Doar putini din turismul romanesc inteleg ca pentru a dezvolta cu adevarat turismul trebuie sa investesti in atractii turistice. In general, Romania se bazeaza pe ce ne-a dat natura si stramosii, dar experienta mondiala nu spune ca ar fi destul. Poate, un numar limitat de turisti ar veni sa vada natura Romaniei si obiectivele sale istorice, dar indiscutabil, Romania nu ar castiga de pe urma lor cat castiga orice alta tara din lume pentru ca nu ofera destule atractii turistice in care acestia sa-si cheltuie banii. Si nu se poate zice ca nu exista exemple de succes in Romania – asa la prima mana ma gandesc la Dino Park de langa Rasnov, la aquaparkurile Nimphea de la Oradea sau Therme de langa Bucuresti, la Castelul de Lut de la Porumbacu de Sus, la Hotelul de Gheata de la Balea sau salina Turda. Sute de mii de turisti sunt atrasi de astfel de obiective turistice, aducand bani nu numai prin biletul de intrare, dar si prin ce consuma in zona. La Salina din Turda, in 2019 au venit peste 700.000 turisti, iar la Nymphea au fost 350.000 turisti in acelasi an (2020 nu se pune).
Ei bine, in alte tari, mai ales in zonele turistice, sunt zeci si sute de investitii in tot soiul de obiective turistice. Evident, Republica Dominicana si zona sa mega-turistica din jurul regiunii Punta Cana nu face exceptie. Cand te asezi pe scaunul din fata unui agent de turism din Punta Cana, poti sa stai si ore in sir pentru a descoperi ce poti sa faci in jurul regiunii – de la diving si snorkeling, la ture cu ATV-ul, plimbari cu elicopterul, inot cu delfinii, tiroliene, calarie, o lista lunga si practic nesfarsita. Evident, intr-un sejur de 7 sau 8 zile nu le poti face pe toate, stiu, alegerea este grea, dar este bine ca ai problema ce sa alegi, fiind practic coplesit de “meniu”, decat sa nu stii ce sa faci. Ce am ales eu ? Despre unele am scris – am fost la Saona, Santo Domingo si Samana, dar, evident am vrut sa experimentez si atractiile turistice din Punta Cana. Si cum in copilarie, am fost fascinat de salturile delfinilor de la Delfinariul din Constanta, am decis sa merg la Dolphin Island.
Am fost ridicat de la hotel la ora anuntata (transferurile in Republica Dominicana sunt la fix – daca intarzie masina vreo 5 minute, trebuie sa intri la idei). Dolphin Island este parte dintr-o companie care ofera numeroase alte atractii cum ar fi un parc unde poti admira flora si fauna Republicii Dominicane (Manati Park), poti sa mergi pe fundul marii fara sa stii sa inoti sau sa faci diving (Seaquarium – despre asta voi scrie ca am experimentat-o) sau La Hacienda unde te poti da pe tiroliana, calari, sa mergi cu buggies si alte nebunii. Nu stiu cine e investitorul, dar cu astfel de oferte, Punta Cana este mult mai bogata din punct de vedere turistic.
Locul de pornire este o plaja din aceea – a la Dominicana. Hamace, palmieri, mare verde. AI putea sta aici mult si bine, dar ai de treaba, te asteapta delfinii :). Exista 3 tipuri de pachete – Family Experience (unde poti inota cu delfinii), Dolphin Action (in care poti sa interactionezi cu ei, sa ii mangai, sa dai mana cu ei sau sa inoti tras de un delfin) sau Royal Swim (in care poti sa “zbori” pe doi delfini).
Dupa ce am primit bratara de culoarea potrivita si un pic de bautura de la beach bar, a urmat instructajul TV – ce poti face si ce nu poti face. Greu de urmarit datorita unor americance mult prea galagioase care la orice fraza trebuiau sa scoate niste sunete guturale, in fine, am pornit spre debarcader pentru transfer. Langa noi, pleca trupa de Seaquarium, dar nici o problema, urma sa merg zilele urmatoare.
Dupa ce ne-am urcat in barca de transfer, am avut parte de o mini-croaziera de-a lungul coastei Bavaro. Hotel langa hotel, fiecare avand cat mai multi palmieri, plaja cat mai bine amenajata, si ma bucur ca cladirile nu sunt prea inalte – majoritatea nu depasesc palmierii in inaltime. Mi-aduc aminte ca la Boracay, obligatoriu nici o cladire nu poate fi mai inalta decat palmieri si asta e o idee excelenta.
Pe mare, erau construite tot soiul de platforme, pana la urma am ajuns la Dolphin Island. Cateva bazine inconjurate de alei din lemn. Prima oprire, poti sa inoti cu niste pisici de mare si niste rechini-mama (nurse sharks) plictisiti, din pacate nestiind sa inot, am stat doar un pic pe platforma care este un pic scufundata in apa (marea iti vine pana la burta) si apoi am plecat la marea atractie – la delfini. Acestia din momentul in care ne-au vazut, doar ca ne apropiam cu barca, au si inceput sa faca salturi in bazinele lor – Doamne cat de sus poate sari un delfin !
In momentul intrarii la delfini, nu mai ai voie cu aparatul tau de fotografiat sau telefonul tau mobil. Exista, evident, un fotograf care stie exact care sunt unghiurile, iar fotografiile le poti achiziona cand te intorci la baza, pe pamant. Dar, pana atunci, am coborat in apa, dornic sa interactionez cu delfinii.
Au fost cateva zeci de minute de neuitat. Stand in apa pe o mica platforma, aliniati unul langa altul, am avut ocazia sa mangai delfinii, sa dau mana cu ei (ma rog, un soi de “give me 5” cu aripioara lui), sa ma pupe, sa ne imbratisam, cate si mai cate. Fetisoara aceea a lui aproape tot timpul zambitoare si mai ales giumbuslucurile care le face fara sa le ceara nimeni nimic, absolut o bucurie. E drept, galeata cu peste era la doi pasi, iar recompensele erau din plin… dar nu poti sa nu simti cat de inteligente sunt aceste animale (delfinii sunt mamifere, nasc pui vii, deci nu sunt considerati pesti… desi miros foarte tare a peste).
Varful experientei, este sa inoti pe burta delfinului. Parea ca il distreaza. Eu nu am facut-o. Nu stiu sa inot si am avut asa un sentiment de teama. Da, stiu, nu eram singur, era o groaza de oameni, apa nu era chiar adanca, aveam o centura care teoretic ma tinea la suprafata, erau si delfinii, dar asta e… pur si simplu am avut un moment de black out. Poate acum, gandindu-ma retrospectiv, ar fi trebuit sa o fac, dar asta e… poate voi mai avea vreo ocazie vreodata.
Nu stiu, interactiunea cu delfinii este cu adevarat speciala. Delfinul este o fiinta inteligenta, unii sustin ca e cel mai inteligent reprezentant al regnului animal. Stiu de asemenea ca exista dezvoltata si o terapie cu delfini pentru copiii care au probleme de autism. Este o terapie care aparent functioneaza. Probabil pentru ca delfinii cumva iti transmit ceva din bucuria lor. Si sigur exista o bucurie, e greu ca un animal inteligent si onest ca delfinul sa se prefaca. Da, evident, sunt miscari invatate, dar giumbuslucurile care apar, asa, deodata fara nici o comanda, sariturile si pur si simplu felul in care interactioneaza cu omul te face sa-i simti bucuria. Sincer, nu stiu de ce delfinii iubesc oamenii pentru ca oamenii nu ii iubesc. Cel putin nu japonezii care ii vaneaza sa-I manance. Pe cand sunt atatea povesti cu delfini care au salvat oameni naufragiati. Interactiunea directa cu un delfin este o experienta greu de exprimat in cuvinte. Dar o experienta care cred ca i-ar face fericiti si pe cei mai deprimati oameni.
Cu greu m-am desprins de acolo. Ne-am urcat pe barca, iar delfinii mai faceau cate o saritura parca uitandu-se dupa noi. Dupa cateva minute, am revenit la baza unde ne-am dus dupa poze. Nu stiu cum functioneaza, probabil fotograful a plecat mai devreme, cert este ca in momentul in care am revenit pe plaja, pozele erau deja incarcate si sortate pentru fiecare client in parte (ma rog, sau familie). Se achita si primesti un link de pe care descarci pozele cam dupa 24 ore.
In caz ca ajungi la Punta Cana, ia in considerare aceasta experienta. Te va ferici. Pretul afisat include si transferul de la si la plaja Dolphin Island, dar daca achizitionezi experienta printr-o agentie de turism, e posibil sa primesti un discount de cativa dolari. Evident, discountul variaza si in functie de numarul de persoane.
Pentru a gasi toate informatiile, arunca o privire aici –-> Dolphin Island
Am fost in Republica Dominicana la invitatia Karpaten care este prima agentie de turism romaneasca ce a lansat zboruri charter directe intre Bucuresti si Republica Dominicana. Zborurile au fost si sunt pline, mai sunt cateva pana in iunie, dar vor fi reluate in toamna, dupa sezonul de uragane din Marea Caraibelor.
Imagini Dolphin Island
Gata de transfer
Baza de plecare spre diverse experiente
Din „meniu”
O plaja a la Dominicana
Cu hamacul de rigoare
Avem si snack bar
Nuca de cocos sau ananas ?
Lista de ghizi ai zilei 🙂
Gata, plecam !
Barca de transfer
La drum !
Trecem in revista hotelurile din Punta Cana
Aceasta e Dolphin Island
Delfinii
Mai intai, un pic de snorkeling
O pisica de mare
Nurse sharks
Si a urmat regalul … in apa cu delfinii
Give me 5 !
Evident, cat mai mult peste 🙂
No, ce te-as pupa
Las ca ma pupa el (sau ea)
Evident, a urmat joaca … din care am iesit ciuciulete 🙂
Daca doriti pozele, erau deja pregatite
Aceasta este lista de preturi – depinde de cati sunteti in grup