Daca zilele astea tot povestesc despre locurile in care am stat in ultima perioada, mi-am adus aminte ca mai aveam o datorie catre voi. Sa va povestesc despre pensiunea in care am stat in vara anului trecut in Tara Fagarasului, destinatia anului 2020. V-am povestit la vremea respectiva despre ce poti vedea in Tara Fagarasului, dar ramasesem dator cu prezentarea locului in care am dormit… Deci, haideti sa va povestesc despre simpatica pensiune “Casa de Sub Munte”.
Dupa cum ii spune si numele, este undeva nu foarte departe de muntii Fagaras, dar in schimb departe de poluare, stress si galagie. Se afla intr-o zona impadurita dupa orasul Victoria in catunul Sumerna. Trebuie sa treci pe langa un parc imens de energie solara si apoi sa te infunzi in padure pe un drum zis “forestier” – dar de fapt, impecabil asfaltat, cred ca este cel mai bun drum forestier din Romania. Faci un pic stanga prin padure si ajungi intr-o poienita. Aici e Casa de Sub Munte.
Casa de Sub Munte este ideea a doi frati si a famililor lor din Tara Fagarasului care si ei au bantuit prin lume si au avut parte si de experienta stressanta a Bucurestiului (lucrand in corporatii) si au decis ca viata inseamna mai mult decat cifre si meetinguri, mutandu-se inapoi in Tara Fagarasului si deschizand o oaza de liniste acasa, sub muntii Fagarasului. Pe dinafara, arata ca o pensiune tipica de munte, dar odata intrat inauntru, intri intr-o zona a traditiei pastrate cu sfintenie – peste tot sunt obiecte traditionale fagarasene autentice, provenind de la bunici si strabunici, frumos aranjate atat in spatiile comune, cat si in cele 6 camere si 1 apartament (format din 2 camere gandit pentru familii cu copii). Practic te simti ca la bunica acasa (cu diferenta ca de multe ori la bunica acasa, ai parte de conditii mai arhaice, aici toate conditiile contemporane – de la baia proprie la patul comod.
Cred ca cele doua puncte forte ale Casei de Sub Munte sunt localizarea extrem de linistita unde auzi doar pasarele, cat si decorul interior traditional, dar plin de voiosie. Cred ca doar daca va uitati in pozele de mai jos o sa va prindeti ce si cum.
Casa are doua etaje – la etajul superior se afla 5 camere si apartamentul, iar la parter, o camera si spatiile comune – doua livinguri, receptia, bucataria, etc. Dar daca ajungi aici in anotimpul calduros (eu am fost in vara, din pacate nu am fost iarna, tare as fi curios sa vad cum e iarna la Sumerna), cel mai frumos este sa mananci in curte, in aer liber. Evident, exista loc pentru gratar, foc de tabara si de joaca pentru copii (gazdele au copii la randul lor, deci stiu cam ce le place celor mici).
Desi este intr-o poienita izolata si ai sentimentul ca te afli departe de lumea dezlantuita, Casa de sub Munte nu este departe de locuri care merita descoperite daca esti genul mai umblaret si dornic de descoperiri si experiente. Muntii Fagarasului sunt aproape pentru ture de drumetie (varfurile Moldoveanu si Negoiu sunt accesibile din zona Sumerna), dar daca nu ai veleitati de alpinist, gazdele iti pot recomanda destule trasee de drumetie pe jos sau cu bicicleta prin jur.
Ce poti vedea prin jur ? Aventura Park Dragus unde se afla si o partie de schi (11 km), Manastirea Sambata (13 km), Manastirea de la Carta (21 km) Herghelia de la Sambata de Jos (23 km), Cetatea Fagaras (36 km), Palatul Brukenthal de la Avrig (36 km), Castelul de Lut de la Porumbacu de Sus (37 km), Balea Lac (54 km), sau chiar un pic mai departe – Sibiu (69 km). Sau pur si simplu, te poti plimbi printre coloratele sate fagarasene de sub munte – aproape peste tot gasesti o cladire interesanta, niste colturi de pozat, traditii si munti de admirat.
Am avut un mic dejun bogat (mancarea este facuta in general cu ingrediente din Tara Fagarasului unde exista cativa oameni cu adevarat pasionati de gastronomia fagarasana cum sunt cei de la Connie’s Catering) si evident, nu am putut rata o noapte cu foc de tabara, gratare, palinca de Fagaras si chitara in jurul focului :). Lucru pe care vi-l recomand si voua.
Am vorbit acum cateva zile cu Ioana, proprietara pensiunii si mi-a zis ca primavara vine cu noutati – un ciubar pentru balaceala (nu stiu cum e, nu am avut experienta asta niciodata, dar vad ca e la mare moda, probabil pentru un motiv bun) si un loc de joaca mai bogat :).
Pentru mai multe informatii si pentru rezervari, vorbiti direct cu proprietarii pe pagina de Facebook a pensiunii ––––> Casa de Sub Munte
Imagini Casa de Sub Munte
Intr-o poienita, o oaza de liniste
Livingul cel mare
Aici se mananca – daca nu vrei afara (si iarna probabil nu vrei)
Hai sa trecem si camerele in revista
Foc de tabara cu cantece si voie buna
Sa curga berea …
Sa se perpeleasca gratarele …
Nici o masa fara carnati de Fagaras
Super de fain. Vom contacta proprietarii pentru o rezervare.