Nu sunt un om al plajelor. De mic copil, nu eram in stare sa stau nici 5 minute pe cearsaf (sezlongurile de plaja s-au inventat mult mai tarziu in Romania). Alergam imediat in apa si desi nu stiu sa inot, acolo imi duceam veacul. Dar si asa dupa, hai, maximum 30 minute voiam altundeva. Mi-aduc aminte ca eram acuzat ca sunt “argintul viu” si ca ma plictisesc repede. Nici acum, nu sunt un om al plajelor. Imi place insa sa ma duc, sa le vad, sa le admir pe cele cu adevarat spectaculoase, eventual sa ma arunc in apa si apoi sa merg mai departe. Mi s-a intamplat si nu de putine ori ca atunci cand ma aflam intr-o destinatie cu multe plaje sa inchiriez o masina si sa ma duc doar sa vad cum arata. Sa pozez si sa ma duc sa descopar un alt loc de vis. Si inca unul.
De asemenea, experienta mea de calator a fost putin diferita decat a marii majoritati. Daca va intreb pe majoritatea dintre voi care a fost prima tara in care ati calcat, mai ales cei din generatia mea vor spune Bulgaria, Iugoslavia, Ungaria sau Turcia. In cazul meu, a fost hat, tocmai in Olanda unde am prins o bursa in studentie. Asa si cu plajele. Am ajuns pe plajele din Thailanda, Bali, Cuba sau Mexic inainte de a ajunge ici, in vecini, pe plajele Greciei. Si m-am intors de peste mari si tari cu imagini care mi-au ramas in suflet – plaje albe, mare verde sau albastru electric, palmieri in apa, ce sa zic, pentru iubitorii de plaja, un paradis.
Am inceput sa merg in Grecia cam de prin 2014. Evident, mai fusesem (prima oara am calcat in Grecia in 1997 cand am venit cu ferry-ul din Italia, din Brindisi si atunci, am vizitat Patras, Corintul si Atena). Mai fusesem prin Meteora de vreo 2 ori, am vazut si Salonicul si am petrecut Revelionul 2002 (cand Europa a trecut la euro) la Atena, vizitand colturi de Peloponez sau indragostindu-ma de apusul de soare de la templul lui Poseidon de la capul Sounion, dar nu am ajuns pe nici o plaja propriu zisa (exceptand cea de la Cape Sounion, dar era ziua de 1 ianuarie J). Dar, de prin 2014, am inceput sa frecventez Grecia aproape an de an. Am fost in Corfu (care m-a lasat cu gura cascata), apoi Santorini si Mykonos (ca fulgerul, nu pot spune ca am vazut mare lucru, dar e musai sa revin), Creta, Samos, Kos, Rhodos, din nou Atena (de data asta fara Capul Sounion). Si stiti ce am descoperit ? Plaje splendide cu nisip alb, mare verde sau albastru electric, palmieri oglinditi in apa, paduri de pin pana la buza mari … adica fix ca imi ramasese in inima si pe retina din Thailanda sau Mexic. Niste peisaje incredibile.
Grecia are mii de insule (sunt cam vreo 6000 am citit intr-o statistica), iar coasta, ei bine, numara zeci de mii de kilometri, Mai precis, aproape 16.000 km. Evident, excluzand porturile si zonele inaccesibile, hai sa zicem ca jumatate din coasta sunt plaje Deci, Grecia are cel putin 8000 km de plaje. 8000 km ! In linie dreapta este distanta de la Bucuresti pana la Hong Kong !
Pe 8000 km, ai plaje pustii, ai plaje cu nisip, ai plaje cu pietricele, ai plaje line, ai plaje abrupte, ai plaje pentru surferi, familii, nudisti, caiacisti, inotatori, filozofi. Ai plaje albe, rosii si negre. Ai plaje cu sezlonguri, umbrelute si baruri, ai plaje pe care te poti afla doar tu sau dansa alaturi de alte cateva mii de oameni. Ai plaje pentru a admira rasaritul, ai plaje unde te poate mangaia apusul. Indiscutabil, ai o gramada de plaje de care sa te indragostesti.
Este imposibil sa faci un clasament al celor mai frumoase plaje din Grecia. Nici macar sa scriu un top 10, 20, 100 al plajelor din Grecia. Asa ca in articolul de azi nu o sa numar. O sa va povestesc insa de plajele care m-au lasat cu gura cascata. Si de care m-am indragostit – chiar si unul care nu poate sta pe plaja ca il mananca dorinta de a vedea mai departe J.
Paleokastritsa, Corfu. Corfu a fost prima insula greceasca pe care am calcat. Am stat chiar o saptamana, am inchiriat o masina si am batut-o in lung si in larg. Intamplator, hotelul in care am stat era chiar in Paleokastritsa. Un hotel dragut, dar fara o panorama deosebita. Dar cand am ajuns pe prima plaja (cea numita chiar Paleokastritsa) am ramas cu gura cascata cand am vazut culoarea aceea verde a apei. Este o plaja destul de mica, aflata sub dealul pe care se afla manastirea Paleokastritsa (merita vazuta, este o manastire tipica pentru arhitectura ecleziastica greceasca), dar culoarea aceea verde m-a “lovit” iremediabil. Cand am pus mana pe volan, primul lucru pe care l-am facut a fost sa ma “catar” in satul care se afla pe muntele ce domina Paleokastritsa, Lakones se numeste. Am descoperit o coasta sinuoasa, cu golfuri stracurandu-se printre munti, cu bucati de plaje sub umbra pinilor si marea aceea verde de nu pot sa o uit.
Agios Giorgios, Corfu. Nu stiu daca este una dintre cele mai spectaculoase plaje ale Greciei, dar este una pe care nu o voi putea uita – a fost dragoste din prima secunda. Conduceam masinuta inchiriata (era un Fiat foarte mic, nu mai stiu ce model) pe serpentinele din Corfu, am mai virat odata la dreapta si deodata mi-a aparut in fata dupa kilometri si kilometri de dealuri un golf ca o semiluna, un golf amplu, imens, cu apa scanteind in soare, marginita ca un brau de o plaja de nisip fin. Am franat brusc instinctiv in mijlocul serpentinei – noroc ca nu venea nimeni din spate. Am tras totusi masina la o parte, am sarit si am inceput sa fotografiez ca un nebun. Apoi, cu greu m-am stapanit sa nu calc acceleratia prea mult si cum am ajuns langa plaja, am luat-o la fuga spre apa…. Soarele stralucea in apa verde a marii, nisipul era minunat si briza era dumnezeiasca. Cum sa nu-ti ramane in minte ?
Sunset Beach, Peroulades, Corfu – ganditi-va la o stanca de cativa zeci de metri inaltime, ca un zid care se prabuseste direct in mare. Plaja este fix sub stanca si este destul de ingusta, dar privelistea e de vis. In plus aici, este unul din acele apusuri… stiti voi care…
Balos, Creta – ai practic doua optiuni sa ajungi aici – cu masina (inteleg ca ultimii kilometri sunt pe un drum neasfaltat) sau cu o croaziera (daca stai in vestul Cretei, orb sa fi si tot o sa vezi ofertele de vizitare ale Balosului). Balos este o plaja aflata in capatul vestic al Cretei, iar apa este destul de mica. Poti ajunge pe Balos, traversand apa care iti ajunge pana la abdomen, iar prin toata zona, apa este destul de mica, te poti balaci fara nici o frica, indiferent de varsta. Panorama de pe deal este insa ametitoare – apa aceea verde cu diverse nuante (in functie de adancimea apei) este de neuitat.
Elafonisi, Creta – I se mai spune si plaja roz pentru ca atunci cand soarele bate foarte puternic, nisipul ia o culoare roz. Din pacate, eu am fost cand erau ceva nori pe cer, dar chiar si asa, cand a aparut cate o raza nu foarte puternica de soare, am observat indiscutabil nuanta de roz a nisipului fix de langa plaja. Nu se ajunge prea usor, este in coltul sud-vestic al Cretei, dar nuanta aceasta de roz este pur si simplu de neratat.
Prasonisi, Rhodos. Se afla in capatul sudic al insulei, fix acolo unde se intalnesc Marea Egee cu Marea Mediterana. Rhodos are o particularitate, un micro-climat straniu. Coasta vestica (Marea Egee) este vantoasa cu plaje mai abrupte, iar cea estica (Marea Mediterana) este mult mai calma si in care se intra treptat in apa. Aici, ei bine, la Prasonisi se intalneste vantul Egeeii cu calmul Mediteranei. Rezultatul ? Este plaja favorita a windsurferilor si surferilor pentru ca aici vantul este cel mai puternic. Nu este chiar o plaja in care sa intri in apa datorita valurilor, dar daca nu ai vazut niciodata windsurferi merita sa dai o fuga aici pentru a-i admira. E un adevarat spectacol. Vara, se poate merge pe jos pana pe insula Prasonisi pentru ca e cald si nivelul marii scade… in rest, este o insula si putin atinsa pentru ca trebuie sa fi un inotator al naibii de bun sa ajungi pana acolo – curentul este destul de puternic.
Plaja Anthony Quinn, Rhodos. Cine nu-l stie pe cel mai faimos grec dintre americani (sau mexicani) ? Cine nu-l stie pe nemuritorul Zorba Grecul ? Putini stiu, dar de fapt Anthony nu este american, a fost mexican, dar pentru milioane de fani este grec – este cel care a lansat la nivel mondial acel genial dans pe malul marii, cunoscut sub numele de sirtaki in Grecia, dar mai degraba sub numele de “dansul lui Zorba” pe toate meridianele – nebunia aceea care incepe incet, molcom si incet, incet, viteza creste la cote ametitoare. Daca ai fost la vreo nunta in Romania, obligatoriu l-ai dansat. Ei bine, Anthony (care nu a fost doar grecul Zorba, a fost si romanul Moritz din “A 25-a ora”, si mongolul Kublai Khan din “Fabuloasa Aventura al lui Marco Polo” sau arabul Auda abu Tayi din “Lawrence of Arabia”) a filmat aici, pe aceasta plaja un alt film esential al anilor 60 – “Tunurile din Navarone” (a jucat rolul colonelului grec Stavros). Ca idee, recent, a aparut o fotografie a MS Regelui Mihai si al Reginei-Mama Elena a Romaniei facuta in Rhodos in timpul turnarii celebrului film. Pe langa semnificatia istorica (“Tunurile din Navarone” este unul dintre filmele iconice ale secolului XX), micutul golf strans intre dealuri plesuve este cu adevarat spectaculos. Atentie, plaja nu este nisipoasa, asa ca aduceti-va sandale de apa.
Plajele negre Kamari – Perissa, Santorini. Imensa majoritate a plajelor cu care suntem obisnuiti au nisip deschis la culoare (intr-un milion de nuante). Ei bine, in zonele vulcanice, o buna parte din plaje sunt negre datorita cenusii vulcanice care s-a revarsat pe cosurile fumegatoare. Santorini exista in forma actuala de cam 3500 ani de cand un vulcan a erupt, distrugand spectaculoasa civilizatie minoica cu centrul in Creta (dar ale carei urme au fost gasite si in Santorini). Ei bine, plajele din Santorini sunt negre – cele mai faine sunt Kamari (pietris negru) si Perissa (mai degraba, nisip negru) si se afla sub vechiul oras Thera, principala urma arheologica a insulei. Daca sunteti fani culori neobisnuite, pe Santorini se afla si o plaja rosie (muntii care o flancheaza sunt rosii) numita Kokkini. Din pacate, nu am avut timp sa ajung si acolo (am avut practic doar cateva ore la dispozitie pentru a vizita Santorini), dar e musai s-o vad cand voi mai ajunge data viitoare pe insula.
Lemonakia, Samos. Poate nu este la fel de memorabila ca cele mentionate mai sus, dar Lemonakia m-a incantat pentru ca pare o gura de rai. Este amenajata, sunt umbrelute si sezlonguri, dar numeroasele flori si racorosii pini m-au facut pur si simplu sa ma simt minunat dupa ce condusesem entuziast cateva ore bune de-a lungul coastei nordice a insulei Samos. Pur si simplu, e unul din acele momente care iti raman in inima si amintire. Pentru cei deranjati de “textile”, la capatul lui Lemonakia, se afla si un colt pentru nudisti.
Super-Paradise Beach, Mykonos. Nu este doar o plaja, este mai degraba un club pe plaja (da, de pe cuburile de dans poti sari direct in mare). Mykonos este supra-numit Ibiza Egeeii si este cunoscut mai ales prin cluburile sale, distractia, dar si toleranta lui – este una dintre destinatiile cele mai prietenoase cu cuplurile de acelasi sex. Super Paradise este unul dintre cluburile legendare de pe insula care a atras milioane de petrecareti din toata lumea si chiar daca clubbingul nu este pe lista voastra de favorite, e totusi musai sa ajungeti si aici pentru a intelege mai bine Mykonosul si a descoperi si aceasta latura-party a Greciei. Daca dimpotriva, sunteti clubberi, aruncati-va hainele (nu chiar toate), luati un cocktail sau mai multe si dansati entuziasti pe malul Egeii pana la rasarit. Cei mai importanti DJ ai lumii au mixat aici. Pentru variatie, vedeti ca exista si Paradise Beach nu foarte departe.
Cam astea sunt plajele care m-au impresionat intr-un fel sau altul. Cum ziceam, Grecia are mii de kilometri de plaja si indiscutabil sunt mult mai multe, poate mai frumoase sau mai interesante ca cele despre care am scris.
Daca ma intrebati, personal, mi-as dori sa ajung pe cateva despre care am auzit, dar nu am fost niciodata:
Plaja rosie din Santorini – am pomenit mai sus
Navagio, Zakynthos – imposibil sa nu fi vazut zeci de poze cu o panza de mare de un albastru intens, dominata de ziduri de stanca.
Porto Katsiki, Lefkada – am citit la un moment dat un articol haios despre aceasta plaja. Katsiki in greaca inseamna “capre” pentru ca doar caprele puteau ajunge pe aici pe vremuri. Acum s-a construit un drum de acces, este o plaja spectaculoasa la picioarele unei stanci pe care doar caprele se pot catara…
Lalaria, Skiathos – accesibila doar cu barca, am inteles ca marea este o nebunie de culori – nuantele variaza de la verde intens la albastru electric.
Plajele din sudul insulei Evia – asta-primavara am discutat cu un hotelier din insula Evia si am inteles ca plajele din sudul insulei sunt printre cele mai frumoase din Grecia. Acest lucru mi-a fost confirmat de cativa oameni care au ajuns acolo. In primavara asta, ar fi trebuit sa ajung in Evia, dar cu pandemia n-a fost sa fie. Sa vedem, poate la anul :). Ca n-o fi bagat Dumnezeu zilele in sac.
Plaje din Thassos. Da, stiu, suna straniu, dar nu am fost in Thassos. Dar nu am putut sa nu remarc zambetul larg si scanteile din ochiii celor care au fost in Thassos si imi povesteau de aceste plaje. Probabil, ceva e special acolo. In plus, imi aduc aminte de o amica din blogosfera de calatorii cu care am fost intr-un infotrip in Cipru. Venise de-a dreptul fermecata din Thassos, parea in transa cand vorbea despre aceasta insula. Cand rostea cuvantul magic “Thassos” avea un o inflexiune a vocii aproape orgasmica – Thasssooooossssss.
Myrtos, Kefalonia. Pentru ca Penelope Cruz. Pentru ca Nicholas Cage. Pentru ca “Mandolina Capitanului Corelli”. Asa cum “Tunurile din Navarone” si-au pus amprenta pe popularitatea plajelor din Rhodos, mandolina capitanului Corelli a scos la iveala una dintre cele mai frumoase plaje ale Greciei (cel putin asa sustin brosurile turistice ale Greciei) – Myrtos. Vazut filmul, placut, ramas cu privelistile in minte. La un moment dat, sper sa le vad si in realitate.
Si sunt atatea… va invit sa vedeti mai jos poze luate din avion survoland Grecia – atat cea insulara, cat si cea peninsulara ! Evident si poze din plajele despre care v-am povestit in acest articol J.
Voua ce plaje v-au ramas in inima din Grecia ? Ce mi-ati recomanda ?
Imagini plaje Grecia
Paleokastritsa vazuta de sus. Manastirea este in coltul din dreapta sus a fotografiei
Agios Giorgios – Corfu
Peroulades, Corfu, poate cea mai spectaculoasa plaja de pe insula
Plaja Balos din Creta. Pictura, nu altceva
Nisipul roz de la Elafonisi. Soarele era in spatele unei pacle de nori, dar cand e soare puternic, inteleg ca se vede spectaculos
Acolo unde Marea Egee isi da intalnire cu Mediterana pe plaja Prasonisi din Rhodos
Plaja Anthony Quinn din Rhodos. Aici s-a filmat”Tunurile din Navarone”
Plaja neagra din Santorini – plaja Kamari
Lemonakia din Samos
Super Paradise din Myknos, the party island
Ai văzut doar o parte din ceea ce ai fi putut vedea, Cezar! În Corfu, ai ratat Canal d’Amour din Sidari, în Creta, ai ratat Saint Tropez-ul grecesc, orășelul port Agios Nicolaos din estul insulei, și multe altele. În Santorini am fost cu ferry din Heraklion, într-adevăr, superb! Am fost pe aceste insule! Grecia rămâne Grecia!
Am fost la Canal d’Amour, dar era atata harmalaie, agitatie si aglomeratie ca nu m-a „izbit” prea tare. Stii, experienta si amintirea tine si de context si starea ta (fizica, psihica). Sunt convins ca Lemonakia nu o s-o gasesti pe nici o lista de „best beaches”, dar nici nu stii ce mi-a placut 🙂
Am fost si la Agios Nikolaos in Creta, dar nu plaja m-a „lovit”, ci panorama. De fapt ma gandesc sa scriu si un articol cu cele mai tari panorame din Grecia si Agios Nikolaos va fi una dintre ele 🙂 Da, si pe langa cele mai faimoase si cu curse direct vara, sunt unele despre care am auzit numai lucruri minunate – Naxos, Paros, Ios, etc. E de mers 🙂
Mi-am notat, din comentariul tău, următoarele destinații de vacanță! Deocamdată, Republica Dominicană (Punta Cana) și Spania (Benidorm), sunt la rând! Din cauza pandemiei, le-am amânat! Mulțumesc, Cezar!
Mda, e complicat acum Republica Dominicana. Iar Spania e la risc ca intra in zona galbena.
Ti-as recomanda insula Lemnos (Limnos). A fost prima insula greceasca vizitata, cu motocicleta. Este de vis, sunt o groaza de plaje pustii, virgine. Si cel mai important este ca nu este o insula atat de cunoscuta, o sa intalnesti multi turisti din Atena.
Chiar am fost in Kefalonia in iulie si mi au placut enorm Myrthos beach si Antisammos beach.Porto Katsiki din Lefkada e absolut divin. Nu stiu care dintre astea doua plaje imi plac mai mult: Myrthos sau Porto Katsiki. Am ajuns si in Creta si da, m au impresionat Balos si Elafasonissi. In doua saptamani plec in Corfu si am luat cazare fix in Paleokastrisa.Desi nu am ajuns inca acolo ma astept Corfu sa nu ma impresioneze asa cum au facut o Kefalonia, Lefkada si Creta.
Cu siguranță, te va impresiona Corfu! Eu m-am cazat în nordul insulei, în Roda, aproape de granița cu Albania! A fost magnific! Nu rata o minicroazieră în insulițele Paxos și Antipaxos! E superb! Vacanță frumoasă!
Când revii pe TV? Te urmăream cu interes! Mai colaborezi cu Travel Mix?
Nu stiu exact. Poate mai incolo, nu am mai vorbit cu cei de la Travel Mix 🙂
Cei din Republica Moldova, Ionică și ,,Onicool prin lumea mare”,au limba moldovenească de partea lor! 😂