BACK TO AFRICA. Corespondenta LIVE din Tanzania de la Radu Vatcu / Extreme Travel

Radu Vatcu

Vara aceasta este indiscutabil, vara calatoriilor in Romania sau pentru cei mai curajosi in tarile nu tocmai indepartate – gen Grecia, Franta, Polonia… Dupa cum vedeti, granitele pot fi inchise peste noapte, la fel si impunerea de teste si carantina (mai ales daca nu urmaresti zilnic ce se intampla pentru a putea anticipa uneori schimbarile). Iar despre calatorii indepartate pe alte continente mai nimeni nu se gandeste … doar viseaza. Ei bine, cineva a avut curajul sa organizeze tururi tocmai in Africa (in Tanzania si Kenya) chiar in conditiile astea. Cu surprinzator de multi clienti – este vorba de amicul Radu Vatcu de la Extreme Travel cu care am fost in Etiopia – Djibouti – Somaliland si Namibia – Botswana – Victoria Falls (faceti click pentru intreaga poveste ale expeditiilor. Urma ca in octombrie sa mergem si in Noua Zeelanda, dar acum nu mai e cazul – tara va fi deschisa dupa aparitia vaccinului. Am fost si eu plecat la Praga, aici aproape, si intr-adevar, experienta de calatorie in pandemie e complet diferita de cea de dinainte… Asa ca l-am rugat pe Radu care e acum prin Tanzania sa-mi spuna cum decurge o calatorie in pandemie hat, in Continentul Negru (Radu e specializat pe Africa, fie vorba intre noi) si care au fost obstacolele organizarii unei astfel de expeditii.

Dupa 5 luni de pauza fortata de catre pandemie, Extreme Travel este prima agentie din Romania care a reluat excursiile in Africa, si printre primele din lume. Experienta de 10 ani pe continentul negru isi spune insa cuvantul, caci acolo organizarea nu este deloc usoara, cum de altfel nu sunt in toata lumea afectata de acesta criza fara precedent. Dar Africa este speciala si trebuie sa stii cum sa te descurci – sa fi flexibil si bun negociator.

Ma numesc Radu Vatcu si sunt fondatorul agentiei Extreme Travel, agentie specializata in circuite de aventura si personal sunt convins ca sunt cel mai bun cunoscator al Africii din toata industria turistica romaneasca. Anual petrec pe continentul negru cel putin 3 luni de zile insotind si coordonand grupurile agentiei Extreme Travel din Etiopia si Eritreea pana in Africa de Sud si Namibia, neuitand destinatii mai putin obisnuite cum ar fi Republica Democrata Congo (fostul Zair). Asa ca nu se putea sa nu merg din nou sa ma intalnesc cu Mama Africa imediat dupa ce a fost posibil sa ajung acolo – 5 luni fara sa simt pamantul african sub picioare si sa ma bucur de zambetele sincere ale bastinasilor a fost, sincer,cam mult. Si ma bucur ca alaturi de mine s-au incumetat o serie de “nebuni” – de “nebuni” frumosi, de oameni pasionati de calatorii, de calatori adevarati care sa experimenteze o Africa cum nu va mai fi – o Africa fara turisti. Prima destinatie a fost Africa de Est pentru ca Kenya si Tanzania sunt printre primele tari care permit accesul turistilor, dar bineinteles cu restrictii.

Toti turistii care intra in Kenya au nevoie de test Covid efectuat cu maxim 96 ore inainte de intrarea in tara. In Tanzania nu a fost necesara testarea, iar primul grup de 7 persoane (avand in program ascensiunea pe Kilimanjaro si un sejur in Zanzibar) a intrat netestat in tara, dar pentru al doilea grup de 10 persoane (care aveau in program Kilimanjaro si safari, plus Zanzibar) nu a mai fost posibil insa, caci Tanzania tocmai a introdus cerinta prezentarii rezultatului negativ al unui test COVID.

In afara de faptul ca in Kenya nu se mai circula pe strada dupa ora 21:00, ca nu se mai vinde alcool in restaurante si baruri si ca este obligatorie purtarea mastii, lucrurile par sa decurga normal. Lipsa turistilor si restaurantele, barurile si cluburile cu lacatele pe usa, sunt insa primele dovezi a unei crize serioase prin care trece turismul est-african in general si cel kenyan in mod special.

