Fiecare isi organizeaza excursiile in stilul lui – unii le programeaza in cele mai mici amanunte, altii pleaca la drum fara nici un plan, unii nu se uita la bani, altii calculeaza ultimul euro si incearca sa il negocieze si pe ala. Nici un stil nu este gresit. Important este sa calatorim, fiecare in stilul nostru, sa ne deschidem inima si mintea si sa descoperim locuri frumoase si interesante ale Planetei. Eu am mai scris din cand in cand cum imi organizez calatoriile, dar l-am rugat si pe Nadir, amicul meu care contribuie din cand in cand cu articole aici pe blog sa-mi spuna cum le organizeaza el. Si a facut un „studiu de caz” – cum s-a organizat pentru a vedea Africa de Est. Atentie – excursia a fost facuta in perioada pre-covidica, mai precis in decembrie 2018 ! Nadir, ai legatura !
In articolul următorm as vrea sa va ofer câteva detalii despre cum îmi organizez propriile-mi excursii.
Primul pas este stabilirea destinației. Fiecare dintre noi are câteva destinații mari și importante, pe care și-ar vrea sa le vadă încă din copilărie. Spre exemplu, eu îmi doream să merg la Atena pentru a vizita Partenonul și Capul Sounion, la Chichen Itza, in Mexic, sa văd rămășițele culturii maya si pentru magnificile piramide, in Rusia mi-aș fi dorit să călătoresc cu transsiberianul, sau sa refac Drumul Mătăsii, prin țările din Asia Centrală. Primele doua dorințe mi le-am îndeplinit, însă ultimele două sunt încă pe lista mea de to do.
Nu cu mult timp in urmă mi-am propus sa merg într-un safari, apoi să fac și plajă și sa mai vizitez ceva orașe în care nu mai fusesem. Am inceput să mă documentez pe unde sa merg. Una din zonele care se potrivea dorinței mele era Africa de Est. Așa că m-am hotărât sa vizitez cele doua tari reprezentative ale regiunii, și anume Kenya și Tanzania.
Alegerea perioadei de timp este foarte importantă. Cum grosul excursiei l-am petrecut în Tanzania am inceput sa mă uit care ar fi cea mai potrivită perioadă de a vizita aceasta țară. Căutând pe Google „best time to visit Tanzania” am găsit că vârful sezonului ar fi perioada sfârșitului de iunie – octombrie. Upss, nu prea putem sa merg atunci – serviciul, treburi personale, alte plecări, etc. Oare s-o putea în alte perioade? Mergeam și în Tanzania continentală și la plajă. Trebuia să găsesc ceva potrivit pentru ambele. Sezonul cald și uscat, ține din decembrie până în februarie… Ar merge. Așa că am inceput sa caut bilete de avion cu plecare de la sfârșitul lunii noiembrie. Toate aceste calcule le făceam cam cu 7-8 luni înainte de data îmbarcării.
Am inceput sa îmi construiesc itinerariul. Prima oprire a fost Nairobi, un oraș modern, sigur că 2-3 zile de vizita sunt suficiente. Apoi safari pentru care aveam două opțiuni, in parcul kenyan Massai Mara sau sa trec granița in Tanzania și din orașul Arusha sa ajung in Serengeti. Am ales a doua variantă. Sa știți că Serengeti se prelungește peste granita cu Massai Mara, cele două rezervații fiind practic una și aceeași.
Din Nairobi se poate ajunge ușor în Arusha cu un autobuz care pleacă zilnic din zona centrală și ajunge la destinație în cca 5 ore, din care o ora o petreci cu formalitățile vamale :). Atenție, ca la intrarea in Tanzania îți trebuie dovada vaccinării împotriva febrei galbene, document solicitat pentru orice turist. Și vaccinul trebuie făcut cam cu o lună înainte.
Arusha este baza ideala stat pentru safari, cât și pentru cei ce vor sa se cațere pe Kilimanjaro. Am inceput sa caut pe net „tourism agencies in Arusha” , sa gasesc agenția cu care să merg in safari. Am găsit multe opțiuni, apoi am ales câteva ce aveau site-ul in engleza, cât mai profesionist lucrat, care aveau testimoniale cât mai apropiate de realitate și care mi-au răspuns prompt. Aici am avut noroc. Cel ales s-a dovedit a fi o persoană serioasa, tare simpatica, cu multa experiență și cu o mașină de teren in bună stare. S-a ținut de cuvânt în tot ce a promis.
Eu am ales varianta de safari de trei zile, care a cuprins game drive-uri (așa se numesc „plimbările” prin parcurile nationale), și am vizitat rezervațiile naturale de lângă Lacul Manyara, Tarangire și craterul Ngorongoro. Frumoase locuri, inedite experiențe, neprețuite amintiri. Asfințitul soarelui in Ngorongoro este de neuitat.
Ca să ajungi de aici in Zanzibar, aveam două opțiuni, fie avionul – zbor de 2 ore, fie cu autobuzul până în capitală și apoi cu feribotul. Am decis sa vizitez și Dar es Salaam, dar nu a meritat. Nu ai ce vedea acolo. Tot de pe net am aflat orarul autobuzelor dintre Arusha și capitală. Drumul consta in aprox 650 km, durează. 11 ore și trece pe lângă renumitul vârf Kilimanjaro.
Zanzibarul se afla la o oră și jumătate de mers cu ferry față de Dar es Salaam. Am citit mult despre insula, care de fapt e un arhipelag, și am decis sa rămân o zi și în capitala ei, vechiul oraș Stone Town. Iar de aici un taxi te poate duce în aprox 40 – 50 de minute oriunde pe insulă, la resortul ales. Greu sa te decizi la un resort aici. Sunt foarte multe variante excelente. Până la urmă am ales „Dream of Zanzibar”, din incinta căruia nu am mai ieșit timp de 6 zile.
La întoarcere mi-am rezervat un zbor spre Dar es Salaam de unde m-am întors la București cu o escală. Prețul biletului de avion nu a fost cu mult mai scump decât prețul feribotului, plus că am mai câștigat o zi.
Costul excursiei a fost unul convenabil, cazarile le-am rezervat și achitat din țară, iar biletul de avion l-am luat separat. După cum ziceam, am luat un bilet dus până în Nairobi și returul din Dar es Salaam. Am căutat variante pe site-urile vola.ro, momondo.ro, skyscrapper.com, etc. M-am uitat după cât mai puține ore de zbor, după cât mai puține escale, ca orele de plecare și sosire sa fie cuprinse în intervale orare rezonabile ( sa nu plec la 3 dimineața, sa nu ajung la 1 noaptea, etc). La momentul respectiv cele mai bune variante de zbor le ofereau KLM și flydubai. I-am ales pe primii. Durata tranzitului prin Amsterdam era redusă.
Costul cazării in Zanzibar a mai fost însemnat. Am ales un resort renumit, de cinci stele, cu totul inclus, dar și acela avea prețul sub hotelurile similare din Turcia.
In total, una peste alta, costurile au ajuns la 1400 euro. 500 biletul de avion, 600 cazarile si 300 safari-ul. Evident, au mai fost si alte mici cheltuieli pe langa.
Sper ca ideile mele sa va ajute atunci când va planificați o excursie de acest tip.
Nadir Acmola.
Imagini Kenya si Tanzania
Giraffe Park langa Nairobi
Prin centrul orasului Nairobi, capitala Kenyei
Muzeul Karen Blixen
Prin safari – maimute
Elefanti
Masai, poporul care locuieste in zona
In vestminte de masai
La adapat
Safari cu turisti din toata lumea
Hipoooo
Intr-un sat de masai
Stonetown, capitala Zanzibar
Fostul palat al sultanului de Zanzibar
Acele plaje de vis ale Zanzibarului
Dream of Zanzibar
Multumim Nadir pentru sfaturi, m-ar interesa cu cine ai făcut safari în Tanzania deși îmi imaginam că în Kenia era mai ieftin.