Albania, diamantul neslefuit al Europei (Tirana, Kruje, Shkoder). Partea 2

Muzeul National Istorie Albania Tirana

Muzeul National de Istorie din Tirana, Albania.

Sa il urmam pe Eugen pe drumuri albaneze, descoperind si Tirana, capitala plina de viata a Albaniei, Kruje, orasul legat de eroul national Skanderbeg si iesirea din tara. In plus, evident informatii pretioase despre suvenirurile, mancarea si bautura albaneza 🙂

Tirana, kilometrul zero al Albaniei

În următoarea zi călătoria noastră avea să continue către Tirana, capitala Albaniei. Este cel mai mare oraș al țării cu puțin peste jumătate de milion de locuitori. Așezarea a fost înființată la începutul secolului al XVII-lea deși există artefacte care atestă faptul că zona a fost locuită încă din Epoca Fierului. Nu este foarte clară proveniența numelui capitalei, există mai multe ipoteze.

Când am ajuns la Tirana era sâmbătă așa că am găsit un loc de parcare chiar în fața Ministerului de Interne, vis a vis însă de locuința cuiva. Dar surpriză ! După ce am parcat și am scos cheia din contact acel „cuiva” care locuia vis a vis s-a apropiat de mașină pe motiv că trebuie să plătim parcarea – doi euro. Păi nu e free ? Nu. Dacă e domeniul public e domeniul poporului așa că poporul vrea bani de parcare. Pentru doi euro „taxă de protecție”  nu m-am luat la harță cu individul, în special pentru a evita portiere zgâriate, roti dezumflate sau alte șicane. Mai bine să ne bucurăm de frumusețea capitalei albaneze.

Poate nu am văzut tot ce era de văzut în Tirana dar ce am văzut ne-a plăcut.

 

Tirana este un oraș frumos, curat și destul de îngrijit. În centrul capitalei se află Muzeul Național de Istorie pe a cărui frontispiciu se află un frumos mozaic care reprezintă lupta neînfricată și dârză a albanezilor cu dușmanii asupritori. Tot în centrul capitalei se află și clădirea Operei, o clădire mai nouă cu o arhitectură destul de comunistă. Desigur că în buricul „târgului” nu putea lipsi statuia eroului national al Albaniei, Skanderbeg.

Albanezii nu sunt oameni răi așa cum unii dintre români prognozau, ba dimpotrivă, sunt oameni prietenoși și primitori, mândri de țara și istoria lor națională – mai ales atunci când un străin este interesat să afle mai multe.

 

Aici in Piața Centrală era o moschee pe care am fost dornic să o vizitez: moscheea Et’hem bej construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Moscheea a fost închisă în perioada comunismului dar și-a reluat activitatea începând cu anul 1991. Ce este foarte interesant la acest lăcaș de cult sunt motivele care apar pe fresce: poduri, copaci și cascade, motive mai puțin obișnuite în arta islamică. Moscheea era închisă deoarece o ceremonie religioasă era in plină desfășurare. Un localnic însă, văzând că un străin (adică eu) e dornic să viziteze acest lăcaș de cult, m-a invitat să intru în interior chiar dacă am specificat de la început că nu sunt musulman și că nu vreau să deranjez ceremonia.

Chiar dacă Albania este o țară predominant musulmană, în centrul capitalei se află și un lăcaș de cult creștin-ortodox – Catedrala Învierii. Este un lăcaș de cult relativ nou, fusese sfințit cu doar câteva zile înainte de sosirea noastră. Era la acea vreme cel de-al treilea lăcaș de cult ortodox ca mărime din lume și cel mai mare din Balcani având cupola înaltă de aproximativ 30 de metri iar clopotnița cu 16 clopote cu o înălțime de aproape 50 de metri.

Acest lăcaș de cult este un adevărat complex – pe lângă biserica propriu-zisă aici funcționează sediul Sfântului Sinod, o bibliotecă, un mic muzeu, două capele și un amfiteatru care poate găzdui aproape 1000 de persoane.

Precis mai erau multe de văzut în Tirana dar timpul limitat ne-a făcut să pornim spre țară.

 

Krujë – primă capitală a statului albanez, orașul care are acel ceva

La 20 de kilometri nord de Tirana am făcut un popas la Krujë. Este un oraș cu o bogată istorie, a fost populat din cele mai vechi timpuri de tribul iliric Albani. De la sfârșitul secolului al XII-lea a fost capitala primului stat albanez, mai târziu devenind capitala Regatului Albanez.

Aici se poate vizita Muzeul Skanderbeg situate în Castelul Krujë dar și Muzeul Etnografic. Despre celebrul târg de antichități și produse de artizanat vă voi povesti în rubrica atât de dragă mie, „Food, drinks & souvenirs”.

 

Shkodër, ultima oprire

Seara am poposit la Shkodër, al cincilea oraș al Albaniei cu aproximativ 90.000 de locuitori, situat pe malul lacului cu același nume, nu foarte departe de granița cu Muntenegru. Este unul din cele mai vechi orașe ale Albaniei fiind la ora actuală un important centru cultural și economic.

Una din cele mai frumoase moschee ale orașului este moscheea Ebu Bekër, ridicată la mijlocul anilor 90 pe locul unei vechi moschei distrusă pe vremea comunismului. Are două minarete impresionante de aproape 40 de metri înălțime.

 

A doua zi dimineața devreme urma să pornim spre țară fiindcă erau de străbătut peste 700 de kilometri, o mare parte traversând canionul Tara din Muntenegru și masivele muntoase ale Serbiei.

 

Food, drinks & souvenirs

Iată-ne din nou la rubrica atât de dragă mie.

Ce e bun de mâncat în Albania ? Albanezii au o bucătărie care îmbină rețele mediteraniene (că doar Italia e la o aruncătură de băț) cu cele turcești (ocupația Imperiului Otoman a adus aici religia musulmană). Nu poți pleca de aici fără să te bucuri de o porție de byrek, acea plăcintă tradițională pe care o găsești în diferite țări din Balcani sub denumiri asemănătoare. Este o plăcintă cu umplutură de brânză sau carne. Te poți bucura de o porție de sarma (exact sarmalele care ne sunt atât de dragi nouă – făcute cu foi de varză sau cu foi de viță). Orice ai comanda la restaurant, în Albania nu se mănâncă scump fiindcă nici nivelul de trai nu este foarte ridicat. Dar se mănâncă bine. În Durres am luat masa la o terasă unde pentru cinci euro de persoană am servit o porție de „Fileto pule” cu garnitură și o băutură. Nu, nu e nimic vulgar, „fileto pule” înseamnă „piept de pui file”.

Albanezii sunt producători și consumatori de „birra” adică de bere. Iar berea lor chiar e bună: pe lângă branduri internaționale fabricate aici au și mărci propria precum Stela, Tirana, Korca, Kugalashe.

Albania are o tradiție veche de peste trei mii de ani în producerea vinului, ilirii care locuiau pe teritoriul actualei țări au fost primii care au produs vin. Iar vița de vie a crescut aici încă din cele mai vechi timpuri. Sunt destul de multe „kantina” așa cum se numesc podgoriile în limba albaneză, zona orașelor Lezhë, Shkodër și Durres fiind foarte bogată în astfel de „kantine”: Berat și Skënderbeu fiind printre cele mai cunoscute.

Nu poți pleca din Albania fără să deguști (dar și să cumperi ca suvenir pentru cei dragi) vinarsul Skanderbeg. La tarabele cu suveniruri este omniprezent, trebuie doar să întrebi de „Cognac Skënderbeu”. Pe vremea comunismului, Albania, soră cu noi în lagărul socialist exporta și în România prețioasa băutură. Istoria acestui vinars nu este foarte veche, a apărut de abia în anul 1967 fiind produsă de Katina Skënderbeu (pe atunci evident proprietate a statului albanez). Evident că rețeta este secretă dar se știe că este o băutură preparată din Raki maturat în butoaie de stejar la care se adaugă diferite extracte de plante și fructe procesate, miere și caramel. Iar o astfel de minunăție nu putea purta alt nume decât pe cel al eroului national Skanderbeg. Pentru că în Albania totul se învârte în jurul eroului național, de la nume de instituții sau de străzi până la prețioasa băutură.

În multe locuri turistice sunt tarabe cu suveniruri, unele mai mult sau mai puțin autentice. Dar dacă vrei să cumperi produse autentice într-un loc autentic, musai trebuie să te oprești în bazarul din Krujë. Este o piață de suveniruri deschisă permant unde ai de ce să alegi.

Dintre suvenirurile autentice fără de care nu poți pleca de aici aș aminti manufactura din tablă de cupru: ibrice, vaze, farfurii și căni gravate cu motive tradiționale. Este și un atelier unde poți vedea cum se realizează aceste articole. Nu în ultimul rând poți alege un obiect de ceramică pictat manual, fabricat chiar aici în Krujë.

De asemenea poți cumpăra diferite articole care fac parte din portul popular albanez. Nu lipsesc căni și farfurii cu imagini ale unor personalități albaneze precum fostul președinte Sali Berisha sau Maica Tereza. Poți cumpăra covoare cu motive tradiționale sau obiecte vechi de la diferitele tarabe de antichități și nu în ultimul rând poți pleca acasa cu o „çifteli” tradițională, acea balalaikă balcanică prezentă atât în Albania cât și în țările din jur. Çifteli este un fel de chitară cu mâner lung având doar două corzi. Numele de „çifteli” chiar asta înseamnă – „două corzi”.

Nu m-am putut abține să nu îmi cumpăr un frumos tricou roșu cu stema Albaniei – am fost foarte apreciat de localnici văzând că un străin poartă un tricou cu stema și culoarea steagului lor. Dar l-am ascuns bine în bagaj deoarece ziua următoare urma să tranzităm Serbia iar dacă vameșii sârbi ar fi văzut tricoul nu cred că ar fi fost foarte încântați.

 

Epilog

Albania a fost supranumită „diamantul neșlefuit al Europei” iar Lonely Planet a numit-o „frumoasa din pădurea adormită care a început să iasă în lume”. Este o țară din păcate puțin vizitată deși are un potențial turistic uriaș.

Albania e o țară frumoasă, cu oameni primitori unde tradițiile au rămas încă nealterate, o țară influențele venețiene și otomane se îmbină armonios. Din păcate am descoperit doar o mică parte a acestei țări, mai sunt multe alte locuri de vizitat precum frumoase parcuri naționale cu peisaje de vis care îți taie respirația.

Chiar dacă GPSul ne-a jucat de multe ori feste (modelul pe care îl am eu nu are întreaga hartă a țării) am reușit să ne descurcăm și cu ajutorul indicatoarelor dar și a localnicilor care pe atunci nu prea știau engleză dar aproape toți spuneau că „io parlo italiano„.

Dacă în 2014 am fost doar pentru a tatona terenul, sunt decis să revenim cât de curând într-un Mare Tur al Albaniei.

 

Imagini Albania

Muzeul National Istorie Albania Tirana

Piata Centrala Tirana – Muzeul de istorie

Tirana Skanderbeg si Moscheea Ethem Bej

Un alt colt din piata centrala (evident, numita Piata Skanderbeg) – cu statuia lui „The one and only”, cladiri in stil italienesc construite in perioada interbelica si moscheea Et’hem bej

Tirana Moscheea Ethem Bej

Interiorul moscheii Et’hem bej

Catedrala Invierii Tirana

Catedrala Invierii

. Catedrala Invierii Tirana interior

Cu tot cu interior

Bazar Kruje

Bazarul de suveniruri din Kruje

Targ antichitati Albania

Cu tot soiul de antichitati

Cetatea Kruje

Muzeul castelului Kruje, cuibul de vulturi al lui Skanderbeg

turn cetatea Kruje

Unul din turnurile supravietuitoare

Skanderbeg Kruje

Nici Kruje nu putea sa nu aibe o statuie al lui Skanderbeg

Shkoeder Moscheea Ebu Beker

Faimosul tricou albanez al lui Eugen

Shkoeder Albania Moscheea Ebu Beker

Moscheea Ebu Beker din Shkoder

Shkoeder zona pietonala

Strada pietonala din centrul Shkoder

Shkoeder Teatrul national

Teatrul national din urbe

Ceramica albaneza

Ceramica albaneza

Manufactura cupru

Suveniruri din cupru

Kugalashe

Berea Kugalashe din Tirana

Vin Albania

Si renumitul vin albanez

Categorii:
Albania

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest