In ultimele cateva saptamani, a aparut o intreaga controversa cu privire la aparitia unui certificat de vaccinare COVID. Controversa este insa falsa. Acesta exista. Exista pentru orice vaccin ti-ai face. Ceea ce se discuta este crearea unui sistem de interconectare intre bazele de date ale tarilor membre ale UE pentru a putea fi posibila evitarea de falsuri si a facilita usurinta de accesare a bazelor de date. Pentru a reporni economiile lovite de pandemie a Europei.
Nu este pentru prima oara cand se discuta aparitia unui certificat de vaccinare. Exista deja unul – se numeste Certificatul International de Vaccinare si Profilaxie. I se mai spune si carnetelul galben (coperta ii este galbena) si a aparut pentru prima oara in 1935 in urma conventiei de la Haga din 1933. Nu stiu daca cineva a guitat atunci ca i se fura drepturile, cert este ca Pasaportul Verde de Vaccinare exista iata de 76 ani si este obligatoriu pentru a intra in numeroase tari ale lumii. Exista cateva zeci de tari ale lumii in care nu poti intra fara acest pasaport verde sau carnetel galben sau cum vreti sa-I spuneti – in special in cazul febrei galbene – daca treceti dintr-o tara intr-o alta unde este febra galbena nu vei trece fara el (am fost intrebat de el la granita dintre Uganda si Kenya chiar insistent), nu am putut lua viza de Bolivia fara el (desi nu aveam de gand sa ajung in zona amazoniana a Boliviei unde chiar sunt cazuri de febra galbena), iar in Mali am chiar o poveste hai sa-I zic funny. Hai sa v-o povestesc.
Am aterizat pe aeroportul din Bamako undeva in puterea noptii cu avionul dinspre Casablanca. Dupa ce am primit stampila in pasaport (pe vremea aceea, romanii nu aveau nevoie de viza pentru Mali, acum au nevoie), a aparut un nene in uniforma sa ma intrebe de Certificatul de Vaccinare. Am inceput sa-l caut, stiam sigur ca il aveam, stiam ca am nevoie de el, asa ca am inceput sa-l caut tacticos. Dupa un minut, a aparut si un negru imbracat intr-un halat gri-murdar (presupun ca intr-o vreme fusese alb), contrastand cu dintii albi stralucitori dezveliti de un zambet cald si larg. In mana avea o injectie din aceea de sticla pe care le urasc profund din copilarie (nu stiu cat de fiarta fusese). “Nici o problema domnule, il faceti aici” mi-a spus omul in uniforma. Aparitia asistentului medical m-a mobilizat la culme, am inceput sa caut frenetic prin rucsac strigand “Stai, il am, stai” si intr-un final l-am gasit in fundul rucsacului. L-am aratat asa cum Statuia Libertatii isi arata faclia in zare si am urlat de s-au spart geamurile aeroportului ca in clipul lui Michael Jackson “I HAVE IT ! I HAVE IT !”. Nici nu stiti ce dezamagire am putut citi pe fata pana atunci zambitoare a asistentului medical care probabil spera sa aibe si el vreun client, ceva, presupun ca nu mai avusese vreunul demult.
Carnetelul galben in varianta actuala exista de prin anii 1970 – 1980, dar, evident cum am intrat in era digitala, exista deja tari care l-au trecut in digital, mai ales tarile extrem de corupte cum ar fi Nigeria, Zambia sau Zimbabwe unde carnetele galbene pot fi usor falsificate si greu de verificat. De altfel, in curand chiar si pasapoartele obisnuite vor fi inlocuite de aplicatii pe telefon care sa verifice purtatorul instantaneu in baze de date, asa ca nu e vreo noutate absoluta.
Discutia despre niste “pasapoarte de imunitate” a aparut instantaneu dupa declararea pandemiei, mai ales in Marea Britanie. Ideea era ca daca te imbolnavesti, capeti imunitate si cei care ar fi fost imuni ar fi putut merge la seriviciu si ar fi tinut economia in picioare in conditii de lockdown global. Ei bine, ideea nu a tinut prea mult pentru ca numarul celor care treceau prin boala era destul de mic in primavara anului trecut si destul de repede, oamenii de stiinta au descoperit ca imunitatea post-boala este limitata. Asta-primavara nu se stia cat tine, acum exista o medie unanim acceptata de 90 zile (desi, exista persoane a caror imunitate dureaza chiar si cateva zile).
Evident, singura solutie de iesire din criza medicala este vaccinarea. Dar ea se desfasoara destul de lent pentru a putea spune ca va fi gata pana la sfaristul anului. Marile economii mondiale gen SUA, UE, Japonia au promis ca vor imuniza circa 70% din populatie pana in septembrie, dar e putin probabil – in primul rand, vaccinurile nu au fost testate pe tineri, asa ca nu pot fi folosite (acum inteleg ca mariii producatori s-au apucat sa le testeze pe copii si adolescenti), iar viteza de vaccinare difera enorm intre tari – chiar si intre tari cu niveluri economice similare. Asa ca intrebarea cheie este – oare vor putea fi repornite transporturile si turismul, doua categorii cheie ale economiei mondiale care antreneaza si multe alte industrii fundamentale – energie, constructoare de masini sau textile-incaltaminte in anul de gratie 2021 ?
Raspunsul este simplu NU. In lipsa unor rezultate concrete si scaderea radicala a numarului de cazuri, avioanele vor sta la sol, trenurile vor sta in gari, turistii vor sta acasa si se vor uita pe Netflix, benzinariile vor fi goale, fabricile de masini se vor inchide, iar producatorii si vanzatorii de imbracaminte / incaltaminte vor pune si ei lacate pe milioane de fabrici si magazine.
Asa ca singura solutie de dezmortire si repornire a economiei globale este ca cel putini cei imunizati care au sanse infime de transmitere a bolii sa poata sa circule si sa salveze cateva zeci sau sute de milioane de locuri de munca. Numarul lor celor imunizati nu este mic. In acest moment, 636,000 rezidenti romani au fost imunizati, iar pana la sfarsitul lunii martie, 1,1 milioane vor fi facut deja rapelul si ar ajunge la maximul de imunitate conferit de respectivele vaccinuri. Se estimeaza ca pana la inceperea sezonului turistic (in principiu, in jurul datei de 15 iunie), vor fi circa 4 – 5 milioane rezidenti ai Romaniei care vor fi imunizati si care in conditiile deschiderii granitelor pentru imunizati vor putea circula fara piedici. Iar la nivel european vorbim de probabil 200 – 250 milioane cetateni.
Sunt multi ? Sunt putini ? Eu zic ca sunt multi. Dar sa revenim la Romania. Statistica arata ca doar 27% dintre romanii peste varsta de 15 ani pleaca in vreo calatorie in interes personal (turism, vizita familie, etc) . Populatia Romaniei peste 15 ani este undeva la 14 – 15 milioane persoane, asta inseamna ca doar 3,5 – 4 milioane romani calatoresc cel putin odata pe an undeva (statistica nu ia in evidenta si iesitul la picnic langa orasul de rezidenta). Ce spun deci statisticile ? La 15 iunie 2021, vom avea mai multi imunizati decat oameni care calatoresc, deci practic extrem de putini oameni care ar dori sa calatoreasca nu vor fi imunizati. Practic doar cei care nu vor din diverse motive.
Nevoia de punere in miscare a mobilitatii si a calatoriilor a facut ca un numar in crestere de tari sa ridice orice restrictii pentru calatorii imunizati. Printre ele, de aproape o luna se afla si Romania. Da, Romania are deja un pasaport verde covid VALABIL si FUNCTIONAL. Oricine din UE care a primit ambele doze poate intra in Romania fara nici o conditie dupa 10 zile de la rapel. Certificatul de vaccinare emis cand faci vaccinul in Romania este de facto un pasaport verde pentru Polonia, Estonia, Lituania, Slovenia, Islanda, Moldova, Georgia, Seychelles, iar numarul acestor tari creste in fiecare saptamana. De ce ? Pentru ca orice tara doreste sa-si reporneasca economiile.
De ce sunt restrictii si para-restrictii ? Simplu. Obligatia fundamentala a oricarui stat este sa apere VIATA si SANATATEA cetatenilor si rezidentilor proprii. Aceste doua obligatii ale statelor sunt mult mai importante decat dreptul inalienabil de a ta imbata praf si pulbere in carciumi sau de a tine in spate legiuni de asistati sociali. Si din aceasta cauza fundamentala toate tarile lumii au inchis granitele, provinciile si orasele asta primavara. Dar evident, a aparut si presiunea economica – a tine pe imprumuturi suverane populatia statelor la nesfarsit nu este cu putinta.
Asa ca au aparut doua strategii majore la nivel global – una a fost de a eradica complet epidemia printr-o carantina totala si dura si apoi a deschide intreaga viata economica si sociala in conditiile sigilarii totale ale granitelor nationale, iar atunci cand aparea chiar si un numar infim de cazuri, izolarea regiunii si testarea in masa (da, Noua Zeelanda a inchis de 2 ori capitala economica Auckland pentru ca a aparut un caz. Un singur caz !). Este o strategie folosita in special in zona Asia – Pacific (China, Mongolia, Taiwan, Thailanda, Vietnam, Australia, Singapore, Noua Zeelanda, partial reusita in Indonezia), dar si de cateva tari europene (Islanda, Norvegia, Finlanda). Uitandu-ma la cifrele economice si pierderile de vieti umane, a fost indiscutabila cea mai buna. A doua strategie a fost de a tine deschise partial toate ramurile economiei si vietii sociale si de a incerca ca spitalele sa nu ajunga in situatie de KO. Masurile au fost cele care le stim – lockdownuri ridicate si reimpuse de la o saptamana la alta, mai mult sau mai putin dure, companii care au inchis-deschis-inchis-deschis, morti cati n-au mai fost de la al doilea razboi mondial incoace, ici si colo sisteme sanitare in genunchi. Aceasta a fost strategia Europei si SUA. Rezultatele au fost si continua sa fie proaste.
In acest moment, tarile au o constelatie de masuri si reguli la intrarea in tara, care se schimba cu o viteza pe care nici o baza de date (cum e cea a IATA) nu poate tine pasul. Iar ca guvernele centrale sa se mai spele pe maini de masuri nepopulare, au aruncat deciziile pana la nivel comunal, asa ca practic regulile dintr-un sat pot fi foarte diferite de regulile din satul de langa. Numarul de exceptii la masurile de testare si carantina in astfel de state este mirabolant, iar explicatia este simpla – dorinta de a redeschide economia cat se poate de mult in conditii de o oarecare securitate de sanatate.
Dar pana la terminarea pandemiei care va avea loc cand conform oamenilor de stiinta cam 70% din populatie va fi imunizata (in principal, prin vaccinare, si in secundar prin imbolnavire sau moarte), tarile sunt sub presiunea de a restarta economia in conditii sigure. Si asta se poate face deschizand granitele si permitand mobilitatea acelor persoane care reprezinta un risc foarte mic de raspandire a epidemiei. Si acei vaccinati reprezinta un risc insigniant. Si nu sunt cifre din teste pe mii sau zeci de mii de oameni, ci sunt rezultatele vaccinarilor in masa, in cazul a milioane de oameni – cum a fost in Israel. Chiar si in Romania, cifrele indica circa 400 de cazuri de imbolnavire in cazul a celor peste 650.000 oameni vaccinati cu cele doua doze.
Europa (si lumea in general) nu prea isi mai poate permite inca o vara ratata din punct de vedere al mobilitatii, asa ca deschiderea granitelor fara restrictii pentru cei imunizati este cam singura solutie de a mai da drumul la economie.
Ce se va intampla cu cei nevaccinati ? E simplu, granitele vor continua sa fie deschise cel putin in cazul Uniunii Europene, dar statele isi vor lua toate masurile pentru a fi siguri ca cei neimunizati nu vor aduce virusul in tara, ducand la cresterea masiva a numarului de bolnavi si morti din populatia locala nevaccinata. De la tara la tara vor fi masuri de gen teste PCR, test anti-gen rapide, carantina cu o durata variabila, etc, etc. In cazul tarilor extra-UE, nimeni nu le poate obliga sa deschida granitele pentru persoanele ne-vaccinate, este decizia suverana a fiecarui stat in parte. Sau pot sa fie state care sa-si asume diverse niveluri de risc si sa deschida granitele fara nici o modalitate de oprire a epidemiei sau doar pe baza unor teste de diverse feluri , carantina, etc.
Deci, in acest moment, este decizia suverana a statelor europene si extra-europene de a ridica restrictiile pentru cei vaccinati. Atunci de ce este nevoie de un certificate european.
Simplu:
- Pentru simplificarea muncii de la vama. Va dati seama cat ar dura controlul in granita daca vamesul sau reprezentantul autoritatilor sanitare locale vor trebui sa verifice nu stiu cate certificate in diverse formate.
- Pentru viteza. Suntem in epoca digitala, viteza reprezinta totul – un QR code rezolva problema verificarii in cateva secunde in loc de cateva minute. Si atunci cand ai o coada cu zeci de mii la Promachonas, este diferenta intre a sta 30 minute la coada sau 8 ore.
- Pentru evitarea falsurilor. Documentele emise acum de diversele autoritati statale sunt pe hartii care este evident pot fi falsificate (mai ales in cazul Romaniei si Bulgariei). Existenta unei baze de date digitale in spatele unei aplicatii ar reduce la minimum posibilitatea de fraudare
- Pentru a redeschide mai multe activitati economice. In acest moment, acele activitati care implica mase mari de oameni (destul de inghesuite) sunt complet inchise de aproape un an. De la croaziere la evenimente sportive, de la evenimente culturale la accesul in locuri de munca unde este imposibila tele-munca.
Certificatul digital european va fi practic o conectare inter-operationala intre bazele de date ale celor 27 tari UE (banuiesc ca toate tarile au baze de date cu persoanele vaccinate, Romania sigur are). Cum va fi folosit, va fi decizia fiecarei tari in parte (tari turistice precum Grecia, Malta, Italia, Spania, Austria sunt in fruntea celor mai entuziaste pentru a le ajuta in repornirea turismului, dar si Suedia, Danemarca sau Estonia). Alte tari precum Franta si Germania prefera sistemul a mai multor tipuri de testare si a carantinei dure pentru oricine intra in tara. In ceea ce priveste Romania, nu va luati dupa fenta domnilor Iohannis si Catu – cum ziceam, Romania are deja pasaportul verde anti-COVID functional de o luna. Doar ca nu e digital, e pe hartie. In plus un certificat digital european poate fi folosit si pentru mediul privat – pentru a putea deschide sectorul de restaurante, pentru a putea reincepe spectacole, pentru a putea da drumul la croaziere.
Ce va urma ? Comisia Europeana a promis ca va crea acest instrument pentru a fi folosit de toate tarile membre. Pe 17 martie, d. Ursula von der Leyen a promis ca va prezenta draftul unei recomandari a Comisiei Europene si un plan de actiune. Atentie – recomandari, nu directive ! Si ca va lucra pentru a standardiza certificatele de vaccinare, pentru crearea sistemului informatic care sa contina nu doar informatiile cu privire la vaccinare, dar si cele cu privire la teste anti-COVID sau infectare in ultimele 90 zile. De asemenea Comisia Europeana va trebui sa discute si cu alte tari din afara Europei (inclusiv SUA, Marea Britanie, Rusia, China, etc) sa recunoasca noul instrument european.
Concluzia ? Pentru un calator, in principiu, un vaccin este in locul mai multor teste.
Sa reinceapa calatoriile !
Eu inteleg ca trebuie sa repornim. Dar eu ca persoana tanara, fara comorbiditati si fara a fi “lucrator esential” ma simt discriminat fata de un vaccinat care poate are norocul sa fie militian de acceasi varsta care isi desfasoara activitatea prin cine stie ce birou din tara fara sa puna piciorul “pe teren” cu anii. Pana cand vaccinarea nu va fi accesibila tuturor este pur si simplu imorala introducerea beneficiilor pt cei vaccinati. Si cand va fi accesibila tuturor nu vor mai fi necesare aceste beneficii.
De la 15 martie, adica de peste 7 zile, se poate programa oricine vrea. Oricum, pana in jur de 1 – 15 iunie nu vad sa se iasa din lockdown-uri mai mult sau mai putin stricte.
Imoral mi se pare sa ceri si vize si resedinte pentru a te muta dintr-o tara in alta, sunt multe lucruri imorale. In vremuri nepandemice, toate granitele lumii ar trebui deschise fara nici o restrictie pentru toti locuitorii lumii.
Aici e o chestie pur pragmatica. In mod normal, in vremuri de pandemie, granitele ar trebui strict inchise cu nici o exceptie, dar aparent imensa majoritate a statelor nu pot sa-si plateasca populatia sa stea acasa, asa ca incearca diverse metode de a putea reporni diverse ramuri ale economiei. Moral ar fi ca granitele sa fie complet inchise pentru toata lumea si sa asteptam sfarsitul pandemiei dupa modelul australian si neozeelandez.
de acord cu tine. Apropo, tu , care te-ai vaccinat, in ce categorie esti ? ( ca nu cred ca esti politist care sta prin birouri ). Si eu astept sa ma vaccinez.
Categoria 2.
Ah, ok vorbesti din perspectiva unuia vaccinat. Da, de pe 15 ma pot inscrie pe lista de asteptare. Pritoritate va avea tot categoria II + persoane care lucreaza in anumite domenii (nu ma incadrez). Cum locurile inca se dau ca painea calda cand se elibereaza (cel putin in orasele mari) sanse realiste sa prind inainte de luna mai sunt minime. Fiind tanar prind cel mai probabil AstraZeneca, sa zicem ca as putea face vaccinul fix pe 1 mai. Rapelul la AstraZeneca se face la 50 de zile, deci undeva la 20 iunie. Plus cele 10 zile de dupa rapel, as putea beneficia de acest pasaport cel mai devreme undeva la 1 iulie. Tie ti se pare ok? Daca asta nu e discriminare ce e?
Stiu, voi putea calatori cel mai probabil cu teste facute inainte, dar asa implica costuri pentru mine, gratuit pentru cei care au facut vaccinul.
Bună! Am vrea sa plecam câteva zile în Slovenia, cu mașina, pe baza dovezii de vaccin. O sa facem rapelul pe 24 martie și înțeleg ca Pfizer intra în vigoare după o săptămână, deci plănuim sa mergem la începutul lui aprilie.
Pt a tranzita Ungaria, ar fi suficienta rezervarea la hotelul din Slovenia?
La intrarea în Slovenia, este suficienta prezentarea dovezii primite la centrul de vaccinare? Mulțumesc anticipat!
Poti tranzita Ungaria fara probleme, demonstrand ca te duci undeva in afara tarii. O rezervare la hotel ar fi ok.
Relativ la documente, din cate stiu eu, cel emis cand vei face rapelul. Recomandarea mea sa mai verifici odata cu ambasada Sloveniei la Bucuresti. Zi-mi si mie ce zic.