I se spune si Venetia Nordului, dar doar pentru faptul ca se afla pe un paienjenis de canale – in schimb, nu as putea spune ca aduce cu Venetia. Mai degraba cu Stockholm sau Copenhaga (amandoua se intituleaza Venetia Nordului de asemenea). Amsterdam are o cu totul alta arhitectura, are o cu totul alta clima si mai ales are o cu totul alta atmosfera – este un oras jovial, energic, deschis si foarte cosmopolit. Venetia este o minune a arhitecturii, dar un oras-muzeu cu foarte putina viata, este practic o galerie de arta in aer liber pentru milioane de turisti, pare incremenit in timp, un soi de Frumoasa din Padure adormita. Sigur, si Amsterdamul este invadat de turisti in vremuri nepandemice, dar continua sa aibe viata lui, atmosfera lui, activitatea lui. Dar daca te duci ca turist, iata ce nu trebuie sa ratezi cand te duci in Amsterdam.
- Plimba-te pe canale. Fie iei unul din tururile cu barca – multe incep de langa gara centrala, dar mai sunt debarcadere pline cu vase si de-a lungul principalelor canale. Fie o iei pe jos de-a lungul principalelor canale cum ar fi Herengracht sau Kraizergracht. Sau le vizitezi si pe jos (sau bicicleta) si pe vas – cel mai bine. Vei descoperi poezia orasului, arterele sale vitale, cladirile sale cele mai frumoase, daca ai timp doar de un singur lucru, cam asta ar trebui sa faci.
- Muzeele Rijksmuseum si Van Gogh. Olandezii au fost niste mari iubitori de arta, iar maestrii lor au fost printre cei mai faimosi la un moment dat. O buna parte din comorile artei olandeze sunt adapostite in Muzeul National al Olandei din 1885 in aceasta locatie – muzeul a luat fiinta insa la Haga in 1808, fiind mutat ulterior in aceasta cladire fundamentala a Amsterdamului. De data mai recenta este muzeul dedicat in exclusivitate unuia dintre cei mai faimosi fii ai Olandei – Van Gogh si artei sale, aflat in apropiere
- Begijnhof – la doi pasi de una dintre cele mai aglomerate si zgomotoase strazi din Amsterdam, strada comerciala Kalverstraat (din fiecare magazin urla muzica), se afla o oaza socanta de liniste si verde. Este o fosta manastire de maici catolice, singura enclava catolica intr-un oras protestant care a supravietuit pentru ca aceste casute erau proprietate private ale maicilor si nu erau detinute de biserica catolica ca ar fi fost confiscate. Si asa au supravietuit timp de secole – ca o oaza de liniste si verde asediata de sturlubaticul oras modern.
- Red Light District – sa nu fim pudibonzi – Amsterdamul a ajuns unul din cele mai vizitate orase ale Europei nu neaparat datorita canalelor si lui Rembrandt, ci datorita Cartierului Rosu. Aici de secole bune fete destul de despuiate se expun in vitrine gata sa ofere placere si in plus, poti consuma tot soiul de variante de droguri asa-zis recreationale. Olanda a socat omenirea cand in anii 70 a decriminalizat consumul limitat de cannabis si a permis deschiderea asa-numitelor “coffee shops” unde poti si acum sa consumi diverse variante de droguri. Intre timp, numeroase tari europene au legalizat consumul limitat de droguri asa-zis usoare, dar Amsterdamul continua sa atraga turisti din toata lumea taman pentru asta. Se pare insa ca epoca Red Light District ar putea sa apuna (cel putin temporar) datorita faptului ca primarul doreste sa desfinteze prostitutia si consumul de droguri pentru ca milioanele de turisti sa fie atrasi in exclusivitate de Rembrandt si Van Gogh, nu de nurii fetelor din vitrine. Sigur, nu vor fi.
- Piata de Flori – construita evident pe un canal, Piata de Flori este o combinatie de flori si suveniruri chinezesti de tot felul. Nu va asteptati la covoare intregi florale, acestea se afla primavara undeva in apropierea Amsterdamului, la Keukenhof, dar pentru un mic fragment din industria de flori olandeza (o buna parte din ea se afla de fapt in Kenya), merita sa te plimbi prin piata de flori.
- Palatul Regal – aflat fix in piata centrala – Dam, palatul regal gazduieste, ati ghicit expozitii de arta, dar si sali regale extrem de pompos decorate. Initial a fost construit cu scopul de a fi Primaria orasului (in Olanda, in general, orasele dispun de o piata centrala ampla, flancata de primarie si catedrala), dar ulterior a fost preluata de Casa Regala. Palatul nu poate fi vizitat oricand si oricum, sunt ore fixe cu tururi si uneori Palatul poate fi inchis cu totul daca sunt functiuni oficiale.
De decenii, Amsterdamul si Bucurestiul sunt legate de zboruri directe operate de companiile nationale ale celor doua state. Incepand de anul acesta, Blue Air este singura companie aeriana low-cost care opereaza intre Bucuresti si Amsterdam si de obicei o face la preturile cele mai bune. In plus, exista zboruri directe in premiera intre Cluj-Napoca si Amsterdam fara a mai fi nevoie sa schimbi pe vreundeva.
Pentru a verifica orarul de zbor, uite-te aici –> Orar de Zbor
Iar pentru a verifica tarifele si a achizitiona bilete, uite-te aici –> Site Blue Air