Poate suna pompos, dar asta e adevarul. Acum aproape o luna, pe 10 iunie 2021, Varna a sarbatorit nu mai putin de 100 ani de cand s-a decis ca economia orasului, dar si a zonei adiacente sa se bazeze pe turism. A fost probabil o decizie controversata la vremea respectiva (ce e aia turism ? Lumea tocmai iesise dintr-un razboi devastator, iar Bulgaria pierduse o parte din teritoriul national inclusiv iesirea strategica la Marea Egee fiind intr-o criza economica fara precedent). Orasul Varna era de asemenea lovit – de secole, fusese portul pentru bogata regiune agricola adiacenta care fusese partial pierduta – Romania obtinuse Cadrilaterul (sau Dobrogea de Sud) in urma Pacii de la Bucuresti din 1913, reconfirmata de tratatul de la Neuilly sur Seine din 1920. Ca idee pentru cei care cunoasteti Litoralul Bulgariei de Nord, granita era undeva un pic mai sus de Nisipurile de Aur la Ecrene (actualul sat Kranevo), iar Albena, de exemplu, era in teritoriul romanesc. Balcic nu mai pomenesc stiti deja cu totii. Asa ca Varna pierdea o buna parte din hinterland. Si cu un business agrar puternic lovit, Varna s-a gandit sa se ocupe de turism.
Timpul a trecut, Cadrilaterul a devenit din nou parte a Bulgariei, dar Varna a continuat sa promoveze turismul. Atat in oras, cat si in afara lui – in cadrul municipalitatii au aparut statiuni mai mari precum Nisipurile de Aur, cat si unele mai mici precum Sf. Constantin si Elena (dupa numele unei biserici mai vechi). Astazi, majoritatea milioanelor de turisti merg direct spre statiunile cu mare si soare, trecand in viteza de Varna (chiar si cei care vin din Europa Occidetala cu chartere directe pe aeroporutul Varna) si este pacat pentru ca si Varna are lucruri de oferit.
Cum ziceam, am fost in Varna fix pe 10 iunie cand se implineau 100 ani de la decizia strategica de a deveni destinatie turistica. Si sincer, cu greu m-am abtinut sa nu fac o comparatie cu Constanta pentru ca cele doua orase-porturi au avut destine paralele. Ambele au fost fondate ca orase-grecesti. Constanta s-a numit Tomis (asta stie oricine, zic eu), iar Varna a purtat numele de Odessos. Ambele au prosperat in perioada in care grecii se tineau de comertul cu vecinii lor traci, daci, sciti care vedeau in greci un model de prosperitate si civilizatie. Ambele orase au cazut mai apoi sub stapanire romana si mai apoi bizantina, o perioada de aur pentru toate orasele grecesti de la Marea Neagra. Ambele orase au fost insa crunt lovite de marea migratie a popoarelor, Constanta fiind parasita, iar Varna decazand. Ambele orase si-au revenit inainte de aparitia otomanilor, datorita comertului infloritor al genovezilor si venetienilor la Marea Neagra, dar ocupatia otomanilor a dus la decaderea celor doua orase – in secolul XIX, Constanta era un satuc locuit in mare majoritate de tatari si greci de vreo 2000 suflete, nici Varna nu era departe. Ambele au fost insufletite un pic de constructia de cai ferate – otomanii au construit cu sprijin englezesc calea ferata Cernavoda – Constanta pentru a putea transporta mai repede si eficient granele din Tarile Romane spre Marea Neagra, de asemenea au construit si calea ferata Ruse – Varna. Toate lumea stie ca punctul terminus al legendarului Orient Express era Constantinopole. Ei bine, nu era Constantinopole pentru ca nici o cale ferata nu ajungea acolo din Europa, ci Varna – iar opulenta clientele cobora din tren si se imbarca de la Varna la bordul unui vas de lux si isi continua voiajul pana in capitala otomana pe mare.
Atat Varna, cat si Constanta s-au retrezit la viata dupa Razboiul din 1877 – 1878. Constanta a devenit portul Romaniei moderne, legata de Bucuresti prin stralucitorul pod al lui Saligny, iar Varna a devenit principalul port al Bulgariei initial autonome si ulterior indepedente, dupa 1908. Ambele orase-sat au fost reconstruite dupa model european printre ruinele antice, pierzandu-si caracterul exotic-oriental. Dar din pacate, dupa 1945, traiectoriile au devenit relativ deconectate. Desi ambele au continuat sa fie niste bastioane ale ineficientelor producatoare de rebuturi industrii socialiste si porturi importante, Varna a evoluat spre un turism de calitate, spre o sistematizare mai buna a orasului si spre o promovare a turismului (in timp ce in Constanta si in zona adiacenta, a domnit si domneste haosul).
Dar sa lasam istoria si sa raspund la intrebarea: Ce poti sa faci in Varna ? Pai exceptand extensiile sale de statiuni de “mare si soare”, Varna poate fi luata in considerare ca o destinatie de city break. Fie de sine statatoare, fie sa petreci cel putin o zi in caz ca ajungi pe malul marii la Nisipuri, Albena sau Sf. Constantin si Elena. Asa ca iata care sunt principalele activitati pe care vi le recomand:
- 1. Muzeul de Arheologie. Este un muzeu fundamental pentru oricine are o cat de cate pasiune pentru istorie pentru ca aici se afla primele obiecte din aur facute de mana omului. Au fost descoperite intr-o necropola de langa Varna candva acum vreo 50 ani si analizele au relevat ca au fost produse candva in anii 4600 – 4300 i.Hr. Cel mai ornat schelet este literalmente plin de aur si este expus in mijlocul salii dedicate “aurului de Varna”. Dar in aceste morminte nu s-a descoperit doar aur, ci si obiecte de ceramica despre de complexe – si trebuie sa ne gandim ca urmele acestei civilizatii necunoscute a precedat cu aproape un mileniu civilizatia minoica din Creta, prima civilizatie europeana complexa si piramidele de la Giza cu vreo 800 ani !
Dar pe langa aurul de Varna, vei putea descoperi multe urme ale civilizatilor care s-au succedat in zona Varna. Mi-a placut in mod special sala “romana” cu diverse arfacte ramase in urma stramosilor nostrii.
- O plimbare prin centru – Varna are o zona pietonala linistita pe unde te poti plimba in voie. Sunt si magazine, sunt si cafenele, restaurante, te poti poza cu simbolul “Varna 100” (de turism, desigur, orasul are o varsta respectabila de peste 2500 ani). O parte din drum duce la Gradina Marii, un parc imens de-a lungul plajei – de altfel, Varna spre deosebire de Constanta este un oras cu multi pomi si verdeata. Uite-te in special dupa produsele cosmetice bulgaresti (prin zona exista magazine specializate ale firmei Biofresh). Mi-aduc aminte, cand lucram la P&G, colegii mei care lucrau pe beauty erau disperati de piata bulgareasca (noi, in Bucuresti, eram responsabili de Balkans inclusiv de Bulgaria) pentru ca acolo se gaseau o gramada de produse extrem de ieftine si bune si era greu sa obtii o cota de piata cat de cat. In 30 ani dupa Revolutie, in continuare, in Bulgaria exista numeroase companii locale care fac produse de infrumusetare din ce in ce mai bune, asa ca daca vedeti magazine ale acestora (cum e Biofresh), intrati in ele !
- Catedrala – construita imediat dupa refacerea Bulgariei, adica dupa 1878, a fost primul obiectiv care sa clarifice ca din acel moment, Varna nu mai este musulman-turceasca, ci ortodox-bulgara. Nici un efort nu a fost precupetit pentru a construi o biserica stralucitoare. In acest moment, au reinceput lucrarile de restaurare, dar aceasta se face treptat, acum se lucreaza la exterior.
- Palatul de la Euxinograd – foarte putin cunoscut de romani, palatul de la Euxinograd aflat pe malul marii undeva la nord de Varna este un Peles al bulgarilor. Inceput de primul principe al bulgarilor dupa 1878, Alexandru de Battenberg, a fost finalizat de regii din dinastia Saxa-Coburg-Gottha care i-au succedat (Alexandru de Battenberg a fost alungat de la conducere printr-o lovitura de stat militara pentru ca era prea anti-Rusia) si este un palat parca teleportat de pe valea Loarei sau a Rinului pe malurile Marii Negre. Sincer, este un loc de neratat, de aceea voi scrie un articol special despre acesta.
- Historical Park – aflat la 40 km vest de Varna este un parc tematic cu adevarat exceptional – trecand in revista intreaga istorie a Bulgariei din epoca de piatra pana la al doilea tarat bulgar (sau imperiul romano-bulgar de la Tarnovo) este un loc care m-a dat pe spate si in consecinta ii voi dedica un post separate.
- Parcul Marii (Sea Garden) – cum ziceam, de-a lungul coastei, se gaseste un parc umbros si racoros care se interpune intre plaja si oras – un brau verde. Pe langa obisnuitele plimbari, aici poti descoperi un Planetariu ca sa te uiti la stele, un acvariu ca sa descoperi ce se gaseste sub apa, muzeul naval (aici gasesti multe “toys for boys” – vase militare, tancuri, avioane, etc), dar si un delfinariu. Poti petrece o zi intreaga doar in Sea Garden :).
- Monumentul Prieteniei Bulgaro – Sovietice – construit pe un deal care domina nordul Varnei, este un complex balsoi, bombastic, asa cum sta bine la comunisti. Nu e usor de ajuns pana la el, trebuie sa urci o groaza de scari (vreo 300), dar odata ajuns sus vei intelege esenta prieteniei – intr-o parte 4 soldati sovietici martiali cu priviri parca pierdute, de cealalta parte trei fecioare bulgaroaice – una aduce paine si sare (simbolistica este aceeasi ca la noi), una flori, iar una parca isi ofera vaginul celor 4 flacai veniti din Rusia. Monumentul era luminat cu 180 becuri inainte de caderea comunismului, acum a fost lasat in ruina… dar exista un plan de refacere a acestui monument reprezentantiv pentru arhitectura brutalista tipica regimurilor comuniste.
- O plimbare cu barca pe mare. Da, se poate face si asta. De langa gara maritima, din port, mici ambarcatiuni pleaca in larg in ture mai lungi sau mai scurte de-a lungul tarmului Varnei. Si ca orice plimbare pe mare, este un prilej de relaxare, de poze, de glume si de bucurie. In cazul mini-croazierei mele, tura a inceput la ora 18:00, dureaza cam 90 minute (cred ca am mers mai putin ca se profila o furtuna in zare) si costa 15 leva (8 euro), dar sunt mai multe alternative.
- Termele romane – romanii erau obsedati de spa-uri (cum le-am zice in zilele noastre), asa ca oriunde au ajuns au construit niste complexe mai mult sau mai putin monumentale. Termele nu erau doar locuri in care sa te speli, sa faci un masaj sau sauna, era locul unde protipendada romana se intalnea sa barfeasca, sa afle stiri si sa discute afaceri. Cele mai haioase locuri din punctul de vedere al omului modern este latrina – acolo unde aliniati frumos, unul langa altul, romanii sedeau pe un tron comun si discutau afaceri in timp ce isi faceau nevoile. Cred insa ca mult mai inspirationale erau locurile unde erau bazine cu apa calda sau rece. Ei bine, Varna, sau mai bine zis Odessos a avut ce-a de-a patra cea mai mare terma din lumea romana (primele 2 se aflau, evident, in Roma, iar pe locul 3 in Trier, in actuala Germanie). Sistemul de incalzire era extrem de modern – prin pardoseala.
Ruinele termelor (ulterior au fost folosite ca atelier de diversi mestesugari) sunt cu adevarat impresionante, se afla in centrul orasului, dar iti trebuie totusi un ghid care sa-ti explice ce vezi pentru a realiza cat de avansata era totusi civilizatia romana de acum aproape 2000 ani…
- Padurea de piatra – un camp cu coloane din piatra semanand cu niste copaci care apar straniu in probabil unicul desert al Bulgariei. La prima vedere, nu crezi ca nu sunt facute de mana omului, dar asta este purul adevar (probabil exista si prin Bulgaria legende ca ar fi fost facute de traci extraterestri). Se afla la vreo 20 km vest de Varna si merita vizitata. Din pacate, am prins o vreme cainoasa, o ploaie din aceea urata si rea care m-a facut sa ma refugiez cat mai repede in masina, asa ca nu m-am bucurat de acest peisaj straniu, aproape mistic. Poate data viitoare. Se afla relativ aproape de Parcul Istoric unde e musai sa revin.
Ce pot sa mai adaug este ca tot atunci, pe 10 iunie, a avut loc un spectacol cu ocazia Varna – 100 de ani de turism. Au fost niste momente variate si haioase (de la muzica populara la street dance, de la magicieni la circ), un soi de Varnenii au Talent – si l-am savurat la maximum… era primul spectacol live la care asistam dupa 16 luni, asa ca indiferent ce o spune unul sau altul, acel spectacol va fi pentru mine special – a fost primul show post-pandemic la care am asistat :).
Am fost in regiunea Varna la invitatia Municipalitatii Varna cu ocazia implinirii a 100 ani de la turism si a celor de la hotelul Palm Beach din Nisipurile de Aur despre care puteti citi aici.
Imagini Varna
Muzeul de Arheologie
Scheletul de aur
Sala romana
In Muzeu nu este doar aur…
Centrul pedestru al orasului Varna
Magazinul Bio Fresh
Catedrala ortodoxa din Varna
Interiorul
Pelesul Bulgariei
Palatul Euxinograd
Arcasul trac de la intrarea din parcul Historical Park
Statuia celor 3 frati Asan
Seapark vazut de pe mare
Muzeul Naval
La plimbare prin parc
Planetariul
Mini-croaziera incepe din portul turistic Varna
Pe Marea Neagra
Impresionantele ruine ale termelor romane
Strania Padure de Piatra
Spectacolul dat cu ocazia a 100 de ani de turism in Varna