
Broasca testoasa Galapagos, Ecuador
Si eu ca si multi dintre voi ati auzit de Charles Darwin de pe bancile scolii. El este cel care a elaborat evolutia specilor pe baza careia am aflat si continua sa aflam cum pasarile se trag din dinozauri, iar oamenii din maimuta. Teoria evolutionista care a oripilat bisericile a caror filozofie a ramas pe undeva pe la inceputurile Evului Mediu a fost elaborata in urma unei calatorii stiintifice pe vasul Beagle pe coasta de vest a Americii de Sud – Tara de Foc, Chile, Peru, intr-un final, insulele Galapagos. Desi Darwin a calatorit prin multe colturi ale lumii, cel mai mare impact asupra descoperirilor lui s-a produs in arhipelagul Galapagos, un loc descris ca fiind un paradis al faunei pe pamant. Cele mai celebre vietuitoare “ale lui Darwin” sunt celebrele broaste testoase imense care ajung la peste 300 kg si pot trai peste 100 ani. O testoasa aflata in captivitate se pare ca a trait chiar si 150 ani. Inteleg ca mai sunt cativa centenari prin Galapagos care pot sa-ti povesteasca cu insufletire despre contemporanii lor Churchill, Hitler, Roosevelt sau Charlie Chaplin ;).
Dar Galapagos nu inseamna doar testoase (da, testoasele sunt vedetele), ci nu mai putin de 9000 de specii, dintre care 97% din reptile, 80% din pasarile de pamant si 30% din plante sunt endemice – nu se gasesc altundeva decat in Galapagos. Doar Socotra si intr-o oarecare masura Madagascarul se pot batea in specii endemice cu Galapagos. Iguana de mare, cormoranii nezburatori si pinguinii de Galapagos (singura specie de pinguin care traieste la nord de Ecuator) sunt printre animalutele pe care le poti vedea in cadrul lor natural in Galapagos – 95% din teritoriul insulelor il reprezinta un Parc National.
Evident, daca ar fi sa mergem in Galapagos este musai sa mergem si in Ecuador pentru ca nu-I asa, Galapagos este parte a statului Ecuador. Dar nu numai din acest considerent, ci si pentru ca si in Ecuador sunt multe, multe lucruri faine de facut si locuri de vazut. Inutil sa spun ca pentru a vedea cam tot ce e reprezentativ pentru Ecuador, ai avea nevoie de o groaza de timp, cel putin o luna si nu multi nu avem aceasta luna la dispozitie (fericiti cei care ar avea o luna la dispozitie, dar sunt sigur ca atunci ar “evada” si in Columbia sau Peru), asa ca am ales “the best of”. Eu am fost in Ecuador recent, am petrecut aici Revelionul 2020 (de as fi stiut ce urma …), asa ca am ales cateva dintre cele mai faine locuri din Ecuador.
Ca si Peru, in Ecuador exista o zona inalta, o zona andina unde au trait incasii (spre deosebire de Peru, Ecuadorul nu are urme incase wow, dar Quito, capitala, de exemplu este construit peste un oras incas), asa ca vom combina zona andina cu Galapagos, iar la final vom merge si la Guayaquil, capitala zonei joase a Ecuadorului.
Deci, vom zbura direct la Quito cu KLM via Amsterdam. Tranzitul in Olanda este foarte scurt, asa ca vom ajunge la Quito (ajutati si de diferenta de fus orar) inca pe soare. Va urma transferul spre Quito, un oras imens (daca stati la geam, avionul face o tura pe deasupra orasului si veti fi surprins de cat de mare e) si vom sta fix in centrul istoric – o adevarata expozitie de arhitectura coloniala in aer liber !
Vom vizita pe indelete a doua zi Quito-ul cu comorile sale coloniale si vom cauta si niste puncte de panorama cat mai spectaculoase pentru a admira orasul de sus cu ochii nostrii, nu cu drona. A doua zi (care se intampla sa fie o sambata, cand targul e in toi), vom merge la celebrul targ de produse traditionale de la Otavalo, unde vom descoperi traditia textila a incasilor). In aceeasi zi, vom vizita laguna Cuicocha, dar si micul sat colonial cu acelasi nume.
Ecuadorul are in granitele sale si o particica de Amazon, dar este destul de departe si turul s-ar prelungi, asa ca am optat sa ne ducem intr-o excursie de 2 zile la Mindo, in zona de cloud-forest, o zona de jungla autentica. Pe drum ne vom opri la faimosul Mitad del Mundo unde vom sta cu un picior in emisefera nordica si intr-unul in emisfera sudica si dupa o oprire pe gura vulcanului Pululahua (e stins) mai apoi vom ajunge in Mindo. Aici vom avea parte de o vizita la un mic atelier care face ciocolata eco (Ecuadorul creste cacao, deci ciocolata facuta aici e facuta “la prima mana”), dar si de o vizita la o ferma de orhidee (sunt circa 300 de specii de orhidee in rain forest-ul din Mindo) si de fluturi. Noaptea o vom petrece intr-un eco-lodge absolut mirific. Uitati-va la el aici https://www.ecuadorcloudforest.com/
Ziua urmatoarea va fi ziua junglei. Vom traversa o vale cu ajutorul tarabitei, un soi de telecabina deschisa care pe vremuri era trasa prin forta muschilor localnicilor. Va urma un trekking prin padurea tropicala (asa numita cloud forest pentru ca este in nor o buna perioada de timp – cand am fost eu, m-a prins si o ploaie zdravana de m-a facut ciuciulete, noroc ca e cald) si vom ajunge la 2 cascade spectaculoase. Va fi o zi memorabila, va promit, eu am insistat sa bagam Mindo in program. Ne vom intoarce apoi in Quito si ne vom caza langa aeroport sa nu ne sculam prea devreme inainte de zborul spre Galapagos.
Pentru ca odata ajunsi in Galapagos, vom avea treaba. Ne vom schimba direct din aeroport (exista un lounge VIP) si vom porni pe caiac pe canalul Itabaca care are niste ape atat de limpezi ca vezi totul ce e sub tine. De aici, ne vom duce direct sa ne intalnim cu VIP-urile insulei – cu testoasele care se plimba in liniste printr-o zona protejata.
A doua zi, vom avea parte de un trekking printr-o padure pana vom ajunge la una dintre cele mai spectaculoase plaje si de acolo vom mai avea parte de un pic de caiac. Vom vizita apoi Charles Darwin Research Center unde vom descoperi toate amanuntele cu privire la cercetarile asupra faunei din aceasta insula cu adevarat unica. A doua zi, din nou ne vom catara un pic pe munti si vom descoperi niste panorama absolut superbe de Cero Messa si vom putea descoperi o parte din fauna endemica din Galapagos. Apoi vom caiaci in cautare de flamingo, un tip de flamingo special care traieste doar in Galapagos (cred ca expresia asta “doar in Galapagos” se va repeta de extrem de multe ori)
Ne vom muta apoi in insula Isabela (vom lua un vas rapid) si vom descoperi aici toate fauna vestita a insulei – pinguini, foci, iguane de mare. Vom descoperi si un pic din istoria acestor insule – SUA a avut o baza militara in Galapagos in al doilea razboi mondial (Slava domnului ca a disparut)
Ultima zi, vom face o drumetie pe langa niste vulcani in cea mai noua si active insula din punct de vedere vulcanic si apoi ne vom bucura de peisaje si speciile speciale ale insulei. Va fi climaxul excursiei noastre in Galapagos. A doua zi dimineata vom zbura de data asta in Guayaquil, capitala litorala a Ecuadorului (care este si cel mai mare oras Ecuadorian – Guayaquil are 2,2 milioane locuitori, pe cand Quito, capitala de la inaltime are doar 1,6 milioane locuitori) pe care vom avea timp sa o vizitam. Seara vom pleca acasa tot cu KLM (KLM zboara in Ecuador in “triunghi” – Amsterdam – Quito – Guayaquil – Amsterdam) ramand cu o amintire a unei tari incredibile… Va invit in Ecuador, poate cea mai mare surpriza a Americii de Sud !
Haideti sa va dezvalui elementele logistice
Turul este facut in colaborare cu prietenii de la Explore Travel http://exploretravel.ro/ alaturi de care am pus la cale si am facut numeroase tururi memorabile prin toata lumea – din Peru pana in insula indoneziana Flores si din Islanda pana in Sudan ca sa mentionez doar ultima aventura. De fapt, in octombrie, implinesc nu mai putin de 10 ani de la prima excursie facuta impreuna cu Explore Travel, prima excursie din seria “Haideti cu Imperator” in Nepal si Bhutan, hat in 2011!
Perioada: 5 – 17 august 2021
Orar zbor (poate fi schimbat in functie de conditii)
5.08.2021 Bucuresti – Amsterdam 7:00 – 9:00 / Amsterdam – Quito 10:00 – 14:40
17.08.2021 Guayaquil – Amsterdam 18:40 – 13:05 / Amsterdam – Bucuresti 21:00 – 0:40
Zborul este operat de compania olandeza KLM.
Pret: 4250 euro (inclus biletul de avion intercontinental cu KLM, zborul Quito – Galapagos – Guayaquil, cazarea in hoteluri de 3 si 4 stele si la un ecolodge, micul dejun si pranzul in fiecare zi, toate intrarile si activitatile din program, ghid local, tot transportul de peste tot).
Reglementari COVID: Ecuadorul accepta turisti straini care au facut vaccin anti-COVID fara conditii. Cei care nu sunt complet vaccinati, pot intra in Ecuador pe baza unui test COVID. De asemenea, KLM solicita test COVID la urcarea in avion. Evident, masurile se pot schimba.
Marime grup – minim 10, maxim 15. Consider ca o experienta adevarata de calatorie o ai doar cand te afli intr-un grup mic, nu intr-un grup de turism industrial cu 40 sau 100 oameni in care bifezi locuri, faci 2 selfie-uri si nu ramai cu nimic, decat cu un magnet pe perete (si ala cumparat in fuga).. Pentru mine, este important ca sa venim din Ecuador prieteni, sa ne simtim bine si sa interactionam cat mai mult atat intre noi, cat si cu localnicii sau ghidul, lucru imposibil in cazul grupurilor mari.
Pentru toate amanuntele (inclusiv cum va inscrieti), aruncati un ochi aici ——-> Excursie Ecuador & Galapagos
Pentru mai multe informatii, puteti sa aflati mai multe de la mine pe Facebook, blog sau la adresa de mail imperatortravel@yahoo.co.uk, dar si de la Dragos de la Explore: dragos@exploretravel.ro
Pentru inscrieri, contactati-l cu incredere pe Dragos la dragos@exploretravel.ro
Haideti in Ecuador !
Imagini Ecuador & Galapagos
Centrul vechi al orasului Quito cu Basilica del Voto Nacional
Ingerasul care domina centrul vechi al orasului
Una din bisericile coloniale din Quito
Privelistea din Basilica del Voto Nacional
Si cele doua turle ale bazilicii
La Ronda, straduta pline cu restaurante si baruri (e mult mai animata seara)
Noaptea prin centrul vechi din Quito
Piata din Otavalo
Cu un picior in emisfera nordica, cu unul in cea sudica
Iata ce se vede de sus, din turn
Dansuri traditionale
Mindo, povestea ciocolatei
Materia prima
Ferma de fluturi din Mindo
Poti descoperi si colibri prin zona
Tarabita, telecabina din Mindo
Insula Isabela, Galapagos
Vom face si caiac in Galapagos !
Galapagos – VIP

Si in apa
Dar in Galapagos, nu sunt doar broaste testoase, ci si multe alte animale
… si pasari. Este un pardis ecologic
KLM nu solicita test PCR la urcarea in avion pentru Ecuador atata vreme cat prezinti certificatul de vaccinare anti Covid, vaccinare realizata cu cel putin 14 zile inainte de primul zbor din moment ce intrarea in mainland Ecuador si mai nou in Galapagos este garantata prin prezentarea certificatului de vaccinare anti Covid.