Trebuie sa recunosc ca pana sa ma apuc de blog si sa fiu invitat ici si colo nu calcasem niciodata in vreun hotel all-inclusive. Nu pentru ca era ceva urat sau respingator, dimpotriva, dar pur si simplu nu se prea potrivea cu stilul meu de calatorie – activ, bantuind zilnic sa descopar locuri faine si mutandu-ma extrem de des de la un hotel la altul (pentru ca schimbam orasele). In plus, nu stiu sa inot si ma plictisesc enorm daca e sa stau la plaja. Cand ajung pe plaja, fie gasesc unghiuri faine de a face poze, fie ma balacesc in apa (asta da, imi place la nebunie !). Apoi, incepand de acum cativa ani am ajuns sa fiu invitat si sa stau si in hoteluri all-inclusive. Culmea este ca din intamplare, primul hotel all-inclusive in care am fost este probabil si unul dintre cele fastuoase din lume – se numea Mardan Palace (actualmente Titanic Mardan Palace dupa reincarnarea precedenta a dat faliment), un soi de Casa a Poporului de aur si marmura cu cea mai mare piscina din Europa si care a costat 1,5 miliarde de dolari (ma rog, multi bani au fost sifonati pentru regimul de la Ankara). Are de asemenea si o poveste un pic mai perversa, dar cititi sus, in link.
Ei bine, cand am mers pentru prima oara la Mardan Palace mi-am propus sa stau jumatate de zi, hai, o zi intreaga si apoi sa plec sa vizitez frumusetile si obiectivele istorice ale Antalyei. Si credeti-ma, Antalya are o groaza de locuri faine si interesante, merita mers cu varf si indesat. Dar cand am ajuns in hotel, planurile mi-au fost date peste cap. Mi-au trebuit aproape 2 zile sa incerc sa acopar in viteza ce e de facut si experimentat in hotel. In viteza ! De la nenumarate restaurante la piscine, de la spectacol de apa, muzica si lumini la show-uri demne de sali de spectacole adevarate, in fine, o groaza de locuri de vazut si experiente de vazut. In plus, seara de seara nu puteam rata spectacolul serii – v-am zis unele erau chiar wow.
De la Mardan Palace am ajuns sa stau mai mult sau mai putin timp in hoteluri all-inclusive din Turcia (nu numai Mardan), Grecia, Bulgaria, Egipt, Cuba, Capul Verde, Maldive, Thailanda si Indonezia (Bali). Si am descoperit ca ideea de all-inclusive variaza de la hotel la hotel si de la tara la tara. In general, in Turcia exista doua tipuri de all inclusive – all inclusive “simplu” si ultra all-inclusive, diferenta in esenta fiind ca la ultra all-inclusive poti consuma si alcool de import. Evident, e si mai multa mancare, in anumite cazuri minibarul este gratuit (asta se intampla si la unele all-inclusive-uri) si ai incluse si niste sporturi de apa – orice mega-hotel care se respecta are un centru nautic.
Dar in articolul de azi, am incercat sa sumarizez niste lucruri la care sa te uiti si sa fi atent cand alegi un all inclusive si mai ales cand ajungi acolo. Pentru ca poti avea surprize si e bine sa stii exact la ce trebuie sa te astepti.
In primul rand, cand ajungi intr-un hotel trebuie sa soliciti clar ce este inclus si ce nu e inclus. Ca oricat de ultra-super-mega all-inclusive e, nu ai inclus chiar totul, totul. Multe hoteluri au niste brosuri uneori chiar stufoase pe care chiar merita sa le citesti – poti descoperi niste oferte sau niste lucruri incluse la care nici nu te astepti si poate iti vor face placere. Uneori aceasta brosura nu exista sau e foarte sumara, asa ca e bine sa investesti vreo 15 – 20 minute intr-o discutie clara cu cei de la receptie sau conciergerie care sa te lamureasca ce si cum.
Mancare – in general toate hotelurile all-inclusive au o zona mare de bufet unde poti manca cele trei mese, dar si restaurante a la carte sau diverse snack-baruri. Zona de bufet este cel mai mare restaurant din complex (daca hotelul are o suprafata imensa, pot fi doua similare daca nu chiar identice in doua colturi diferite ale proprietatii). Dar pe langa aceste mega-restaurante bufet, pot sa existe si restaurante a la carte – asta daca vrei sa ai o experienta mai elevata de restaurant.
Aceste restaurante pot sa coste extra sau dimpotriva sa fie incluse in all-inclusive, dar trebuie sa iti rezervi o masa prin intermediul receptiei pentru ca locurile sunt limitate. In general, aceste restaurante a la carte sunt fie restaurante etnice (Italian, indian, chinezesc, thailandez, etc), fie restaurante tematice (peste, steak house, etc). Merita baremi o seara sa mananci la un a la carte, uneori mancarea chiar poate fi speciala, iar atmosfera mai putin industriala.
All inclusive sau alt pachet de masa. In general, hotelurile all inclusive sunt hoteluri in care toti clientii au pachetul all-inclusive, nu se chinuie cu complexitatea ca unii clienti sa aibe all-inclusive si altii alte variante. Nu cred sa fi vazut alt sistem decat in Maldive cand am stat la Saii Lagoon unde puteai sa iti achizitionezi un pachet all-inclusive, dar si doar mic dejun, demi-pensiune (mic dejun si cina) sau pensiune completa (trei mese pe zi). Trebuie sa-ti faci calculele pentru a vedea ce iti convine, evident, preturile sunt diferite.
Alte locuri de mancare – juice bars, snack bars, etc. De obicei, aceste hoteluri sunt imense, asa ca ar fi peste mana sa mergi 100 sau 500 metri de la plaja pana la restaurant sa iti iei vreo inghetata sau un suc. Asa ca in majoritatea hotelurilor all-inclusive exista mai multe chioscuri cu mancare – fie ca e vorba de mese rapide (gen burgeri), chioscuri cu dulciuri in special inghetata, snack baruri, etc, in general sunt gratuite (adica incluse in all-inclusive). Atentie, pot aparea si mici surprize. De exemplu, in Amarina Abu Soma unde am stat de Revelion exista un chiosc care face niste sucuri naturale excelente si gauffre de te lingi pe degete. Acestea se plateau, locul fiind inchiriat unui intreprinzator local. In schimb, tot ce ofereau celelalte baruri si chioscuri erau incluse. Deci, intreaba.
Alcoolul. Daca apa, cafeaua, ceaiul si bauturile racoritoare sunt universal incluse in pachetul all-inclusive, discutia cu privire la alcool poate fi un pic complicata. O buna parte din hotelurile all-inclusive populare printre romani sunt in tari musulmane (Maldive, Egipt, Turcia, Tunisia, Emiratele Arabe Unite) unde alcoolul fie este complet interzis (cum e cazul Maldivelor) sau scump / restrictionat. Asa ca daca esti bautor, trebuie sa clarifici ce ai si ce nu ai. In anumite cazuri, alcoolul local poate fi inclus in pachete (nu o sa-ti vina sa crezi, dar Turcia sau Egipt produc si vin, nu numai bere, uneori chiar si spirtoase). Alteori, pot fi incluse si bauturi de import (mai ales in cazul ultra-all inclusive, o gaselnita turceasca). Intotdeauna intreaba care este situatia cocktailurilor – e posibil ca ele sa fie incluse sau nu, sau uneori (cum era cazul Saii Lagoon) doar o parte din cocktailuri sa intre in pachet, cele mai “mainstream” – gen mojito, Cuba libre, etc. In anumite hoteluri, alcoolul este inclus pana la o anumita ora (gen 22:00 sau poate miezul noptii) si dupa aceasta ora sa se plateasca.
Piscinele, sauna sau jacuzzi-ul acoperit ar putea sa nu fie incluse in pachetul all inclusive. In general, complexele imense pot avea si piscine acoperite (integrate in zona de spa) si acestea pot fi accesate gratuit. In anumite cazuri, (din nou, cum e cazul Amarina), accesul este platit, asa ca mai bine intrebati. Multe hoteluri all-inclusive au niste mini (sau chiar mega)- Aqua Parkuri. Exista hoteluri mai ales in Antalya care au cate un Aquapark gigantic – ai senzatia ca de fapt hotelul a fost construit in jurul aquaparkului si nu invers. Nu am vazut nicaieri ca aceesul la acestea este platit. Evident, cam peste tot servicii gen masaj sau tuns, coafat, mani-pedi costa, dar pot fi exceptii – am citit pe undeva ca in hotelurile all-inclusive din Vietnam (ma precis din zona Danang), all-inclusive-ul include si o ora sau doua de masaj pe zi. Evident, trebuie rezervat.
Sporturile de apa – in mod normal, sunt incluse primirea de echipamente simple gen masca de snorkeling sau chiar si caiac (cum era cazul la Saii Lagoon in Maldive), dar e bine sa te interesezi in prealabil daca ai ceva inclus.
Excursiile / transport – orice hotel all-inclusive va avea un birou de excursii de unde poti sa-ti achizitionezi vreo excursie prin zona (de obicei, excursii de o zi) sau sa-ti inchiriezi o masina. Unele hoteluri pot oferi si servicii de transport gratuite spre atractii din zona (de exemplu, cel mai apropiat oras sau cel mai apropiat mall), asa ca intreaba clar daca exista shuttle-uri sau nu gratuite spre puncte de interes din apropiere.
Animatia / entertainment – in imensa majoritate a cazurilor, pot fi programe de animatie atat in timpul zilei (in jurul piscinei sau pe plaja), cat si spectacole seara. In anumite hoteluri (cum a fost in cazul meu Mardan Palace si Gural Premiere Tekirova), spectacolele pot fi niste show-uri super-spectaculoase cu artisti extrem de talentati si o nebunie de efecte tehnice. In fiecare seara este un alt spectacol, asa ca verificati in prealabil. Chiar daca e show sau nu, ceva sigur se va intampla – DJ care sa antreneze lumea la dans ca minim absolut.
Kids club – in general hotelurile all inclusive au ca public-tinta familiile cu copii. In general, exista locuri (de multe ori adevarate hotel in hotel) unde poti sa-ti parchezi odraslele in grija unor oameni care pot avea chiar studii avansate in psihologia copiilor care sa-I distreze, sa-I invete ceva, sa le dea sa manance. Am vazut chiar mini-crese daca te duci cu bebei. Intreaba exact ce si cum, mai ales in ceea ce priveste meniul (pentru multe hoteluri all-inclusive, burgerii si pizza par sa fie pilonii de baza pentru alimentatia unui copil). Unele kids club sunt realmente impresionante prin marime si facilitati, in alte cazuri, nu prea. De exemplu, Mardan avea un kids club destul de modest, asta si prin faptul ca initial target-ul nu era familii cu copii. Asa ca atunci cand au schimbat pozitionarea, au construit in fuga un kids club pe locul a vreo 2-3 terenuri de tenis.
Adults-only. Nu ai copii sau copiii ti-au crescut si si-au luat zborul ? Sau pur si simplu vrei sa mergi cu partenerul fara copii intr-o vacanta de relaxare si nu ai chef sa auzi tipete si freamat. Ei bine, s-au inventat si asa-numitele hoteluri adults-only care accepta doar clienti de la o anumita varsta in sus (18, 16 ani, poate chiar si 14, variaza). Conceptul a rupt in Caraibe (cred ca reteaua Sandals a inventat-o), asa ca acum il vei gasi si in Turcia, Egipt si alte colturi ale lumii. Daca te tenteaza ideea, cauta.
Evident cand alegi un hotel all-inclusive trebuie sa iti fie clar care sunt conditiile si ce platesti pentru a nu avea deceptii ulterioare. Sa stiti ca exista si hoteluri all-inclusive de 3 stele cu o gama limitata de mancare, camere mici, cativa entertaineri si spatiu limitat. Nu toate hotelurile all-inclusive au acele proprietati gigantice unde sa te simti ca in paradis. Nu. Trebuie sa te lamuresti foarte clar care sunt conditiile si ca peste tot – dai un leu in plus si simti o diferenta (evident, pot aparea si niste dealuri “too good to be true”, dar astea sunt exceptii).
Verifica review-urile de pe booking.com sau eventual bloguri si mai ales discuta cu agentul de turism. In general, angajatii marilor agentii de turism (dar si a celor mai mici) merg in asa-numitele infotrip-uri pentru a vizita hotelurile, dar trebuie sa te gandesti ca rar iti dai seama cu adevarat de hotel decat daca stai realmente in el – si evident nimeni nu poate sta in sute de hoteluri din Antalya de exemplu, dar daca dai de un agent de turism bun care chiar a calcat pe acolo, iti poate da niste informatii relevante. Iar agentii buni pot face o diferenta – un agent bun te “miroase” si iti ofera exact ce iti trebuie.
Vacante placute va urez, in special in 2021 🙂
Imagini hoteluri all-inclusive
Cateva hoteluri all inclusive in care am stat – Gural Tekirova – Antalya
Mardan Palace – Antalya (asta a fost primul)
Amarina Abu Soma – Port Safaga, Egipt
Saii Lagoon – Maldive
Cam asta se vedea din balconul de la Saii Lagoon
In hotelurile mari, sunt munti de mancare de o variatie uimitoare
Micul dejun la Saii Lagoon
Fructe de zici ca e un aprozar intreg
Munti de salata
Tot soiul de delicatese
Si dulciuri de orice om normal da in diabet
Prin unele locuri, se coace paine traditionala (imaginea e din Limak Limra – Antalya)
Lista de cocktailuri incluse
Daca ajungi la vreun all inclusive din Asia, e pacat sa nu mananci fructe exotice (in imagine, fructul dragonului)
Uneori camerele pot fi adevarate vile personale – Pimalai Koh Lanta
Piscina cu panorama 🙂
Trans Resort Bali avea piscina cu nisip la fund !
Cam asa arata, ca un crampei de plaja 🙂
Multe hoteluri au si mini-restaurante sau snack-baruri la plaja cum este Amarina Abu Soma din Egipt
Egiptul e tara musulmana. Dar in Amarina ai vin cat vrei. Inclus in pachet pana la ora 0:00
Multe hoteluri au piscine acoperite
Cele in aer liber sunt „obligatorii” (Rixos Dubai)
In Antalya, am vazut hoteluri literalmente construite in jurul unui Aqua Park (Villa Side Residence – Side, Antalya)
Orice hotel iti poate oferi sporturi marine – cum ar fi para-sailing
Gimnastica in apa (Gural Tekirova – Antalya)
Yoga (Limak Limra – Antalya)
sau caiac (Saii Lagoon – Maldive)
Poti sa ai parte si de niste cursuri de bucatarie – Trans Resort Bali
Iar orice hotel all-inclusive e musai sa aibe si spa – cum ar fi acesta de la Gural Tekirova
Zici ca e palatul sultanului
De dimineata pana seara, trebuia sa ai si programe distractive – iar seara show-uri care pot fi chiar world class
Muzica si dans
Clubbing
Spectacole pe bicicleta
Contorsionism
Spectacole culturale (asta a fost la Sofitel Krabi)
In unele zone, nu se poate fara dans din buric – iata un exemplu egiptean de la Amarina Abu Soma
Sau turcesc de la Mardan Palace
Poza asta chiar imi place 🙂
Artificii de zici ca e Anul Nou (tot in Antalya)
Dar exista programe de animatie si in timpul zilei (Gural Premier Belek)
Spectacole high tech de apa, lumini si muzica (tot Mardan Palace, nu degeaba au bagat 1,5 miliarde in el)
Animatie sexy (Gural Premiere Belek)
sau spectacol cu … sirene in acvariu ! (Gural Premiere Belek)
Nu peste tot sunt mega-show-uri, chiar si cele cu buget limitat pot fi faine – aici la Hotel Mitsis Faliraki, Rhodos – Grecia)
Am uitat sa va arat camerele – asta e cea din Limak Limra (Antalya)
Imensul Mardan Palace
Un soi de Casa a Poporului hoteliera
Iar unele panorame sunt greu de uitat – Mitsis Rhodos Village
Cred ca asta a fost cel mai lovit segment al turismului. E o placere sa iti pui din fiecare preparat cate putin de la bufet, sa te bucuri de show-uri, de piscinele imense, open baruri, etc . Dar astea sunt si cele mai riscante acuma. Poate dupa vaccin. Apropo, ti-ai facut vaccinul sau cum ai de gand sa faci ?
Am facut tura 1, peste o saptamana fac doza 2