Cele 3 capitale ale Scandinaviei: Stockholm, Copenhaga și Oslo

Micuta Sirena Copenhaga

Atunci când te gândești la Scandinavia, cumva te gândești la o regiune unitară din punct de vedere natural, urbanistic, lingvistic, de cultură și civilizație. Nu ești departe de adevăr – natura în Scandinavia este bine păstrată și foarte ocrotită (nicăieri nu ești prea departe de niște arbori sau o bucată de iarbă verde), iar din punct de vedere lingvistic, daneza, norvegiana și suedeza sunt foarte apropiate (toate provin dintr-o limbă vikingă unică numită „Norse”) și, deși uneori norvegienii și suedezii spun că daneza nu este o limbă, ci mai degrabă o afecțiune a laringelui, se înțeleg între ei – mai mult sau mai puțin. Dacă te duci prin cele trei țări, vei descoperi că toate sunt protestante, iar asta se reflectă în nivelul de civilizație, curățenie și mai ales gustul pentru spartan și simplu – Ikea este probabil reflectarea perfectă a gusturilor și stilului de viață nordic. Te-ai aștepta și că acele trei capitale să fie extrem de similare – dar nu e chiar așa. Sunt niște similarități (toate sunt extrem de verzi și înconjurate de multă apă – Stockholm și Copenhaga sunt construite chiar pe niște insule!), dar fiecare are cumva atmosfera sa… Așa că m-am gândit să scriu câte ceva din fiecare.

Stockholm a fost capitala unui mare regat. Suedia secolelor XVII–XVIII a fost un stat expansionist, cu o mare armată, care la un moment dat ocupase tot țărmul Mării Baltice și care devenise un adevărat „lac suedez”. Până la urmă, regii Suediei și-au asumat mult prea multe riscuri și au fost învinși de ruși și de germani, care au pus mâna pe țărmurile sudice și estice, dar vestul i-a rămas Suediei. Dar suedezii și-au învățat lecția, așa că în secolele următoare au devenit unele dintre cele mai pașnice și iubitoare de oameni nații de pe Planetă (nu e un caz unic, gândiți-vă că mongolii au cucerit lumea și au ucis milioane, iar după ce au îmbrățișat budismul, au devenit un popor mult prea pașnic de au fost cuceriți de vecini). Suedezii au fost atât de pașnici, încât nu au tras un foc de armă atunci când norvegienii (înglobați până atunci în Regatul Suediei) au decis să se separe și să-și facă țara lor. Suedezii au zis că oricum sunt niște țărani proști, let it go.

Dar faptul că Suedia a fost la un moment dat o mare putere a dus la anumite avantaje – centrul vechi al Stockholmului este astăzi un centru monumental, plin de clădiri somptuoase, iar palatul regal din Stockholm este considerat ca fiind cel mai frumos și bogat din toată Scandinavia. Tot aici, la Stockholm, mai precis în frumoasa clădire a Primăriei (poate fi vizitată), se decerna anual prestigioasele premii Nobel – cu excepția celui pentru pace, care este decernat la Oslo. E drept, deținătorii premiului Nobel pentru pace sunt figuri mai bine cunoscute opiniei publice mondiale decât niște fizicieni și chimiști anonimi (ale căror rezultate, probabil revoluționare, sunt de neînțeles pentru marea masă) – Jimmy Carter, Al Gore, ONU, Barack Obama, Uniunea Europeană, Malala sau Yasser Arafat sunt mult mai cunoscuți, așa că de obicei atenția lumii se îndreaptă mai degrabă spre Oslo, dar și așa, Stockholmul rămâne capitala Nobelului.

Vrei natură? Cum ziceam, nicăieri în Scandinavia nu este prea departe. Dar în cazul Stockholmului, chiar e foarte aproape… la câțiva kilometri de centrul orașului este un arhipelag de insule unde poți descoperi oricând liniștea naturii după gălăgia tipică marilor orașe.

Pe lângă plimbarea la picior prin centrul vechi, care este obligatorie, Stockholm are niște muzee unice, care e musai, musai să fie văzute – poate cel mai interesant este Muzeul Vasa, unde poți descoperi cel mai bine conservată navă de secol XVII din lume. Este ironic să spui că acest muzeu este posibil datorită incompetenței inginerilor suedezi, dar ăsta este adevărul. La doar câteva minute după ce a fost lansat cu mare pompă la apă în prezența întregului oraș (inclusiv corpul diplomatic străin), la prima bătaie de vânt, mărețul vas s-a răsturnat și s-a scufundat, spre stupefacția generală (și umilința întregului Regat). Asta se întâmpla în 1627. Va fi scos aproape intact de sub mare în anii 50 ai secolului trecut, restaurat și „cazat” într-un muzeu dedicat unuia dintre cele mai moderne și mari vase ale vremii.

 

Copenhaga – un alt oraș istoric, care s-a construit la umbra bogăției unui regat. Dacă suedezii au încercat să cucerească Baltica, danezii au fost mai modești din punct de vedere militar, dar mai activi din punct de vedere comercial. Controlând drumul de acces între cele două mări comerciale ale nordului – Baltică și Nordului, Danemarca s-a îmbogățit din comerțul nordic, dar și din hărnicia locuitorilor ei – trecerea în masă de la catolicism la protestantism a fost indiscutabil unul din factorii-cheie.

În Copenhaga sunt vreo 4 palate regale care merită toate vizitate – evident, asta dacă aveți timp, dacă nu, nu ratați Christiansborg – poate cea mai importantă clădire din întreaga țară. Luați apoi la pas străduțele comerciale și ajungeți în ceea ce se numește un pic cam depășit – Nyhavn (adică în daneză – „Portul Nou”). Nyhavn este, de fapt, vechiul port unde erau debarcate bogățiile aduse de peste mări și țări – și cum cu adevărat noul port este undeva în afara orașului, vechiul „port nou” este centrul turismului – vechile antrepozite și birouri ale neguțătorilor sunt astăzi baruri, restaurante, magazine de suvenire (există chiar și un strip bar aici), iar din vechiul port nu mai pleacă galioane cu bogății, ci șalupe cu turiști care în decurs de circa o oră descoperă canalele care străbat orașul, inclusiv Christiania, faimosul cartier „liber” de pe una din insulele orașului.

Simbolul de necontestat al Copenhagăi este statuia Micuța Sirenă, ridicată în cinstea celui mai iubit scriitor danez – Hans Christian Andersen (și eu l-am citit din scoarță în scoarță când eram mic). Dacă i-ați văzut poza prin reviste sau pe net, să nu vă așteptați însă la o statuie impunătoare – este neașteptat de mică – are doar 1,25 metri înălțime! În schimb, este asaltată de zeci (uneori și sute) de turiști care vor musai să se pozeze cu statuia topless – adevăratul simbol al Danemarcei.

Dacă se întâmplă să fiți pe la prânz prin centru, nu ratați ceremonia de schimbare a gărzii regale – soldați îmbrăcați în cea mai spectaculoasă ținută (au pe cap pălării ca la gărzile britanice) mărșăluiesc de la Palatul Rosenborg (pleacă la 11:30 trecute fix) și ajung la Palatul Amalienborg în jur de ora 12:00, unde schimbă gărzile deja existente. Ceremonia are loc sigur în perioada septembrie – aprilie, în altă perioadă poate fi, poate nu fi.

Și pentru ca să vă distrați un pic, nu evitați Parcul Tivoli. Este al treilea parc de distracție ca vârstă din lume (primul parc de distracție din lume a fost construit tot în Danemarca, la vreo 15 km nord de Copenhaga, în 1583, și e încă deschis!). Tivoli e mult mai  „tânăr”, a fost deschis în 1843 (Praterul vienez e mai vechi) și continuă să distreze copiii și adulții într-un parc de distracții indiscutabil modernizat, dar care și-a păstrat atmosfera de demult – nu vă așteptați la nebunii high tech și futuriste, șarmul lui Tivoli provine din atmosfera „de altădată”.

 

Oslo – nu are parte de istoria și spectaculozitatea clădirilor vechi. Este un oraș în esență nou – deși are și el o istorie de circa 1.000 de ani. Singura amintire din perioada de demult este castelul Akershus (obligatoriu de văzut), sub zidurile căruia trag astăzi navele de croazieră. De- abia după 1850, orașul a ajuns să aibă mai mult de 3.000 de locuitori, iar majoritatea clădirilor provin din secolele XIX – XX… Există, de asemenea, un cartier în construcție, care dorește să fie reprezentativ pentru Oslo secolului XXI – opera e gata, puteți s-o vizitați.

Dar care sunt cele mai faine locuri din Oslo? Nu, nu centrul, care e plăcut, dar nimic de dat pe spate. În schimb, părerea mea este că e musai să te duci pe Peninsula Bygdoy – unde poți vedea niște muzee absolut deosebite – Muzeul Kon Tiki – unde afli povestea trăsniților care au traversat oceanul din Peru până în Polinezia Franceză la bordul unei plute construite după tehnologia de acum câteva mii de ani. Mai puțin cunoscute sunt expedițiile Ra (după numele Zeului Soare al Egiptului Antic) din Africa până în America pe o plută de papirus, pentru a demonstra că vechii egipteni ar fi putut să ajungă în America. Expediția Ra I a fost un eșec, dar Ra II a ajuns până în Barbados!

Un alt muzeu deosebit este Muzeul Fram, unde se află vasul cu care Nansen și-a efectuat cercetările arctice și antarctice (iar povestea expedițiilor lor în ținuturile reci sunt fascinante), dar și Muzeul Bărcilor Vikinge – căpeteniile vikinge (bărbați, dar și femei) erau îngropate împreună cu ce aveau mai scump – bărcile lor, evident și cu alte bunuri… Aceste bărci au fost descoperite și poți vedea cu ochii tăi cum arătau bărcile care au înspăimântat Europa Occidentală acum vreo 1.000 de ani. Și, nu în ultimul rând, Muzeul Norvegian al Satului – ca și în cazul muzeelor noastre de la București și Sibiu, clădiri autentice au fost luate din satele Norvegiei și transportate în acest muzeu – ce e cu adevărat ieșit din comun este că Muzeul Satului Norvegian este viu – fetișcane desculțe în costume naționale coc pâine și prăjituri, doamne distinse conduc calești, iar copiii se pot da în leagăne făcute din cauciucuri de mașină – ca în anii 30!

Dar probabil simbolul orașului Oslo este un imens spațiu verde, un parc – se numește parcul Vigeland, unde sunt expuse 212 statui de bronz și de granit ale sculptorului norvegian Gustav Vigeland – o adevărată odă adusă corpului uman (toate statuile sunt nude – bărbați, femei, copii). Sincer, când am ajuns acolo, sculpturile mi-au adus cumva aminte de stilul statuilor naziste și după un pic de google, am descoperit că într-adevăr… deși operele au fost începute în perioada în care Hitler era doar un scandalagiu prin cârciumile din Munchen, ele cumva au evoluat în paralel cu arta care i-a creat vibrații la corazon lui Adolf și nu numai. Ce e cert, Vigeland a continuat să sculpteze nestingherit și în timpul ocupației germane și a murit în 1942 (deci nu a avut de-a face cu autoritățile norvegiene după eliberare, așa că i-a fost păstrată aura de sculptor de vârf). Modelul pentru una din ultimele sale creații – „Surpriză”, un nud feminin, a fost austriaca Ruth Maier, care, după ce a pozat (evident goală) pentru artist, a fost ridicată și expediată la Auschwitz, unde a fost debarcată direct în camera de gazare. A murit la 22 ani. Statuia ei o puteți găși în parc.

 

Cum vedeți, cele trei capitale au un spirit diferit și poți avea multiple experiențe. Poți să le vezi „la pachet” dacă tot ajungi în Scandinavia, o zonă destul de scumpă și care merită vizitată. Și pe lângă natură, fiorduri și cascade, nu rata și cele trei capitale – sunt niște metropole care merită vizitate.

 

Zboruri directe

 

Blue Air este singura companie aeriana care are zboruri directe din Bucuresti spre toate cele trei capitale scandinave – operand in aeroporturile principale: Stockholm Arlanda, Oslo Gardermoen si Copenhaga Kastrup. Tinand cont de cat costa transportul in comun in Scandinavia (uneori zborul Bucuresti – Oslo pe aeroportul secundar este mai ieftin decat trenul de la aeroport pana in Oslo), orice kilometru mai aproape de centru conteaza. Iar aeroporturile principale sunt mult mai apr29oape de centru.

In acest moment, Blue Air, opereaza cate 2 zboruri pe saptamana spre cele 3 capitale, dar odata ce restrictiile datorate epidemiei COVID vor fi incet, incet ridicate, vor fi introduse cu siguranta mai multe zboruri (mi-aduc aminte inainte de COVID, erau chiar si 5 zboruri pe saptamana vara).

Biletele pot fi cumparate direct de pe site-ul Blue Air.

 

Imagini Scandinavia – Stockholm, Copenhaga, Oslo

Stockholm

Stockholm, capitala Suediei

Centru Stockholm

Un oras construit pe insule

Strazi Stockholm

Stradutele vechiului oras

Parlament Suedia

Parlamentul Suediei

. Stockholm Drottningholm Palace

Palatul Drottningholm

Micuta Sirena Copenhaga

Micuta Sirena – simbolul orasului Copenhaga

Micuta Sirena

O statuie totusi mititica

Multime la Micuta Sirena

In continuu, asaltata de turisti 🙂

Christiansborg Copenhaga

Palatul Christiansborg, principalul palat din Copenhaga

Christiansborg

Si unul din interioarele lui

Schimbare garda Copenhaga

Schimbarea garzii regale la Copenhaga

Panorama Copenhaga

Copenhaga vazuta din larg

Centru Copenhaga

Centrul orasului

Desculta in Copenhaga

Curat de poti merge descult 🙂

Biserica de Marmura

Biserica din Marmura

Tur Copenhaga

Probabil cea mai populara experienta turistica – o mini-croaziera pe canalele orasului

Nyhavn

Care pleaca din portul vechi – Nyhavn

Caiac in Copenhaga

O experienta altfel ? Da-te cu caiacul prin centrul orasului

Parcul Tivoli

Parcul Tivoli, al treilea cel mai vechi parc de distractie din lume

. Oslo

Oslo, capitala Norvegiei

Corabie cu panze Oslo

O corabie cu panze

Palat Regal Oslo

Palatul Regal troneaza in mijlocul orasului

Akershus Oslo

Urmele Oslo-ului medieval – castelul Akershus

Opera Oslo

Oslo ulta-modern – cladirea operei

Primaria Oslo

Primaria din Oslo – aici se decerneaza Premiile Nobel pentru Pace

Muzeul Satului Oslo

Case traditionale norvegiene – la Muzeul Satului

Case norvegiene

 

Biserica de lemn

Nu numai maramuresenii construiau biserici din lemn. Si norvegienii

Leagan pe cauciuc

Leagan cum era mai demult

Brutarie Oslo

Brutarie traditionala norvegiana – in Muzeul Satului

Tutungerie Oslo

Ce e interesant – in muzeul satului exista o zona care recreaza un oras norvegian din prima jumatate a secolului XX – iata un magazin de ziare / tutungerie

Muzeul Barcilor Vikinge Oslo

Muzeul Barcilor Vikinge

Kon Tiki

Pluta Kon Tiki cu care Thor Heyerdahl a legat Peru de Polinezia franceza 🙂

Expeditia Ra II

Si pluta Ra – pentru cursa transatlantica

Fram Museum Oslo

Impresionantul vas Fram – care a participat la expeditii antarctice si arctice acum 100 de ani

Parcul Vigeland Oslo

Parcul Vigeland

Femeie nud

Si ale sale sculpturi nude

Norvegience goale

Zambete de granit 🙂

 

blueair-logo
Categorii:
BlueAir · Danemarca · Norvegia · Suedia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest