Haideti cu Imperator in Africa de Sud si Lesotho !

Africa de Sud

Africa de Sud

Nu stiu de ce, dar am tot amanat sa vizitez Africa de Sud. Fie din cauza ca acum vreo 10 ani urma sa ma mut acolo si nu s-a mai intamplat, apoi au aparut alte ocazii, alte destinatii, alte locuri de vazut, dar acum am zis ca trebuie sa iau taurul de coarne si sa merg in Africa de Sud. Si sa va invit si pe voi. Pentru ca acum este un moment ideal si care nu trebuie ratat. Pentru ca nu se stie ce se va mai intampla peste un an sau doi.

DE CE TREBUIE SA MERGI IN AFRICA DE SUD ? Cum ziceam, eu am fost doar putin prin Africa de Sud acum un deceniu, practic n-am mai vazut mare lucru – aeroportul, un pic din Johannesburg si mai mult din Sandton, orasul creat in ultimii 20 ani unde locuieste lumea buna in cartiere inconjurate de ziduri groase si patrulate de oameni inarmati. Dar absolut toti pe care ii stiu si au calatorit prin Africa de Sud au venit spunand ca este o tara absolut superba, cu niste peisaje naturale incredibile, cu locuri in care poti sa observi si sa interactionezi cu fauna africana de sa te simti ca in documentarele National Geographic, are un vin de renume in intreaga lume si numeroase atractii turistice. Vrei sa vezi vietuitoare diverse precum lei, pinguini, gheparzi, balene, elefanti, foci sau zebre. Sunt toate in Africa de Sud. In plus, este o tara destul de dezvoltata, in anumite locuri, nici nu iti dai seama ca te afli in Africa, ci mai degraba in SUA.

DE CE TREBUIE SA MERGI ACUM IN AFRICA DE SUD ? Pentru ca nu stiu cat va mai dura miracolul sud-african. Cu cateva luni inainte de pandemie, noul presedinte al Africii de Sud, Cyrill Ramaphosa declara ca principalul lui obiectiv este schimbarea Constitutiei astfel ca pamantul albilor sa poata fi confiscat si redistribuit negrilor. Initiativele lui Ramaphosa si a coruptului Congres National African, aflat la putere de la caderea apartheidului au fost insa stopate de criza coronavirusului, dar nu se stie ce va urma in curand. Nu trebuie sa uitam ca inainte ca Robert Mugabe sa implementeze masurile promovate de guvernul de la Pretoria, Zimbabwe (aka Rhodesia) era una dintre cele mai bogate tari ale Africii. Acum, se afla cu profunda mandrie patriotica intre cele mai sarace tari ale celui mai sarac continent de pe Terra. Nu zic ca Africa de Sud va ajunge in pozitia Zimbabwe (chiar si lui Robert Mugabe i-a trebuit vreo 10 ani sa pulverizeze economia), dar riscul este major. Asa ca trebuie sa vizitam Africa de Sud cat timp inca mai e ceva vizitabil. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.

CARE ESTE PLANUL ? Planul este sa descoperim cat mai multe locuri de vizitat. Vom incepe cu Pretoria, una dintre cele trei capitale ale Africii de Sud (da, Africa de Sud are trei capitale oficiale – Cape Town unde se afla Parlamentul, Pretoria unde se afla Presidintia si Bloemfontein unde se afla Curtea Suprema). Aici vom vizita destul de repede principalele monumente ale unui oras linistit si verde, dar ne vom duce sa si interactionam direct cu leii si gheparzi la Ukutula si respectiv, la Ann van Dyck Cheetah Center.

Vom pleca ulterior spre Maseru, spre capitala statului Lesotho, “Regatul din ceruri al Africii “. Este numit asa pentru ca se afla la inaltime, pe creste de munte, capitala, Maseru fiind la o inaltime de 1800 metri. Este un regat independent, complet inconjurat de Africa de Sud care si-a pastrat indepedenta datorita faptului ca a devenit colonie directa a Marii Britanii atunci cand Africa de Sud devenea indepedenta. Desi a fost izolata complet de regimul de apartheid al Africii de Sud datorita sprijinirii rezistentei lui Nelson Mandela, Lesotho a rezistat si continua sa fie un regat independent pana in ziua de azi. Este insa un colt mult mai traditional de Africa decat destul de modernizata Africa de Sud si aici vom avea parte de o Africa patriarhala cu sosele de colb, cu case modeste, dar si cu privelisti spectaculoase. Aici, vom descoperi capitala, un muzeu al satului construit intr-o fosta capitala tribala si, in fine, vom admira una dintre cele mai falnice cascade de pe continentul negru – cascada Maletsunyane.

Vom cobora apoi spre Oceanul Indian, spre marea metropola Durban printr-un pas extrem de spectaculos – Pasul Sani. La prima vedere, pare ca un soi de Transfagarasan, dar este un drum neasfaltat si aparent mult mai inclinat. Aruncati un ochi aici.

Odata ajunsi la Durban, avem o zi de relaxare. Sau nu. In Durban poti sa cobori intr-o cusca in mare pentru a vedea rechinii de aproape sau pur si simplu sa iesi pe plaja, pe malul Oceanului Indian. Va fi o gura de relaxare pentru ca urmeaza partea a doua – celebra Garden Route, una dintre cele mai pitoresti rute din Africa.

Pentru a economisi doua zile de mers cu masina, vom zbura pana la Port Elizabeth unde vom face o zi intreaga de safari in Addo Elephant National Park. Deschis in anii 30 in momentul in care elefantii din zona ii puteai numara pe degete, astazi sunt cateva sute, alaturi de lei, zebre, bivoli si alte vietuitoare. Va fi un safari african, un adevarat regal. Vom continua apoi drumul spre Tsitsikamma National Park, un alt parc national extrem de apreciat, aflat de data asta pe malul Oceanului Indian. Este un parc mixt – acopera atat zona terestra, cat si marina – coralii din regiune sunt astfel protejati. Aici, se afla unul dintre cele mai spectaculoase locuri din lume unde sa faci bungee jumping, exista si o tiroliana, poti sa si faci scufundari pentru a te intalni cu rechini, dar mai ales poti sa te bucuri de flora extraordinara a regiunii. Nu este parcul tipic de safari, desi si aici poti gasi animale mai mici mai ales porci salbatici sau maimute, dar si leopard – ma rog, sa vezi un leopard trebuie sa ai mare noroc.

Vom continua sa mergem pe Garden Route spre Oudsthoorn, cunoscut prin fermele sale de … struti (v-am zis excursia asta va arata toata complexitatea faunei africane). Pana la Oudsthoorn, ne vom duce sa vizitam oraselul Knysna, unul din oraselele pitoresti ale Garden Route, dar si pestera Cango – cine nu a fost in Egipt, poate vedea aici acul Cleopatrei :). La final, vom ajunge la Oudsthoord unde se afla o groaza de ferme de struti care pot fi vizitate. Si cine vrea, le si viziteaza.

Va urma Route 62 despre care sud-africanii spun ca e cel mai pitoresc drum din Africa de Sud. Sincer, nu m-am uitat la poze sau filme pe Youtube pentru ca pur si simplu doresc sa fiu incantat cand ajung acolo si merg pe mana celor care l-au vazut. Va urma apoi o tura de rafting pe raul Breede pentru a avea si experienta aceasta. Vom trece ulterior pe la Capul Agulhas (aici este de fapt cel mai sudic punct de pe continentul african), nu la Capul Bunei Sperante, dar ce conteaza – vom vedea cele doua “cel mai sudic punct” si apoi vom ajungem in oraselul Hermanus, cunoscut pentru faptul ca in largul lui, vin sute sau mii de balene sa se cunoasca, sa se combine si sa faca pui. Si septembrie este sezonul de varf J. Daca nu avem noroc sa vedem balenele de pe tarm, atunci vom lua o tura pe mare in cautarea acestor minunate mamifere (le-am cautat in Azore, dar s-au ascuns, n-am vazut nici una, am ajuns in Dominicana la o saptamana dupa ce plecasera, doar in Indonezia, in insula Komodo am vazut una absolut surprinzator – in general nu prea sunt balene in zona aceea). La Hermanus chiar trebuie sa le vedem.

Apoi va urma perla coroanei – orasul Cape Town despre care multi spun ca e cel mai frumos oras din Africa. Nu am fost, nu stiu, dar ii cred pe cei care mi-au spus. Vom urma sa vedem pinguini, foci, sa ajungem la Capul Bunei Sperante si sa urcam pe Table Mountain, acel munte care face orasul cu adevarat spectaculos.

O tura ampla, o adevarata expeditie, o tura cu o groaza de experiente, momente memorabile, locuri senzationale si 100% amintiri pentru o viata.

 

MAI MULTE DETALII

Excursia pe care v-o propun este parte dintr-o excursie mai lunga oferita de cei de la Extreme Travel. Exista mai intai circuitul Namibia – Cascada Victoria – Botswana – Johannesburg – se vor vizita poate cele mai faine locuri din aceasta tara superba numita Namibia, apoi se trece in Botswana pentru a descoperi Delta Okavango si apoi se “coboara” spre sud la Johannesburg. De unde puteti pleca acasa sau sa continuati cu mine in Africa de Sud :). Am fost si eu cu acelasi circuit acum doi ani si ceva (ordinea locurilor a fost un pic schimbata, dar tot cam aceleasi lucruri se viziteaza), puteti sa cititi toata povestea aici. Circuitul prin Namibia pana la Cascada Victoria il gasiti aici ––-> http://adventure-travel.ro/namibia-botswana-4×4-circuit/

Circuitul care vi-l propun eu are doua componenete. Daca vreti, puteti sa veniti cateva zile mai devreme si sa faceti alaturi de cei care vin din Namibia partea Cascada Victoria – Delta Okavango (Botswana).

 

PRET: 3300 euro si daca doriti si partea cu Cascada Victoria – Delta Okavango, atunci va costa 3900 euro. Daca vreti sa aveti parte de o luna de aventura in Africa – Namibia – Zambia – Botswana – Africa de Sud – Lesotho, pretul este de 5800 euro.

PERIOADA: 1 – 17 septembrie 2021 (doar Africa de Sud si Lesotho unde voi merge si eu), 25 august – 17 septembrie 2021 (daca vreti sa mergeti si la cascada Victoria). Daca vreti tot traseul, incepand cu Namibia, perioada este 15 august – 17 septembrie 2021.

CU CE SE ZBOARA: Cu o cursa a companiei olandeze KLM via Amsterdam. Atat la dus, cat si la intors, timpul de tranzit este scurt

1.09.2021 Bucuresti – Amsterdam 7:00 – 8:55 / Amsterdam – Johannesburg 10:35 – 21:25

16.09.2021 Cape Town – Amsterdam 23:05 – 10:45 / Amsterdam – Bucuresti 11:40 – 15:25

Turul este facut in colaborare cu prietenii de la Extreme Travel. Extreme Travel este o agentie de turism specializata strict pe turism de aventura (urcat pe munti gen Kilimanjaro, drumetii spre Everest Base Camp Nepal, dar si expeditii prin Africa sau America Latina, adevarate expeditii de aventura – deci nu va asteptati la hoteluri de 5 stele :). Am fost cu ei de doua ori, ambele in niste expeditii memorabile: Etiopia – Djibouti – Somaliland (2018) si Namibia – Botswana – Cascada Victoria (2019)

 

Citeste mai multe amanunte –> Circuit Africa de Sud & Lesotho 

 

Pentru mai multe informatii si inscrieri, scrieti-mi mie si lui Radu: imperatortravel@yahoo.co.uk si radu@extreme-travel.ro

Harta trasee

Harta Africa de Sud

Pe aici, vem putea merge impreuna

Harta Zambia Africa de Sud

Inainte de Africa de Sud, puteti merge la Livingstone pentru a vedea Cascada Victoria si Delta Okavango

Harta Namibia

Si daca vreti sa faceti „totul”, iata si prima parte de la mijloc de august

Imagini Africa de Sud si Lesotho

. Voortrekker

Monumentul Voortrekkerilor din Pretoria

Lesotho

Drumuri africane prin Lesotho

Durban

Durban, Miami de Africa de Sud

Rechini Durban

Gata pentru un rendez-vous ?

Addo National Park

Addo si o parte din elefantii sai

Tsitsikama NP

Podul suspendat de la Tsitsikama National Park

Hermanus

Hermanus, capatul lui Garden Route

Cape Town Table Mountain

Cape Town

Telecabina Table Mountain

Telecabina care merge pe Table Mountain

Cape Town de pe Table Mountain

Lion’s Head

Cape Town noaptea

Cape Town noaptea

Extreme Travel Africa de Sud

Gata de luat Africa la batut ?

Maimuta la Capul Bunei Sperante

La Capul Bunei Sperante

Pinguini

Nu, nu o sa ratam aceste fiinte adorabile langa Cape Town

Categorii:
Africa de Sud · Lesotho

Comentarii

  • Elefantul African spune:

    suna bine, dar cum e cu tulpina africana ? e safe acuma?

    • Imperator spune:

      Ma uit ca Africa de Sud are mai putine cazuri ca Romania raportat la populatie si nici nu am mai vazut panica cu privire la tulpina sud-africana. Panica actuala e cu cea indiana

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest