Daca in episodul precedent povesteam despre increbila culoare a marii din jurul insulei Zakynthos, hai sa facem un pas in spate si sa pasim pe plaja. Sa vedem cum sunt plajele… Asa ca am dedicat o zi, de fapt mai putin de o zi plajelor, in special plajelor de pe coasta sud-estica, cea care da spre Peloponez. Cum continentul este la o aruncatura de bat (ma rog, se vede cu ochiul liber, trebuie sa fi cel putin Ahile sa reusesti sa arunci un bat din Zakynthos in Peloponez), apele de pe coasta de est sunt mult mai linistite decat valurile care bat insula dinspre vest. In plus, in est, nu ai parte de prea multe din stancile acelea care fac deliciu fotografilor, dar care cam alunga iubitorii de plaja.
Dar inainte de a ajunge in zona plajelor, nu am putut sa nu ma opresc un pic in capitala insulei, numita la fel – Zakynthos. Cum am mai mentionat, arhitectura Zakynthosului a fost puternic marcata de marele cutremur din 1953 care a ras de pe fata pamantului orase si sate, inclusiv capitala – unde nu au mai ramas decat 2 cladiri in picioare – catedrala care tocmai fusese reconstruita cu cativa ani inainte dupa ce la randul ei a fost distrusa de un cutremur de la sfarsitul secolului XIX si inca o cladire. In rest, totul a ramas in ruine. In consecinta, orasul de astazi este un oras nou, cu cladiri joase (pe insula nu sunt cladiri mai inalte de 3 etaje, tot de frica cutremurelor) si care nu se disting printr-o arhitectura nemaipomenita. Am luat la pas strazile pietonale, am fotografiat cateva biserici reconstruite dupa 1953, am mancat o inghetata si cam atat. Cel mai frumos loc din oras este insa citadela construita de venetieni (si folosita de englezi in timpul ocupatiei britanice) care domina orasul si regiunea adiacenta de sus, de pe un deal.
Au ramas ziduri impozante, dar in interior trebuie sa iti folosesti un pic imaginatia pentru a-ti da seama cum arata cetatea in perioada ei de glorie. Trebuie subliniat insa ca e o cetate mare – probabil in perioadele critice (in caz de atacuri otomane), cam toate populatia se putea refugia aici. Existau cladiri cu scop militar – diverse baraci, turnuri de aparare, biserici, piete, dar totul a disparut sub vegetatie – acum cetatea este teribil de linistita (daca excluzi miile de cicade care fac uneori un zgomot infernal, dar cu care te obisnuiesti, la un moment dat nici nu le mai simti cantarea, doar asa, pe fundal), impadurita, cu un aer fresh si curat. Daca ti se pare prea cald in oras sau pe plajele din Zakynthos, du-te la cetate – vei gasi liniste si aer curat. Absolut superb. Tot de aici, ai parte de o panorama minunata – tot orasul la picioarele tale, spre nord si vest, o campie ampla, flancata de munti, apa verde-albastrie a marii si spre sud-est peninsula pe care se afla unele dintre cele mai importante plaje.
Prima oprire am facut-o la o plaja numita Banana Beach. Nu stiu de unde ii vine numele, nu am vazut bananieri, nici forma plajei nu este exact ca o banana, dar nu pot sa nu neg, arata foarte bine. Extrem de bine organizata, cu alei de lemn, sezlonguri si umbrele si mai ales un serviciu foarte bine pus la punct. De umbrela este lipit un soi de buzunar unde gasesti meniul si nu trebuie sa astepti mai mult de 3 minute pana cand vine un chelner sa ia comanda. Si desi barul si bucataria sunt relativ departe, serviciul a fost neasteptat de prompt si rapid – perfect, tinand cont ca eram lihnit. Marea majoritatea a celor de pe plaja pareau sa aibe sub 30 ani, Zakynthos este o insula pentru tineri in general (da, si familiile sunt bine primite, dar am vazut un numar neasteptat de mare de tineri mai ales din Italia invecinata si Olanda, pentru ca englezii erau cam lipsa din motive covidice). Nisipul fin, intrarea luuuunga, cred ca poti merge si vreo 400 metri pana sa-ti treaca apa de piept, iar temperatura ce sa zic – absolut perfecta. Desi ma plictisesc de moarte la plaja, aici chiar mi-a placut – am mancat, am verificat un pic mailurile si m-am balacit. Asa ca dupa vreo ora a venit vremea sa studiez plaja urmatoare – Agios Nikolaos adica Sfantul Nicolae – nu e decat la cateva minute de mers cu masina mai sus, dar e faina.
Spre deosebire de Banana Beach este orientata spre sud, spre mare, dar la fel, plaja are nisip fin, valuri domoale datorita faptului ca se afla intr-un golfulet. Nu este la fel de mare, dar de asemenea este bine amenajata. Numele vine de la o mica bisericuta care domina de pe un deal plaja si este teribil de instagramabila.
Dar plaja unde voiam musai sa ajung era insa plaja Gerakas, plaja care se afla pe lista de situri protejate pentru broastele testoase. Zakynthos este una dintre destinatiile preferate de inmultire ale broastelor testoase – acestea sunt practic niste animale marine, dar pentru reproducere, trebuie sa-si depuna ouale in nisipul plajelor cat mai ascuns si apoi sa spere ca ouale nu sunt descoperite de rapitoare (cel mai mare rapitor este omul, atat ouale de broasca testoasa, cat si carnea sunt considerate delicatese pe multe meridiane). Dupa ce nisipul “cloceste” ouale, puii ies din oua si o iau repede la fuga in apa. Dar cresterea exploziva a numarului de oameni si preluarea plajelor in scopuri turistice au dus la reducerea inspaimantatoare a numarului testoaselor. Din fericire, insa, autoritatile locale din Zakynthos iau anumite masuri capabile sa impace si capra si varza, ma rog, si turistul biped si nevoile de reproducere ale testoaselor.
Pentru a salva broastele, biologii au studiat care sunt plajele favorite si acestea au fost marcate pentru testoase. Ma rog, s-a trasat o fasie fix la malul apei pentru ca oamenii sa aibe unde sa stea la plaje (mai ales ca sunt niste plaje spectaculoase), dar restul zonei nisipoase este lasata pentru testoase. In plus, dupa lasarea intunericului cand testoasele se mai aduna si ele pe mal, accesul oamenilor este interzis. Si mai mult decat atat, mi s-a parut de-a dreptul genial – pentru ca pista aeroportului din Zakynthos este indreptata spre golful unde isi duc veacul testoasele, iar luminile de noapte s-au dovedit ca le fac confuze, aeroportul este inchis intre orele 0:00 si 6:00 (evident, daca exista urgente sau aeronave intarziate, se fac totusi exceptii). Foarte marea schimbarea fata de acum cateva decenii cand meniurile restaurantelor din Zakynthos aveau tot soiul de specialitati de testoasa, iar cand activistii Greenpeace au venit sa protesteze cerand salvarea broastelor testoase au fost luati la bataie de localnici – zeci de ani mai tarziu, copiii acestora au descoperit ca pot face bani mult mai multi protejand testoasele.
Una din aceste plaje preferate de creaturile cu carapace este plaja Gerakas unde accesul oamenilor se face limitat pe o fasie langa mare, iar noaptea accesul este strict interzis. Am parcat masina langa o poarta pe care trona o mare testoasa. Am intrat si am descoperit ca este un centru turistic de prezentare a broastelor, a felului cum sunt protejate si importanta acestor creaturi. Exista si o statuie a unei broaste testoase gigantice in fata unui mic bar (este unica broasca testoasa din Zakynthos pe care poti sa te asezi) si un mic acvariu unde poti vedea cateva broscute mai tinere (probabil inainte de a fi eliberate in Marea Ionica). Pe un board, scria ca au fost descoperite 1086 de cuiburi cu oua (dintre care 132 in Gerakas), dar, din pacate au fost inregistrate 26 testoase moarte in sezonul de vara 2021. Sunt convins ca pandemia si lockdown-ul le-au ajutat enorm in ultimii 2 ani.
Plaja Gerakas este o plaja spectaculoasa. Flancata de niste dealuri in valuri, apoi, undeva, la capatul ei sudic niste stanci deosebite. Intrarea este incredibil de lina (ai senzatia ca poti pasi pana pe cealalta peninsula care se vede in zare), iar nisipul extrem de fin. Stiu testoasele ce stiu de ce prefera Gerakas :).
Cam asa mi-am petrecut cele cateva zile in Zakynthos. A doua zi dimineata am trecut in Kefalonia, insula ionica de la nord de Zakynthos, aflata asa de aproape ca se vede aproape de oriunde din Zakynthos. O insula mai putin cunoscuta, o insula spre care neasteptat nu exista zboruri directe din Romania (charter sau ale companiilor de linie), o insula absolut superba de care m-am indragostit. Dar despre asta in episodul urmator J. Trebuie doar sa subliniez ca pentru a trece din Zakynthos in Kefalonia poti lua unul dintre cele doua ferry-uri zilnice directe (unul dimineata si altul seara), pretul este de 9 euro (de pasager), dar porturile unde opereaza ferry-urile sunt relativ obscure. In Zakynthos soseste in micul port Agios Nikolaos aflat in nordul insulei (cred ca este singura cursa de ferry care vine aici), iar in Kefalonia in aproape inexistentul port Pesada (unde sunt parcate doar cateva barci de pescuit si nu exista nici o facilitate – nici macar vreun stand sa vanda cafea si apa. Deci, nu va asteptati ca puteti lua un ferry din Zakyntos Town sau din capitala Kefaloniei.
Cateva ponturi:
Cum ajungi in Zakynthos.
Eu am ajuns cu avionul cu o cursa directa a companiei Wizz Air din Bucuresti. Wizz Air zboara de asemenea si din Cluj-Napoca (cursele sunt la o diferenta de cateva minute, asa ca in acele momente, aeroportul este plin cu romani). Pe langa Wizz, mai exista si curse charter si alte curse de linie in special din Bucuresti, dar nu numai.
Pentru masochistii care prefera un drum de 18 – 20 ore cu masina, trebuie sa se conduca pana in portul Kilini din vestul peninsulei Peloponez si de acolo cu ferry. Tot de aici se poate lua ferry-ul si spre Kefalonia, dar pentru aceasta este un pic mai putin de mers pana in Lefkada si sa fie luat ferry-ul de acolo. Compania care opereaza ruta este Levante.
Unde sa stai in Zakynthos
Daca vrei liniste, alege Tsilivi, statiunea favorita a famililor cu copiii. Daca esti tanar, nelinistit si vrei sa iti petreci vacanta mai mult noaptea decat ziua, atunci alege Laganas – oraselul este practic o discoteca imensa unde muzica pulseaza la maximum de decibeli pana mult dupa rasaritul soarelui. O alta optiune este pe peninsula sud-estica unde se afla plajele despre care am povestit mai sus.
Evident, poti gasi locuri de cazare absolut peste tot pe insula. Eu am stat la hotelul Alexandra Beach din Tsilivi, un hotel foarte frumos, linistit despre care promit ca voi scrie mai multe :).
Cum te misti prin insula
Daca nu ai venit cu masina sau motoreta proprie, la fiecare colt de strada vei gasi o agentie de rent-a-car. Preturile variaza intre 20 si 50 euro pe zi depinde de sezon, tipul de masina si de furnizor. Eu am luat o masina de la Margaris Rent-a-Car, una dintre agentiile locale care are 2 birouri in Tsilivi (unul pe bulevardul principal, altul pe strada spre Alexandra Beach). Are oferte all-inclusive (cu asigurare full sa nu te doara capul de fransize, extra si altele), iar preturile sunt in general mai mici decat la retelele internationale binecunoscute. Distantele nu sunt nici lungi, nici scurte, dar nu sunt atat de scurte incat sa-ti inchiriezi un ATV. Daca stii sa conduci un scuter, e de luat in seama, dar nu este cazul sa inveti sa conduci in Zakynthos – trebuie sa fi deja experimentat :).
Cand sa te duci in Zakynthos
Oricand din mai pana in octombrie. Chiar si in extra-sezon cred ca este interesant, dar majoritatea hotelurilor, restaurantelor si a celorlalte facilitati turistice vor fi inchise. Nici zboruri nu mai sunt, eventual mai opereaza Aegean via Atena.
Ce am vizitat in Zakynthos – pe zile
Ziua 1 – am aterizat dupa pranz, asa ca restul zilei am petrecut-o la piscina si plaja hotelului Alexandra Beach. Spre sfarsitul dupa-amiezii, m-am plimbat prin centrul statiunii Tsilivi
Ziua 2 – am condus pana in capatul nordic al insulei la capul Skinari, unde am luat un tur cu barca de la Potamitis Brothers. Cu ea am mers pe celebra plaja Navagio, apoi la Blue Caves (20 euro). Dupa pranz, am oprit la o micuta fabricuta de ulei de masline numita Elies Olive Press din satul Elies si dupa o oprire la manastirea Agios Giorgos am ajuns fix la ora 17:00 (ora recomandata sa vezi plaja Navagio de sus). Cum nu eram singurul care primisem acest pont, era o coada imensa, asa ca am ridicat drona sa vad ce e sub stanca :). Am continuat spre satul Kampi, faimos pentru terasele de unde poti admira zica-se cel mai frumos apus de soare din Zakynthos
Ziua 3 – am condus pana la Keri Beach de unde am inchiriat o barca cu tot cu capitan de la Big Blue pentru cateva ore. Am facut o croaziera de-a lungul spectaculoasei coaste sud-vestice a insulei, am intrat in cateva pesteri sapate de mare in stanca si, in fine am stat la plaja un pic pe insula Maratonissi. Este aglomerata, ai acces doar pe o mica fasie langa apa (datorita protectiei broastelor testoase), asa ca mai bine te duci in alta parte :).
Ziua 4 – am fost in orasul-capitala Zakynthos (greu de gasit parcare, am avut noroc sa gasesc pe langa Autoritate Portuara la circa un kilometru si ceva de centru) si la cetate. Apoi, am fost pe plajele Banana, Agios Nikolaos si mai ales Gerakas despre care am scris mai sus.
Ziua 5 – am plecat dis-de-dimineata spre portul Agios Nikolaos din nordul insulei pentru a lua ferry spre insula Kefalonia (9 euro). Dar despre Kefalonia in articolele urmatoare.
Ce sa nu ratezi in Zakynthos
Citeste aici ––> ghid Zakynthos
Nota
Am fost si am vizitat Zakynthos cu sprijinul Wizz Air, a Asociatiei Hotelierilor din Zakynthos, hotelului Alexandra Beach Resort si Margaris Rent-a-Car
Imagini Zakynthos
Intrarea in cetate
Zidurile de aparare au ramas in picioare
Interiorul – o oaza de calm
Orasul Zakynthos vazut de pe zidurile cetatii
si zona turistica de la nord de capitala
Zakynthos Town
Stradutele orasului
Strada pietonala
Tarifele sunt fixate in functie de destinatie
Catedrala orasului
Si cea mai haioasa pictura din catedrala – Adam parand-o pe Eva – „Ea e de vina !”
Banana Beach
Meniul pus la fiecare umbrela
Iar serviciul extrem de rapid
Ag. Nikolaos Beach
Si bisericuta de pe deal
Gerakas, plaja broastelor testoase
Si un acvariu cu cateva exemplare
Accesul spre plaja Gerakas este spectaculos
Si plaja arata foarte bine
Superb !
Mergi mult si bine sa ajungi cu apa pana la piept 🙂
Dar Kefalonia imi face cu ochiul
Si a doua zi dimineata plec spre portul Agios Nikolaos de unde pleaca ferry-ul
Ferry-ul care leaga Zakynthos de Kefalonia