Orasul Victoria – viitorul centru al nomazilor digitali si al celor cu lucrul acasa din Romania ?

Victoria judetul Brasov

Victoria, judetul Brasov

Nu stiu cati dintre voi ati auzit de orasul Victoria ? Este un oras diferit de altele din Romania – a fost un oras planificat, construit ca un oras “perfect” de comunisti. A aparut mai intai ca o fabrica a unor investitori cehi in 1937 pe pamanturile comunei Ucea. Asezarea nou creata in jurul fabricii s-a numit Ucea Fabrica. Odata cu ocupatia comunista, tovarasii de la Bucuresti ce le-a traznit prin minte – ce-ar fi sa creeze un oras din pamant, din iarba verde asa cum fusesera deja facute o groaza in URSS (multe din ele, acele orase “cosmice” secrete). Asa a aparut Ucea Rosie care a fost redenumita la 1 an de moartea lui Stalin – orasul Victoria. Si asa i-a ramas numele.

Ca peste tot prin Romania, orasul Victoria trebuia sa fie un oras mono-industrial, iar intreaga comunitate sa fie legata de o fabrica gigant care sa asigure locuri de munca la toata suflarea. Si pentru ca Fagarasul avea combinatul chimic Nitramonia, ce altceva ar putea produce Victoria ? S-a mai construit un combinat chimic – pentru ca partidul comunist sa-i otraveasca pe toti fagarasenii care s-au opus comunismului pana hat in anii 60. Chiar si in aceasta situatie, existenta unor locuri de munca bine platite au adus destui locuitori in orasul Victoria – multi au fost dezradacinati din satele din jur, altii au venit de prin alte orase. Varful populatiei a fost la inceputul anilor 90 – recensamantul din 1992 a numarat 10,247 de victorieni. Ditamai orasul.

Cum am spus, orasul a fost creat de nou. Un oras planificat si construit dupa principiile arhitecturii urbane staliniste. A fost adus un arhitect sovietic (omul era de fapt din Georgia lui Stalin) care a “desenat” orasul. In mod haios, in piata centrala se afla cateva cladiri in stil georgian. In rest, ideea stalinista de dezvoltare urbana – sosele ample, largi, spatii verzi, blocurile distantate intre ele. Asta este de fapt bine – problema oraselor romanesti este inghesuiala tipic asiatica dorita de Ceausescu – cu cat oamenii stau mai claie peste gramada, cu cat sunt mai inghesuiti, cu atat pot fi controlati mai usor. Exista un cartier ceausist si in Victoria. Tot cel stalinist este cel de lux.

Ca peste tot in Europa (atat Occidentala, cat si cea Orientala), orasele mono-industriale s-au prabusit. In general, fie ca a fost vorba de Franta, Germania, Italia, Cehia sau Romania, uzinele gigant s-au inchis, iar orasele au trebuit sa se reinventeze. Sa se schimbe. Victoria, un mic orasel la poalele Fagarasului, nu chiar la drumul principal nu s-a prea reinventat. S-au facut ceva eforturi in ultimii 10 ani, dar 20 de ani au fost pierduti aiurea. Populatia a scazut, tinerii au plecat sa sape si sa dea cu tarnacopul prin Italia.

Dar orasul este linistit. Orasul este verde. Orasul este la doi pasi de muntii Fagaras. Exista evident apa, curent electric, gaze, canalizare, internet, iar preturile sunt unele dintre cele mai mici din Romania. Iar cand bate vantul de la munte, este chiar un aer din acela de sa-ti umpli plamanii cu nesat. De aceea Victoria este un oras iubit, si sunt unii victorieni care se ambitioneaza sa-si salveze orasul.

 

Pandemia a avut multe efecte stranii si in contrar cu tendintele de pana acum. Cand intreaga Europa a intrat in lockdown, multi oameni au fugit din orase. Una este sa stai in carantina generala si totala intr-un bloc de 10 etaje, intr-un apartament de 50 metri patrati sa te misti ca un leu in cusca, si alta este sa fi in carantina intr-o casa cu o curte mai mult sau mai putin generoasa, sa poti iesi la aer, sa te misti, sa vezi soarele si sa mirosi iarba. Si in intreaga Tara a Fagarasului s-au intors refugiati din marile orase pentru ca sa stea intr-o carantina verde si insorita. In plus si mai sigura – este evident din cele mai vechi timpuri ca molimile lovesc orasele cu densitate foarte mare. Victoria, orasul cu cele mai multe parcari pe cap de locuitor din Romania si foarte probabil si cu cel mai mare spatiu verde a devenit din nou plin de viata pentru o vara.

Pandemia a accelerat si alte tendinte care inmugureau – lucratul de acasa, asa-numita tele-munca. Cei care au munca de birou lucreaza de acasa. Sute de milioane de oameni de pe tot globul lucreaza de acasa si vor mai lucra mult si bine. Nu numai acei putini nomazi digitali care bantuie globul si lucreaza din Bali, Cali sau de vis-à-vis de muzeul lui Dali. Google a anuntat ca isi inchide birourile pana cel devreme sfarsitul lui 2021 si toti angajatii vor lucra de acasa. Cresterea puterii de procesare a computerelor, dezvoltarea video-comunicatiei globale si dezvoltarea retelelor 5G nu mai fac necesara prezenta la birou. Stiu, exista tot soiul de pro-uri si contra cu privire la lucratul de acasa, dar cel putin in urmatoarea perioada de timp, zeci sau sute de milioane de oameni vor lucra de acasa.

Acest acasa unde trebuie sa fie ? Intr-un bloc dintr-un cartier oarecare, in 50 metri patrati, uitandu-te la vecinul cum isi bate copiii ? Sau intr-o casa undeva unde e aer, soare si iarba? Citind analizele din imobiliare, pare ca exista o crestere sustinuta in intreaga lume a cererii pentru case in afara oraselor. Multe din ansamblurile astea de blocuri construite unele peste altele de antreprenori prin Bucuresti sau te miri unde au o sansa imensa sa ramana goale. Evident nu se va ajunge la extrem, dar tele-munca si lucrul de la distanta vor creste semnificativ. Si atunci intrebarea este – de ce n-ai face asta de la poalele muntilor Fagaras ?

Cat timp am fost in ultima excursie prin Tara Fagarasului, m-am cunoscut si cu primarul orasului si cu oamenii implicati in comunitatea locala. Si intrebarea este: Cum reinventam Victoria ? Cum regeneram Victoria ?

In anii acestia in care am fost prin lume, de multe ori invitat de autoritati sau entitati locale, am avut parte de multe prezentari cu privire la regenerarea urbana. Lodz, al doilea oras ca marime al Poloniei in perioada comunista a murit in anii 90. Totul s-a inchis. S-a reinventat prin cultura, prin investitii in calitatea vietii si prin conexiuni – astazi Lodz este casa a numerosi oameni care fac naveta in Varsovia si pentru care s-au construit autostrazi si trenuri de mare viteza. Iar preturile in Lodz sunt mai mici, e mai liniste, e mai relaxant, dar ai si ce face sa te distrezi. Am descoperit regenerari urbane in cartiere violente, unde o seara fara cativa morti era de neconceput. In Columbia. Se regenereaza prin arta (graffiti), turism si conexiune de transport (Medellin-ul este astazi strabatut de metrou de inalta viteza si telecabine care fac o legatura rapida cu locuitorii mai pauperi de pe dealuri). Cum se poate regenera Victoria ?

In primul rand care sunt atu-urile Victoriei ? Proximitatea muntilor Fagaras, situarea in inima tarii, confortul si aerul “zen”. Dar asta nu este destul. Am aflat insa despre un plan care mi se pare unic in Romania si bine condus poate transforma Victoria intr-o “tara ca afara”.

Ideea e simpla: primaria va construi locuinte comfortabile cu gradini, cu toate facilitatile si le va inchiria. Va fi un cartier – hub pentru oameni care lucreaza de la distanta. Preturile vor fi mici si fixe. Nu stiu cat ar fi, dar imaginati-va: ati locui intr-o casa de 3 camere intr-o zona minunata, uitandu-va la munti in fiecare dimineata pe geam si sa dati 200 euro (cu internet si apa incluse). Sau 300 euro ? Ca sa inspiri aer curat si copiii tai sa se joace in curte, in natura, si nu in noxele lui madam Firea ? Si nu te vei lega de pamant – poti inchiria locul pentru 6 luni, pentru 4 luni, pentru 1 an. Daca vrei sa revii in Bucuresti sau sa te muti in Bali, nici o problema. Vei fi complet mobil.

Ideea este ca Victoria sa construiasca acest cartier utopic la standardele de azi: locuinte comfortabile, cu locuri de joaca pentru copii si locuri de socializare pentru adulti (restaurante, baruri), cu internet care zbarnaie, cu crearea unei comunitati de oameni tineri, cu vise, cu munca interesanta si care sa si poata invata unii de la altii. Va exista si un business center pentru cei care vor sa aibe si un birou al lor in afara casei, dar la 5 minute de mers pe jos de acasa. Va fi creata o intreaga retea de rute cicliste pentru a putea bate Tara Fagarasului in lung si in lat. Iar Muntii Fagaras sunt la doi pasi, ii poti lua la pas de cate ori vrei.

Vrei un pic mai multa cultura, distractie si animatie ? Victoria se afla la 60 km de Sibiu, astazi faci o ora, dar pana cand noul cartier va fi gata, vei face mai putin. Va disparea gatuirea de dinainte de Vestem unde masinile care vin dinspre Fagaras / Brasov se intalnesc cu cele venite de pe Valea Oltului pentru ca autostrada Boita – Sibiu va fi gata in probabil 2022 sau inceputul lui 2023. Atunci, Victoria va fi la 44 km de autostrada care va fi in linie continua pana la Cluj, Timisoara sau Europa. Nu zic ca foarte repede va exista autostrada Bucuresti – Sibiu sau Sibiu – Fagaras – Brasov, dar si asa, in circa 40 minute ai putea sa fi in Sibiu. Din Titan in Piata Victoriei la Bucuresti faci mai bine de o ora la ora de varf.

Am fost la pas prin Victoria. Planul imi surade. Planul suna bine. Trebuie insa manageri care sa-l duca la capat, trebuie oameni capabili sa atraga fonduri europene si oameni care sa implementeze o idee indrazneata, dar fezabila. Trebuie ingineri constructori, designer si oameni de marketing. Sa aduca la viata o idee care sa renasca un oras moribund, dar si sa imbunatateasca viata a sute de oameni. M-am gandit sa fac un semn de incurajare. Si in consecinta, cu incepere din data de marti, 25 august, mi-am luat viza de flotant de Victoria. Si astept sa vad planul pentru hub-ul de munca Victoria de la picioarele Fagarasilor.

 

Apropos, voi v-ati muta intr-un astfel de oras ?

 

Imagini Orasul Victoria

Drumul spre Victoria

Drumul spre Victoria

Ucea Victoria

 

Centrul orasului Victoria

Centrul orasului Victoria

Panorama Victoria

 

Orasul Victoria Tara Fagarasului

Fotografii: Hantzi Kessler

Categorii:
Romania

Comentarii

  • Remus spune:

    Ce-ar avea Victoria in plus comparativ cu alte orase in Romania? Mi se pare un fel de pampas. De obicei orasele pentru nomazi digitali au o infrastructura turistica deja prezenta.

    La nivel de tara, sa zicem ca Romania nu este rea. Totusi birocratia fara margini, lipsa infrastructurii de baza o fac mai putin atractiva decat alte tari din jur si de mai departe.

    • Imperator spune:

      Pentru ca este singurul care s-a gandit la planul acesta.

      • Remus spune:

        Mai mult sens ar avea sa-si dezvolte intai turismul. Sa devina un fel de Ubud est european. Desi din punctul meu de vedere Ubud este o uriasa capcana turistica.
        Altfel Sibiu e chiar o destinatie pentru nomazii astia digitali. Cafenele si restaurante trendy, hoteluri airbnb ok. Si mai ales totul este cheap cheap.

  • Cristian Ginda spune:

    Salut,

    De poluarea generata de combinatul purolite construit de americani nu scrie nimic. Si e construit la doar 3km de oraș! De multe ori pute ca naiba, a peste împuțit, de nu poti sta cu geamurile deschise, iar gazele sunt cancerigene. Mare atenție la acel „aer curat” pt. ca nu este tot timpul. In rest, totul este adevărat, curat, civilizat, frumos, este ca-n Elveția.

    Bafta!

  • Brumar Olimpia spune:

    Amintiri…din tinerete.Am facut stagiatura aici,la Combinat.M-a prins Revolutia…toata lumea a plecat apoi,care-n cotro…
    Intotdeauna am admirat muntii semeti care se-nalta parca dintr-o data pana la nori.Cand mergeam la serviciu aveam senzatia ca merg la munte ,la plimbare,Combinatul fiind practic in padure.
    Intr-adevar este un oras mai altfel,aerisit dar cam atat…In schimb zona este superba mai ales pentru iubitorii muntelui.
    Daca m-as muta aici (din nou) ? NU.In vizita,da,oricand !

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest