Maldive – mic dictionar de destinatie

Saii Lagoon Maldive

Saii Lagoon, Maldive

In momentul in care scriu, pe Facebook are loc un adevarat jihad. Maldivele au intrat pe lista galbena si in plus, pe langa carantina, mai trebuie facut si un test PCR pentru a intra in tara. Stiu, sunt probabil sute de romani prinsi acolo care la intoarcere vor avea “bucuria” sa intre in carantina. Dar Maldive ramane acolo unde e, cu apa aceea superba si plaja aceea cu nisip fin, asa ca sunt convins ca aceste randuri va vor ajuta sa va alegeti cum vreti sa vedeti Maldivele – pentru ca sunt cateva variante. Care au plusurile si minusurile lor. Deci..

Guesthouses si chiar hoteluri pe atoli locuiti. In 2009, cand am fost pentru prima oara in Maldive, turistii straini nu aveau voie sa innopteze pe insulele locuite care puteau fi doar vizitate in excursii de o zi din resorturi. Din cate imi aduc aminte nici maldivienii nu aveau voie sa lucreze in resorturi, erau doar lucratori straini. Am fost atunci in localitatea Himaafushi (a nu se confunda cu mai cunoscutul Maafushi) – Himaafushi e la nord de Male, pe cand Maafushi e la sud de Male. Intr-o tara cunoscuta pentru resorturile de lux unde se rulau milioane, poate miliarde de dolari anual, sate precum Himaafushi aratau ca in mijlocul Africii – o saracie aproape lucie. Milioanele acelea dispareau prin cine stie ce conturi din strainatate, iar localnicii din Maldive nu beneficiau aproape deloc de ei. Asa ca prin 2010, un an dupa ce am fost acolo, au fost revolte in insule, oamenii cerand ca sa beneficieze si ei de banii din turism, nu doar cativa. Si au cerut ceva de neconceput – dreptul de a-si deschide pensiuni sau hoteluri la ei pe insula. Au fost incidente violente (raniti sigur, parca si morti, dar nu bag mana in foc) si pana la urma guvernul de la Male a cedat – maldivienii puteau sa-si deschida pensiuni pe insule locuite. In acel moment, Maldive s-a “democratizat” – apele acelea stralucitoare din Maldive nu mai erau doar pentru turisti plini de bani care isi permiteau sa sparga mii de dolari in resorturi de lux, puteau sa ajunga si turisti cu buzunarele mai mici.

Dar problema a venit din faptul ca Maldive este o Republica Islamica pura si dura – alcoolul este strict interzis pe tot teritoriul tarii (exceptand resorturile de lux), iar femeile nu se pot dezbraca in costume de baie sa se bage in apa sau sa faca plaje. Cu problema nr. 2, s-a rezolvat repede – insulele pe care se construiau pensiuni au delimitat niste plaje speciale numite in general “Bikini beach”, desparite prin tot soiul de cearceafuri, ulterior ceva mai sofisticate pentru ca pudicii si preacucernicii malidivieni sa nu vada piele de europeanca goala, iar cu alcoolul s-a rezolvat prin faptul ca au aparut acele booze cruises – vase cu turisti la bord se deplasau la cateva sute de metri de insula si acolo puteau bea alcool in voie. In plus, si resorturile au inceput sa accepte turisti din insulele locuite care vin dimineata si pleaca seara si petrec o zi in lux si alcool la resorturi.

Toate insulele locuite au inceput sa construiasca astfel de pensiuni. Cele mai multe sunt in insula Maafushi aflata destul de aproape de Male si de aeroportul international unde este un boom de constructii. Am trecut zilele trecute pe langa Maafushi si am aruncat un ochi din larg, vazand adevarate blocuri unele in constructie, altele finalizate. Desi mi-as fi dorit, nu am debarcat pe Maafushi din motive de masuri anti-COVID pentru ca as fi fost foarte interesat sa-l vizitez sa vad ce este cu adevarat in Maafushi, dar din povestirile calatorilor, inteleg ca e o insula chiar faina, un soi de Vama Veche de acum 10 – 20 ani. Nu are vibe-ul acelor resorturi de lux maldiviene pe care le vezi pe Facebook, dar marea si nisipul e acelasi. Poate nu si hamacele si sezlongurile, dar inteleg ca unele dintre unitatile de cazare din Maafushi se duc incet incet spre 3 sau 4 stele. Si probabil in cativa ani, Maafushi va ajunge un soi de Phuket (Patong mai precis) al Maldivelor. Inteleg ca sunt numeroase baruri, restaurante si extrem de multe activitati oferite de agentii locale.

Maafushi (si alte insule locuite) este Maldive, dar nu acel Maldive de lux pe care poti sa-l vezi daca iei o tura de o zi la vreun resort din zona (si Slava Domnului, sunt garla prin zona).

Exemplul Maafushi sau a altor insule este un exemplu de dezvoltare turistica din care castiga comunitatea locala, o sursa de bani si de prosperitate. Evident, comunitatea locala trebuie sa fie foarte atenta pentru ca aceasta dezvoltare sa fie sustenabila si intotdeauna exista tentatia sa sari peste o anumita limita. Daca s-a trecut sau nu la Maafushi, nu stiu. Dar daca Maafushi este varful de lance al turismului la preturi rezonabile a turismului maldivian, mai exista inca numeroase insule (inteleg ca nu mai e nici o insula locuita fara cel putin o pensiune) low-cost, cu un vibe foarte local. Dar nu, nu e vorba de luxul de pe paginile de Instagram ale influencerilor si vedetelor de tot felul.

Turism in perioada COVID: Sunt convins ca acest articol va fi citit si in perioada post-COVID, dar pentru cititorii de azi nu pot sa ignor masurile luate de guvern. In acest moment, insulele locuite sunt deschise turistilor. Diferenta fata de resorturi este ca orice turist trebuie sa faca un test COVID si la plecarea de pe insula spre casa – cu 72 ore inainte de a parasi Maldive. Maldive este un stat unde te poti testa usor – tara-arhipelag testeaza de 4 ori mai mult ca Romania (evident, raportat la populatie) si este imposibil sa nu gasesti unde sa te testezi. De fapt, trebuie doar sa spui la receptie si ti se aranjeaza imediat – inteleg ca un test costa 80 dolari cel putin in Maafushi.

De asemenea, excursiile spre insulele-resort sunt interzise. Resorturile nu risca inchiderea si carantinarea pentru turistii de o zi din insulele locuite, asa ca excursiile de o zi nu se mai desfasoara. Restul activitatilor (inclusiv booze cruises) au loc in continuare. Pot exista insa focare de infectie, iar guvernul maldivian poate carantina peste noapte insule intregi, asa ca e un risc sa ramai cu 14 zile mai mult decat ti-ai propus. Dar riscul acesta exista si in resorturi.

 

Resorturi – Maldivele au ajuns celebre in toata lumea datorita resorturilor sale de lux. Din capul locului, autoritatile locale (si datorita geografiei, dar si religiei) au decis ca resorturile trebuie sa fie de lux, safie permis consumul de alcool, dezbraca la costum de baie, capatand practic un statut de extra-teritorialitate. Acum sa nu credeti ca toate resorturile din Maldive sunt de lux, dar marea majoritate chiar sunt si pot costa ametitor de scump. Acum nu stiu care e diferenta intre un resort de 1500 euro / sejur si unul de 3000 euro / sejur, eu am stat la Saii Lagoon https://www.saiiresorts.com/maldives/lagoon/ si, da, este o oaza de frumos, bun gust, liniste. Este un mic paradis. Nu stiu ce au in plus resorturile mai scumpe pentru ca Saii este chiar un paradis de lux. Promit ca voi reveni cu un review mai lung cu privire la Saii (este un resort interesant si din punct de vedere concept – in general resorturile maldiviene sunt dupa principiul – “o insula, un resort”, dar insula (complet artificiala, a fost construita in ultimii ani) contine doua resorturi (Sai Lagoon si Hard Rock) si o zona pietonala cu magazine, baruri si restaurante unde locuitorii din Male vor veni sa se relaxeze, sa se plimbe, sa cumpere si sa manance ceva, evident cand se va termina pandemia. Asa ca pe insula sunt doua resorturi, cu doua concepte complet diferite (Saii e linistit, cu multe familii, cu atmosfera colonial-tropicala, iar Hard Rock e pentru cupluri tinere, orientate spre party-uri si o arhitectura modernist-minimalista) si poti sa te duci de la una la alta fara probleme. Dar cum ziceam, voi reveni pe larg.

Ce trebuie subliniat in cazul resorturilor este ca in general poti alege diverse oferte de manacare – doar mic dejun, demi-pensiune, pensiune completa si all inclusive (evident, variaza de la un resort la altul). In general, fiecare resort are un numar de restaurante, baruri, cafenele (pe insula unde este Saii sunt vreo 12 parca), dar conceptul de all inclusive nu este acelasi cu cel din Turcia – poti manca si bea doar in anumite locatii (inainte de a sta la Saii, trebuia sa stam la Sheraton unde cei cu all inclusive aveau acces gratuit la doar 2 restaurante din cele 9 existente), iar in acele locatii, exista o parte limitata a meniului care este alocata all inclusive – nu ma pot plange, mancarea a fost excelenta si din plin J.

De asemenea, fiecare all inclusive are un centru de sporturi de apa (meniul de la Saii se intindea pe cateva pagini bune), cluburi pentru copii, piscine, etc, etc. De asemenea, se pot organiza excursii (destul de scumpe) de tot felul – de la pranz pe banc de nisip, la excursii de pescuit, snorkeling in recifuri si excursii in insulele locuite sau in capitala Male. In cazul ultimelor, nu se mai efectueaza in perioada de COVID.

Turism in perioada COVID: Pentru turistii care vin direct de la aeroport, nu exista nici o conditie suplimentara. In caz de asa-numitul split-stay (adica sa stati o perioada din sejur intr-un resort si o alta parte din sejur in alt resort, sau pe un vas sau la un hotel pe o insula locuita), unitatea turistica care te primeste trebuie sa isi dea acceptul, iar unitatea de unde se pleaca trebuie sa informeze Ministerul Turismului prin completarea unui formular. De vreo 2-3 saptamani incoace, de cand numarul de cazuri de COVID a crescut in Maldive, iar unele resorturi inclusiv doua care sunt foarte scumpe au fost inchise din cauza unui focar, resorturile nu mai primesc oaspeti proveniti din alte unitati de cazare decat pe baza unui test PCR facut cu 24 ore inainte de a ajunge in resort.

Datorita faptului ca din ce in ce mai multe tari cer test PCR pentru intoarcerea turistilor in tara lor (practic, aproape toate statele europene, dar si SUA, Canada, Emirate, etc, etc), se pot face teste PCR in resort. Pur si simplu, informezi receptia cand ai avea nevoie de rezultatul testului si hotelul va aranja ca un cadru medical sa vina pe speedboat, sa ia mostra pentru analize si sa mearga la cel mai apropiat laborator pentru procesare. In cazul in care rezultatul iese pozitiv, respectivul este carantinat (toate resorturile sunt obligate sa aibe locuri de carantinare izolate) si persoanele cu care a luat contact sunt testate. Nu mai stiu exact de la cate cazuri in sus, se da ordinul de carantinare completa a resortului – toata lumea ramane acolo pentru 14 zile. De la inceputul anului, cred ca au fost cel putin 5 – 6 cazuri de carantinare completa a unui resort.

 

City hotels – nu stiu foarte exact de ce te-ai duce intr-un city hotel atunci cand te duci in Maldive, dar, da, exista cazuri. Si eu am fost in 2009, am stat la o pensiune in Male, dar pe atunci era interzis sa stai pe insulele locuite si nici macar nu existau facilitati acolo. City hotels se afla doar in Male si in insula artificiala Hulhumale construita langa insula-aeroport Hulhule. Hulhumale (care are niste cartiere-dormitor) este conectata prin poduri atat de Hulhule (unde se afla aeroportul), cat si capitala Male care este teribil de aglomerata si cu o densitate mare de populatie.

In general, aceste city-hotels sunt destinate calatorilor care vin in interes de serviciu, afaceri, oficial, dar se poate sta si ca turist, nu e nici o problema. Evident, poti gasi si agentii (sau persoane) care sa-ti inchirieze o barca si sa faci ture pe langa Male.

Turism in perioada COVID. Fiind singurul centru urban adevarat din Maldive, iar densitatea populatiei este ridicata, Male inregistreaza cele mai multe cazuri din toata tara. Actuala crestere enorma de cazuri (care au pus Maldive pe lista galbena pentru prima oara) a fost inregistrata de fapt in Male (daca pana la “explozie”, regiunea numita Greater Male reprezenta cam 50% din cazurile la nivel national, acum Greater Male inregistreaza cam 80 – 85% din cazurile de COVID la nivel national), iar motivul il reprezinta relaxarea masurilor (redeschiderea restaurantelor, cafenelelor, scolilor). Este posibil sa stai in Male, dar nu ai voie sa te duci pe nici o alta insula, exceptand cele nelocuite (deci, e interzis sa mergi intr-un resort si nici pe o alta insula locuita). De asemenea, trebuie sa faci un test COVID cu 72 ore inainte de plecarea din Maldive, dar in Male gasesti usor unde sa faci testul, doar trebuie intrebat la hotel.

 

Imagini Maldive

Maafushi Maldive

Maafushi, principala insula locuita turistica din Maldive

Maafushi

Nu mai sunt doar pensiuni micute, se construiesc si hoteluri inalte

Male din larg

Male, capitala Maldive

Male Maldive

Oras aglomerat, densitate mare

Bloc in Male

Cea mai inalta cladire din Male este un spital !

Saii Lagoon Maldive

Acel Maldive care il vezi prin poze – Saii Lagoon

Restaurant Saii Lagoon

Unul din restaurantele din resort

Jacuzzi

Infinity pool cu jacuzzi

Infinity Pool

 

Saii Lagoon Swing

Unul din numeroasele colturi instagramabile ale resortului

Hotel Hard Rock Maldives

Dincolo de laguna, se afla Hotel Hard Rock Maldive

Categorii:
Maldive

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest