pe deal spre Acropole.
5. Orasul cavalerilor din Rhodos. Daca tot am mentionat Rhodos, nu pot sa nu ma refer si la orasul din piatra construit de cavalerii ioaniti alungati din Palestina dupa infrangerea regatelor cruciate. Cavalerii nu au vrut sa plece prea departe de locurile sfinte in speranta ca vor reveni, asa ca s-au asezat pe insula Rhodos dupa un popas prin Cipru. Au construit Rhodos-ul vechi dupa chipul si asemanarea lor – cladiri masive din piatra, zdravene, neclintite ca niste armuri impenetrabile in stil gotic – oamenii veneau din Europa Occidentala unde goticul era la mare moda. Castelul Marelui Maestru complet reconstruit in perioada in care Rhodos-ul a facut parte din Italia este probabil cea mai formidabila fortareata din Grecia. Este un loc unde sa descoperi istoria cruciatilor, dar si aventura italiana din Marea Egee dintre cele doua razboaie mondiale si dorinta lui Mussolini de recreere a Imperiului Roman sub conducerea sa. Apropos, daca ati fost in Malta, o sa aveti un déjà vu. Dupa ce otomanii au asediat Rhodosul si au reusit sa-I convinga pe cruciati sa plece, acestia s-au dus in Malta pe care au condus-o vreo trei secole. Plimbarea prin Rhodos mi-a adus aminte de plimbarea prin anumite locuri din La Valletta si oraselele inconjuratoare.
6. Vechiul Corint – Acrocorinth – tot asa, calare pe un deal, dominand zona strategica a istmului de Corint pe unde au trecut sute de mii de razboinici de-a lungul istoriei. Urmele vechiului Corint sunt memorabile, iar panorama spre Egee sau golful Corint de-a dreptul ravasitoare. Trebuie sa stiti ca urmele orasului sunt mai degraba romane decat grecesti – orasul a fost distrus destul de des de cutremure, asa ca ultimele urme sunt mai vizibile. Dar pentru ochiul neantrenat, conteaza mai putin. Romanii i-au cucerit pe greci militar, grecii i-au cucerit pe romani cultural. Din momentul in care romanii au cucerit vechea Elada, au asimilat tot – zeii, obiceiurile, luxul si arhitectura greaca, ducand-o la perfectiune. Daca sunteti pasionati de picanterii, trebuie sa stiti ca Acrocorinth a fost un oras dedicat Afroditei. Principalul templu al orasului era dedicat zeitei frumusetii, iar adoratoarele sale (aparent, pana la 1000 de fete) se jertfeau zeitei, facand dragoste cu orice vizitator. Nu gratis, banii rezultati erau folositi pentru proslavirea zeitei si construirea de temple inca si mai sofisticate. Servitoarele Afroditei nu erau cetatence de buna reputatie a orasului asa cum mai spun unii ghizi, ci sclave cumparate de corintienii bogati (oh, si templul Afroditei aducea ingrozitor de multi negustori si marinari, bogatii fara numar) si donate templului pentru a se jertfi zeitei.
7. Mycene – este locul unde Zeii Olimpului s-au intalnit cu oamenii secolului XIX. Intermediar a fost un german – Heinrich Schliemann. Cumva semanam, amandoi am fost fascinati in copilarie de legendele Olimpului. Dar el a facut mai multe decat mine (ma rog, cand m-am nascut, totul era deja facut, deci am niste circumstante atenuante). Intr-o vreme in care istoricii sustineau ca legendele Olimpului sunt doar legende si povestile lui Priam, Ahile, Agamemnon si Ulise erau doar nascocirile unor literati inspirati, Schliemann a vrut sa demonstreze contrariul. A facut o groaza de bani in Rusia si SUA, a facut o avere fabuloasa de pe urma aurului californian, indigo-ului in Rusia si ca furnizor in timpul Razboiului Crimeii, asa ca la 36 ani avea bani pentru el si pentru urmatoarele cateva generatii. Asa ca a decis sa se dedice chemarii sale – sa demonstreze ca Ahile, Paris, Hector si Ulise au fost reali. Asa ca a descoperit Troia (in actuala Turcie) si Mycene, capitala lui Agamemnon din Peloponez. S-a insurat cu o scolarita grecoaica, nepoata de arhiepiscop si impreuna au descoperit ca legendele Olimpului erau adevarate.
Nu pot spune ca Mycene este la fel de monumental ca Acropolele din Atena si Rhodos. Intrarea pe sub poarta cu lei este exceptionala, dar in rest, iti trebuie destul de multa imaginatie pentru a-ti recrea mental lumea in care printul troian Paris a sedus-o pe Elena, regina din Sparta cu care a fugit la Troia urmat de inspaimantatoarele armate ale aheilor.
8. Nafplio – la prima vedere, pare un orasel linistit si pitoresc al Greciei, dar aici a fost prima capitala a Greciei independente dupa ocupatia otomana. Orasul este pitoresc si chiar e frumos, unul dintre putinele localitati urbane frumoase de pe continent. Dominat de o cetate, a fost o incantare pentru mine sa ma plimb dupa un apus de soare minunat.
9. Corfu City – daca ajungi in Corfu dupa ce ai vizitat o buna parte din Grecia, vei simti ca e ceva diferit acolo. Si ai dreptate. Corfu este singurul coltisor din toata Grecia care nu a fost niciodata ocupat de otomani. In perioada neagra a istoriei grecesti cand otomanii ocupasera toate orasele grecesti de la Constantinopole si Smirna pana la Salonic si Atena, ei bine, Corfu era colonie venetiana. Aici, nu ai parte de minunatele casute albe cu ferestre albastre din Ciclade, aici, totul devine colorat, aduce cu o mica Italie. Bisericile semana mai degraba cu cele italiene, nu simti fiorul bizantin ca in cele din restul Greciei, iar sa te plimbi pe strazile orasului vechi este o incantare. Orasul este practic facut sandwich intre cele doua cetati – fortareata noua si fortareata veche. Urca-te pe asa-numita Fortareata Noua pentru o panorama superba a vechiului oras si vei intelege (mai ales daca vei vizita si inexpugnabila fortareata Angelokastro de langa Paleokstrita) de ce Corfu nu a fost cucerita niciodata de turci !
10. Palatul Achileion din Corfu. Este un palat care a fost detinut de cei doi mari monarhi ai Puterilor Centrale din primul razboi mondial – palatul construit ca un tribut adus legendarului Ahile de catre imparateasa Sissi a Austro-Ungariei a devenit repede resedinta favorita a foarte originalei imparatese. Palatul este construit inspirat de palatele legendare ale regilor vizitati de Ulise la intoarcerea sa spre Itaca, are niste elemente de la Pompei si influente de la palatul Livadia al tarilor rusi. Intr-un cuvant, arata absolut superb. Relaxat, aerisit, cu o gradina racoritoare, zici ca este paradisul pe pamant. Sincer, o inteleg 100% pe Sissi de ce ii placea asa de mult aici. Sotul ei nu suferea voiajele pe mare, asa ca nu a fost niciodata in Corfu. Iar in momentul in care sotia sa a murit asasinata la Geneva de un anarhist, a pus Achileionul la mica publicitate la “vanzari locuinte”. Nu a asteptat prea mult si a fost cumparat de amicul si aliatul sau, Kaiserul Wilhelm II, imparatul Germaniei. Wilhelm, spre deosebire de Franz Josef era un aventurier, pasionat de Orient. A vizitat Siria, Imperiul Otoman, Palestina si Libanul, a avut viziunea caii ferate Berlin – Bagdad, dar mai presus de toate a colectionat o groaza de antichitati din Orient, pe multe salvandu-le de la distrugerea prin nepasare si care pot fi vazute in Muzeul Pergamon de la Berlin. Palatul asta i se potrivea manusa. Asa ca l-a cumparat, devenind al doilea imparat-proprietar in Corfu.
A schimbat statuia lui Ahile (la baza lui era scris “cel mai mare grec de la cel mai mare german”) si a fost resedinta lui favorita. A venit in Corfu an de an pana in 1914 cand razboiul s-a pornit. In timpul razboiului, a fost folosit ca spital pentru trupele franceze si sarbesti si dupa razboi, orfelinat pentru copiii armeni scapati din carnagiul de la Istanbul. In timpul razboiului, a fost comandamentul trupelor germane din Corfu (deh, mandria germana) si dupa razboi a devenit cazino de lux. A fost refacut la maretia lui de odinioara si transformat in muzeu dupa anii 60, fiind folosit pentru cateva reuniuni internationale, dar si ca scena pentru unul din filmele din seria James Bond J – “For Your Eyes, Only”.
Cu o istorie asa de bogata, cu atatea opere arhitecturale e greu sa ma opresc… chiar m-am chinuit sa ma opresc la 10. Dar nici nu am fost in intreaga Grecie. Cred ca ce pot face este sa consemnez doar acele locuri in care chiar mi-as dori sa ajung:
- Orasul bizantin Mystras din zona anticei Sparta.
- Cetatea-oras Monemvasia din Peloponez
- Urmele templului lui Zeus Olimpianul de la Olympia, acolo unde se aprinde torta olimpica odata la 4 ani.
- Vechiul Delfi – locul oracolului celebru
- Sanctuarul de la Epidaurus
- Akrotiri in Santorini cu frescele sale minoice
- Mormantul lui Filip II, regele Macedoniei si tatal lui Alexandru cel Mare de la Vergina.
Si ma opresc aici… pentru moment 🙂
Nu pot decat sa va urez sa vedeti cat mai multe din aceste locuri. Pare straniu, dar cred ca asta este anul in care merita sa le vezi. Este un an in care sunt infinit mai putini turisti decat au fost in ultimii 30 ani si mult mai putini decat vor veni la anul.
Grecia este una din tarile pe care eu le consider sigure sa fie vizitate – chiar si acum. Sunt cateva tari in Europa pe care le consider la fel de sigure, dar acelea sunt inchise pentru romani. Grecia cu toate eforturile, a ramas inchisa pentru romani. Da, iti trebuie teste COVID, da si grecii te vor testa. Dar dupa granita, vei descoperi unele dintre cele mai remarcabile situri istorice ale omenirii.
Voi unde ati fost prin Grecia si ce monunumente istorice v-au impresionat cel mai mult ?
Imagini Grecia istorica
Parthenon, Atena, fabulos
Una dintre manastirile suspendate ale Meteorei
Knossos, bijuteria primei civilizatii europene
Acropole din Lindos, Rhodos, cu satul alb la picioarele ei
Palatul Marilor Maestrii – Rhodos
Vechiul Akrocorinth – templul lui Apollo
Poarta leilor din Mycene
Naflplio, prima capitala a Greciei
Corfu City – orasul istoric si asa-numita „Fortareata Veche”
Palatul Achileion din Corfu, palatul celor 2 imparati
Interesant topul realizat de tine. Unele din obiective le-am vazut si eu, altele nu. O singura observatie: site-ul din Delphi (l-am vizitat acum cativa ani) se afla si el in top, cel putin din punct de vedere al numarului de turisti. Eu as mai adauga un loc interesant: site-ul arheologic din Philippi; este aproape de Kavala,iar cei ce merg in Thasos se pot abate putin din drum pentru a vizita.
Multumesc de informatie. Da, stiu de Delphi, ma gandesc sa-l vad la un moment dat, nu l-am pus in top ca inca nu l-am vazut… dar sper sa ajung acolo 🙂
Foarte important este site-ul Olimpia, locul unde se desfășurat jocurile olimpice antice. Este spectaculos! Și da, acolo găsești ruinele templului lui Zeus!
Da, e musai sa ajung vreodata acolo 🙂
Da, lista ta e lungă, dar ar mai avea loc încă multe alte locuri asemenea din Grecia. Îţi spune asta o mare iubitoare de „bolovani” antici care a văzut mulţi în multele vacanţe petrecute în Grecia.
În Peloponez, în afară de Epidaur şi Olimpia, ar mai fi Nemeea, Vasses,Tirint,
În nord ar mai fi Philippi, Stagira, apoi Dion lângă Katerini.Şi lista ar putea continua mult şi bine…