Ungaria mai putin batuta – la Pecs si Mohacs pe urmele lui Soliman Magnificul

Macheta Pecs

Macheta Pecs

Nu am mai fost de ani de zile prin Ungaria, cred ca ultima oara am fost la Premiul de Formula 1 a Ungariei undeva prin 2014 sau 2015, dar pentru multi dintre voi, Ungaria este la doi pasi. Inclusiv pentru Eugen care locuind in Timisoara, Ungaria este foarte la indemana. Si pentru ca Ungaria nu este doar Budapesta, a dat o tura prin niste locuri mai putin cunoscute – mai ales daca sunteti din vestul Romaniei va invit sa o cititi, poate va inspira 🙂

Ungaria are multe de oferit din punct de vedere turistic. Iar pentru noi cei din zona de vest a țării există multe locuri ideale pentru o evadare de weekend.

Fie că vor un one day trip pentru plimbare, ștrand sau cumpărături, timișorenii și arădenii merg în weekend la Szeged sau la Mako iar orădenii la Debrecen. Iar cine vrea un weekend full poate alege capitala Budapesta. Nu întotdeauna când spui că mergi la Szeged e de bine, Szeged este cunoscut ca un important centru de medicină oncologică și nu numai.

În acest reportaj vreau să vorbesc despre Ungaria mai puțin cunoscută nouă românilor și anume zona de sud: orașul Pecs și împrejurimile. Am vizitat la sfârșitul anilor 90 această zonă pe vremea când făceam parte din ansamblul de dansuri populare germane Banater Rosmarein iar vorba cântecului “După ani și ani, ne vom întoarce“. Am așteptat deschiderea granițelor fiindcă excursia era în plan de vreo doi ani de zile.

Despre Pecs

Pecs, reședința județului Baranya este cel de-al șaselea oraș ca mărime din Ungaria, având 160.000 de locuitori.  Orașul situat într-o zonă destul de deluroasă este cunoscut încă din secolul al II-lea fiind înființat de romani și botezat Sopianae. Pecs este un important centru al minorității germane, la ora actuală cam 5% din populație sunt germani. Orașul a fost menționat încă din anul 871 sub numele de Quinque Basilicae ceea ce se traduce prin “Cinci Biserici”, de aici a primit și numele în germană Funfkirchen.

Prin ce este Pecs celebru ?

Mulți români nu cunosc foarte multe despre acest oraș dar Pecs are cu ce să se mândrească.

  • Dovadă a stăpânirii romane stă cimitirul paleocreștin, patrimoniu mondial UNESCO, deschis publicului din anul 2000.
  • Universitatea Pecs este la ora actuală cea mai veche din Ungaria fiind înființată în secolul al XIV-lea
  • Dovadă a ocupației otomane stau moscheea pașei Gazi Khassim, moscheea pasei Yakovali Hassan și baia turcească
  • Unul din simbolurile orașului este Catedrala romano-catolica Sfântul Petru si Pavel ridicată în secolul al XI-lea și reconstruită în secolul XIX
  • Barbakanul, unul din turnurile de apărare ale cetății este foarte bine conservat și merită vizitat
  • Porțelanurile produse aici de fabrica înființată de cunoscutul industriaș Zsolnay sunt celebre datorită culorii verzui dată de pelicula de eozină. La fel de celebră este și fântâna omonimă situată în piața centrală a orașului, ridicată în memoria lui Zsolnay
  • Până la restrângerea activității, Pecs era și un cunoscut oraș minier datorită minelor de cărbuni și uraniu

Cum ajungi la Pecs ?

Din țara noastră cel mai rapid ajungi la Pecs pe drumul național via Szeged. De la Szeged la Pecs nu este autostradă, dacă totuși optezi pentru drumul de mare viteză singura posibilitate e via Budapesta iar din capitala Ungariei continui la sud pe lângă lacul Balaton. Dacă optezi pentru această rută, chiar dacă este autostradă, călătoria durează mai mult fiindcă distanța e mai mare iar pe centura capitalei maghiare M0 poți prinde ambuteiaje. Cam patru-cinci ore se fac din Timișoara până în orașul maghiar.

Până la Pecs – prima escală la Baja

Dacă tot am pornit spre Pecs era păcat să nu facem escale în micuțele orășele Baja și Mohacs aflate chiar în drum.

Baja este un micuț orășel dar pe cât de micuț pe atât de cochet. Se spune că numele are origini turcești și ar însemna taur. Dar numele maghiar provine de la primul conducător otoman al orașului, Baja. Orașul Baja era cunoscut și sub numele latin Francillo iar în limba germană era cunoscut ca Frankenstadt. Merită să te plimbi pe străduțele cochete ale orașului iar dacă ești pasionat de pictură merită să vizitezi galeriile Nagy Istvan, pictor peisagist născut în Harghita care s-a stabilit la Baja.

O altă personalitate locală este Jelky Andras (căruia i-a fost dedicat și un monument), un fel de Badea Cârțan local, un croitor pasionat de călătorii care prin intermediul Companiei Olandeze a Indiilor de Est ar fi ajuns taman în Batavia, actuala Jakarta. Iar dacă timpul îți permite, merită să faci o plimbare cu titicarul baja-ez prin centrul orașului.

 

Pe urmele lui Suleyman Magnificul – escală la Mohacs

Am continuat apoi călătoria până la Mohacs.

Lângă Mohacs, cam la zece kilometri se spune că a avut loc în august 1526 bătălia dintre Regatul Ungariei sprijinit de trupe germane, cehe și poloneze și Imperiul Otoman condus de Suleyman Magnificul în urma căreia Regatul Ungariei fiind înfrânt, a fost împărțit între Imperiul Habsburgic și cel Otoman. Tot aici, în anul 1687 a avut loc cea de-a doua bătălie – de data aceasta între Imperiul Otoman și cel Habsburgic în urma căruia Habsburgii au ieșit victorioși.

Pe locul gropilor comune unde au fost înmormântate victimele a fost ridicat un Memorial. Memorialul de la Mohacs a fost inaugurat în anul 1976 pentru a comemora 450 de ani de când a avut loc bătălia. Totuși prețul intrării este destul de piperat, aproape 30 de lei costă biletul de intrare pentru un adult. Memorialul conține figurine de lemn reprezentând combatanții unguri și otomani dar și artefacte arheologice.

Plecând de la Memorial către Mohacs am fost escortați (ca să nu zic urmăriți) de “Rendőrség“ adică de poliție. Au urmat îndeaproape traseul nostru până la o parcare din centrul orașului Mohacs. Când am coborât din mașină nenea “Rendőr“, foarte amabil ne-a întrebat “Jo napot, hová mész?“. Am răspuns și eu cu “Jo napot“ (cunoștințele mele de limbă maghiară se rezumă la doar câteva cuvinte esențiale). Auzind că îl salut în limba maternă, nenea “Rendőr“ s-a înmuiat definitiv și văzând că nu prea pricepem ce vrea de la noi a trecut pe limba germană, limbă destul de bine cunoscută în această parte a țării. “Wo gehst?“ adică “Unde mergi? “. I-am explicat că suntem în vizită în această parte a Ungariei, că ne place Ungaria (s-a mai înmuiat și mai tare), că am fost și în Budapesta și că ziua următoare vom vizita Pecs. Totuși a vrut să ne legitimeze: “passport please“. I-am arătat cărțile de identitate și talonul mașinii după care a spus “Köszönöm“ și dus a fost. Se pare că era vorba de un control de rutină, probabil nu prea a văzut mașini cu numere de România prin această parte a țării și avea suspiciunea că transportăm imigranți.

Însă în continuare ne-am bucurat de frumusețea orașului Mohacs, un alt orășel cochet al Ungariei, la fel de cochet ca mai toate orașele acestei țări. Centrul orașului ne-a surprins prin stilul arhitectural cu puternice influențe turcești. Mohacs este însă celebru din mai multe motive: cele două bătălii din 1526 si 1687, ceramica neagră și ciorba de pește.

Principala catedrală catolică a orașului – Catedrala Buna Vestire cunoscută și ca și “Catedrala Câmpului de Luptă“ funcționează într-o fostă moschee construită în anul 1940 și din câte se pare recent renovată. Chiar și clădirea Primăriei din Mohacs are puternice influențe turcești în stilul său arhitectural. În fața primăriei se află Monumentul celor Trei Naționalități reprezentat de trei femei aparținând celor trei etnii conlocuitoare: maghiară, germană și sârbă

Un muzeu interesant care merită vizitat este Muzeul “Busójárás”, muzeu dedicate tradiționalului carnaval care are loc anual înainte de intrarea în Postul Paștelui. Carnavalul durează șase zile iar prin această festivitate se sărbătorește sfârșitul iernii și intrarea în Postul Paștelui. Cei costumați sunt de obicei bărbații. Aceștia, îmbrăcați în paltoane de lână, poartă măști de lemn, destul de înfricoșătoare pentru gustul meu. Totuși este un muzeu care merită vizitat, măștile aduc puțin cu cele de la Ruginoasa. Atât la intrarea în oraș cât și aproape de centru sunt monumente înfățișând bărbați îmbrăcați în costumul de carnaval, semn că aceste măști sunt simbolul orașului.

Iar daca vrei o plimbare  cu vaporașul pe Dunăre, poți opta pentru un “Duna Safari“, oferta este destul de bogată, are balta pește.

 

A doua zi…. Pécsre jártam. Adică am plecat la Pecs

Cunoșteam cât de cât orașul Pecs deoarece în anii adolescenței participam aici la festivaluri invitați de ansamblul local Leowey. Asta se întâmpla la sfârșitul anilor 90. Îmi rămăsesem gândul la moscheea pașei Gazi Khassim devenită de la începutul secolului al XVIII-lea biserică catolică.

Ajunși în Pecs am luat-o la pas prin centrul vechi și am ajuns în piața Széchenyi care se află în buricul târgului, renovată parcă față de cum era acum aproape 20 de ani. Aici tronează falnic moscheea pașei Gazi Khassim, rămasă parcă neschimbată de  când am văzut-o ultima dată.

Moscheea a fost construită în secolul al XVI-lea în timpul ocupației otomane. În anul 1702 odată cu recucerirea orașului de către Imperiul Austro-Ungar această moschee a fost transformată în biserică catolică iar minaretul a fost distrus 60 de ani mai târziu de către iezuiți. Moscheea circulară e împărțită în două: jumătate e biserică catolică tipică, cu orgă și picturi iar jumătate păstrează celebrele arcade specifice arhitecturii islamice. Este cel mai clar exemplu de arhitectură turcească din Ungaria, însuși cunoscutul călător turc Evliya Çelebi a admirat-o atunci când a vizitat orașul Pecs.

În piața Széchenyi nu putea să lipsească statuia ecvestră a lui Hunyadi Janos cunoscut de noi românii ca Iancu de Hunedoara, tatăl lui Matei Corvin dar și Coloana Ciumei, omniprezentă în aproape toate orașele aflate sub ocupația Imperiului Austro-Ungar.

Și tot aici, în piața Széchenyi se află Coloana Meteorologică construită la începutul secolului al XX-lea. Din 1991 a fost adusă aici, iar în anul 2013 a fost restaurată pentru a celebra centenarul Societății Maghiare de Turism. Coloana conține pe lângă un termometru și un barometru și înregistratoarele aferente: termograf, barograf dar și hidrograf. Este o realizare nemaipomenită pentru începutul de secol XX.

O altă moschee construită probabil cam în aceiași perioadă este moscheea pașei Yakovali Hassan, astăzi din păcate părăsită. Aceasta este la ora actuală cea mai veche moschee din Ungaria – chiar dacă a fost închisă în timpul cât Pecs făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, ea nu a fost transformată în biserică catolică ci a rămas moschee. Tot martor al ocupației otomane este și baia turcească a Pașei Memi.

Alt simbolul al orașului este Catedrala Romano-Catolică Sfinții Petru și Pavel a cărei fundații a fost construită în secolul al IV-lea  de către romani. Construcția a fost modificată de-a lungul secolelor, mai ales în perioada domniei Regelui Stefan I în secolulul al XI-lea. Ultimele modificari au avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea. În timpul lucrărilor de extindere a Catedralei Romano-Catolice au fost descoperite necropolele din perioada crestinismului timpuriu, cu morminte pictate, complex cunoscut sub numele de Cella Septichora.  Acest complex de morminte a fost construit în perioada cât Pecs se numea Sopianae și se afla sub stăpânire romană. Ansamblul subteran este format din morminte pictate cu teme religioase creștine iar deasupra se afla capela de rugăciune. Complexul a fost descoperit în secolul al XIII-lea, dar a devenit punct de atracție turistică doar la sfârșitul secolului al XX-lea, iar din anul 2000 patrimoniu mondial UNESCO. Este un loc de care nu știam, recomand vizitarea lui.

Un alt simbol al orașului este Barbakan-ul, unul din turnurile de apărare ale cetății foarte bine conservat. De aici ai o frumoasă panoramă asupra orașului Pecs.

Orașul Pecs este celebru fiindcă aici industriașul maghiar Miklos Zsolnay a înființat fabrica de porțelanuri care îi poartă și astăzi numele. El a venit cu ceva inedit și anume glazurarea porțelanului cu o peliculă de eozină. În anul 1912, în memoria lui Zsolnay a fost ridicată fântâna care îi poartă numele. Și care are evident ornamente de culoare galben-verzuie datorită acoperirii lor cu o peliculă de eozină.

Dacă ai timp merită să urci în turnul de televiziune aflat pe colina Misina. Turnul de aproape 200 de metri a fost construit în anii 70, actualmente el găzduiește un restaurant și un punct de belvedere la aproximativ 70 de metri.

Dacă vrei să te recreezi poți urca pe platoul Tettye. Acolo se află un parc de aproape cinci hectare și ruinele palatului de vară a episcopului Szathmary construit la începutul secolului al XVI-lea care este și o atracție pentru turiști iar vara aici au loc spectacole în aer liber.

De neratat este și sinagoga construită la mijlocul secolului al XIX-lea. Din păcate istoria a făcut ca ea să își piardă rolul religios, astăzi fiind deschisă publicului pentru a fi vizitată. Tot aici au loc manifestări culturale și spectacole. Iar dacă ai timp merită să faci o plimbare prin Grădina Botanică a Universității – dar atenție, nu este deschisă până seara târziu.

Pecs devenise celebru datorită cele mai înalte clădire nelocuite din Europa Centrală, un bloc cu 25 de etaje. Aceasta a fost construită la mijlocul anilor 70 dar din 1989 locatarii au fost evacuați din cauza structurii de rezistență. Deși s-a încercat restaurarea ei, în 2015 a fost demolată

 

Food, drinks & souvenirs

Rubrica atât de dragă mie nu putea lipsi de la un reportaj despre Ungaria. Evident că Ungaria are atât de multe de oferit din acest punct de vedere.

Când vine vorba de mâncare toată lumea se gândește la gulaș. Da, gulașul este un preparat tradițional în Ungaria dar când spui Mohacs alta este cireașa de pe tort: ciorba de pește. Mohacs fiind pe malul Dunării (ca de altfel și Baja) peștele este un component principal al preparatelor culinare. În Ungaria sunt o grămadă de Halaszcsarda adică de cherhanale unde poți servi tradiționala și îndrăgita ciorbă de pește cum numai ungurii știu să o facă. Din păcate Halaszcsarda din Mohacs a fost închisă acum câțiva ani din cauza unui management defectuos. Era un local foarte fain, situat pe malul Dunării, eu fusesem acolo în anii 90 și mi-a plăcut tare mult. Dar cum nimic nu e pierdut și totul se transformă, iată că la pensiunea unde ne-am cazat am savurat o delicioasă ciorbă de crap… cu multă boia de ardei dulce… și iute. Ciorba a fost consistentă deoarece conținea carne de crap cât cuprinde. Iar pe lângă boiaua de ardei iute nu putea lipsi cireașa de pe tort…. un “cseresznyepaprika“ autentic, acel ardei cireașă turbat de iute – parcă doar cu boai ciorba nu ar fi fost suficient de picantă. Ciorba era destul de iute… chiar și pentru gustul meu care servesc preparate picante. În schimb a doua zi dimineață mă simțeam ca racheta Challenger….. nu mai intru în amănunte 😊

Deși mai mereu când ajungeam în Ungaria ne răsfățam cu un gulaș de data aceasta am optat pentru ciorba de pește. Oricum ungurii fac gulașuri delicioase din carne de vită sau de porc alături de fasole, cartofi și găluște în diferite combinații. Dacă ești mai vegan din fire, atunci poți opta pentru un Főzelék, un fel de supă de legume mai scăzută. Se spune că e cel mai sănătos preparat culinar unguresc. Apoteotic, poți încheia masa cu o porție de Somloi Galuska, un fel de pandișpan cu cremă de ciocolată, vanilie și frișcă. Asta dacă mai e loc fiindcă mâncărurile ungurești sunt consistente.

Iar dacă vrei să te delectezi cu un snack autentic nu poți rata o porție de langoș unguresc. Pentru că langoșul e aici la el acasă iar ungurii îi fac poate pe cei mai buni și mai autentici. El este acum pregătit în multe țări învecinate, la noi cel mai mult în Transilvania și Banat. Numele provine din cuvântul maghiar “lángos“ care înseamnă flacără. Dar originile sale sunt străvechi, de pe vremea romanilor, străbunicul langoșului este “Panis Foccacia“ cunoscută azi ca și Foccacia. De asemenea otomanii cunoșteau langoșul sub denumirea de “lalanga“. Dacă aluatul conține și piure de cartof atunci acesta se numește krumplis lángos, adică un langoș cu cartofi. Langoșul poate fi acoperit cu smântână și brânză rasă sau cu cașcaval ras și cârnați. Sau poate fi pur și simplu neacoperit, doar frecat cu usturoi.

Iar dacă ai venit la Pecs e musai să bei o bere locală. Pecsi Premium, Pecsi Barna și Szalon Sor sunt două dintre mărcile locale extrem de gustoase. Chiar dacă nu sunt din zonă poți încerca un Arany Aszok “Asul de Aur“, o bere Dreher sau un Fekete Demon “Demonul Negru“ (berea neagră a gamei Soproni). Zona Pecs este cunoscută pentru vinurile sale – zona din imediata vecinătate a orașului Pecs e o zonă viticolă foarte bine cotată, vița de vie crește pe versanții sudici ai dealurilor Baranya. Așa că dacă vrei să bei un vin local te poți delecta cu delicioase vinuri din gama Cabernet, Kekfrankos și Chardonnay.

Desigur că delicioasele preparate ungurești trebuie precedate de un aperitiv din, normal, gama Palinka, doar dacă ești amator de băuturi cu “cifră octanică“ ridicată. Din magazine sau de la o ”Pálinkafőzde” adică de la o distilerie poți cumpăra pentru acasă o sticlă cu pălincă de fructe, asta

Nici la capitolul suveniruri orașul Pecs nu stă prost:  poți pleca acasă cu câte o mică amintire cu motive naționale tradiționale: șapcă, cană sau magnet. Sau cu o pungă de boia, boiaua fiind suvenirul autentic number one. Iar de la Mohacs poți cumpăra obiecte de ceramică neagră sau pictată, zona fiind cunoscută în toată lumea pentru ceramica sa.

 

Sper ca reportajul meu să vă fi încurajat pentru a vizita această parte mai puțin bătătorită a Ungariei de Sud unde există o întrepătrundere a culturilor, cea austro-ungară cu cea turcească, puțini și-ar fi imaginat că în zona de sud a Ungariei ar putea să existe atâtea vestigii din perioada otomană. Iar fiindcă dragostea trece prin stomac, din punct de vedere culinar, comentariile sunt de prisos.

Imagini Baja – Mohacs – Pecs

Ceaunul din Baja

Baja, la intrare ne intamplina ceaunul cu ciorba

Andras Jelky

Statuia lui Jelky Janos, acest Badea Cartan de Baja

Catedrala catolica Baja

Catedrala catolica din Baja

Baja centru

Centrul orasului Baja

Memorial Mohacs

Memorialul bataliei de la Mohacs

Memorial batalia Mohacs

 

Catedrala Moschee Mohacs

Moscheea-catedrala din Mohacs

Interior catedrala moschee

Si interiorul

Campul de batalie Mohacs

Campul bataliei de la Mohacs

Duna Safari Mohacs

Duna Safari la Mohacs

Moscheea Gazi Kassim

Pecs – moscheea Gazi Kassim

Moscheea Gazi Kassim Pecs

Interiorul pur islamic

Interior moschee Pecs

 

Statuie Iancu de Hunedoara Pecs

Statuia lui Iancu de Hunedoara din centrul orasului Pecs

Columna meteo Pecs

Columna meteo

Moscheea Yakovali Hassan

Cealalata moschee din Pecs – moscheea

Catedrala Pecs

Catedrala catolica Sf. Petru & Pavel din Pecs

Necropola

Necropola

Barbakan Pecs

Barbicanul

Panorama Pecs

Panorama centrului orasului Pecs

Fantana Zsolnay Pecs

Fantana Zsolnay

Fantana Zsolnay

Mai in detaliu

Macheta Pecs

Macheta – Pecs

Ciorba de peste

Si celebra de peste

. Ciorba de peste cu cireasa

cu cireasa

Categorii:
Ungaria

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Macheta Pecs
🙂
😊
Ceaunul din Baja
Andras Jelky
Catedrala catolica Baja
Baja centru
Memorial Mohacs
Memorial batalia Mohacs
Catedrala Moschee Mohacs
Interior catedrala moschee
Campul de batalie Mohacs
Duna Safari Mohacs
Moscheea Gazi Kassim
Moscheea Gazi Kassim Pecs
Interior moschee Pecs
Statuie Iancu de Hunedoara Pecs
Columna meteo Pecs
Moscheea Yakovali Hassan
Catedrala Pecs
Necropola
Barbakan Pecs
Panorama Pecs
Fantana Zsolnay Pecs
Fantana Zsolnay
Macheta Pecs
Ciorba de peste
. Ciorba de peste cu cireasa
Catedrala St. James La Valletta
Porolissum porta praetoria Copy
Tiger's Nest
Aperitiv Coreea de Sud
Jeju la conul vulcanic Seongsan
Busan
Catedrala St. James La Valletta
Porolissum porta praetoria Copy
Tiger's Nest
Aperitiv Coreea de Sud
20. Piete De Craciun
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
. Wroclaw
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
. Wroclaw
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
. Wroclaw