Anul trecut, anul pandemic, am asistat la “explozia” locurilor de glamping. Initial, habar n-aveam ce inseamna glamping, dar dupa un pic de search, am descoperit ca vine din “glamorous camping” – adica un camping de lux. Da, campingul este in general corelat cu calatoriile ieftine, cu drumetii prin colturi de munte, cu excursii in locuri mai putin batute. Dar pandemia si evitarea de locuri aglomerate i-a facut pe multi sa nu mai viziteze marile orase, ci sa prefere locurile mai putin populate in mijlocul naturii. Dar o buna parte din calatorii ramasi fara calatorii prefera niste locuri de cazare mai “posh”. Si asa si-a luat avant si in Romania ideea de glamping unde combina ideea de a dormi in mijlocul naturii, dar sa aibe si ceva conditii.
Sincer, eu am facut glamping inainte de a fi auzit vreodata de acest termen (l-am prins doar in 2020). Am stat in corturi cu toate facilitatile in desertul Wadi Rum din Iordania, in Oman si intr-un lounge din Kenya, din Masai Mara. Or mai fi fost si mai multe, dar astea mi le aduc aminte pe loc. Dar nu erau pozitionate ca si glamping, conceptul a aparut mai tarziu. E o experienta pe care o ai si te simti mai aproape de natura. Asa ca am fost extrem de interesat si intrigat cand am fost invitat de Razvan Chitea sa experimentez si ideea de glamping in Romania. Si nu oricum, ci in premiera, cu cateva zile inainte de deschiderea oficiala. Locul ? Satul Dalnic, undeva in judetul Covasna, intr-o zona de dealuri, nu prea departe de Sf. Gheorghe, zona despre care nu stiu prea multe, fiind mai putin promovata in Romania. Asa ca … glamping in premiera, descoperire de zona aproape necunoscuta… glamping + Terra Incognita = Love. Cum sa nu merg.
Asa ca la sfarsit de mai, imediat dupa ce m-am intors din Maramures, am desfacut si refacut bagajele si am taiat-o spre Covasna. Si drumul pana acolo a fost o experienta in premiera pentru mine – am calatorit cu un camper (sau autorulota) a celor de la In Sandale care au o astfel de masina si calatoresc cu ea prin Europa. Si a fost probabil cea mai comfortabila calatorie, stand linistit in pat in timp ce autorulota parcurgea drumul dintre Bucuresti si Dalnic via “legendarul” Comarnic – Brasov.
Am gasit glampingul “My lake” pe o straduta laterala dintr-un sat secuiesc – cu porti de lemn sculptate … dupa Maramures si portile sale, iata am vazut din nou porti de lemn sculptate de data asta in Covasna. Nu stiam ca exista si aici traditia aceasta, iata ca am aflat ceva nou. Si dupa ce am tras in curte, am purces la descoperirea zonei. My lake se afla, cum ziceam in satul Dalnic, la circa 45 minute de mers cu masina de Brasov – o iei pe drumul care duce spre Moldova prin Tg. Secuiesc si apoi pe o straduta laterala cum ajungi in Dalnic.
Dupa parcare, treci peste un paraias atat de linistitor si ajungi in zona de glamping. In momentul in care am fost, erau 5 corturi ridicate si inca unul in constructie – exista si mai mici (de o persoana), si mai mari de 2 persoane. Cum ziceam glamping inseamna glamorous camping. Adica sunt facilitati. In fiecare cort, poti gasi pat cu saltea, cearsaf, pilota, veioza, masute, prize (pentru incarcat telefoane si ce mai ai nevoie). Intre corturi se aflau in constructie niste poteci din piatra – pentru a evita noroiul in caz ca ploua, iar iunie asta pare foarte capricios din acest punct de vedere – daca va uitati la poze nu o sa vedeti decat o poteca pietruita, dar urmau sa fie construite pentru a conecta toate potecile.
Tot in constructie erau si baile. Nu sunt atasate corturilor, sunt insa la doi pasi, mai precis peste paraias. Cand am fost, erau 2 gata si alte 3 in constructie intr-o cladire de lemn. Si daca vorbim de cladiri de lemn, deasupra tuturor corturilor, se afla un foisor-bucatarie cu tot ce trebuie pentru ca sa-ti faci de mancare – frigidere, plita, ustensile de bucatarie, iar langa loc de gratar. In mod normal, se practica self-catering, dar daca veniti in gasca mai mare, puteti vorbi cu proprietarul sa cheme un bucatar sa faca de mancare. Noi am avut si tare buna a fost mancare – multe ingrediente locale, naturale, multa mancare ardeleneasca, bucatar glumet, o experienta excelenta.
Dar surpriza cea mai mare o ai cand mai urci un pic, in varful dealului. Aici, in Covasna, pe dealurile care domina un sat anonim, poti sa faci … scufundari ! Da, scufundari ! Adica ceea ce te astepti sa gasesti atunci cand te duci in Maldive, Egipt, Grecia si, de ce nu, chiar si la noi la mare, pe Litoral ! Dar nu in Covasna.
Ei bine, in varful dealului, familia Szabo, scufundatori din tata in fiu (seniorul, d. Jeno Szabo a lucrat cu echipa lui Jean Jacques Cousteau cand a venit in Romania imediat dupa Revolutie si este cunoscut si prin faptul ca a descoperit cetatea scufundata a Callatisului, actuala Mangalie) a construit un lac artificial cu o adancime de pana la 6 metri unde poti practica … scufundarile. Dar povestea lacului este cu adevarat fascinanta – cu ajutorul unor fundatii din Romania si Ungaria, aici copiii cu deficiente senzoriale, inclusiv autism pot sa se recupereze partial cu ajutorul Doctorului Pestisor. Terapia acvatica mai putin cunoscuta si practicata in Romania se afla in spatele unor recuperari senzationale. Prin alte tari cum e Turcia, se practica terapia cu delfini, iar la noi d. Szabo a pus la punct un centru de terapie cu pesti pe dealurile Covasnei, unde, de acum inainte exista Glamping-ul My Lake.
Un alt proiect interesant initiat tot de familia Szabo este de dezvoltare de plante acvatice pentru a fi plasate in zone industriale (gen hidrocentrale) pe apa pentru a filtra apa in mod natural. Stim din Delta Dunarii, dar si de pe vremuri, din lunca Dunarii ca toata mizeria pe care fluviul o aducea de-a lungul Europei era filtrata de plante acvatice. La Dalnic, cresc acum plante acvatice care sa filtreze si sa ecologizeze lacurile Romaniei – mai intai cele ale Covasnei, si mai apoi, sper si alte lacuri si iazuri din Romania.
Dar la Dalnic, in lacul de pe varful dealului mai sunt si niste proiecte de-a dreptul unice sau chiar traznite. Acum cativa ani, s-au organizat concerte sub(as zice marine, dar nu suntem sub mare) – care ajuta de asemenea la refacerea celot stressati, iar ideea traznita probabil unica in lume este beraria subacvatica. La vreo 3 metri sub luciul apei se afla o berarie unde poti savura bere de la producatorul harghitean de bere Csiki Sor. Am fost si eu invitat sa fac o scufundare si sa beau o bere subacvatica, dar era teribil de frig afara, in plus apa era cam tulbure si vizibilitatea scauza si parca nu am fost tentat deloc sa incerc oricat am fost imbiat… poate altadata cand va fi cald si apa mai clara. Nu stiu daca sa si beau bere subacvatic (nu prea beau nici pe pamant), dar baremi sa vad cum este sa faci scufundari pe … dealurile Covasnei.
Pentru o experienta memorabila, eu zic ca totusi sa luati glampingul My Lake in considerare. Ai un sentiment extraordinar cand auzi noaptea fosnetul frunzelor, pasari de noapte (parca am auzit si o bufnita, dar nu bag mana in foc), cantecul greierilor. Nu stiu, ai un sentiment de reconectare cu natura, un sentiment de bine, si poti sa ai sansa unui somn profund cum demult nu ai mai avut parte in cutiuta de beton din oras. Si cred ca merita o astfel de experienta, mai ales ca instaleaza si sobite de incalzit (asta a fost singura problema din punctul meu de vedere – Covasna este polul frigului in Romania, iar vara asta nu e prea calduroasa cel putin pana acum. Dar problema asta cred ca s-a si rezolvat).
Temporar, pentru rezervari, va puteti adresa doar pe pagina de Facebook ––> My lake glamping
Imagini My Lake Glamping
A fost premiera pentru mine sa calatoresc cu o autorulota – a celor de la In Sandale
Boierie, neica
Si am ajuns la My Lake Glamping
Interiorul unui cort de 2 persoane
O parte din poteci erau deja pietruite
Si drumul spre foisorul-bucatatie-restaurant
S-a gatit la greu …
Gulas
Mic dejun
Cam asa arata My Lake Glamping de sus
Dealuri pitoresti de jur imprejur
Iata si lacul de scufundari construit de familia Szabo
Fiul, Kolos Szabo s-a scufundat
Si e diving pe bune !
Jeno Szabo are povesti de sa stai zile si nopti sa-l asculti
Barul de sub apa de la Dalnic
Cu bere Csiki Sor
„Ferma” de plante acvatice purificatoare natural
Prin radacini
My Lake Glamping noaptea
Nota:
Cele doua fotografii cu drona au fost facute de In Sandale, iar cele de sub apa provin de la My Lake
Super reportajul. Multumesc pentru sugestie. Nu stiam de acest loc. Cu siguranta îl voi vizita.