Credeti ca sa organizezi un circuit in Africa in aceasta perioada este simplu ?  A trebuit sa schimbam constant biletele de avion transcontinentale datorita diverselor anulari, de multe ori trebuind sa platesc diferente sau penalitati sau sa accept vouchere pentru diverse companii aeriene (sau rambursari promise in cateva luni), dar am asumat ca trebuie sa fim flexibili si sa ne miscam repede – altfel nu se poate calatori in perioada asta. Pentru unii clienti, am schimbat biletele de avion si de cate 4 sau 5 ori. Ei si cand am zis ca nici o schimbare nu mai poate avea loc, am avut surpriza sa aflu despre o suspendare de ultima ora a zborurilor intre Kenya si Tanzania. Eu eram deja la Nairobi, caci plecasem cu cateva zile inaintea grupului si a trebuit sa gasim o solutie, pe care nici o companie aeriana nu era in stare sa ne-o ofere. Am decis sa le anulam segmentul de zbor care nu mai era functional, si sa organizez un transfer pe cale rutiera de la Nairobi, Kenya la Arusha, Tanzania. Granitele terestre sunt insa si ele oficial inchise, dar permit totusi traficul de marfa. Cum suntem in Africa, unde lucrurile se rezolva daca ai conexiunile corespunzatoare, pentru mine nu a fost o problema sa-i aduc in siguranta cu un microbuz. Bineinteles aceste “artificii” reprezinta costuri suplimentare pe care le-a suportat tot agentia noastra.

Primul grup s-a intors deja de pe Kilimanjaro si i-am adus cu bine pe plajele albe din Zanzibar (zborurile interne opereaza in ambele tari), unde pot sa ma odihnesc si eu cateva zile pana vor cobora ceilalti de pe munte. Apoi va trebui sa reiau transferurile terestre, caci acestia urmeaza sa faca un safari in Kenya, unde sunt conditii mai bune decat in Tanzania.

Stonetown a fost si el lovit de criza, victimele fiind cunoscutele localuri “Mercury’s” si “Livingstone” care sunt inchise, dar Forodani night market este  insa functioneaza. Albii sunt de numarat pe degete. Aproape iti vine sa te duci sa te pozezi cu fiecare ca au devenit obiective turistice in atat de turisticul Zanzibar.

Dar exista si avantaje ale acestei crize turistice – preturile au scazut considerabil la cazari si faptul ca esti aproape singur in mijlocul naturii, turistii fiind cvasi-inexistenti.

Desi ar fi trebuit sa plec pe 23 august din Africa va trebui sa raman in zona pana pe 30 august cand vor pleca catre casa ultimii turisti, caci inca sunt incerte transferurile aeriene si vreau sa fiu aici ca sa pot interveni si rezolva situatia in caz de probleme. Este o perioada in care nu cred (fara falsa modestie) ca altcineva ar fi putut sa rezolva situatile aparute, de aceea cred ca va mai dura pana vor incepe si alte agentii sa trimita turisti in zona, din pacate pentru minunatii oamenii de aici care traiesc din turism.

Pasiunea noastra pentru turism este mai puternica decat frica (caci de aceea ne numim Extreme Travel) si aceste grupri din Kenya si Tanzania au mai fost precedate de un grup care a vizitat Islanda in luna Iulie, iar programul nostrum este full, de acum incolo:

 

26 septembrie – Maroc.

10 octombrie – Nepal.

29 octombrie – Namibia, Botswana si Victoria Falls.

17 noiembrie – Etiopia

4 decembrie 2020, 2 ianuarie 2021 – Cuba.

10 ianuarie 2021 – Patagonia necunoscuta – Carretera Austral.

 

Avem deja grupuri pentru toate aceste destinatii si sper sa nu fie necesar sa mai amanam nici o excursie.

 

Dar vorba localnicilor, Hakuna Matata ! Va fi bine… Jambo din Africa, al vostru, Radu Vatcu

Imagini Kenya – Tanzania in pandemie

Zbor spre Africa

Zborul transcontinental spre Africa

Kenya COVID

Public notice

Nairobi pustiu

Un Nairobi pustiu

Barracuda Lounge Nairobi

Distantare sociala Kenya-style

Microbuz Nairobi Arusha

Daca nu mai sunt avioane, se gasesc microbuze

Precision Air

Doar zborurile interne mai opereaza in Tanzania

Arusha Zanzibar

Zborul spre Zanzibar

Hotel Tembo Stonetown

Tembo Hotel – Stonetown, Zanzibar

Categorii:
Kenya · Tanzania

Comentarii

  • Teofil spune:

    Felicitari Radu pentru tot ce faci, eu am bilete cu Ethiopian din Paris in Zanzíbar la inceputul lui Septembrie, ti se pare OK Zanzíbar in vremurile astea?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest