
Navagio, Zakynthos
Zakynthos este una dintre ultimele insule grecesti pe care am calcat. Sigur, vazusem poza aceea din golful Navagio in mii si mii de exemplare cu apa aceea de un albastru fosforescent, dar, iata, doar acum am reusit sa ajung si in Zakynthos. Evident, avand albastrul acela in fata ochilor, m-am dus glont imediat dupa ce am ajuns in Zakynthos, dar ulterior am descoperit si alte povesti interesante despre insula. Am descoperit ca Zakynthos este o insula a tineretului – media de varsta de pe plajele din sud este de circa 20 – 22 ani si desi nu am ajuns, am aflat ca Laganas este o enclava britanica unde pustimea din Albion vine sa se distreze in special pe o strada unde se afla bar dupa bar dupa bar, dar poate cea mai duioasa poveste pe care am auzit-o este faptul ca aeroportul din Zakynthos este inchis intre orele 0:00 si 6:00 (nimeni nu aterizeaza, nimeni nu decoleaza) pentru ca luminile de pe cer deruteaza broastele testoase care isi depun ouale de milenii pe plajele insulei ionice, fix pe sub culoarul de aterizare a aeronavelor. Mi s-a parut genial. Dar, ulterior, aveam sa descopar ca anumite plaje au foarte putin spatiu rezervat oamenilor pentru ca majoritatea este dedicata broastelor testoase, iar noaptea, cand broastele vin sa-si depuna ouale (sau puii de broasca ies din nisip si o tulesc in graba spre mare), aceste plaje sunt inchise.
In zona Zakynthos, nu exista doar broaste testoase (care pot ajunge la dimensiuni apreciabile), ci si … foci, asa numitele foci-calugar care au trait pana prin 1950 si la Capul Caliacra, in Cadrilater (pe vremea Romaniei Mari, focile de la Capul Caliacra erau o mare curiozitate pentru putinii turisti romani). Din pacate, numarul lor este extrem de mic, este o specie aflata intr-un stadiu critic, aparent nu sunt mai mult de 500 exemplare in lume, asa ca ai putine sanse sa le vezi in Zakynthos. Inteleg ca cele mai multe sunt in zona parcului marin de langa insula Alonissos.
Un alt lucru care trebuie subliniat este ca Zakynthos nu se poate lauda cu locuri istorice. Exista o singura citadela construita de venetieni, o oaza de verde si de racoare (nu si de liniste datorita cicadelor), in schimb, din pacate, restul a fost cam ras de pe fata pamantului de numeroasele cutremure care lovesc periodic insula – ultimul, cel din 1953 a devastat complet insula Zakynthos, asa, ca din pacate, orasul-capitala (Zakynthos City sau Town, cum vreti sa-I ziceti) nu se mai faleste cu cladirile sale in stil italienesc – doar cateva clopotnite amintesc de Campanile lui San Marco din Venetia si reamintesc ca Zakynthos a fost timp de secole parte integranta din Republica Venetiana ca si restul insulelor ionice, asa ca pecetea venetiana a fost aplicata si insulei Zakynthos (daca o sa vedeti pe vreundeva scris Zante, sa stiti ca e fix aceeasi insula, dar in limba italiana). Din pacate, urmele arhitecturale venetiene (pe care le poti descoperi din plin in Corfu de exemplu) au cam fost rase de cutremurele succesive. In consecinta, pe insula nu se mai construiesc cladiri mai inalte de 2-3 etaje (mai putin clopotnitele bisericilor), iar tehnologia constructiilor si siguranta lor este net superioara celor cu care au fost construite cladirile care au cazut in 1953 (in Zakynthos City doar 2 cladiri au mai ramas in picioare).
Locuri istorice
Fortareata din Zakynthos – sus, pe un deal care domina capitala zakynthiana se afla impozanta fortareata a insulei. Odata ajuns aici, iti este evident de ce a fost construita si folosita succesiv de venetieni, otomani, rusi, francezi, englezi si in fine, si de greci… domina intreaga zona – o pozitie extrem de strategica si care astazi este folosita plenar de fotografii interesati de panorame ample. Mare lucru nu a ramas din impozanta citadela cu exceptia zidurilor – poti descoperi urmele unor biserici sau a baracilor soldatilor, dar merita sa urci pana aici pentru racoarea pinilor care acopera acum vechile structuri si evident, panorama.
Biserica Sf. Dionisios, Zakynthos City. Nu, nu este o biserica inchinata vechiului zeu grec al vinului, vitei-de-vie si veseliei bahice, ci a unui sfant local de data recenta. Biserica este construita recent, cea veche a fost rasa de pe fata pamantului la cutremurul din 1893, iar actuala cladire a fost inaugurata in 1948. In consecinta este una dintre cele doua cladiri care au supravietuit cutremurului din 1953. Interiorul este frumos ornat, tipic pentru bisericile ortodoxe, dar cum iesi din biserica pe zidul din stanga, poti descoperi o fresca haioasa cum Adam o paraste pe Eva lui Dumnezeu
Panorame
Punctul de belvedere de deasupra plajei Navagio – pozele acelea faimoase care le vezi sunt facute de la un punct de panorama fix deasupra plajei. Aici s-a creat un mini-punct turistic – cu parcare si niste tonete care vand cate ceva de-ale gurii. Fix deasupra haului s-a construit un soi de balcon suspendat deasupra marii de unde poti admira panorama si sa faci pozele acelea pentru instagram. Recomandarea pe care am primit-o a fost sa merg in jur de orele 17:00, dar probabil nu am fost singurul care am primit aceasta recomandare, asa ca acolo am nimerit o coada de cel putin 1 ora. Panorama se poate vedea si de mai incolo, dar asteapta-te la un pic de trekking spre o alta stanca (nu merge sa o faci in slapi !)
Apusul de soare la Kampi – Kampi este un mic satuc aflat pe buza unei faleze care se prabuseste practic in mare. Fiind pe latura vestica a insulei, aici se poate admira mai putin legendarul, dar la fel de frumosul apus de soare din Zakynthos. Sunt vreo 2-3 taverne (cea mai de sus e undeva langa o cruce enorma), unde te poti aseza, comanda vreun cocktail romantic si admira cum soarele se ascunde sub apa Marii Ionice
Excursii organizate
Plaja Navagio – se spune ca nu ai fost in Zakynthos daca nu ajungi pe plaja Navagio. Este o plaja destul de mica, inconjurata de niste pereti abrupti albi care flancheaza mica plaja din toate partile. Numele Navagio inseamna “naufragiu”, datorita faptului ca aici se afla vasul MV Panagiotis care a naufragiat aici in 1980. Sunt diverse legende cu privire la vas, cum ca ar fi facut contrabanda cu tigari din Turcia spre Italia (unde le astepta Mafia), altele spun ca erau marfuri “legale” care au fost jefuite de localnici. Ca o fi una, ca o fi alta, cert este ca MV Navagio rugineste acum pe plaja unde se afla o mare de o culoare albastra unica… Nu te astepta la o experienta linistita – orice turist din Zakynthos TREBUIE sa vina aici, iar atmosfera de debarcare continua (si imbarcare de obicei dupa nici o ora) iti aduce aminte de filmele cu debarcarea in Normandia a aliatilor. Chiar si asa, merita sa iei un vas de la Capul Skinari pentru a descoperi acest albastru efervescent al marii
Blue Caves – se afla fix langa capul Skinari asa ca poti combina usor turul spre plaja Navagio cu Blue Caves (se pleaca fix din acelasi loc, dar cu un alt vas, mai mic). Blue Caves (Pesterile Albastre) sunt niste scobituri in peretele alb stralucitor al coastei unde datorita reflectarii culorilor marii zici ca sunt albastre. Sunt o experienta faina.
Pesterile Keri – niste pesteri similare cu Blue Caves se afla in sudul insulei. Poti sa le vizitezi fie inchirind un vas mic pe care sa-l conduci tu (nu ai nevoie de carnet special) de la Keri Beach sau daca nu esti prea aventuros, poti sa-ti iei si capitan care sa te conduca spre aceste pesteri… Un tur complet este destul de lung, poti ajunge pana la Kampi, strecurandu-te printre arcuri spectaculoase, sau intrand in micile pesteri inundate, sapate in stanca. De obicei, pachetul include si o coborare pe insula Maratonissi (vezi mai jos) si o tura in cautare de broaste testoase (operatorii promit ca daca nu gasesti tu vreo testoasa, te vor duce ei sa vezi cel putin una – garantat). Da, am vazut una in largul unui mic port de langa Keri Beach.
Plaje
Navagio – da, apa are o culoare incredibila, un albastru efervescent cum greu mai gasesti prin alte parti (in Zakynthos, cert nu, poate prin Kefalonia), dar daca nu vii cu transport privat, asteapta-te sa nu ai prea mult timp de balaceala. Plaja este permanent asaltata de vase de unde debarca mii de turisti, valurile sunt mari (este deschisa catre Marea Ionica), dar plaja are nisip fain. Nu este de stat, este de bifat. Nu exista nici o facilitate, asa ca daca vrei sa iei o gura de apa, ia cu tine.
Maratonissi – insula din largul golfului sudic al Zakynthosului este din nou o insula “musai de vazut”. Este o insula muntoasa, dar care se termina la un capat cu un colt plat, cu o plaja de nisip. Ca si Navagio, este o plaja “salbatica” – nu exista sezlonguri si umbrelute, dar in schimb, exista doua vase care vand cate ceva de mancat si baut. Se poate sta doar pe o mica parte din insula, pe o fasie ingusta fix langa apa, pentru ca interiorul este rezervat broastelor testoase (care aici isi depun ouale in timpul noptii si le lasa la clocit in nisip), Ca si Navagio, Maratonissi este victima propriului succes, fiind luata cu asalt… du-te, fa niste poze, arunca-te putin in mare (are nisip fin) si du-te altundeva.
Tsilivi – Tsilivi este principala statiune de litoral din Zakynthos. Daca Laganas este pentru distractie si mult, mult bumti-bumti (nu te astepta sa te odihnesti decat dupa 5 dimineata), Tsilivi este o statiune linistita (nici macar cicadele nu mai canta dupa ora 22:00) pentru familii. Plaja este relativ ingusta, dar faina – cu nisip, intrare lina in mare si ici, colo, umbrelute si sezlonguri
Banana Beach – aflata pe “pintenul” sud-estic al insulei, este una dintre cele mai populare plaje din Zakynthos. Lunga, lunga, lunga cat vezi cu ochii, nisip fin, intrare lina, evident ca este populara. In mare parte, este organizata – umbrelute si sezlonguri, cu servirea la sezlong (poti manca sau comanda cate ceva de baut), totul curat si bine organizat. Intre diversele plaje organizate, se mai afla petice de nisip pe care iti poti aseza cearceaful. Evident, se pot practica tot soiul de sporturi de apa. Plaja are nisip, inclusiv in mare, dar in mod straniu, odata ce intri in mare, trebuie sa pasesti peste niste pietre. La vreo 4-5 metri de mal, ai parte de nisip fin.
Ag. Nikolaos Beach – la vreun kilometru de sudul Banana Beach, la capatul “pintenului” se afla o plaja similara, dar cu fata spre sud. Intr-un golf dominat de o micuta capela (de unde si numele “sfant”), Ag. Nikolaos este o plaja organizata cu sezlonguri, umbrelute, dusuri si bar. Ceva mai mica si un pic mai intima ca Banana. Evident, are nisip si intrare lina in apa si “cordonul” de pietre de la mal.
Gerakas – sau plaja broastelor testoase. O plaja ampla, amenajata, dar doar pe o fasie relativ ingusta de nisip pentru ca aici vin cele mai multe broaste testoase sa-si depuna ouale. In consecinta, este inchisa in timpul noptii pana dupa rasaritul soarelui pentru a nu deranja micutele creaturi. Daca vrei sa afli mai multe despre testoase (si sa si vezi cateva in niste acvarii), exista un centru de informare vis-à-vis de parcarea gratuita despre eco-sistemul zonei si eforturile de salvare a speciei. Plaja are nisip fin, iar intrarea este atat de lunga incat ai senzatia ca vei putea merge pe jos pana pe peninsula de vis-à-vis. Apa cu greu iti trece de genunchi dupa 100 metri. Plaja este dominata de niste stanci teribil de instragramabile.
Cum ajungi in Zakynthos
Este foarte usor – exista numeroase zboruri dintre mai multe orase ale Romaniei si Zakynthos. Exista zboruri charter ale agentiilor de turism romanesti, dar incepand cu 2021 si zboruri ale companiilor aeriene low-cost pentru cei care prefera flexibilitate.
Ce sa cumperi in Zakynthos
Zakynthos este mai mult decat oriunde in Grecia insula maslinilor. Aparent, exista aproape 2 milioane de maslini, unii avand sute si sute de ani. Daca sofezi, o sa-i vezi peste tot ! Ici si colo, prin diverse sate vei gasi niste asa-numite “Muzee ale Uleiului de Masline”. Sunt de fapt niste mici manufacturi traditionale de ulei de masline care in afara sezonului de recoltare (care e toamna) se transforma in obiective turistice unde ti se povesteste despre cum se recolteaza maslinele si cum se transforma in ulei. De aici, poti cumpara nu numai uleiul produs de respectivul stabiliment, cat si alte produse traditionale “de casa” – vin sau miere. Probabil respectivii nu se ocupa decat de ulei de masline, dar celelalte produse sunt de la vecinii din sat.
Pentru mai multe informatii si inspiratie, aruncati un ochi aici ––> Visit Greece / Zakynthos
Imagini Zakynthos
Intrarea in fortareata
Padurea racoroasa din interiorul vechii capitale
La picioarele cetatii, se afla Zakynthos City
Biserica Sf. Dionisios
Iar Adam o paraste pe Eva
Coada la pozarea cu Navagio de sus – dura cam o ora
Asa ca am ridicat drona
Pentru panorama, poti sa mergi spre o alta stanca
Kampi, pe buza prapastiei
Aici e unul dintre cele mai gustate apusuri din Zakynthos
Plaja Navagio si marea sa de un albastru efervescent
Cu asa ceva se poate calatori
Navagio
Si celebra epava
Debarcare
Plaja Navagio
Blue Caves
Vasele pot intra chiar si in interior
Oh… acel albastru
Daca vrei, poti sa inchiriezi si o barca… nu ai nevoie de permis special
Dar daca nu esti profesionist, mai greu sa te strecori pe aici…
Keri Caves – varianta din sud ale Blue Caves
Si aici marea are niste culori incredibile
Plaja de pe insula Maratonissi
Nu poti merge pe o buna parte din plaja
Apa e insa geniala
Spre deosebire de Navagio, aici poti gasi de mancare si baut
Am vazut si o testoasa
Un fragment din plaja Tsilivi
Piscina sau plaja ?
Accesul spre Banana Beach
Poti comanda de mancare, baut, tot comfortul
Iar intrarea in mare este luuuunga si lina (plus nisip la talpi :))
Plaja Agios Nikolaos
Langa plaja Gerakas (de asemenea, plaja preferata de testoase), poti afla mai multe despre aceste animale
Sau sa vezi cateva
Accesul la plaja Gerakas
Cu o stanca spectaculoasa pe fundal
Din nou, intrare lina si faina
Una din micile fabricute de ulei de masline din Zakynthos
A aparut si uleiul cu arome
Pentru cei ce calatoresc cu avionul si nu stiu unde sa lase masina in siguranta le recomand calduros parcarea celor de la https://parcare-ieftina.ro sau https://roparking.ro