
Piata Mica, Sibiu
Am ajuns prima oara in Sibiu in anul de gratie 1988, pe vremea lui Ceausescu (in cazul Sibiului, erau doi Ceausescu – si Nicolae si Nicusor printisor, sef peste Sibiu la vremea aceea). Am ajuns cu trenul si am luat-o pe jos spre orasul vechi. Am ramas cu gura cascata. Nu mai vazusem asa ceva pana atunci. Da, mai fusesem la Brasov, dar Sibiul vechi mi se parea cu totul si cu totul special. Era el cam prafuit si cam neingrijit (toate localitatile din Romania erau atunci praf si pulbere, iar Ceausescu isi dorea ca tot ce inseamna istorie si patrimoniu sa fie demolat sau sa se prabuseasca de la sine), dar arata minunat, arata altfel decat eram obisnuit ca Regatean. Mi-aduc aminte cand am ajuns in Piata Mare, am admirat minute in sir acei “ochi” de pe acoperisuri. Ma rog, acoperisurile erau si ele pulbere, dar ochii aceia m-au obsedat. Intr-un sens pozitiv. Am mai revenit de vreo 2 ori in deceniul 9, dar mare lucru nu se schimbase. De fapt, deceniul 9 a fost in mare parte un deceniu pierdut pentru Romania.
A trebuit sa vina anul de gratie 2007 cand Sibiul a devenit Capitala Culturala Europeana alaturi de Luxemburg. Era daca nu ma insel eu o premiera, pana atunci nici un oras dintr-o tara care de abia intrase in UE ajunsese vreodata direct capitala culturala. Si pentru ca primarul Iohannis avea legaturi stranse atat cu Luxemburgul, cat si la nivelul Comisiei Europene, desi Romania nici macar nu era parte a Uniunii Europene a reusit un adevarat miracol pentru orasul unde era primar. Sibiul a ajuns direct in lumina reflectoarelor culturale ale intregii Europe, a ajuns ferm pe harta turismului european.
Dar asa cum se spunea atunci, 2007 nu era o culme, ci practic un inceput, un imbold, startul unui proces in urma caruia Sibiul sa devina o forta a turismului in Europa de Est si Centrala. Dar trebuia sa continue. Si a continuat – in anii normali, necovidici, cam tot anul nu e weekend in care sa nu se intample ceva semnificativ, sa nu fie plina Piata Mare – ba festival de film, de folclor, de teatru, de jazz, de moda, de … o groaza de lucruri. Iar asta evident atrage numerosi turisti. Evenimentele si noutatile sunt motoarele cresterii oricarei destinatii turistice.
Am stat la o scurta discutie cu d. Simina Manea si d. Alin Chipaila de la Asociatia Judeteana de Turism Sibiu. Spre deosebire de Oradea unde am fost de cateva ori in ultimii ani si am si colaborat cu Asociatia de Promovare Turistica a Oradei si a Bihorului, Asociatia de la Sibiu imi era complet necunoscuta. Asa ca am luat-o de la zero sa inteleg ce fac si cu ce se ocupa printr-o discutie prin zoom. Si m-au durut mainile de cate notite a trebuit sa iau :).
Deci, Asociatia Judeteana de Turism Sibiu (AJTS) a fost fondata in 2005 dupa modelul unei asociatii similare din Bretagne, Franta. Ca si in Bretagne, este o asociatie formata din autoritatile publice locale, mediul academic, ONG-uri si asociatii profesionale, care din pacate ori nu prea exista, ori nu prea sunt active – e vorba de asociatii ale hotelierilor, pensiunilor, organizatorilor de evenimente, obiectivelor turistice. In Sibiu, exista numerosi operatori turistici privati – sunt o groaza de hoteluri, pensiuni, organizatori de evenimente culturale, muzee, asa ca activitatea AJTS ar fi ingreunata daca ar veni toti ca membrii individuali – daca ar fi fost o asociatie a hotelierilor sau o asociatie a organizatorilor de evenimente, etc, ar fi fost o asociatie mai larga si functionala, dar asociativitatea la romani nu a fost niciodata un punct forte. Pe vremuri, in Ardeal era, acum s-a mai dus…
Dar ce a facut asociatia de la crearea sa. Pai pe langa promovarea orasului Sibiu, care este unul dintre cele mai mari obiective turistice pentru turistii straini (in Sibiu, 25% dintre turisti sunt turistii straini, cred ca o cifra nemaintalnita in vreo alta destinatie turistica a Romaniei), asociatia s-a ocupat si de crearea de produse turistice prin judet – Drumul Branzei (in Marginimea Sibiului), Drumul fortificatiilor (in zona Tarnavei), Tara Secaselor (pe langa Ocna Sibiului), Drumul Sarii (traseu de bicicleta), Vamile Fagarasului, etc.
Cum spuneam, Sibiul si-a dezvoltat enorm oferta culturala dupa 2007, in 2019 avand loc nu mai putin de 300 – 400 evenimente pe an (jazz, teatru, muzica populara, film, etc) si exista si o contaminare pozitiva si in judet – tot mai multi operatori de evenimente, dar si primarii de orase si comune organizand diverse evenimente care sa atraga turisti.
Ce mi-a placut in mod deosebit este ca Asociatia sibiana a creat niste teme multi-anuale – fix cum fac cele mai bine organizate organizatii de marketing de destinatii din lume care in fiecare an (sau la doi ani) vin cu un concept nou de comunicare, dar si evenimente si investitii pentru a atrage turistii.
In 2019, eforturile s-au concentrate pe plasarea Sibiului pe harta gastronomica a Europei. Sibiul a devenit Regiunea Gastronomica Europeana (a doua oara, cand Sibiul devine capitala a Europei intr-un domeniu) si au fost puse in evidenta acele locuri speciale din punct de vedere gastronomic – asa a aparut si ideea de “mic dejun sibian”.
Pentru 2021 si anii urmatori, eforturile se concentreaza mai mult pe turismul verde, activ, pe turismul de drumetie – judetul poate oferi numeroase drumetii atat montane (sa nu uitam ca zona Balea se afla in judetul Sibiu, deci o buna parte din muntii Fagaras, dar si Cindrelu), cat si in destinatia Colinele Transilvaniei. Via Transilvanica care a devenit un motor de dezvoltare a turismului de drumetie (pe jos sau cu bicicleta) si care se doreste a deveni un Camino romanesc trece si prin nordul judetului Sibiu, oferind 100 km de drum prin tinutul Terra Saxonum, iar organizarea Intalnirii Europene a Drumetilor – EuroRando in septembrie 2021, dar si in 2022 (va fi un bis, sa speram ca bisul va fi complet post-pandemic) au scopul de a incuraja turismul de drumetie prin Sibiu. Pentru Anul drumetiei, aproape 1000 km de trasee de drumetie au fost si vor fi amenajate in judetul Sibiu, 120 calauze vor fi pregatite si tinerii din Sibiu vor fi incurajati sa mearga sa cunoasca frumusetile judetului, implicandu-se de asemenea in proiect.
Planul cu Anul Drumetiei (care se va continua si in 2022) se potriveste manusa cu tendintele turismului in perioada pandemica si post-pandemica. Toate studiile internationale spun ca oamenii vor evita turismul de masa, va fi o scadere majora in turismul citadin si in turismul “de aglomeratie” – in destinatiile unde de obicei turistii se calca in picioare, multi turisti cautand locuri mai putin aglomerate, in natura. Asa ca drumetiile vor atrage un numar din ce in ce mai mare de turisti.
Care sunt planurile de viitor de promovare a judetului Sibiu?
Practic, promovarea se sprijina pe 4 piloni – cultura (inceputul a fost in 2007) – gastronomia (pusa in evidenta de Regiunea Gastronimica Europeana) – natura (prin Anii Drumetiei) – comunitatile (prin implicarea lor la dezvotarea turismului in mod sustenabil)
Grupurile tinta sunt nationale (zonele de proximitate in special – Brasov, Cluj, Timis, secundar – Bucuresti, Iasi, Oltenia) si internationale (in special spatiul germanic, dar si tarile din proximitate de unde turistii vin cu masinile – Ungaria, Serbia, Austria).
Profilul grupului-tinta sunt tineri, activi, exploratori – care vor sa faca sa aibă un mix de turism activ, dar si spectacole sa se distreze si sa se delecteze cu o mancare buna.
Cifrele de pana acuma sunt bune, sa speram ca din 2021 – 2022, destinatia va inregistra cresteri din ce in ce mai mari. In 2017, au fost inregistrate 296,000 sosiri si 746.000 innoptari, iar in 2019, au fost 515.000 sosiri si 813.000 innoptari. Se vede clar ca turistii trebuie atrasi sa stea mai mult in judetul Sibiu prin dezvoltarea unei game largi de experiente in judet si promovarea lor. Este evident ca orasul atrage numerosi turisti, dar printr-un efort de marketing pot fi convinsi sa ramana mai multe zile pentru a explora si locurile din jur – de la biserici fortificate sasesti la sate traditionale romanesti, de la trasee de drumetie la descoperirea gusturilor Sibiului.
In afara de Anul Drumetiei, care este noutatea nr. 1 in judetul Sibiu ? Ei bine, mocanita de pe Valea Hartibaciului care va fi mult mai prezenta cu incepere din 1 aprilie 2021. Dupa cativa ani in care a functionat doar de Ziua Mocanitei, de abea in toamna anului 2020 a mai facut cateva calatorii dupa cum au permis regulile sanitare, asa ca 2021 va fi anul revenirii in forta a mocanitei (in tinerete, am calatorit prin Europa aproape exclusiv cu trenul, asa ca am la inima calatoritul cu trenurile :))
Si in plus, tot anul acesta, Sibiul va avea un site de prezentare nou nout. Cel actual e cam vechiut, dar va aparea unul nou anul acesta, un site pentru 2021. Pana atunci, puteti totusi sa va informati aici ––> Turism Sibiu