Africa de Sud, mozaic de culturi, mozaic de experiente (ep. 4). In cusca cu rechinii de la Durban

Rechini si oameni

In Africa de Sud, mai ales in cadrul comunitatii albe afrikaaner este acordat un mare respect sportului. Adica orice afrikaaner trebuie sa fie puternic din punct de vedere fizic, iar sportul de orice fel sta la baza acestui principiu sacru pentru toata comunitatea. Alearga, joaca rugby, calaresc, inoata, afrikaanerii sunt probabil poporul de pe glob cel mai obsedat de sport. Si poate pentru ca la un moment dat se plictisesc de alergat sau inotat, se apuca de sporturi extreme, asa ca incet, incet, Africa de Sud a devenit destinatia nr. 1 pentru sporturi de aventura – catarare, bungee jumping, parasutism, paragliding, scufundari, lista este cu adevarat nesfarsita, asa ca turismul de adrenalina este unul dintre cele mai populare tipuri de turism din tara pentru localnici (cum ziceam, in special afrikaaneri). Si cum imaginatia de creere a unor activitati de adrenalina nu are limite, ei bine, localnicii au mai inventat nu un sport, ci mai degraba o experienta originala. Care sunt cei mai temuti “locuitori” ai oceanelor ? Rechinii, desigur. Perfect ! Ce-ar fi sa te intalnesti cu ei in cadrul lor natural ? Si asa Africa de Sud a inventat ideea ca turistii sa intre intr-o cusca si sa se uite la rechini la ei acasa, in ocean.

Intreaga coasta sudica a Africii de Sud e plina de rechini. Sunt mai multe specii, dar indiscutabil cel mai faimos este Marele Alb – unul dintre cei mai agresivi rechini si destul de mari ca sa fiu cinstit. Din pacate de prin 2019, nu au prea mai fost vazuti prin zona (doar pe pliantele si posterele publicitare) datorita faptului ca au aparut niste orci prin zona, iar orcile vaneaza cu precadere rechinii Marele Alb, si-au cam luat talpasita. Dar si asa, este o experienta extraordinara sa fi la un pas de o groaza de rechini care se invart in jurul custii. Majoritatea sunt inofensivi de fapt (se poate face snorkeling printre ei si in afara custii daca iti da mana), dar ideea de a fi inconjurat de rechini e o experienta pe care o pusesem pe lista demult.

Una din zonele unde se practica aceste scufundari in cusca este la Durban, unul din marile orase ale Africii de Sud. Este cunoscut prin faptul ca aici se afla cea mai mare comunitate de indieni din Africa de Sud – englezii au adus indieni prin toate coloniile lor, iar acestia, spirite in general intreprinzatoare si foarte uniti au construit adevarate imperii de afaceri – ca idee, o buna parte din lodge-urile de safari din Kenya sunt ale indienilor, iar tari diverse cum ar fi Guyana (in nordul Americii de Sud) sau Fiji (aruncata undeva in Oceanul Indian) au niste comunitati extrem de mari de indieni – in Guyana sunt cel mai mare grup etnic – 40% din populatie, iar in Fiji, indienii reprezinta cea de-a doua comunitate, dar tot 40% din populatie sunt. Ca idee, cariera lui Mahatma Gandhi s-a cristalizat in Durban unde a fost avocat, iar astazi nu te miri daca vezi o groaza de sari-uri pe strada. Sunt inclusiv ricsari (care trag niste ricse cu forta bratelor, nu a motoretei), dar sunt doar pentru plimbari ale turistilor.

Dar Durban nu pot sa zic ca e un oras cine stie ce. Exista o promenada de-a lungul marii cu plaja care a fost frumos reconstruita pentru Campionatul Mondial din 2010 (Campionatele astea Mondiale sau Olimpiadele pot schimba complet fata unor orase), dar in septembrie este prea frig sa intri in apa – mai ales ca am prins si nor. Vara (care coincide cu iarna europeana) este foarte cald si multi vin in Durban ca la o statiune maritima. Ce mai trebuie sa recomand este Muzeul Natural gazduit de Primaria in stil colonial-britanic a orasului, o trecere in revista exceptionala a bogatei faune sud-africane (daca vrei sa intelegi ce vei vedea in Parcuri Nationale, ei bine, trebuie sa treci inainte pe la Primaria din Durban). Ar mai fi si stadionul (construit de asemenea pentru Campionatul Mondial din 2010), dar din pacate l-am gasit inchis din motive de COVID.

 

Dar Durban va ramane in mintea mea ca locul in care am intrat in cusca la doi pasi de rechini. Locul respectiv nu este fix in oras. Durban este totusi o metropola imensa cu cel mai important port comercial al tarii si cu 3 milioane de locuitori daca iei in considerare intreaga zona metropolitana, iar galagia ii cam alunga per rechini. Dupa ce am facut un studiu temeinic pe Google, i-am gasit pe cei de la Shark Cage Diving KZN (KZN inseamna KwaZulu-Natal, numele provinciei) care de la primul mail mi-au oferit un discount de la 1700 la 1000 ranzi (58 euro) si cum oamenii imi raspundeau foarte prompt si am gasit feedback-uri bune pe net, am zis – hai sa merg cu ei. Si nu am regretat.

Cum ziceam, nu te scufunzi dupa rechini in mijlocul Durbanului, sediul celor de la Shark Cage Diving KZN se afla la vreo 60 km sud de Durban in statiunea Rocky Bay. La sud, dar si la nord de Durban sunt o groaza de facilitati turistice pentru turism de Litoral – evident foarte populare vara, inceputul de septembrie in Africa de Sud e echivalent cu inceputul de martie la noi (desi temperaturile sunt mai degraba de inceput de aprilie), asa ca statiunile erau cam pustii. De altfel pe barca in afara de noi, romanii, mai era doar un cuplu venit intr-un weekend prelungit din Johannesburg.

 

Am ajuns la ora indicata (destul de devreme, ne-am sculat cu noaptea in cap) si imediat, am fost luati in viteza – ia termopanul sa te imbraci in el (cred ca e prima oara in viata cand am imbracat un termopan), tipa haioasa de la receptie mi-a dat inca odata asigurari ca nu e nevoie sa stii sa inoti pentru a cobora cu cusca (desi, hmm, am avut mari dubii si un pic de emotie – toate pozele pe care le-am vazut imi dadeau senzatia ca vom cobora metri si metri sub apa, dar nici pomeneala – ma contraria faptul ca nu ne dau costume de scafandru, cu aer, cu tot ce trebuie). Am luat-o desculti lipa lipa peste o cale ferata si am ajuns pe malul marii. Ma uit, marea e agitata, cerul e destul de intunecat (a si plouat un picut, dar si soarele a mai dat cu niste raze la un moment dat). “A, nici o problema” imi spune seful expeditiei – “Sunt si valuri de 10 metri, astea daca au 2 metri”. Hm. 10 metri, nici sa nu ma gandesc

Ne urcam toti pe zodiac, ni se explica ce trebuie sa facem sa nu cadem, baietii incarca cusca in spatele barcii si purcedem. A avut dreptate, plecarea a fost ceva mai agitata, dar odata ajunsi in larg nu pot zice ca marea a fost prea rea cu noi. Dimpotriva, chiar s-a potolit. Vasul era dotat cu sonar sa detecteze rechinii asa ca nu a fost o greutate majora sa ajungem in mijlocul marii, dar aproape de rechini.

Inteleg ca exista un cod al celor care organizeaza tipul asta de aventura sa nu se dea de mancare la rechini, acestia fiind insa atrasi de mirosul uleiului de peste aruncat din belsug in apa si de unul din baieti care a batut apa cu vigoare … si rechinii au venit. Mai intai cativa mai mari, apoi unii mai mici, asa ca a inceput distractia. Baietii au coborat cusca in apa si eram gata pentru rechini.

Cum se desfasoara toata activitatea ? Dupa ce cusca este bine legata de barca, coboara patru oameni in linie – cusca este mai degraba dreptunghiulara, e destul de spatioasa si intra in mare vreo 1,50 metri, poate 1,40. Practic, cand stai in picioare, stai cu capul afara si respiri normal. Cand vrei sa vezi rechinii, cu masca de snorkeling pe ochi si nas, te bagi in apa si ii vezi perfect cum se invart in jurul custii. Si, credeti-ma este o mare senzatie… sa vezi aceste mamifere marine absolut superbe, niste vanatori perfecti invartindu-se la doi pasi de tine. In apa intra si cineva de la organizatori cu un super aparat de fotografiat submarin (nu un Go Pro oarecare, e o camera profesionista adevarata) care pozeaza – fix ce vedeti in imaginile de mai jos.

Neobisnuit cu folosirea mastii (nu, nu stiu sa inot, nici sa fac snorkeling), am luat destul de multa apa in masca, nu am stat la fel de mult cu capul sub apa ca si coechipierii mei de cusca, dar a fost o experienta cu adevarat de neuitat. Si intr-adevar, nu trebuie sa stii sa inoti… Pur si simplu stai in picioare si apoi te lasi pe vine … stai sub apa fix cat vrei si poti si top, sari in picioare si gata. Iar ce vezi in fata ochilor, repet, e de neuitat. Apa, da, e rece, dar neoprenul ala chiar tine de cald… si chiar daca eram evident, descult tot corpul fiind incalzit, nu am simti deloc ca temperatura scazuta. Si mie personal, imi place mare d-aia de tip ciorba, calda ca in Thailanda :). Cine a vrut sa faca snorkeling fara cusca, a putut – a costat inca 1300 ranzi (76 euro), evident, sub supervizarea baietilor de la Shark Cage Diving KZN.

La intoarcere, eram super entuziasmat. Emotia se spulberase, adrenalina inca pompa, singurul regret fiind ca nu a durat mai mult. Dar, cine stie cand ma voi intoarce vreodata in Africa de Sud si scufundarile acestea nu sunt practicate doar in Durban, ci cam pe toate coasta – din Port Elizabeth pana la Cape Town…

In cusca cu rechinii de la Durban

Shark Cage Diving KZN

In termopan, gata de aventura

Cu fata de la rechini

Gazda noastra de la Cage Shark Diving KZN

Valuri Rocky Bay

Mama, ce valuri ! Ulterior aveam sa aflu ca sunt mici. In imagine, daca nu v-ati prins, sunt salvamarii

Zodiac pentru rechini

Gata de plecare

Cusca rechini

Asta e cusca … partea de la suprafata

In cusca

La apa rece in termopan cald

Rechini

Hello, sharkie !

Rechini Shark diving

 

Shark diving

 

Rechini Durban

 

In cusca cu rechini

 

Rechini si oameni

 

Shark diving Durban

 

In apa cu rechinii

 

Snorkelling rechini

Se poate face si snorkeling

Promenada Durban

Promenada din Durban

Plaja Durban

Nu prea e de plaja…

Castel de nisip

Arta din nisip

Stadion Durban

Stadionul Moses Mabhida (Moses Mabhida a fost un lider al luptei anti-apartheid, secretar al Partidului Comunist Sud-African)

Primarie Durban

Impozanta Primarie din Durban

Durban National Science Museum

Welcome to Durban Natural Science Museum

Pasaret

 

Struti

 

Vultur

 

Caracol

Caracal, un soi de pisica salbatica sud-africana. Sau ras

Oua africane

Un display foarte interesant cu ouale diverselor specii

Muzeul de Stiinte Naturale Durban

 

Leopard

Leo 🙂

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Rechini si oameni
Shark Cage Diving KZN
Cu fata de la rechini
Valuri Rocky Bay
Zodiac pentru rechini
Cusca rechini
In cusca
Rechini
Rechini Shark diving
Shark diving
Rechini Durban
In cusca cu rechini
Rechini si oameni
Shark diving Durban
In apa cu rechinii
Snorkelling rechini
Promenada Durban
Plaja Durban
Castel de nisip
Stadion Durban
Primarie Durban
Durban National Science Museum
Pasaret
Struti
Vultur
Caracol
Oua africane
Muzeul de Stiinte Naturale Durban
Leopard
🙂
19. Zsuzsanna Vitus
19. Zsuzsanna Vitus
19. Zsuzsanna Vitus
Voortrekker Monument Pretoria Africa de Sud
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra