Palatul Euxinograd de langa Varna. Pelesul putin cunoscut al Bulgariei

Palatul regal Euxinograd Varna

Palatul Euxinograd

Cred ca aproape toti am auzit despre palatul Reginei Maria de la Balcic, iar multi l-am si vizitat (eu cred ca am fost de 3 ori acolo). Ma rog, nu este exact un palat, este un complex de vile intr-o gradina imensa paradisiaca, udata de un parau, cu poduri si vilute in stil otoman-balcanic. Este un obiectiv turistic fundamental pentru romani, si de altfel daca ajungi in Balcic, usor poti crede ca te afli in Romania – toate restaurantele au meniuri in romaneste, poti plati peste tot in lei, iar toti cei care sunt implicati in zona turistica vorbeste romaneste. Dar foarte putini dintre noi stim ca nu foarte departe de Balcic, mai precis intre Nisipurile de Aur si Varna se afla varianta bulgareasca – este palatul regal al Bulgariei construit pe malul Marii Negre de catre monarhii de la sud de Dunare. Este sa-i zicem un Peles al Bulgariei, dar nu la munte, ci la mare. Se numeste Palatul Euxinograd si se afla fix pe drumul national care leaga Nisipurile de Aur de Varna.

Am aflat de el absolut din intamplare. Ca de obicei, cand merg undeva citesc brosuri, intru pe la biroul de informatii turistice local si ma uit la ofertele de excursii de o zi ale agentiilor de turism locale. Sincer, nu mai stiu in ce context am aflat de palatul regal al Bulgariei de la Euxinograd, dar cert este ca l-am descoperit in timp ce eram in Bulgaria. Si cand am avut un cuvant de spus in organizarea unui infotrip cu bloggeri si vloggeri din Romania, am cerut sa se introduca si palatul Euxinograd pe lista. Nimeni din grup nu auzise de el si a fost probabil una dintre cele mai mari surprize ale calatoriei din zona Varna.

 

Palatul Euxinograd a fost gandit intial de primul principe al Bulgariei, Alexander Battenberg inca din 1882. Cand Romania si-a obtinut independenta (in 1877, reconfirmata in 1878), o parte din Bulgaria a devenit principat autonom, parte inca a Imperiului Otoman, dar condusa de un principe de origine germana (un soi de Carol I inainte de Razboiul de Independenta). Acesta si-a vizitat noua tara si i-a picat zona cu tronc, primind-o cadou din partea municipalitatii Varna (pe locul unde se afla astazi palatul exista o biserica dedicate Sfantului Dumitru). Dar Alexander si-a pierdut repejor tronul (era prea anti-rus, armata era pro-rusa, asa ca a avut loc o lovitura de stat militara), insa proiectul a fost continuat de urmasul sau, cneazul (ulterior tarul) Ferdinand I de Saxa-Coburg-Gotha care a construit un palat in stil francez (da, zici ca esti pe valea Loarei un pic), folosind chiar materiale din palatul St. Cloud din Franta care fusese distrus in timpul razboiului franco-prusac din 1870.

Numele palatului provine din numele grecesc antic al Marii Negre – Pontul Euxin… plus cuvantul bulgaresc “grad” care inseamna oras… deci Euxinograd. Palatul Euxinograd a fost resedinta regala pana in 1946 cand monarhia a fost abolita in Bulgaria de catre comunisti si a devenit resedinta noilor regi bolsevici – Gheorghi Dimitrov, Valko Cherenkov si mai ales Regele Todor Jivkov care iubea palatul. De asemenea, “Regele” Todor si-a construit o vila fix pe plaja (palatul propriu-zis e cam departe de plaja, vreo 3 – 400 metri), cu piscina (care azi s-ar numi “infinity pool”) sa se rostogoleasca din pat direct in apa marii. In plus, a construit si un lift pentru ca parcul palatului se afla pe o inaltime sa nu oboseasca cand coboara la plaja.

Dupa prabusirea regimului comunist, palatul Euxinograd a trecut in  proprietatea statului bulgar, este folosit pentru intalniri si vizite de stat, dar poate fi si vizitat dupa modelul Palatului Cotroceni de la Bucuresti – trebuie sa iti faci o programare in avans. Dar la finalul articolului o sa dau toate detaliile.

 

In cazul nostru, totul a fost aranjat si ne-a asteptat si o ghida de limba engleza (in general, tururile sunt in bulgara si daca sunt destui straini si ghida sau ghidul sunt draguti si stiu engleza, pot sa arunce si cateva cuvinte si pe limba lui Shakespeare). In general, am sentimentul ca cei de la Euxinograd nu sunt chiar super-bucurosi de oaspeti, desi am inteles ca au programe destul de variate – exista un festival de opera, poti sa iti faci nunta, botezul sau alte cumetrii, poti sa comanzi si o sedinta foto, dar evident, pentru un pret si totul in avans.

Proprietatea este imensa si este bine impadurita. Copacii impreuna cu briza marii din apropiere fac din parc un adevarat paradis. Intr-o zi de vara calduroasa este locul perfect de vizita… Am dat si peste un mic camp de maci, si peste niste sere cu palmieri si alte plante exotice, si peste cativa copaci rari (cum ar fi cedru de Atlantic si stejar negru adusi de peste mari si tari) pentru ca mai apoi sa ajung in fata palatului. Care cum am zis, este teleportat parca de pe Valea Loarei. Nu e nici o surpriza pentru ca fix asa si l-au dorit monarhii. Este un palat construit in stil francez de secol XVIII cu balcoane, jocuri de caramizi, un orologiu si un turnulet. Ca sa impace si capra si varza, adica si Anglia, si Franta, pe o latura a palatului gasesti o gradina in stil frantuzesc plina de imaginatie (mini-Versailles-ul bulgaresc), iar pe cealalta parte cumintele gazon englezesc.

Inainte de a intra in palat, am luat-o insa spre malul marii – o alee impadurita te duce la o stanca suprainaltata de unde ai parte de panorama Marii Negre. Undeva, sub stanca, se afla mai sus pomenita vila al lui Todor Jivkov care prefera sa se rostogoleasca direct din pat in mare, asa ca este construita fix pe malul marii, direct pe plaja. Tot in acest parc gigantic, se afla si o veche cetate genoveza numita Kastriti (dupa grecescul “kastro” – cetate). Venetienii au ajuns la o intelegere comerciala cu Regatul bulgar de la Tarnovo si si-au deschis o reprezentanta comerciala in portul Varna, dar principalii lor rivali, genovezii au trebuit sa-si construiasca o cetate si un port propriu, un pic mai la nord. Mica citadela din care au mai ramas doar ruinele a mai rezistat si in perioada otomana, dar a fost abandonata – portul Varna era mare si foarte aproape, nu se justificau doua porturi atat de apropiate.

Dupa panorama marii si de neevitat sesiune de fotografie din gradina frantuzeasca a palatului am intrat si interior. Interiorul este in contrast cu stilul arhitectural de afara. Mi-a adus aminte de interiorul Pelisorului care este extrem de modernist pe interior pe cat de clasic si inzorzonat este pe exterior. Si interiorul palatului Euxinograd este minimalist – hei, nu va inchipuiti Ikea, dar tinand cont ca la exterior seamana izbitor cu frumoasele palate de pe valea Loarei, iar in interior e departe de opulenta lor… se pare ca regii bulgari ca si arhitectii lor aveau o viziune foarte moderna. Din pacate, in interior este interzis sa fotografiezi, asa ca nu va pot arata nici o poza, dar am aflat ca printre oaspetii lui s-au numarat Printul Charles, dar si Erdogan. Nu cred ca au si dormit aici, dar cel putin aici au avut loc intalnirile si ceaiurile dansante ;).

In zona, se afla si o podgorie, fondata, hat acum peste 120 ani si care a deservit casa regala cu vinuri de soi. Podgoria exista si azi, exista si o mica fabricuta, dar din pacate atat fabrica, cat si magazinul de prezentare erau inchise. In caz ca am fi dorit sa bem vinuri regale, atat de apreciate de monarhi “absoluti” precum Todor Jivkov, Nicolae Ceausescu sau Janos Kadar. In colectia podgoriei se afla si vinuri din timpul indepedentei Bulgariei (1908).

Am plecat incantat de la palatul Euxinograd. Este magnific si o atmosfera minunata. Merita vizitat.

Pentru mai multe informatii accesati site-ul palatului.

Pentru a va programa sa il vizitati, trimiteti un mail la adresa euxinograde@government.bg. Pentru mai multe informatii, sunati la numarul de telefon + 359 52 393140.

 

Am fost in regiunea Varna la invitatia Municipalitatii Varna cu ocazia implinirii a 100 ani de la turism si a celor de la hotelul Palm Beach din Nisipurile de Aur despre care puteti citi aici.

Imagini palatul Euxinograd

Intrare Palat Euxinograd

Intrarea la palat

Conditii vizita Euxinograd

Detalii de vizitare

Maci

Campul cu maci 🙂

Maci Euxinograd

 

Alei umbrite

Padure, racoare …

St Cloud Castle

Aceasta sculptura a fost adusa tocmai din Franta de la palatul St. Cloud

Spre mare

Aleea spre mare

Ceasul solar

Ceasul solar

Marea Neagra

Terasa cu panorama Marii Negre

Vila Todor Jivkov

Vila lui Todor Jivkov cu lift privat si infinity pool

Palatul Euxinograd

Spectaculosul palat Euxinograd

Palatul Euxinograd Bulgaria

 

Euxinograd Varna

Gradinile frantuzesti

Euxinograd Paalce

 

Statuie frantuzeasca

Exista si statui a la Versailles

Nuferi

Nuferi

Euxinograd gradina engleza

Intrarea dinspre gradina englezeasca

Podgorie Euxinograd

Podgoria regala

Podgorie regala bulgara

 

Euxinograd winery

Dar crama si magazinul erau inchise

Categorii:
Bulgaria

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Palatul regal Euxinograd Varna
Intrare Palat Euxinograd
Conditii vizita Euxinograd
Maci
🙂
Maci Euxinograd
Alei umbrite
St Cloud Castle
Spre mare
Ceasul solar
Marea Neagra
Vila Todor Jivkov
Palatul Euxinograd
Palatul Euxinograd Bulgaria
Euxinograd Varna
Euxinograd Paalce
Statuie frantuzeasca
Nuferi
Euxinograd gradina engleza
Podgorie Euxinograd
Podgorie regala bulgara
Euxinograd winery
32. Cezar Dumitru Pilot
32. Cezar Dumitru Pilot
32. Cezar Dumitru Pilot
Parcul istoric
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Sfinx Egipt
. Wroclaw
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Sfinx Egipt
. Wroclaw
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday