Ce e de vazut, ce e de facut in Ammouliani, micuta insula de langa Muntele Athos

Ammouliani Grecia

Ammouliani

Cand eram in facultate, era la mare moda prin mediile academice universitare cartea “Small is beautiful” scrisa de economistul britanic Ernst Schumacher (daca numele va suna nemtesc, ei bine, da, a fost la origine german, dar s-a mutat in Marea Britanie in tinerete si acolo a ramas  -multe din ideile sale au fost trasate in timpul celui de-al doilea razboi mondial cand a fost internat intr-un loc izolat ca fiind “inamic strain”). Ei bine, cartea sa promoveaza tehnologiile si economia localizata capabila sa regenereze si sa protejeze resursele finite ale planetei aflate in pericol datorita economiei de masa si a globalizare incipiente la momentul scrierii cartii. A fost una din primele voci care au tras semnalul de alarma cu privire la epuizarea resurselor si risipa din urma globalizarii. Desi cartea fusese scrisa, hai, in 1973, la inceputul anilor 90 era pomenita prin multe cercuri universitare prin care am bantuit pe la Maastricht, St. Gallen sau Budapesta.

Ei bine, fix numele acestei carti mi-a trecut prin minte cand am sarit din ferry boat-ul care leaga Halkidiki de Ammouliani (face cam jumatate de ora maximum). Ammouliani este o insula mica si desi am nimerit in singura localitate cat de cat, atmosfera de insula mica, putin populata, relaxata si linistita m-a invaluit imediat. Desi Ammouliani Town (sau cum s-o numi) a fost destul de vioi noaptea, chiar si asa, cuvantul de ordine este relaxare, liniste, odihna. Cred ca este o insula unde pana si cei foarte obositi si stresati isi vor gasi odihna mult-tanjita.

Povestea Ammouliani este destul de scurta. Pana pe la inceputul secolului XX, Ammouliani a fost un “metohi”, adica un teritoriu proprietate a bisericii, mai precis a unei manastiri din Sf. Munte Athos (care este la doi pasi, poate fi vazut cu ochiul liber din multe locuri din Ammouliani). Dar criza provocata de schimbul de populatie intre Turcia si Grecia agreat dupa infrangerea Greciei din razboiul din 1923, a dus la o nevoie acuta de spatiu de locuit si agricol, asa ca mica insulita Ammouliani a devenit refugiu pentru grecii care timp de milenii au locuit pe cateva insule din Marea Marmara – desi sunt sigur ca au plans dupa locurile natale, probabil Ammouliani le-a picat manusa – era tot o insula, tot mica si linistita, nu s-au trezit in freamatul metropolelor Salonic sau Atena ca multi alti refugiati. Astazi, Ammouliani are circa 500 locuitori (dar numarul lor creste exponential vara odata cu venirea turistilor).

Si daca Ammouliani mi-a adus aminte de cartea “Small is Beautiful”, tot ea mi-a adus aminte si de celebrul semn de circulatie dintr-o insula unde viata se desfasoara la fel de molcom – insula Caye Caulker din Belize unde singurul indicator rutier pe o insula cat o plaja (nu exista asfalt, doar nisip peste tot) era “Go Slow”… desi era o singura masina pe toata insula (a … politiei !) si cateva masinute electrice de golf care cu greu prindeau mai mult de 20 km la ora !

 

Cum ziceam, Ammouliani este o insula unde pur si simplu te duci sa te odihnesti, sa te bucuri de mare si de soare si seara sa te duci la o terasa sa te bucuri de fructe de mare si de vin grecesc. Nu te astepta la situri istorice sau orase traditionale, nu vei gasi, singura localitate majora din insula cu 500 de locuitori este nou construita, dar ca peste tot prin Grecia, marea si florile o fac incantatoare.

 

Plaje

Megali Ammos – probabil, cea mai frumoasa plaja din Ammouliani. Nisip fin (inclusiv cand pasesti in mare), culoare verzui-albastrie si apa de claritatea cristalului. Asa cum le place la majoritatea, se intra treptat in mare, asa ca pica bine la copii. Exista si o zona amenajata, cu umbrelute, sezlonguri si bar de unde poti comanda cate ceva de mancare si bauturi. La capatul plajei, se afla o mica stanca de unde poti admira panorama plajei, dar si a Muntelui Athos aflat peste un brat de apa. Este probabil cel mai romantic colt al plajei, mai ales cand rasare soarele dinspre Athos :).

Ag. Georgios – ceva mai departe de “capitala”, dar tot pe partea cu Muntele Athos, se afla o plaja similara, cu nisip fin si intrare lina. O parte din plaja este cu umbrelute si alte amenajari, alta este salbatica. De asemenea, poti admira cel de-al treilea “deget” al Halkidiki, cel cu muntele Athos.

Alykes – este principala plaja de pe coasta “cealalta”, cu privirea spre cel de-al doilea “deget” al lui Halkidiki, spre Sithonia. Nu am ajuns pe plaja aceasta, nu va pot spune prea multe.

 

Alte activitati

Pe langa obisnuitele activitati gourmande si de plaja, evident, tot ce poti face aici, tine de activitati pe mare. Poti fie sa te alaturi unor croaziere organizate sau sa iti inchiriezi o barca si sa mergi de capul tau, o activitate extrem de populara. Nu ai nevoie de vreo licenta speciala pentru a conduce barcile de inchiriat.

Blue Lagoon Cruise – tehnic, nu este in Ammouliani, ci langa, in Sithonia (poti face aceeasi excursie si din Sithonia). Este o excursie placuta care strabate cateva brate printre cateva insule stancoase (unii spun ca seamana cu Galapagos) pentru a ajunge intr-un final intr-o zona cu o mare de o culoare albastru electric unde poti sa faci snorkeling si sa inoti. Una dintre cele mai faine activitati din zona

Muntele Athos – in celebra “republica” a calugarilor ortodocsi nu poti intra decat in conditii stricte. In primul rand, femeile sunt complet excluse (fara nici o exceptie), iar barbatii trebuie sa primeasca permisiunea de vizitare din partea Sfantului Munte (ceea ce nu e chiar foarte usor). In schimb, poti sa iei o croaziera care sa se apropie destul de mult de Muntele Athos, in asa fel incat sa poti vezi manastirile din departare si sa le fotografiezi daca ai un numar comfortabil de zoomi.

 

Cum ajungi in Ammouliani

Dupa cum va dati seama, nu exista aeroport pe Ammouliani, cel mai apropiat fiind in Salonic. Se poate ajunge cu masina pana la Tripiti (langa Ouranopolis). Sunt circa 750 km intre Bucuresti si Tripiti, iar de acolo poti sa iei unul dintre ferry boat-urile frecvente care traverseaza in circa jumatate de ora.

 

Unde sa stai in Ammouliani

Probabil, cel mai bine este sa stai in capitala – ai la dispozitie destule restaurante, poti sa intri intr-un magazin pentru un pic de shopping si mai ales sunt cateva locuri cu inghetata excelenta. Daca vrei sa te bucuri de liniste absoluta, vei gasi cateva locuri de cazare si in afara oraselului. Din cate stiu, sunt doar 3 mini-hoteluri pe insula, restul sunt camere / apartamente de inchiriat si pensiuni.

 

Pentru mai multe informatii si inspiratie, arunca un ochi aici ––> Visit Greece / Ammouliani

Imagini Ammouliani

Ferry Ammouliani

Ferry-ul care face legatura intre Ammouliani si continent

Ammouliani Town

Primele imagini cu capitala insulei

Ammouliani

Un orasel destul de mic

Ammouliani Town

 

Plaja Ammouliani Town

Cam asa arata marea langa oras… iar in zare, Muntele Athos

Plaja Ammouliani

Plaje cu nisip, curate, bine aranjate

Saritura in mare

Un picut de adrenalina nu strica 🙂

Marea Egee

Doamne, cum poate sa arate marea asta !

Beach in Ammouliani

Megali Ammos

Ammouliani Beach

 

Ammouliani Grecia

 

Blue Lagoon

Laguna albastra

Blue Lagoon Amouliani

Unde zici ca vasele plutesc literalmente

Laguna Albastra

Evident, este o zona populara

Pe catarg

 

Barci inchiriat Ammouliani

Se pot inchiria barci si sa te plimbi de capul tau

Sailing Ammouliani

Un crampie de Ammouliani

Ammouliani by night

Noaptea, pe strazile Ammouliani Town

bavariatour-logo
Categorii:
Grecia · Grecia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest