
Kavala, orasul vechi
Kavala este indiscutabil orasul cel mai pe nedrept ignorat de turistii romani. Cum mii si mii de romani se indreapta in fiecare an spre Thassos, din pacate imensa majoritate isi pun pe GPS portul Kavala ca sa prinda ferry boat-ul spre Thassos. Din pacate, acest ferry este in afara orasului Kavala, la vreo 40 km si daca vii dinspre punctul de frontiera Makaza, nici macar nu ajungi in oras. Si, credeti-ma, este pacat. Kavala are un oras vechi cocotat sus pe deal cu case traditionale balcanice, iar la vest de Kavala se afla niste plaje de nisip excelente pentru iubitorii de mare si soare. Am stat un pic in Kavala si sincer, m-as mai intoarce pentru a-l vizita mai in profunzime.
Istoria explica cumva de ce Kavala este in umbra insulei Thassos. Se pare ca orasul a fost fondat de colonisti veniti din Thassos (o insula prospera in antichitate datorita marmurei sale) si a purtat numele de Neapolis (orasul nou). In perioada bizantina si apoi otomana a prosperat datorita faptului ca s-a aflat pe drumul comercial Via Egnatia care lega Adriatica de Constantinopole, asa ca numeroase bogatii stau la baza construirii orasului vechi. Orasul vechi a fost un prosper oras multi-cultural, iar principalul sau fiu este Muhamad Ali Pasha, de origine albaneza care a reusit sa fondeze dinastia regala a Egiptului si sa transforme Egiptul intr-un stat autonom, aproape independent de sub tutela Imperiului Otoman.
Kavala este un oras modern. A “explodat” dupa schimbul de populatie in urma razboiului greco-turc incheiat cu dezastrul de la Smyrna. In urma razboiului, dupa trasarea granitelor, s-a decis ca toti grecii din Turcia sa se mute in Grecia si toti musulmanii de pe teritoriul grec in Turcia (ma rog, au mai fost si cateva exceptii). Dar schimbul nu a fost egal – Grecia a trebuit sa absoarba 1,2 milioane greci din Asia Mica, de la Marea Neagra, Caucaz si Cappadocia, iar Turcia a primit doar 400,000 musulmani (inclusiv greci musulmani cum au fost cei din Creta). Daca pentru Turcia nu a fost o problema sa gaseasca locuinte pentru musulmanii colonizati, in schimb in Grecia a aparut peste noapte o criza a locuintelor – casele parasite de turci erau mult prea putina. Asa ca orase cu o arhitectura traditionala precum Atena, Salonic, dar si Kavala s-a umplut cu blocuri multe de un gust indoielnic construite in viteza pentru a acomoda valul de refugiati stramutati din vetrele lor milenare. Chiar si cand te plimbi prin orasul vechi, pe langa vechile case construite in stil balcanic (cum vezi mai ales in Bulgaria, Serbia sau Bosnia) sunt intercalate case construite in viteza in ultima suta de ani.
Ca orice oras-port, promenada orasului se intinde de-a lungul apei unde poti gasi cafenele si taverne de unde poti admira un apus minunat de soare.
Cum ajungi in Kavala
Cu masina, sunt 560 km intre Bucuresti si Kavala, iar cel mai apropiat punct de frontiera greco-bulgar este cel de la Makaza. Din pacate, desi au fost anuntate doi ani consecutiv, zborurile Bucuresti – Kavala nu au operat niciodata. Sa speram ca poate in 2022.
Unde stai in Kavala
Sunt o multime de optiuni de a sta in Kavala sau in apropiere. In oras, exista numeroase city-hoteluri de diverse calitati si exista numeroase hoteluri-resort pe malul marii, in special la vest de oras, unele cu plaja proprie. Exista de asemenea si campinguri foarte aproape de mare.
Plaje in Kavala
In orasul propriu-zis, nu sunt plaje. In ultima instanta, poti sa stai pe niste stanci undeva la est de orasul vechi, dar cam atat. In schimb, incepand cu vestul Kavalei, apar nesfarsite plaje de nisip – unele amenajate, altele nu, pentru toate gusturile. Personal, am vazut o plaja excelenta, ampla in zona oraselului Nea Peramos (circa 17 km vest de Kavala), o plaja cu nisip, intrare lina in apa si toate facilitatile. Dintre plajele de langa Nea Peramos, eu am ajuns pe plaja Ammolofi (pozele sunt de aici). Prin zona, se afla numeroase locuri de cazare.
Ce sa faci in Kavala
Din pacate, am stat destul de putin in Kavala, asa ca o sa trec locurile pe care le-am vazut si cele pe care mi-as fi dorit sa le vad.
- Orasul vechi – Panagia. Cocotat pe un deal ce domina orizontul, aceasta este Kavala multi-milenara. Dealul este incoronat de o cetate, asa ca in mod natural, a fost o zona usor de aparat. Te poti plimba pe jos pe strazile unde au ramas cateva cladiri traditionale construite in stil balcanic (din pacate, sunt destule cladiri noi construite dupa 1923 in mare graba), iar cele mai importante locuri de vizitat tin de istoria otomana – casa memoriala al lui Muhamad Ali, primul conducator al Egiptului post-otoman (din pacate era inchisa, mi-as fi dorit sa o vad), moscheea Halil Bey (in reconstructie, dar interiorul e maginific) si Imaret, o cladire islamica cu 18 domuri construita de Muhamad Ali pentru a sluji studentilor in Islam. Actualmente Imaret este un hotel de lux, poate fi vizitat contra unei taxe, dar nu tot timpul (am ajuns pe acolo in timpul lui “nu tot timpul”).
- Castelul – cum ziceam, orasul vechi este incoronat de castelul-fortareata. Nu este chiar o cetate in ruina, a fost pastrata destul de bine si in interiorul zidurilor cetatii se organizeaza diverse evenimente – in seara cand am urcat la castel erau demonstratii de arte martiale ale copiilor din Kavala. Privelistea este insa superba, de aici poti vedea intreaga Kavala si iti dai seama de ce castelul a fost considerat inexpugnabil de multi atacatori.
- Apeductul – este impresionant. Construit in timpul sultanului Soliman Magnificul la insistentele marelui sau vizir care era un crestin convertit la Islam din zona, a deservit orasul cu apa pana in 1911. Desi actualul apeduct provine din perioada otomana, el se afla de fapt la a treia reincarnare – romanii, mari iubitori de apeducte l-au ridicat pentru prima oara, ulterior a fost reconstruit de bizantini (straniu, acestia in general au preferat rezervoare ingropate in pamant cum este cel din Constantinopole), iar dupa ce s-a prabusit a fost refacut de Soliman. Este un simbol magnific al orasului.
- Kalafatia – santierul naval al Kavalei. Evident, un port de importanta Kavalei nu putea sa nu aibe si un santier naval. Acesta exista si astazi, dar sa nu va astepti la vreun santier imens care sa construiasca petroliere sau portavioane. Este un colt mic, unde se construiesc mici vase pescaresti sau de agrement. Daca ajungi intr-un weekend, o sa crezi ca e un mic port parasit, dar de fapt este un mini-santier naval.
- Philippi – un oras antic, botezat in onoarea regelui macedonean Filip, tatal lui Alexandru cel Mare care a salvat orasul de la o invazie traca. Ruinele vechiului oraa pot fi vizitate, din pacate nu le-am vazut, in schimb am vizitat biserica Sf. Lidia, o biserica neobisnuita – in biserica nu se tin slujbe, nu exista un altar ca in orice biserica ortodoxa, ci se tin doar botezuri. Motivul este ca in imprejurimi a debarcat Sf. Pavel care traditia spune ca ar fi botezat pe primii europeni fix aici. Acesta a dus o munca de convertire (evident, botezul in apa era parte importanta a ritualului), asa ca in memoria botezurilor facute de apostol, s-a construit aceasta biserica neobisnuita. Sfanta Lidia este conform traditiei, prima grecoaica si prima europeana care s-a botezat trecand la crestinism, apoi punand umarul la convertirea localnicilor.
Din pacate, doar pe aceste locuri le-am vazut. Dar, din discutiile cu localnicii, mai sunt multe alte lucruri de facut dintre care mentionez cateva locuri.
- Muzeul de Arheologie – numeroase opere de arta recuperate din orasele antice invecinate si-au gasit adapost in acest muzeu-mandrie a orasului.
- Muzeul Tutunului – fumezi, nu fumezi, dar muzee ale tutunului sunt rare pe suprafata pamantului asa ca merita vizitat. Kavala a prosperat in secolul XIX datorita productiei de tutun. Ca idee, insusi tatal lui Muhamad Ali era un cunoscut si influent comerciant de tutun din Kavala (de aceea si casa memoriala a eroului Egiptului este un adevarat palat, taica-su avea parale multe).
- Vechiul oras Philippi – l-am mentionat mai sus, il mentionez din nou. Este unul dintre cele mai bine pastrate orase antice de pe teritoriul Greciei, cu o istorie importanta.
Cum ziceam, Kavala se afla in umbra Thassosului si as zice eu pe nedrept. Nu zic sa nu mergeti in Thassos, este o insula absolut superba care mi-a placut enorm, dar in drumul spre insula, sau la plecare, va recomand sa ramaneti cel putin o zi in Kavala pentru a descoperi un oras cu adevarat interesant. Si chiar daca veniti pentru o vacanta de plaja & mancare – luati in considerare si coasta de la vest de Kavala. Merita.
Pentru mai multe informatii si inspiratie, aruncati un ochi aici ––> Visit Greece / Kavala
Imagini Kavala
Kavala – orasul modern
Si Panagia, orasul vechi, incoronat cu o cetate
Panagia
Cetatea dominand vechea medersa Imaret
Plaja de langa orasul vechi
Arhitectura balcanica in Kavala veche
Casa Muhamad Ali, un personaj cheie in istoria Egiptului nascut la Kavala
Si statuia lui
O moschee, urmele dominatiei otomane
Festival de arte martiale in cetatea Kavalei
Panorama orasului vazuta de la cetate
Kavala noaptea
Celebrul apeduct al lui Soliman Magnificul, traversand mijlocul orasului
Apeductul si vechiul santier naval – Kalafatia
Biserica de botez – Sf. Lidia de langa Kavala
Interiorul
Cupola strasnic pictata
Se pregatea un botez
Una din plajele de la Nea Peramos
Cu soarele creand elemente geometrice in apa marii
Balaceala in Nea Peramos
Coasta de la vest de Kavala