In prima parte a lunii septembrie am fost prin Africa de Sud – am parcurs o buna parte din tara de la Johannesburg / Pretoria pana la Cape Town, trecand prin Durban, Port Elizabeth, Garden Route, Route 62, un traseu lung si obositor cu multe experiente si povesti (promit sa revin). Am aterizat in jur de 20 septembrie acasa obosit fizic si emotional. Sincer, aveam nevoie de o iesire undeva de acasa – nu in cealalata parte a pamantului, undeva pe aproape, dar undeva cu piscina, cu spa, cu liniste, cu aer curat, cu nimic de facut. Si invitatia celor de la Lebada Resort din Crisan (Delta Dunarii) a picat ca o manusa. Nici nu stiti ce bine mi-a picat. Nici ei nu cred ca stiu. A fost poate prima iesire a mea dupa cred, decenii in care m-am dus intr-un loc in care sa nu fac nimic, sa ma rasfat, sa nu pun telefonul sa sune dimineata, sa reincarc bateriile. Numele oficial al resortului este Lebada Luxury Resort & Spa si este din cate stiu, singurul stabiliment de 5 stele din Delta Dunare. Pentru mine, a fost a treia vizita in Delta Dunarii, ultima oara in 2017 – in ambele dati am bantuit prin Delta, dornic sa vad pelicani, lebede, caii de la Letea, varsarea de la Sulina, nuferi peste tot, cormoranii blamati de ministrul agriculturii de la acea vreme, am avut parte de niste zile extrem de active. Acum, nu am vrut decat sa ma odihnesc si sa ma rasfat. Punctum. Ma rog, multe pasari erau deja plecate in tarile calde, nuferii nu mai sunt in floare, dar si asa, Delta e mirifica si toamna, ai o gramada de lucruri de vazut. Si desi cei de la Lebada Resort ofereau o gama intreaga de excursii de o zi sau de jumatate de zi, am decis, stiu, neasteptat pentru mine sa raman la resort. Jur ca m-au tentat, dar am decis sa raman la Lebada. Si sincer, nu mi-a parut rau.
In primul rand, trebuie sa spun ca resortul Lebada e “ca afara”. O curatenie absoluta, iarba tunsa la milimetru, liniste, mancarea impecabila, serviciul cu zambetul pe buze – e drept majoritatea personalului este din Nepal si Sri Lanka unde exista un cult al serviciului turistic cu zambetul pe buze neintalnit la noi. Stiti de ce mie si multora ca mine le place Asia ? Printre altele si pentru ca toti cei care au de-a face cu turismul (si nu numai) zambesc. Indiferent daca e un hotel cu nu stiu cate stele sau bombe de 5 dolari pe noapte. Cei implicati in turism zambesc si se dau peste cap sa te faca sa te simti bine. Si pentru mine zambetele ospatarilor, gradinarilor, maseuzelor mi-au adus un crampei din zambetul Asiei. Si stii ceva ? Chiar si angajatii romani zambeau mai mult decat prin alte locuri. Posibil, zambetul e contagios. Si putina lume stie cat de important e zambetul in turism :).
Complexul Lebada este unul dintre locurile de cazare iconice din Romania. Nu stiu cand a fost ridicat prima oara, dar in perioada comunista era locatia nr. 1 din Delta – construit pe o insula vis-à-vis de satul Crisan pe bratul Sulina in inima Deltei, destul de departe de oamenii de rand, Complexul Lebada a fost locul cu circuit inchis frecventat doar de nomenclatura comunista si turistii straini. Era una din acele oaze paradisiace interzise romanilor unde se bea Pepsi, se fuma Marlboro si se manca salam de Sibiu. Era, intr-un cuvant paradisul. Odata cu Revolutia, ca orice proprietate de stat, a decazut si a fost cumparat probabil pe bani putini de faimosul (sau “infamous” cum ar spune englezul) Sorin Ovidiu Vantu, unul dintre cei care au fraierit milioane de romani prostovani si care le-a luat banii. SOV avea planuri mari cu Lebada, deh, o bijuterie a Deltei, dar n-a mai avut timp sa faca mai nimic. A continuat o alta perioada in coada de peste (suntem doar in Delta) pana cand in 2017 daca nu ma insel, Complexul Lebada a fost vandut la licitatie de ANAF – a fost o licitatie cu tot soiul de active detinute de SOV pentru a acoperi tepele trase de cunoscutul biznismen statului roman. De data asta, Lebada a avut parte de investitori seriosi – e vorba de cei care au construit Militari Residence – Constantin Capatana si Iulian Robu. Acestia au bagat 20 milioane euro in Lebada, a construit spa-uri, noi cladiri de cazare, a cumparat duzine de salupe si mai ales totul a fost facut cu perfectiune si atentie la detaliu – lucru extrem de rar in Romania. De altfel, cu greu poti gasi ceva lucruri strambe, ciobite, nelalocul lor. Totul releva o atentie la detalii … de chinez batran ! Poate singurul lucru care l-as face altfel ar fi sa pun stuf pe bungalow-urile construite pe malul celor doua canale care flancheaza proprietatea pentru a se potrivi mai bine cu traditia Deltei (dar si cu cladirile principale).
Daca ai fost in Delta vreodata, stii ca nu poti ajunge cu masina. Poate doar in ierni geroase cand canalele ingheata tun si poti merge cu masina pe gheata, dar cu incalzirea globala, nu miza pe asta. La Lebada Resort se ajunge cu salupa din Murighiol. Cum ajungi in Murighiol (intreaba prin sat unde e debarcaderul pentru Delta, nu e fix in sat), vei gasi de-a lungul debarcaderului un ponton special dedicat Lebada Luxury Resort & Spa. Opreste aici, debarca bagajele, le poti lasa la oamenii de pe ponton – ca la check in. Vezi ca transportul spre resort (si dinspre resort) se face la o ora fixa, trebuie sa suni in prealabil sa iti rezervi loc la o anumita ora. Dupa ce lasi bagajele, vezi ca la vreo 500 metri mai sus se afla o parcare pazita speciala pentru clientii Lebada Luxury Resort. Mergi acolo si lasa-ti masina in siguranta.
Drumul de la Murighiol la Crisan dureaza cam 45 – 60 minute, se trece prin zona de pensiuni Uzlina, pe canale mai largi sau mai inguste si strabati si unul din amplele lacuri ale Deltei. Nu, nu este o plimbare turistica, salupa merge tare, dar ai parte de o mostra din acest rai numit Delta Dunarii. Ce mi-a placut a fost ritualul intampinarii. Lebada are un mini-debarcader intre doua restaurante de unde pleaca salupele in excursii sau clientii inapoi la Murighiol, Dar la sosire, debarci pe un ponton special la malul Sulina unde am fost intampinati de o fata de la concierge foarte voioasa care ne-a povestit pana am ajuns la receptie ce se poate gasi in resort, unde sunt restaurantele, spa-urile, dar mai ales ce excursii poti sa faci. Job-ul ei este sa incurajeze oaspetii sa opteze pentru excursii sau proceduri spa si a facut-o cu zambetul pe buze si o mare putere de convingere. Sincer, nu cred ca am mai vazut un astfel de “ritual de intampinare” prin alte parti.
Camerele
Singura camera care am vazut-o a fost camera mea. Am vazut ca mai exista si niste bungalow-uri construite pe malurile celor doua canale care flancheaza insula. Au si un jacuzzi atasat cabanutei, dar nu le-am vazut pe interior, presupun ca sunt relativ mari. Cum ziceam, le-as fi pus stuf pe ele, nu acoperis metalic, dar poate candva vor avea – cladirile tip mini-blocuri au stuf pe ele.
Camera mea a fost una la cel mai inalt etaj (etajul 3, liftul ajunge doar pana la 2) si din pacate, camerele nu au balcoane, sunt un soi de mansarda cu fereastra cu gratii. Evident, am reusit dupa mai multe eforturi sa deschid fereastra, asa ca m-am bucurat de un pic de aer curat de Delta, nu de aer conditionat. In rest, camera e relativ mare, bine aranjata (din pacate trebuie sa mergi aproape tot timpul aplecat ca altfel iti spargi capul in zid). Mobila este frumos aleasa, iti da o senzatie de boierie din alte vremuri – ai si un mini-bar cu de toate de la apa minerala si Coca Cola la sampanie Moet !
Gradina
Iubesc gradinile pline de flori, pline de verdeata si linistite. Ei bine, Lebada are fix o astfel de gradina. Ampla si excelent intretinuta – am vazut permanent angajati care mai taiau un colt de iarba sau indepartau frunzele cazute. E un verde din acele crud englezesc si alei cu flori – trandafirii erau inca infloriti ! Foarte haioase sunt vietuitoarele care insufletesc gradina – ratuste, pauni (paunita alba este pur si simplu superba) si … gaini cu cocosi. Auzisem eu de dimineata niste cucurigeli, dar credeam ca vin de peste bratul Sulina, din Crisan, dar nu, erau cocosii casei. Cred ca noaptea sunt tinuti bine la intuneric pentru ca nu i-am auzit la 5 dimineata cum ar fi normal J Evident, proprietatea este de asemenea patrulata de pisici miorlaitoare si jucause.
Mai exista si o zona pentru copii cu tot soiul de tobogane si leagane. Ca vorbeam de leagane, sunt cateva si pentru adulti, bine ancorate de niste pomi zdraveni, unde sa te relaxezi la umbra si in liniste.
Restaurantele
Ei bine, ca la orice resort, nu e vorba de un restaurant, ci de mai multe, mai precis 3 ! Din pacate, nu am incercat decat 2, prin cherhana doar trecand sa o vad – nu am avut destule mese la dispozitie sa le incerc pe toate. Iata ce am incercat
Danube Pride este restaurantul cu specific international, cu o diversa gama de mancaruri. Stiti legenda aceea ca in Delta nu se gaseste decat peste care ii alunga pe unii carora nu le place pestele ? Ei bine, la Danube Pride, aceasta este doar o legenda – desigur, gasesti preparate din peste (morunul la gratar a fost genial), dar daca vrei porc, vita, pui sau vegetarian, ai o gama intreaga de mancaruri puse impreuna de un chef faimos. Poti sa stai si o saptamana si sa nu pui gura pe peste (dar este pacat !) Tot aici se serveste si micul dejun – dar la etaj, pranzul si cina se iau la parter (in caz ca parterul este full, se ia cina si la etaj fara probleme). Pentru iubitori, a fost la dispozitie un munte (mai precis o tigaie imensa) de scoici si o gama larga de pesti de Delta.
Micul dejun este o desfatare, cred ca e unul dintre cele mai diverse pe care le-am vazut in Romania. Pe langa clasicele branza – mezeluri – fructe (in numeroase forme si feluri), gasesti si preparate lipovenesti si preparate libaneze de la Cherhana, respectiv restaurantul libanez.
Am vorbit de libanez ? Da, Lebada Resort are si un restaurant libanez numit El Fouad (inteleg ca pe chef il cheama asa) unde gasesti toata gama de bunataturi levantine, gatite la superlativ. Trebuie sa spun ca de cand am fost in Siria, am iubit mancarea cunoscuta la noi sub numele de mancare libaneza, iar cea din mijlocul Deltei (cam straniu sa ai un restaurant libanez in mijlocul Deltei, dar, ei bine asa e) are mancare la superlativ. Am luat pranzul aici si a fost o mare bucurie gastronomica…
Exista si un alt restaurant numit Cherhana. Am intrat in el sa vad ce si cum, dar nu am avut ocazia sa si mananc. Evident, era peste in fel si chip, de la icre de toate felurile la pesti, scoici si alte lighioane marine. E un bufet, iar cand am intrat, distractia era in toi – seara, la ambele restaurante era muzica live, dar la restaurantul international era muzica internationala, in timp ce in cherhana, oaspetii se prinsesera in hora si se canta cu foc ca la noi :).
Ca veni vorba de entertainment, cum ziceam, in fiecare seara era muzica live in Cherhana si Danube Pride, m-as fi asteptat si la vreo dansatoare sexy din buric la restaurantul libanez, dar n-a fost sa fie. Posibil sa fie in unele weekenduri.
Dar sambata seara, am avut parte de un spectacol live special sustinut de Feli. Excuse my ignorance, nu am auzit niciodata de Feli, dar am inteles ca e o cantareata de succes (tinand cont de cati au dorit sa vina la concertul ei) si chiar are voce. Exista investitii serioase si in entertainment la Lebada, nu cred ca Feli a fost prea ieftina !
Spa
Hey, spa-ul intr-un resort de relaxare trebuie sa fie punctul forte si chiar e. De fapt sunt doua spa-uri – unul mai vechi sa-I zicem asa (adica probabil de cativa ani) unde exista o piscina acoperita, mai multe piscine afara (apa nu era chiar calda), sauna si sali de mesaj si un salon spa nou-nout deschis in aprilie anul acesta.
Spa-ul ‘Up the river” a fost creat de probabil cea mai buna specialista de spa-uri din Romania, Oana Manole – a facut spa-urile de la Hilton si Ramada Oradea, dar si proiecte la hoteluri de lux din Kiev, Bishkek si Baku ! Si are niste idei geniale. Aici, la Lebada a creatg conceptul, a adus niste produse de wellness care nu se gasesc decat aici in Romania, a pregatit echipa de maseuze (toate sunt din Nepal si 2 din Sri Lanka). Eu am avut o maseuza nepaleza care parea sa se urce pe pereti de bucurie cand i-am spus ca am fost de 5 ori in Nepal si ca iubesc tara aceea si ca m-am plimbat si prin cartierul ei – intre Pashupatinath si Bouddhanath.
Oana a creat de asemenea si asa-numitele “signature treatments” – acelea care sunt unice pentru spa-ul respectiv si sunt definitorii pentru experienta. Evident, exista si masajele clasice – gen la picioare, umar & spate, etc, dar signature treatments-urile sunt cele care fac diferenta la orice spa cu staif din lume. Iar masajul meu mi-a adus aminte mai degraba de experienta ayurvedica din Sri Lanka si Kerala, cu mult ulei, cu ulei turnat in al treilea ochi, cu mai putina forta a bratelor si mai multa concentrare pe punctele cheie de pe corp. Un regal de aproape 2 ore J.
Dupa tratament am stat la discutie si cu Mustafa care este managerul spa-ului Up The River. L-am intrebat de cand a fost deschis, de cum sunt recrutate si pregatite maseuzele, dar in momentul in care am deschis discutia despre detox, sincer, nu l-am mai putut opri. Este specialitatea si iubirea lui – practic, el este un specialist in detox – ai la dispozitie programe de 5 su 7 zile (presupun ca mai mult) timp in care Mustafa are grija de programul tau, de mancarea ta (adio libanez sau Danube Price, mananci si bei hrana alcalina al lui Mustafa), yoga, masaj si daca esti cuminte, Mustafa promite ca dupa 7 zile esti un alt om – sincer as incerca asta J. A fost de asemenea foarte incantat sa imi arate poze cum si-a ajutat o prietena sa elimine pietrele la bila fara operatie. Pacat ca nu l-am cunoscut mai demult, poate as mai fi avut si acum bila.
Cum ziceam, noul spa din Lebada Resort este un spatiu special, cu tratamente speciale pe care ar fi pacat sa-l ratezi
Alte activitati
Cum am zis, la concierge poti sa iti rezervi ce excursie vrei. Si chiar daca nu stii ce vrei, sigur cei de acolo iti pot crea un program pe gustul fiecaruia. Pentru cei mai putin activi (cum am fost eu in acel “weekend Lebada”) exista si un ponton special pentru pescuit. Nu sunt pescar, nu am pescuit decat odata in viata intr-o excursie in Cipru, dar evident ca printre oaspeti erau o groaza de pescari ca era cam plinut pe pontonul respectiv. In schimb eu m-am catarat intr-un turn inalt de observatie (cred ca a ramas de pe vremea lui Ceausescu) de unde poti admira panorama intregului resort. Si cum eu am vrut sa o admir inca si mai de sus, am si ridicat drona J. Vedeti pozele mai jos.
Preturile
Serviciile premium nu sunt ieftine, dar nici aberant de scumpe. Sunt niste preturi corecte pentru ce ofera. Preturile la cazare variaza evident in functie de anotimp, dar ceea ce am aflat ca cele mai bune preturi si cele mai interesante promotii le descoperi doar pe site-ul hotelului adica aici ––> Lebada Resort
Mesele nu sunt in sistem all-inclusive, iar o masa cu de toate (dar fara alcool) costa circa 200 lei pe persoana – evident, in functie de ce alegi. Tratamentele spa variaza de la cateva zeci de lei la 900 lei (pentru un tratament de 1:45 ore pentru doua persoane)
A fost un weekend absolut minunat. Cand m-am urcat la bordul lui Sandy Bell chiar ma simteam odihnit si re-energizat. Si asta dupa doar mai putin de 2 zile (cam 1 zi si jumatate de stat la Lebada Resort), Sunt curios cum m-as simti dupa o saptamana de detox in mainile lui Mustafa…
Imagini Lebada Luxury Resort
In drum spre Murighiol, am facut o pauza la Enisala
Cam asa arata debarcaderul de la Murighiol. Destul de haotic
Dar Lebada Luxury Resort & Spa are un ponton special, clar marcat. Aici se lasa si bagajele „de cala”
Ceva mai sus, se afla si o parcare pazita unde poti sa-ti lasi masina
Una din salupele de transfer. Stylish
Welcome to Lebada Luxury Resort & Spa !
Camera mea.
Mi-a placut televizorul incastrat in oglinda 🙂
O parte din mini-bar
Nici iubitorii de cafea cand cad din pat nu au fost uitati
Baia
Dragute… ziceai ca sunt parfumuri 🙂
La pas. prin gradina
Tuneluri de vegetatie 🙂
Daca vrei sa iei masa sau un ceai pe terasa
Cariatidele de Crisan
Turnul de observatie. Presupun ca a ramas din perioada comunista si a fost convertit in ceva interesant
Adica un punct de panorama de unde poti admira zona, inclusiv resortul
Un pic mai de sus – asa arata Lebada Resort – intre doua brate ale Dunarii (in stanga e bratul Sulina)
Aici apare si turnul. Iar in stanga, jos, Up the River Spa !
Dunare, Dunare, drum fara pulbere
Gradina e vie 🙂 Cu gaini si cocosi
O rata suparata pe gaina (a alergat-o de cateva ori, pe cocos il durea la basca, nu a intervenit)
Domnul paun nu a vrut sa ne arate coada
Dar paunita era superba
Danube Pride Restaurant – in seara in care a cantat Feli
Un mic dejun sanatos
Branzeturi si mezeluri
Banane si ciocolata – un mix tare tare bun
Fagure de miere
Intr-un resort cu restaurant libanez, nu putea lipsi mancarea levantina la micul dejun
Un „mic” platouas cu pescarie
O ciorbita pica bine intotdeauna
Morun la gratar
Un munte de scoici. Mai precis o mega-tigaie
Pentru iubitorii de vin
Si in seara a doua am mancat, tot peste de Dunare 🙂
Pranz la „libanezu'”. Nemuritoarea supa de linte
Nu am putut fara labneh
Si clasicul kebab
Tot sa te hatani aici
La plimbare prin gradina. Cand e soare, zici ca straluceste
2 ore wow – La Up The River Spa
Fericita ca a avut un client care a fost de 5 ori prin Nepal
Nu se putea sa nu fie si piscine. Chiar si un infinity pool la Dunare
A doua jumatate al lui septembrie, cam recisoara apa afara … asa ca Lebada are ditamai piscina interioara
Evident, cu tot cu jacuzzi 🙂
Am prins si unul dintre acele apusuri legendare din Delta
La plecare – debarcaderul „din spate”
Transferul spre Murighiol este gata de plecare
Pe drumul spre Murighiol, pe canalele si lacurile Deltei
La revedere, Lebada ! Sper ca ne vom revedea curand 🙂
„Nu, nu este o plimbare turistica, salupa merge tare, dar ai parte de o mostra din acest rai numit Delta Dunarii”
Cu tot respectul dar acest tip de „plimbare” nu este o mostra din acest rai. Maine as desfiinta acest tip de transport in Delta. Este o bataie de joc la adresa habitatului din partea acestor resorturi care ofera transport de viteza. Vrei Delta?…la rame o vezi cel mai bine.