Ţop, ţop, din insulă în insulă prin Ciclade: Santorini, Naxos, Paros, Mykonos

Oia. Santorini Ciclade

De cand am calcat in Grecia continentala pentru prima oara, in 1997, mi-am propus sa vizitez insulele Greciei. Da, imi placuse Atena, ma impresionase Meteora, m-am bucurat ca am mers pe urmele lui Agamemnon la Mycene, dar toata lumea imi spunea ca “insulele sunt altceva”. Asa ca am pus mana pe o harta si mi-am dat seama ca daca e sa merg in insulele grecesti, e musai sa vizitez mai multe. Ulterior am descoperit si termenul in engleza “Island hopping” – un soi de “saritura din insula in insula”. Si am zis ca e musai sa fac si eu island hopping pentru a descoperi insulele grecesti. Apoi m-am gandit ca cel mai bine ar fi sa am o barca – noaptea dorm pe barca leganat de valuri, iar ziua explorez insulele. Nu s-a intamplat inca, poate mi se va intampla candva, nu stiu. Si prima insula vizitata a fost absolut intamplator – m-a sunat intr-o dimineata Alexandra care atunci lucra la Prestige Tour si m-a intrebat daca nu vreau sa merg o saptamana in Corfu. Mananci, calule, ovaz ?  O saptamana mai tarziu eram in Corfu.

In Corfu, am realizat ca intr-adevar insulele sunt altceva. Nu stiu, au un vibe propriu, sunt mai relaxate, oamenii mai zambitori, iar peisajele sunt de poveste. Ma rog, Corfu este o insula speciala, foarte diferita de altele din Grecia – mult mai verde (aici, iarna chiar ploua !), cu numeroase urme istorice care nu prea au de-a face cu Grecia Antica, de fapt a fost unicul colt din Grecia care nu a fost vreodata ocupata de otomani. Dar mi-am dat seama ca nu prea merge cu “island hopping” in insulele mari. Iti trebuie timp considerabil pentru a le descoperi si a le savura. Pentru o insula ca Rhodos sau Corfu, sigur iti trebuie minim o saptamana, iar de Creta, ce sa zic – probabil 2-3 saptamani. Dar mi-a ramas in minte ideea de “island hopping”.

Si asa am descoperit insulele Ciclade. Cred ca insulele Ciclade sunt absolut perfecte pentru island hopping – sunt relativ mici, deci poti sa le descoperi in liniste in timp de 2 – 3 zile, sunt absolut superbe si fiecare insula are ceva al ei. In plus sunt destul de apropiate unele de altele si cel putin in sezonul cald, ai numeroase optiuni de ferry-uri. Anul acesta, am fost in 4 insule – Santorini, Naxos, Paros si Mykonos. Dar cat timp am bantuit prin aceste insule, mi-au iesit idei noi, una dupa alta – cred ca trebuie sa revin in Ciclade la un moment dat pentru a descoperi si alte insulite mai mici.

Ce a schimbat mult posibilitatea de a face island hopping este ca Wizz-ul a inceput sa opereze zboruri spre Creta (Heraklion), Santorini si Mykonos. Pana anul acesta, fie trebuia sa zbori via Atena (iar preturile sunt foarte mari vara, logic, as zice) sau sa zbori pana la Atena (unde tarifele erau mai OK) si de acolo sa iei ferry spre Ciclade. Nici asta nu era o solutie imposibila – ferry-ul face cam 3 ore si jumatate pana la Milos, de exemplu, dar orisicat, era un pic mai peste mana. Aparitia surprinzatoare a zborurilor Wizz spre insule a deschis oportunitatea programarii unor excursii de island hopping.

Am scris pe larg despre experienta mea prin CIclade intr-un serial cu 7 episoade pe care il puteti gasi aici, dar acum m-am gandit sa fac un rezumat cu mai multe sfaturi practice sa va fie de ajutor in caz ca va programati o tura prin Ciclade.

 

Fiecare insula din Ciclade are sarmul ei

Santorini  are relieful spectaculos, panorama extraordinara a Calderei, oraselele albe stralucitoare construite pe buza insulei si povestea acestei civilizatii extraordinare maturate de vulcan. Fira si mai ales Oia sunt niste locuri extraordinare de vizitat, dar nu rata si croazierele pe vulcan sau in jurul insulei. Pune-ti pe lista si o tura pe la crame, Santorini are niste vinuri excelente din soiuri care nu cresc altundeva pe planeta decat aici: Assyrtiko, Vinsanto, Athiri sau Mavrotragano. Personal, am vizitat Argyros Estates, cea mai mare companie de vinuri de pe insula si Domeniul Sigalasa de langa Oia care produce niste vinuri exceptionale. Poti citi mai multe aici.

Naxos  este o insula cu plaje incredibile si unde poti sa te dezmortesti facand si niste trasee montane. Pe insula, se afla cele mai inalte culmi din Ciclade, varful Zas are un pic peste 1000 metri si poate fi “cucerit” cu usurinta. Dar mai exista numeroase alte trasee semnalizate prin locuri de un pitoresc aparte. De altfel, acesti munti (in combinatie cu marea) fac din Naxos un loc cu adevarat special. Dupa experienta Santorini unde am gasit plaje pline de pietris, atingerea nisipului plajelor din Naxos cu talpa goala a fost o incantare. Este o placere – plaja se desfasoara pe kilometrii intregi, asa ca ai de ales intre plaje cu umbrelute, sezlonguri si baruri si plaje salbatice, complet pustii. Nisipul este ca orezul – in caz ca bate vantul, nu se ridica praful, iar apa este o incantare. Principalul oras al insulei – Naxos Town are o zona veche extrem de pitoreasca – cladiri albe, alei inguste si multe, multe flori. Nu rata apusul de soare la imensa poarta de marmura ramasa din templul lui Apollo, dar nici templul lui Artemis din mijlocul insulei.

Paros  este o bijuterie. O insula relativ mica, cu o creasta montana ca o sira a spinarii prin centrul insulei, cu panorame absolut superbe, cu plaje mici si intime si mai ales cu cele patru localitati cu ulite labirintice, cladiri albe si inundate de flori. Nu rata sa iei masa in micul port din Naoussa, nu pierde ocazia sa te pierzi pe stradutele din cele doua sate traditionale – Lefkis si Prodromos si mai ales, nu rata apusul de soare. Golden Beach este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai bune plaje pentru sporturi de apa. Din pacate, am stat prea putin in Paros, e musai sa mai revin si sa descopar si insulita de langa – Antiparos. Aici s-a mutat Tom Hanks, asa ca trebuie sa fie ceva special si acolo.

Mykonos este perla coroanei Cicladelor, destinatia de lux si bun gust a intregii lumi mediteraneene. Este cunoscuta mai mult pentru party-urile sale legendare si ca destinatie gay, dar orasul Chora (sau Mykonos Town), capitala sa este absolut fabuloasa. Am mai vazut orase cicladice cu ulite inguste si meandrate, cladiri albe si milioane de flori, dar Chora este cu adevarat speciala – este intinsa, cred ca e cea mai mare din Ciclade si la fiecare colt, simti high class-ul in tot si in toate.

Da, am vazut poate principalele insule din Ciclade, cele mai turistice. E drept, le-am si ales – in septembrie in Anno Covidus am avut rara oportunitate sa le descoperi fara a te inghesui cu milioane de turisti. Dar sunt convins ca daca mergeti in extra-sezon (gen mai sau septembrie – octombrie) si  intr-un an normal nu veti fi agasati de prea multi turisti.

Ce mi-as dori sa mai fac in Ciclade ? Sa vizitez insulitele mai mici – am pe lista Antiparos, Milos, Folegandros, Amorgos si evident, sa revin in Paros 🙂

 

Cum calatoresti acolo si intre insule

Cum ziceam, Wizz Air a lansat anul acesta zboruri spre Creta, Mykonos si Santorini, care conform programului actual, vor fi reluate de la sfarsitul lunii martie. Eu am zburat in Santorini si m-am intors din Mykonos.

Exista numeroase ferry-uri intre insule mai ales in sezonul cald. Exista mai multe companii asa ca pentru a avea o imagine completa a tuturor curselor dintre insule, arunca o privire aici.

Biletele se pot cumpara on-line, fie de pe un agregator cum e ferries.gr, fie direct de pe site-ul fiecarei companii in parte sau de la orice agentie de pe insula (mai ales din zona porturilor). Am preferat sa le cumpar de la o agentie din insule pentru ca ei imi tipareau si declaratia de sanatate obligatorie zilele acestea covidice.

 

Cum vizitezi insulele

Desi pe fiecare insula exista sisteme de transport in comun destul de bine puse la punct, in general, leaga zonele urbane si poate mai putin pe cele turistice (desi exista exceptii). Ideal, ar fi sa inchiriati o masina sau vreo motoreta daca va pricepeti.

Eu am inchiriat masini de la urmatoarele agentii de inchiriere. De remarcat ca toate iti ofera livrarea gratuita la hotel sau port si le poti lasa in port, descuiate si cu cheia sub presul de la locul soferului. Nu se cere garantie si se poate plati si cash.

Am inchiriat un Nissan Micra de la Avance in Santorini. Masina mi-a fost livrata la hotel si luata tot de acolo (am lasat cheile la receptie).

Am inchiriat o Dacia Sandero de la Naxos Vision in Naxos. Masina mi-a fost livrata la hotel si am lasat-o in port, descuiata cu cheile sub presul soferului.

Am inchiriat un Chevrolet Spark de la Paros Drive in Paros. Am luat-o si am lasat-o in port. Sediul lor este la 100 de metri de locul de unde iei ferry-ul.

In Mykonos nu am inchiriat masina, mergand strict doar in capitala insulei.

 

Unde am stat in Ciclade

Am promis ca voi scrie niste articole speciale despre hotelurile in care am stat si ma voi tine de cuvant in curand. Pana atunci cateva cuvinte.

Santorini – Lilium Santorini  – un hotel super fain, construit pe buza insulei cu panorama direct la Caldera. Si este o incantare sa te trezesti dimineata si cand tragi perdeaua sa ai in fata ochilor aceasta imagine superba. Camera era foarte cocheta si draguta, iar piscinele geniale. Micul dejun se servea in “cerdacul” camerei datorita restrictiilor COVID. Puteai alege dintre diverse meniuri cu o seara inainte si sa indici ora la care sa  vina micul dejun.

Naxos – Princess of Naxos Un hotel de 3 stele foarte cochet si dragut, plasat excelent. La doi pasi de o plaja cu nisip fin si surferi, la 1 km de un supermarket Spar. In fata hotelului se afla si o statie de autobuz, dar nu am avut nevoie sa o folosesc pentru ca am avut permanent masina inchiriata. Micul dejun s-a servit langa piscina, dar din motive de COVID, nu a mai fost bufet, ci a fost servit de ospatarite. Hotelul are o parcare ampla in spate.

Paros – Lilly Residence . A fost un hotel wow. De fapt nu e hotel, este un suites hotel, toate camerele fiind practic apartamente cu 2 camere, 2 dusuri si un WC. Interiorul aduce cu arhitectura cicladica (inclusiv interiorul). Exista o pisicina mai mare comuna, dar nu am incercat-o atata timp cat aveam o mini-piscina proprie incalzita la usa suitei. Micul dejun exceptional. Hotelul se afla in Naoussa, a doua localitate ca marime a Parosului si poti ajunge pe jos in orasel. Este extrem de linistit, de jur imprejur fiind doar hoteluri de lux.

Mykonos – Mykonos Soul. Un alt hotel exceptional, cu acelasi principiu – hotel boutique cu suites. Decorul mai modern si mai minimalist decat in Paros, dar piscina proprie pentru fiecare camera era mult, mult mai ampla. De pe geam, ai perspectiva marii (cel putin de la camera mea), iar mancarea din nou  – de nota 10. Atat cina (care am luat-o la hotel), cat si micul dejun.

 

Daca mai aveti intrebari, vi le astept jos la comentarii 🙂

 

Imagini Ciclade: Santorini, Naxos, Paros, Mykonos

Oia

Oia, spectaculos construita pe buza insulei

Oia Santorini

Bisericile cicladice – albe, albe, albe cu cupola albastra ca marea

Oia Ciclade

Oia e o incantare

. Oia noaptea

Inclusiv noaptea

Croaziera Santorini

De neratat in Santorini – croaziere (inclusiv la vulcan)

Fira Santorini

Acele superbe orasele din Santorini

Degustare vin Santorini

Nu rata o degustare de vin

Creveti

Mancare greceasca … mai are rostul sa mai scriu ceva ?

Calamari

Nici o excursie in Grecia fara calamari 🙂

Naxos Town

Vechea citadela a Naxos Town

Poarta lui Apollo

Apusul de soare la poarta lui Apollo

Plaja Naxos

Una din plajele populare din Naxos – Agios Prokopios

Templul lui Artemis

Templul lui Artemis din Naxos – urmele stralucitoarei civilizatii grecesti antice

Sat grec

Locul perfect pentru a lua masa – in piata centrala dintr-un sat sub vita-de-vie 🙂

Sat Naxos

Stralucitoarele sate din Naxos

Zas Naxos

Zas cel mai inalt varf din Ciclade se afla pe insula Naxos

Trekking Naxos

Iar drumetia spre varf te poarta prin peisaje de neuitat

Drumetie Naxos

I believe I can fly (nu, nu am incercat, nu va recomand nici voua :))

Spre Zas

 

Plaja Naxos Ciclade

Dupa cucerirea varfului – ce bine a mers o baie 🙂

Naxos Town

Pitorestile stradute din Naxos Town

Moara de vant Paros

Sosirea in Paros – moara de vanr este fix la intrarea in port

Parikia Paros

Stradutele pline de sarm din Parikia, capitala insulei Paros

Naoussa

Terasele din portul Naoussa

Prodromos

Prodromos, un sat absolut superb din Paros

Apus de soare Paros

Apusul soarelui este intotdeauna genial in Paros

Parikia noaptea

Seara e o poezie prin Parikia

Panorama Paros

Panorama coastei estice a Parosului

Paros Grecia

In larg, se vede Naxos

Parikia

Prin Parikia, inainte de plecare

Apus de soare Mykonos

Apus de soare in Mykonos

Mykonos by night

Si apoi pe stradutele minunatului oras

Mori de vant Mykonos

Randul de mori de vant – simbolul Mykonosului

Mykonos Chora

 

Biserica Mykonos

Cea mai stranie biserica din Mykonos

Ferry Santorini

Cum mergi intre insule – sunt numeroase ferry-uri. Iata-l pe unul de la Seajets

. Ferry Mykonos

Sau Blue Star Ferries

Rent a car Santorini

Rent-a-car in Santorini

Rent a car Naxos

Cu Dacia Sandero prin Naxos

Masina inchiriata in port

Am lasat-o in port. Descuiata cu cheia sub pres

Rent a car Paros

Micul Spark din Paros cu care m-am catarat pe dealuri destul de abrupte 🙂

Lillium Santorini

Biroul meu de la Lilium Santorini

Jacuzzi Santorini

Prea multa munca, ce naiba 🙂

Princess of Naxos

Princess of Naxos – unde am stat in Naxos

Piscina Princess of Naxos

Piscina de rigoare… daca va uitati mai atent, veti vedea si marea 🙂 E la doi pasi

Lilly Residence

Rasfat la Lilly Residence in Paros

Mykonos Soul

Mykonos Soul – un hotel superb in capitala luxului in Grecia

Mykonos Soul piscina

Camera cu piscina proprie

Wizz Air Mykonos

Cum se ajunge acolo – Wizz Air a introdus zboruri spre Creta, Santorini si Mykonos

Comentarii

  • Delia Ciorasteanu spune:

    Foarte tare experienta si multumim pt articole, mie imi sunt sursa de inspiratie pt ca am inceput deja planificarea pt la anul in August, exact pe acelasi traseu. Am 12 zile, vreau sa le impart la cele 4 insule si intentionez sa tin bugetul pt cazare cat mai jos. Ce ma sfatuiti? Pe ferryboturi in total cat ati platit?

    • Imperator spune:

      As zice: Santorini – 3 zile, Naxos – 3 zile, Paros – 3 zile (1 zi in Antiparos), Mykonos – 3 zile (1 zi in Delos)
      Preturile la ferryboat-uri sunt extrem de diferite in functie de companie (unele sunt de viteza, altele nu). Eu le-am preferat pe cele rapide
      Santorini – Naxos (Worldchampion Jet) – 42,80 euro
      Naxos – Paros (Blue Star) – 10 euro
      Paros – Mykonos (Worldchampion Jet) – 28,70 euro

      Erau si mai lente si mai ieftine – gen Paros – Mykonos am vazut si la 12 euro, dar faceai cam 2 ore fata de 50 minute.

      • Delia Ciorasteanu spune:

        Multumesc! Va admir pentru talentul si disponibilitatea dv de a povesti oamenilor despre locurile pe care le vizitati si de a-i ajuta cu planificarea.

  • Marilena spune:

    Foarte bun articolul, sursă de inspirație și pentru mine, bună informația și din ecou! Citit cu plăcere și atenție!

  • Georgiana spune:

    Buna ziua,

    Multumim pnetru articol si informatii. L-am citit si eu acum și as fi avut o intrebare. Noi zburam din Bucuresti in Mykonos, iar din Mykonos mergem in Paros. Este mai indicat sa mergem cu masina spre Paros din Mykonos? sau cu ferry? Tinand cont ca vom avea si bagajele cu noi (la aterizarea in Mykonos mergem direct spre Paros). Multumesc frumos!:)

    • Imperator spune:

      In mod normal, cel mai ieftin este sa iti iei masina in fiecare insula, dar daca ai bagaje, poti lua in considerare sa inchiriezi masina in Mykonos si sa o pui pe ferry pana in Paros. Sunt ferry-uri mari, transporta si camioane 🙂

  • oprea spune:

    In septembrie o sa am cazare în Paros…cat se face cu Ferryboat pana în Mikonos si Santorini?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest