Probabila lista galbena incepand de miecuri, 7 octombrie 2020. Evident, daca se reuneste CNSU

Zona galbena a Romaniei

Asa cum scriam zilele trecute, maine, 5 octombrie 2020, CNSU (Comitetul National pentru Situatii de Urgenta) ar urma sa se reuneasca si printre diversele subiecte luate in considerare se va discuta si faimoasa lista galbena, dar si masurile pentru cei care vin din aceste tari. Trebuie sa va reamintesc ca ultima lista a fost aprobata acum mai bine de o luna, mai precis de pe 31 august si este evident, complet depasita, iar pana acum, toti cei care veneau din tarile „galbene” trebuiau sa se auto-izoleze pentru 14 zile. In plus, zborurile spre tarile aflate pe lista galbena erau interzise. Totul cu exceptia Spaniei, unde zborurile nu au fost interzise (din motivul pueril ca Spania nu pune restrictii pentru cetatenii romani) si doar anumite regiuni au intrat pe zona galbena – din nou, complet depasite. 

Orban a spus ca se va introduce posibilitatea ca daca vii din zona galbena o sa ai posibilitatea sa iesi din izolare dupa a cincea zi daca faci un test COVID si iese negativ, dar nu a detaliat nimic cu privire la zboruri spre / dinspre zonele galbene. In plus, a spus o miniciuna ca ar fi asteptat nu stiu ce decizii ale UE care nu au mai venit. Deciziile au fost luate acum o luna si cred ca doar 1 sau 2 tari le-au implementat, dar partial.

Ce s-a intamplat in ultima luna ? Numarul de cazuri a explodat. De asemenea si la noi, dar la altii mai mult ca la noi. In consecinta, nu mai suntem ciuma Europei, altii ne-au luat in viteza, dar si numarul de cazuri este in crestere rapida si la noi, iar sistemul sanitar se clatina serios. Redeschiderea scolilor si a HORECA a facut ca in tari precum UK, numarul de cazuri sa creasca de aproape 5 ori fata de luna trecuta si sa ne depaseasca. Dar hai sa luam tara cu tara sa vedem care sunt cele care ar trebui sa fie pe lista noastra galbena in caz ca CNSU va binevoi sa o actualizeze. Sau sa mai ia vreo masura cat de cat de limitare a COVID in general.

Lista galbena (cifra o reprezinta numarul de cazuri inregistrate la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile, criteriul stabilit la nivel european exceptand UK care nu are nici un criteriu clar, ci depinde cum epidemiologul-sef da cu banul). Ca idee, Romania are 116,0 cazuri si toti care au peste ar trebui sa intre in zona galbena.

  1. Spania – 319,3. Spania continua sa fie lider, sa fie „ciuma Europei”. Masuri dure de lockdown au fost luate in zona Madrid (unde s-a ajuns la aproape 800 cazuri si sistemul sanitar e aproape de colaps), dar si in alte locuri. De asemenea, Spania conduce si clasamentul european de morti / 100.000 locuitori cu 3,4 in ultimele 14 zile. Pana acum, doar anumite regiuni din Spania au intrat in zona galbena. Daca autoritatile romane se vor uita tot la regiuni, ar trebui sa intre in zona galbena toate regiunile EXCEPTAND: Valencia (103,8), Galicia (108) si Canare (110). Dupa cum vedeti, numarul zonelor mai putin afectate e la limita si ar ajunge pe lista verde doar datorita faptului ca numarul de cazuri a explodat in cateva zile in Romania.
  2. Cehia – 303,3. Cehia a explodat incredibil in ultima luna. Am fost in iulie la Praga si Karlovy Vary si atmosfera era ca si cum nu ar mai fi COVID deloc. Se facuse o mare petrecere de terminare a COVID-ului pe podul Carol, aveau loc concerte in interior, restaurantele erau deschise si masti nu purtau decat turistii germani si in metrou. Rezultatul ? O explozie care e departe de a se termina si revenirea la starea de urgenta. Inca nu s-a instituit nici un lockdown, dar nimic nu e imposibil.
  3. Franta – 245,4. Franta creste si chiar autoritatile spun ca situatia este scapata de sub control. Nu stiu ca in cazul Spaniei care sunt cifrele pe regiuni, aparent prin zona nordica ar putea fi unele sa ramana in zona verde mai putin Paris si Ile-de-France. Masuri drastice au fost luate in Paris, Marseille si alte cateva orase, cele mai afectate.
  4. Olanda – 230,9. Deschiderea scolilor a dus la o situatie scapata aproape de sub control. O crestere rapida (in ultimele 2-3 saptamani, a crescut de la 50 la aproape 250). Interesant de vazut daca vor fi interzise zborurile directe.
  5. Belgia – 205,5. Evolueaza in tandem cu Olanda. Dupa vreo luna – doua cu un numar de cazuri in jur de 50, redeschiderea scolilor a dus la crestere cu mai bine de 4 ori a cazurilor.
  6. Luxemburg – 161,4. In cazul Luxemburgului explicatia numarului vine din faptul ca se testeaza extrem de mult. Practic de 8 ori mai multi oameni decat in Romania (evident, raportat la populatie).
  7. Islanda – 158,3. Ma intrebam ce s-a intamplat intr-o tara cuminte, care a inchis, a respectat si in plus cel putin in afara Reykjavikului nu e nici prea densa. Am citit prea islandeza si aparent situatia provine de la turisti. Sistemul de acces in Islanda este ca esti testat la aeroport, stai apoi 5 zile in carantina, te mai testeaza odata si apoi poti iesi din carantina, daca iese si al doilea test negativ (cam aceleasi sistem cu cel preconizat si de guvernul Romaniei, mai putin primul test, cel islandez e mai strict). Ei bine, aparent un cuplu de turisti francezi nu a respectat regula. Au testat in aeroport si in loc sa stea in carantina, au inceput sa bata barurile si restaurantele din Islanda (marea majoritatea sunt in interior). Rezultatul ? Numarul de cazuri a crescut de 5 ori in ultima luna.
  8. Marea Britanie – 134,5. Din nou, UK a bubuit. Motivul pare sa fie inceperea scolilor. Daca la inceput, guvernul lui Boris vorbea de imunitatea de turma si nu e nici o problema, e doar o gripa, dupa ce primul ministru a fost la doi pasi de moarte (si a scapat doar pentru ca era primul ministru si evident a primit tot ce putea fi mai bun pe lume), au schimbat politica. Si asa, epidemia fusese scapata de sub control si UK a intregistrat cel mai mare numar de morti. A reusit sa ajunga la cifre foarte safe in cursul verii, a inchis granitele (e drept, cand altii le deschideau, adica in iunie), acum ca au inceput scolile, iar a revenit in top si e in crestere semnificativa.
  9. Ungaria – 128,8. Nu e o surpriza. Ungaria in timpul verii raporta aproape zero cazuri, presa de la Budapesta era la picioarele lui Viktor Orban care a ferit Ungaria de pandemie, totul era minunat. Era o singura problema – autoritatile maghiare minteau de ingheta Balatonul. In primul rand, numarul de teste raportate la populatie era similar cu cele din Niger, Pakistan sau Bolivia, apoi am mari dubii ca se publicau si numerele reale. Germania, Austria sau Italia avertizau ca mii de turisti de-ai lor vin cu COVID din Croatia, doar ungurii (care iau an de an cu asalt plajele din Croatia) ziceau ca ei sunt invincibili. Ei bine, nu erau si dupa ce au inchis granitele tarii la 1 septembrie, au trebuit sa recunoasca probabil datorita presiunii asupra spitalelor.
  10. Danemarca – 128,4. Imi e neclar cum de au ajuns pe lista tarilor cele mai afectate. O fi o combinatie de deschiderea scolilor si intoarcerea danezilor din vacante.
  11. Romania – 116,0. Dupa ce mai bine de o luna am avut intre 80 si 90 cazuri la suta de mii (imens pentru o Europa care avea cam 20 cazuri in medie), iaca suntem pe locul 11. Nu mai suntem ciuma Europei, dar nici departe nu suntem. Putin probabil ca multe tari sa ne deschida granitele, mai ales ca numarul de cazuri a crescut exponential in ultimele cateva zile.
  12. Austria – 113,7. In ultimele 2 saptamani, Austria a fost peste noi, cochetand cu zona galbena, azi e prima zi sub noi datorita cresterii numarului de cazuri la noi. E la limita, oricand poate „aluneca” in zona galbena.
  13. Slovacia – 106,0. O alta tara cu un numar in crestere abrupta. Slovacia a declarat starea de urgenta in timpul saptamanii trecute, dar cresterea e asa de mare incat sunt mari sanse sa ne depaseasca peste cateva zile.
  14. Irlanda – 104,6. La fel ca si Slovacia, se pare ca deschiderea scolilor si pub-urilor a dus la o crestere rapida. Posibil sa ne depaseasca, cresterea lor e mai rapida ca a noastra.
  15. Portugalia – 99,5. Fiind in proximitatea Spaniei, greu sa rezisti. Surprinzator, nu ne-au depasit inca, dar e posibil.
  16. Slovenia – 97,1. A rezistat si Slovenia cat a rezistat fiind in proximitatea Croatiei, dar au luat-o si ei in sus. Sa vedem daca ne ajung, sunt sanse.
  17. Malta – 89,1. De vreo saptamana, Malta ar fi trebuit sa fi fost pusa pe lista verde si zborurile reluate. Dar cine sa se ocupe de lista galbena ?
  18. Croatia – 65,6. Dupa o explozie violenta de cazuri si devenind principalul furnizor de COVID pentru tari precum Italia, Austria, Germania, Ungaria, numarul de cazuri in Croatia pare sa scada. E un pic straniu, dar sa vedem (testeaza cam la acelasi nivel ca si noi, adica destul de putin).
  19. Suedia – 57,6. Modelul suedez iar pare sa aibe rateuri si au luat-o rapid in sus de cateva zile. Vor ajunge din nou ciuma Europei ?
  20. Estonia – 53,0. Tarile baltice au dus-o bine toata vara, granitele au fost inchise brusc pentru toata lumea, oare ce s-o fi intamplat ?
  21. Polonia – 52,2. Si pe polonezi ii suspectez de manipularea datelor. Aproape nu testeaza, asa ca ceva e putred. Posibil sa-i vedem pe urmele Ungariei, dar pana una alta, nu prea au nici un risc de a ajunge in urmatoarele 2 saptamani pe lista galbena.
  22. Lituania – 50,7. Ca si Estonia, ce s-o fi intamplat ? Oricum sunt departe de lista noastra galbena, dar asta conteaza mai putin, noi fiind titulari pe lista lor galbena.

Toate celelalte tari europene sunt sub 50, asa ca nu cred ca au sanse prea mari sa ajunga pe lista noastra rosie prea repede.

Deci, daca CNSU se va reuni luni, daca cineva de la guvern va avea chef sa se ocupe de COVID, atunci incepand cel mai probabil de miercuri, 7 octombrie 2020, lista noastra galbena ar putea contine: Spania (cu exceptia a trei provincii), Cehia, Franta (cu exceptia a catorva provincii nordice), Olanda (posibil provinciile sudice cum ar fi Limburg ar ramane verzi), Belgia, Luxemburg, Islanda, Marea Britanie, Ungaria si Danemarca.

In pericol sa ajunga pe lista galbena saptamana viitoare daca se vor apuca de actualizat liste galbene saptamanal asa cum zice legea ar mai fi Austria (in special Viena si Tirol), Slovacia, Portugalia si Slovenia.

 

Din afara UE, Emiratele Arabe Unite ar ajunge clar pe lista galbena (138,4 cazuri / 100.000 locuitori) si Liban (221,7). Ar trebui sa iasa Qatar (112,7, la limita) si sa se reia zborurile spre Doha. Ucraina (112,7 e si ea la limita, dar imediat dedesupt, dar e in crestere), Macedonia de Nord ar ramane verde (98,4), la fel si Albania (66,0). Turcia va ramane verde (26,8), dar atentie – a fost pusa pe lista neagra a catorva tari europene inclusiv UK datorita neraportarii corecte a datelor (ei nu raporteaza asimpotamicii, asa ca a primit avertizare de la OMS si a fost aruncata pe lista neagra a catorva tari). In Israel e jale (953,7) si in crestere exponentiala, iar Egiptul va ramane verde (1,7), in contextul in care egiptenii nu il testeaza decat pe presedinte si familia lui.  Moldova cu 236,7 va ramane galbena, la fel si Muntenegru (648,7). Bosnia ar deveni verde pentru prima oara dupa luni bune (83,6)

 

Sanatate multa !

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

  • Lili spune:

    Hai Imperatore, abia te astept cu comentarii dupa sedinta CNSU, ca astia vorbesc de-un fel ca-ti trebuie traducere … ”Pentru limba romana apasati 1, For English press 2 ” Noroc cu Cezar Dumitru

    • Imperator spune:

      Ha, ha 🙂
      Nu stiu daca se mai tine ca de azi, Ludovic Orban e in izolare. Am cititi ca a iesit testul negativ, dar tot va fi in izolare pana joi. Sa vedem daca face sedinta azi prin video-conferinta.

  • Adi spune:

    Oare, cine poate fie exceptate de carantina

  • Dani spune:

    am vazut live comunicatul..suntem in Valencia,unde pot gasi daca ne izolam automat 14 zile?

  • Sukosd Ghiliftoiu Eugen spune:

    Buna ziua, am zbor spre Valencia (Spania) pe 10 octombrie si ma intorc pe 17 octombrie tot de acolo. Conform hotararii din 5 octombrie, voi intra in carantina?

    • Imperator spune:

      Da. Depinde si daca se va actualiza sau nu lista pana atunci. In plus, vad ca s-a revenit la procedura de a pune pe lista galbena o tara intreaga, nu doar regiuni. Ca idee, regiunea Valenciana are mai putine cazuri ca Romania (Comunidad Valenciana – 99, Romania – 109), daca s-ar fi pastrat ideea din august ca doar regiunile cu un indice epidemiologic mai mare ca Romania sa fie galbena), Valencia ar fi fost verde. Se pare ca s-a renuntat.
      Dar, da, daca lista ramane aceeasi, veti intra in carantina.

  • Răzvan allen spune:

    Aveam zbor spre canare in din jur 17 oct. Ăștia nu sunt normali?! Canarele au mai putine cazuri la raportare decât românia chiar si decât ultima tara din lista galbenă. Credeti ca se va reveni pana pe 17oct asupra deciziei zonale in spania? Sau ne baga pe toti la grămadă? Multumesc.

    • Imperator spune:

      Canarele au aproape la fel de multe cazuri ca si Romania – raportat la populatie si numarul e in crestere (Canare – 103 si Romania – 109). Nu stiu daca se va reveni sau nu, dar probabil va fi irelevant, tendinta este nefavorabila pentru Canare.

  • Carmen spune:

    Buna ziua. Saptama viitoare as vrea sa merg in Bulgaria in per 13-17.10.2020.
    Se poate merge fara izolare in Bulgaria avand in vedere ca a crescut nr de cazuri in Romania aproape de 3000? Nu am gasit nici o lista actualizata a Bulgariei pentru tarile care sunt pe lista galbena a Bulgariei

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Zona galbena a Romaniei
14. Fata Din Vietnam
Biserica in Santorini
Templul Cerului
. Haideti In Indonezia
06. Burj
Tezaur Petra
14. Fata Din Vietnam
Biserica in Santorini
Templul Cerului
. Haideti In Indonezia
04. Parlament Budapesta
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday