Acum cateva zile, colac peste pupaza, Senatul s-a apucat sa voteze o ordonanta de guvern pentru care nici macar nu e camera decizionala. Evident, din declaratiile gangave ale celor din Senat au rezultat o groaza de ineptii, asa ca Blue Air a trimis o scrisoare deschisa pentru a explica implicatiile daca Senatul va promova desfintarea companiilor romanesti de aviatie.
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE SENATUL ROMÂNIEI
Stimati membri ai Senatului Romaniei,
Suntem surprinsi de decizia dumneavoastra de a respinge, in sedinta de ieri, prevederile ordonanței de urgența nr. 167, aprobata de catre Guvernul Romaniei in data de 2 octombrie 2020, prin care este acordata o garantie de stat de 300 milioane lei companiei Blue Air. Va transmitem in cele ce urmeaza cateva clarificari privind normele europene privind ajutoarele de stat si situatia specifica a Blue Air Aviation S.A.
Clarificari privind scopul si principiile ajutoarelor de stat
Ajutoarele de stat, prin definitie, au scopul de a remedia un esec de piata fara a duce la distorsiuni in functionarea acesteia.
De aceea, forma de proprietate asupra unei companii nu poate fi, in nici un caz, criteriu de acordare a unui asemenea ajutor. In mod specific, avizarea prealabila de catre Comisia Europeana a oricarui ajutor de stat acordat de statele membre are tocmai scopul de a preveni asemenea decizii care ar distorsiona semnificativ piata libera in favoarea unor companii mai putin competitive, dar cu capital de stat sau care beneficiaza de ajutor de stat – cum ar fi, in cazul de fata, TAROM S.A.
Consecinte asupra industriei aviatice romanesti
Principiul mai sus mentionat cere ca toţi operatorii economici din domeniul transportului aerian din România să fie sprijiniți proporțional, astfel încât să fie conservate cotele de piață și proporționalitatea prețurilor existente înainte de acordarea ajutorului de stat.
Mai mult, respectarea acestui principiu nu se limitează numai la sprijinul financiar, ci și la orice altă formă de interventionism – cum ar fi, de pildă, încredințarea de catre stat a comenzilor de transport aerian în mod discreționar cu precădere operatorului de stat, fără a lua în considerare proporțional cotele de piață ale operatorilor economici relevanți și/ mai ales rutele pe care aceștia operează în mod traditional.
Respectand acest principiu, dupa mai mult de 5 luni de la solicitarea noastra, Guvernul Român a aprobat in data de 19 august 2020, prin Ordonanta de Urgenta nr. 139, masura ajutorului de stat pentru ambii operatori aerieni cu capital romanesc TAROM si Blue Air pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei COVID-19 – tocmai pentru a putea trata ambii operatori in mod coerent (desi TAROM S.A. beneficiase la acea data deja de un ajutor de stat de urgenta aprobat in luna februarie 2020).
Deciziile Comisiei Europene
Avand in vedere cele prezentate in Notificarea formala din data de 14 august 2020, in data de 20 august 2020 Comisia Europeană a avizat, în regim de superurgenta, o garanție de stat de până la aproximativ 62 de milioane EUR (aproximativ 300 milioane RON) în favoarea companiei aeriene românesti Blue Air. Măsura urmărește să compenseze compania aeriană pentru daunele directe suferite din cauza suspendarii zborurilor in perioada 16 martie – 30 iunie 2020 (estimate la maxim 28 milioane euro), precum și să îi ofere suport urgent pentru acoperirea deficitului de lichiditate (estimat la maxim 34 milioane euro).
In ceea ce priveste TAROM S.A., Decizia Comisiei a fost emisa in data de 5 octombrie 2020, pentru o garantie de stat acordata pentru acoperirea pierderilor suferite din cauza suspendarii zborurilor in perioada 16 martie – 30 iunie 2020 (estimate la maxim 19.3 milioane euro), considerandu-se probabil ca operatorul beneficiase deja de ajutorul de stat de salvare de 37 milioane euro, aprobat in februarie 2020.
In comunicatul de presa emis in data de 19 august 2020 cu ocazia avizarii masurii de ajutor de stat pentru Blue Air, Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabil cu politica de concurență, a declarat: „Sectorul aviației a fost grav afectat de pandemia de coronavirus. Acest împrumut de 62 de milioane de euro garantat de stat va permite, în parte, României să compenseze Blue Air pentru pierderile suferite ca urmare a pandemiei de coronavirus. În același timp, va oferi companiei aeriene resursele necesare pentru a rezolva o parte din nevoile sale urgente și imediate de lichiditate. Acest lucru va evita perturbările pentru pasageri și va asigura conectivitatea regională, în special pentru numărul semnificativ de cetățeni români care lucrează în străinătate și pentru multe întreprinderi locale mici, care depind de biletele accesibile oferite de Blue Air pe o rețea de rute destinate să răspundă nevoilor lor specifice. Continuăm să lucrăm cu statele membre pentru a discuta posibilitățile și a găsi soluții viabile pentru a salva această parte importantă a economiei, în conformitate cu normele UE. ”
Comisia a constatat că această măsură va contribui la asigurarea continuitatii serviciilor de zbor pentru aproximativ 400.000 de pasageri care au rezervat un zbor cu Blue Air în următoarele luni sau așteaptă rambursarea biletului anulat. Mai mult, măsura va contribui la menținerea conectivității regionale pentru numărul semnificativ de cetățeni români care lucrează în străinătate, precum și pentru întreprinderile locale mici, care depind de biletele accesibile oferite de Blue Air pe o rețea de rute dezvoltate de companie pentru a răspunde nevoilor lor de călătorie. În același timp, condițiile stricte ale împrumutului în ceea ce privește remunerarea și utilizarea fondurilor și durata limitată a ajutorului vor reduce la minim potențiale distorsiuni concurențiale determinate de sprijinul de stat.
Pe această bază, Comisia Europeana a concluzionat că măsura luată de Guvernul Romaniei este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.
Impactul deciziei dumneavoastra
Presupunand faptul ca modificarea aprobata de Dumneavoastra in sedinta de Senat de ieri, 22 octombrie 2020, este preluata si ratificata si de Camera Deputatilor si promulgata de Presedintele Romaniei, si presupunand ca prevederile sale ar putea avea efect retroactiv (ceea ce, din fericire, nu este cazul !), in plus fata de efectele prezentate de Doamna Vestager in comunicarea de mai sus, Romania va pierde un contribuitor important la bugetul de stat, mii de locuri de inalta calificare si un pilon important al industriei aviatice romanesti. In plus, increderea mediului de afaceri roman si international in dorinta statului roman de a sprijini mediul antreprenorial va fi profund subrezita.
Precizez faptul ca, in masura in care Blue Air ar disparea (asa cum reiese din intentiile exprimate cu ocazia sedintei de ieri), piata lasata libera de catre Blue Air nu va fi ocupata de catre TAROM S.A, ea insasi in dificultate, ci de catre principalul nostru competitor. Pentru referinta, aceasta companie in ultimele luni a preluat deja, fara nici un cost, multe din rutele dezvoltate cu investitii masive in ultimii ani de catre Blue Air si a ajuns sa deserveasca, in septembrie 2020, peste 60% din piata de transport aerian din Romania.
Pasagerii romani vor continua sa calatoreasca, dar nu vor mai plati taxe si impozite in Romania.
Aeronavele cu care acestia vor calatori vor continua sa polueze, dar Romania nu va beneficia de contributii la fondul de mediu.
Competitorii nostri poate vor angaja cativa din pilotii, insotitorii de bord, inginerii si tehnicienii nostri, dar acestia nu vor plati decat partial taxe in Romania si nu vor contribui la continuarea traditiei aviatice romanesti.
Competitorii nostri nu vor plati contributii la autoritatile aviatice romane, nu vor angaja companii romanesti si nu vor lua in nici un fel in considerare interesul romanesc atunci cand vor lua decizii comerciale.
Aeroporturile romanesti vor fi dependente de cate un operator aproape monopolist, care va extrage profituri masive, profituri care nu se vor intoarce in nici un fel in Romania.
Sper ca nu asta va doriti, si ca decizia dumneavoastra de ieri, aproape unanima, este o uriasa neintelegere.
Pozitia Blue Air
Suntem onorati de decizia Guvernului Romaniei de a ne sprijini in aceasta perioada complicata si suntem hotarati sa ne indeplinim toate angajamentele pe care ni le-am asumat. Vom continua sa luptam pentru aceasta companie, pentru aviatia romaneasca, pentru echipa si pasagerii nostri.
Din pacate, decizia dumneavoastra de ieri, ne face misiunea mult mai dificila. Desi nu poate avea consecinte juridice, ea impacteaza iremediabil increderea, deja sensibil subrezita, a pasagerilor si partenerilor nostri comerciali.
Faptul ca statul roman a fost de acord sa garanteze pentru noi este o mare responsabilitate. Prioritatea noastra zilele acestea este sa ne asiguram ca implementam masura de ajutor de stat aprobata de Guvernul Romaniei astfel incat sa putem asigura continuitatea activitatii noastre si sa ne putem indeplini toate angajamentele pe care ni le-am asumat.
Puteti fi siguri ca vom continua să facem tot ce tine de noi astfel incat sa trecem cu bine si acest nou val de pandemie si sa iesim cu bine din iarna, pregatiti sa concuram din nou cu marile companii de low-cost europene. Ne-am bucura sa avem sustinerea dumneavoastra in acest demers – ramanem disponibili pentru orice informatii sau clarificari in acest sens.
Cu deosebită considerație,
Oana Petrescu
In numele echipei Blue Air
Tocmai au incasat de la Eximbank 30 milioane de euro din cele 60 milioane euro garantate de statul roman, bani cu care si-au achitat integral obligatiile fiscale. Credit garantat de Ministerul de Finante integral.
Nu am vazut nici o stire confirmata.
Asta se dorește din partea guvernului, dispariția Blue AIR!
Nu as zice din partea guvernului care a efectuat toate formalitatile de ajutor de stat (ce e drept, cu incetinitorul), ci idiotii din Senat.
https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/blue-air-a-primit-a-primit-prima-transa-din-creditul-garantat-de-19709284