NU RATA – Expozitia Mondiala din Dubai pana in aprilie – EXPO 2020

Panorama EXPO

Am auzit de EXPO 2020 Dubai inca de acum 9 ani cand am ajuns a doua oara in viata in emirat. Dubaiul candida pentru organizarea Expozitiei Mondiale din 2020 si se facea destul de mult taraboi cu candidatura. Pana la urma in 2013, Dubaiul castiga dreptul de a fi tara organizatoare, nu a fost nici o surpriza, tinand cont de resursele promise, de dorinta Dubaiului de a face din EXPO 2020 evenimentul secolului si de faptul ca toti contracandidatii erau departe de determinarea si bugetul emiratului de la Golful Persic – ceilalti candidati au fost Izmir, Sao Paolo si Ekaterinenburg (un oras din Rusia pentru cine nu stie). Iar dupa euforia desemnarii, planificatorii dubaiezi s-au apucat de lucru, urmand sa livreze ceea ce stiu ei mai bine – cel mai mare si spectaculos EXPO din lume sau mai degraba din istorie.

De atunci, am mai fost de doua ori in Dubai (ultima oara in 2017 sa il vizitez cateva zile) si de fiecare data m-am izbit de pregatirile pentru EXPO. O forta umana fara precedent, buget fara numar, fara numar, practic o bucata de desert urma sa fie transformat intr-un spatiu expozitional imens unde toate natiunile sa-si prezinte ce au ele mai de vaza, iar multe dintre ele sa prezinte viitorul (mai ales tarile mai futuriste gen Emirate, Japonia, China, Singapore, samd). EXPO 2020 era de asemenea prilejul de dezvoltare a zonei din preajma noului aeroport Al-Maktoum care cel putin pana in pandemie avea ambitia sa devina cel mai mare din lume (e vorba de aeroportul pe care zbura Wizz Air pana cand a inceput COVID-ul). Miliarde de dolari au fost puse in miscare pentru EXPO 2020 care urma sa se deschida in toamna lui 2020. Dar, dupa cum bine stiti, COVID-ul a lovit incepand de prin februarie – martie 2020, intreaga omenire a intrat in lockdown si evident, EXPO 2020 s-a amanat sine die. Nu a fost singurul eveniment planetar – Jocurile Olimpice Tokyo 2020 s-au mutat in 2021, EURO 2020 – campionatul european de fotbal s-a mutat si el in 2021, asa ca si EXPO 2020 se desfasoara fix acum – in 2021, dar este deschis pana in 10 aprilie 2022 ! Numele a fost pastrat din motive de marketing, dar EXPO 2020 se desfasoara in 2021-2022.

Ce este EXPO ? Ce este expozitia mondiala ? Multi cred ca este o expozitie oarecare de marfuri, poate un targ turistic. NU ESTE O EXPOZITIE TURISTICA. Evident, fiind vorba de pavilioane nationale unde sunt prezentate locuri si idei interesante din fiecare tara nu poti sa nu zici ca nu inspira vizitatorii sa se duca sa le viziteze, dar EXPO sau Expozitiile Mondiale cum sunt numite in mod oficial sunt un exercitiu de diplomatie publica prin care fiecare tara incearca sa-si promoveze imaginea, hai sa-i zicem mai la moda, “brandul de tara”. Unii mai bine, altii mai prost, unii cu mai multi bani, altii cu mai putini. Este locul in care fiecare natiune vine cu ceva cu care ea se mandreste si vrea sa o impartaseasca omenirii.

Expozitiile mondiale nu sunt de ieri, de azi, prima expozitie mondiala a avut loc la Londra in 1851 sub titulatura “Marea Expozitie cu Produsele Industriale ale Lumii”. A fost ideea sotului Reginei Victoria. Inainte de marea expozitie mondiala de la Londra, mai fusesera cateva intitulate “expozitii mondiale”, prima avand loc la Praga in 1791, dar prima adevarata Expozitie Mondiala a fost cea de la Londra din 1851. A fost vizitata de 6 milioane de turisti si la ea a participat nu mai putin de 44 tari si toate coloniile britanice. Au fost prezentate inovatii revolutionare ale viitorului – telegraful, toalete publice-automat (costau 1 penny sa le folosesti), prima masina de numarat voturile (noi nu avem una nici macar 170 ani mai tarziu), un precursor al faxului, dar vedeta nr. 1 a fost celebrul diamant Koh-i-Noor. Obiectivul clar al expozitiei era sa demonstreze superioritate industriala a Marii Britanii.

De atunci, din 1851, au fost numeroase Expozitii Mondiale in urma carora au ramas chiar si monumente celebre – Turnul Eiffel a fost construit pentru EXPO 1889 Paris, iar Atomiumul pentru EXPO 1958 Bruxelles. Expozitiile au fost folosite in mod constient ca o unealta de dezvoltare si comunicare a brandului de tara. In 1992 prin cele doua evenimente mondiale – Jocurile Olimpice Barcelona 1992 si EXPO 1992 Sevilla, Spania a aparut in atentia lumii ca o tara democratica, o tara infloritoare, o tara a succesului – pentru a iesi din penumbra datorata regimului lui Franco. I-a reusit. Ultima expozitie mondiala a fost in Astana (actualul Nursultan), capitala Kazahstanului in 2017 cu scopul de a construi brandul de tara al tarii si de a se impune ca una dintre cele mai inovatoare tari ale Asiei Centrale – practic a pus Astana / Nursultan pe harta lumii. Am vizitat EXPO 2017 un an mai tarziu, pavilionul central al Expozitiei fiind transformat intr-un Muzeu futurist al Energiei.

Ei bine, Dubaiul a investit in EXPO 2020 ca “THE” event pentru a atrage atentia omenirii. Nu stiu daca a reusit (evenimentul este in curs, de abia a fost deschis acum o luna si un pic), dar un lucru este clar: EXPO 2020 este un eveniment fantastic CARE MERITA, MERITA, MERITA VIZITAT. Mai ales ca este intr-o locatie destul de usor de ajuns, cu zboruri directe si la preturi rezonabile. Ca idee, ultima expozitie a fost cum am spus, in Astana / Nursultan (Kazahstan), iar urmatoarea va fi la Osaka in 2025 (in 2023, ar fi trebuit sa mai fie una in Buenos Aires, dar se pare ca metropola argentiniana a anuntat ca se retrage), doua orase in care este indiscutabil mai greu si mai scump de ajuns. Pentru 2030, Moscova si Busan (Coreea de Sud) sunt in competitie, probabil vor mai aparea si alti candidate. Asa ca intr-un orizont de timp de 10 ani, Dubaiul este indiscutabil mai aproape si mai usor de ajuns pentru a vizita un eveniment de anvergura unei Expozitii Mondiale.

 

Cum se ajunge la EXPO. Evident, orice taxi din Dubai te va duce acolo, dar a fost trasa si o linie de metrou speciala din cea mai lunga magistrala a metroului din Dubai (acea linie care trece pe la Dubai Mall / Burj Khalifa, Mall of the Emirates si Dubai Marina). Sunt parcari imense si patru porti mari de acces.

Poti cumpara mai multe tipuri de bilete de intrare – un bilet de o zi costa 95 dirhami (23 euro), gratis pentru copii sub 17 ani si seniori peste 60 ani. Pentru noiembrie este o promotie – bilete de o zi la doar 13 dolari pentru zilele de lucru din timpul saptamanii (adica de duminica pana joi – weekendul in Dubai este vinerea si sambata), dar evident mai sunt si alte tipuri de bilete. Arunca o privire aici pentru toate optiunile si discounturile ––> Bilete EXPO 2020.

Dar cel mai bun discount este ca primesti un bilet de o zi gratuit daca zbori la Dubai cu Fly Dubai. Citeste aici detaliile –-> Bilet gratis EXPO 2020 

Accesul se face pe baza certificatului verde european care sa certifice vaccinarea anti-COVID sau a unui test RT-PCR facut cu nu mai mult de 72 ore inainte de a intra la expozitie.

 

Dar, hai sa va povestesc ce si cum –  Conceptul expozitiei este “Connecting minds, creating the future” (Dubaiul are pasiunea viitorului, se regaseste si in slogan / concept). In interiorul expozitiei sunt trei zone – “Sustainability”, “Mobility” si “Opportunity”, fiecare pavilion national fiind intr-unul din acestea. In centrul zonei expozitionale este un pavilion imens numit Al-Wasi (nu ma intreba ce inseamna), o piata acoperita de o semi-sfera in care au loc diverse spectacole. De altfel, prin toata expozitia au loc diverse spectacole – am asistat la un mic concert la Pavilionul Romaniei si la un spectacol care a durat mai mult de o ora in fata impunatorului pavilion al Arabiei Saudite cu dansuri si cantece din aceasta tara (de fapt, pavilionul Arabiei Saudite este de departe unul dintre cele mai spectaculoase).

Daca crezi ca o sa vezi toata Expozitia intr-o zi te inseli amarnic. Nu vei reusi. Eu de abia am vazut cateva pavilioane in conditiile in care am fost intr-o delegatie care a intrat prin fata, dar asteapta-te sa fie cozi la cele mai spectaculoase pavilioane. Exista si o procedura de Smart Queue – trebuie sa iti descarci aplicatia EXPO 2020 si apoi sa iti rezervi o anumita ora de intrare la un anumit pavilion. Citeste aici toate detaliile si tine cont ca te poate ajuta … in loc sa pierzi jumatate de ora sau o ora la coada, mai vizitezi alte pavilioane.

 

Alte ponturi:

  • Vino de dimineata si atunci sa te repezi direct spre pavilioanele cele mai populare: Japonia, Emiratele Arabe Unite, Mobility, Arabia Saudita, India, Spania ori China. Mai multi angajatori din Dubai au oferit bilete gratuite angajatilor, asa ca spre finalul dupa amiezii si mai ales noaptea este full.
  • Desi este obositor, asteapta si noaptea. Culorile si luminile transforma totul intr-o feerie si merita in ciuda efortului sa te plimbi prin EXPO si noaptea (eu nu am mai prea intrat noaptea in pavilioane, m-am plimbat mai mult pe afara).
  • Incearca sa-ti creezi un intinerariu care sa cuprinda pavilioane apropiate sa nu mergi de la un capat la altul. Exista tot soiul de masinute care te pot transporta gratuit prin expozitie, dar nu sunt chiar atat de numeroase incat sa le gasesti oricand vrei tu.
  • Sunt diverse evenimente si spectacole, cele mai importante apar pe aplicatie. La ora 20:00 este un spectacol de lumini si drone la pavilionul Chinei. Mai multa lume mi-a recomandat sa nu-l ratez. Evident, cine era la ora 19:50 la pavilionul Chinei ? Eu. Din pacate, batea cam tare vantul, asa ca nu au mai aparut dronele, iar spectacolul de lumini nu a fost ceva memorabil, probabil dronele faceau totul. Dar daca sunteti pe la EXPO imediat dupa lasarea intunericului, duceti-va la pavilionul Chinei si spuneti-mi daca e chiar asa de fain.
  • Cel mai popular suvenir este un pasaport unde vizitatorii colectioneaza stampile de la pavilioanele vizitate (toate pavilioanele au stampile la indemana si la cele mari chiar cineva angajat pe post de stampilator). Personal am preferat sa nu il iau pentru ca pasaportul asta te obliga cumva sa bifezi in viteza cat mai multe tari, pe cand eu am preferat sa intru si sa vizitez, nu neaparat sa bifez pavilioane. Poate am vazut mai putine ca altii, dar le-am vazut…

 

Asa ca hai sa va povestesc cate ceva despre pavilioanele vizitate… Si nu voi putea incepe decat cu cel al Romaniei, evident

Romania – in marketing si publicitate, una dintre cele mai intalnite expresii este “idee este buna, executia este proasta”. La fel si cu pavilionul nostru. Noi vorbim despre apa si de bogatia de apa din Romania. Apa este ceva ce lipseste prin Peninsula Arabica, iar apa este echivalenta cu luxul (de ce credeti ca sunt atat de multe fantani in Emirate ?). Apa este o bogatie mai mare decat aurul. Deci este o idee extrem de relevanta pentru locul unde are loc EXPO. Dar standul care se lauda cu doar 2 ecrane mari are un aer asa de anii 90… Sigur, se da apa minerala moca oferita de producatorii romani de apa, dar suntem (si aici) departe de ce au facut altii din punct de vedere tehnic, impact, memorabilitate. Inteleg ca o mai dregem prin mici spectacole, workshop-uri pentru copii, dar aruncand un ochi pe aplicatia expozitiei, ele nu figurau acolo – asa ca putin probabil sa vina cineva exceptand daca este roman sau se afla intamplator prin zona.

Japonia – la egalitate probabil cu Arabia Saudita, este clar cel mai interesant pavilion national. Tururile incep la o ora fixa si esti dotat cu casti, intrand in universul Japoniei. Nu se vorbeste despre Japonia ca o tara a viitorului, dar nu trebuie sa o spui explicit, iti intra indirect in minte prin mijloacele high tech prin care iti prezinta traditiile, cultura si natura tarii… Iti este dedicata o floare japoneza care te urmareste peste tot si treci prin ceata, printre imagini proiectate 3D, prin proiectii fel de fel. Iesi din pavilion cu zambetul pe buze si cu dorinta ferma de a ajunge in Japonia.

Arabia Saudita – hei, tara de langa Dubai care doreste sa obtina cat mai mult din tortul mondial al turismului, te plimba prin toate locurile frumoase ale tarii – afli cu surprindere ca aici exista si zone verzi, luxuriante, nu doar dune de nisip, totul prin proiectii imense care te faci sa simti ca esti acolo. Spectaculoasa este o zona unde sunt proiectate privelisti din tara pe toti peretii, iar vizitatorii stau pe niste poduri – filmarea e facuta de asa natura ca ai senzatia ca zbori (atentie, daca aveti ameteli, va pot apuca). Pavilionul asta mi-a intarit si mai mult convingerea ca excursia din martie din Arabia Saudita va fi o experienta incredibila.

Rusia – nu, nu vezi nimic din obisnuitii ursi si matrioska, nici macar fete imbujorate jucand kazaciocul. Totul la pavilionul Rusiei este modern, multi-color, cu multe lasere. Ideea centrala este creierul si un creier imens aruncand lasere si culori isi spune povestea. Interesante sunt niste aparate prin care vezi cum ar vedea un cal sau vreo pasare incaperea in care ne aflam.

Turkmenistan – simplu si la obiect. Daca ar fi bagat un pic mai multi bani in tehnologie si in muzica, ar fi fost WOW. Ganditi-va la o hala imensa, cu proiectii pe toti peretii prezentandu-va imagini frumoase din Turkmenistan. In mijlocul salii sunt niste holde din plastic, un pic cam kitsch, dar care adauga ceva la spectacol. Evident, elementul principal este calul, unul din fetisurile actualului presedinte.

Emiratele Arabe Unite – nu l-am vazut, era o coada monstruoasa si public service-ul era complet nefunctional, asa ca n-am intrat. Inteleg ca au adus in interior o duna de nisip, dar altceva nu stiu ce este. Evident, probabil, s-au bagat multi bani, banuiesc ca este unul dintre cele mai dotate pavilioane.

Mobility – un pavilion minunat… se concentreaza pe calatorii musulmani si expeditiile lor mai putin cunoscute de lumea occidentala in care nu se stie decat de Marco Polo, Cristofor Columb si eventual Vasco da Gama. Dar si lumea islamica a avut mari calatori care au lasat numeroase descrieri fascinante, sa-l numesc doar pe Ibn Battuta, nascut in Marocul de azi, dar care a acoperit intreaga lume musulmana din Maroc si Mali pana in China (a trecut si prin Dobrogea noastra de vreo doua ori). Ibn Battuta a strabatut aproape 120.000 kilometri in 32 ani de calatorii. Inutil sa spun ca intreaga poveste a istoriei calatoriilor este spusa intr-un mod extrem de high tech – de la proiectii la statui gigantice ale marilor calatori arabi, terminand cu un loc unde te poti poza in costumul unui cosmonaut emiratez (da, pentru cine nu stie, Emiratele au trimis om in spatiu in persoana lui Hazza al-Mansouri care a zburat in spatiul extraterestru la bordul misiunii Soyuz MS-15). Si da, te poti poza in costumul lui al-Mansouri, dar fara sa-l imbraci… ca bonus, te afli in imponderabilitate. Ca paranteza, Emiratele investesc major intr-un program propriu spatial (au trimis deja o sonda in jurul planetei Marte) si se pregatesc sa trimita primul modul lunar in 2024. Si pentru ca in Emiratele totul se roteste in jurul afacerilor, unul din cele mai spectaculoase proiecte este construirea Cosmodromului Al-Ain pentru turism spatial. Dubaiul nu se dezminte …

Garden in The Sky – vrei sa vezi Expozitia de sus ? Fara probleme… o platforma plina cu vegetatie te urca pana intr-un punct din care poti admira toata expozitia. Costa cativa dirhami in plus, dar merita.

Georgia – mica, lipsita de spectaculozitate tehnica dar pune punctul pe I. “Georgia e tara vinului” 🙂

Algeria – exterior arata foarte bine, ca un soi de conac traditional, in interior, nu cine stie ce.

Austria, Danemarca – doua pavilioane in care m-am bucurat ca am intrat pentru ca am descoperit ca pavilionul Romaniei nu este cel mai naspa din EXPO. Cel putin pavilionul austriac are un exterior interesant, recreand ideea corturilor arabesti. Dar fix aceeasi idee a avut si Spania, doar ca le-a vopsit in rosu si galben, culorile nationale.

Cuba – nimic high tech, dar scenografia te poarta prin baruri cubaneze, cladiri colorate si plantatii de trestie de zahar. Iar muzica ma face sa visez la aceasta minunata tara …

Australia – foarte interesant pe dinafara, mai putin wow la interior (e drept, veneam de la Mobility si cu greu m-ar mai fi impresionat ceva). Mai intai ne-am inghesuit un numar mult prea mari de vizitatori intr-o incapere mica (nici o secunda nu s-au gandit la distantare sociala) si apoi niste porti s-au deschis si am intrat intr-o incapere mare si spatioasa pe ai caror pereti s-au proiectat niste filme dragute cu niste copii, dar fara sa ne arate mai mult din Australia – povestea draguta s-ar fi putut intampla oriunde in lume, iar imaginile exotice cu paduri luxuriante si papagali colorati nu cred ca aveau nimic comun cu Australia.

Am mai vizitat si micile pavilioane ale Gabon, Bourkina Faso, Guineea, Papua Noua Guinee si Bangladesh cu niste display-uri clasice, standard, dar mai ales in cazul Gabonului ceva mai interactive si atragatoare. Pavilionul Bangladesh-ului era mai degraba o expozitie cu vanzare (ma rog, din toate pavilioanele mai mici puteai cumpara suveniruri daca chiar voiai). Mi-as fi dorit sa intru in pavilionul Serbiei care chiar arata super futurist pe dinafara, al Ungariei (care inteleg ca au si ei ceva cu apa, dar mai mult in directia de ape termale si ma astept sa fi aratat mult mai bine decat ai nostrii), al Spaniei care cica prezinta celebrul Hyperloop care va fi pentru prima oara construit unde altundeva decat in Dubai (va lega Dubaiul de Abu Dhabi printr-un vehicul terestru care va calatori in vid si va putea transporta initial vreo 50 calatori cu o viteza de 1000 km/ora). Va face cam 10 minute de la Dubai la Abu Dhabi.

 

Cum am spus, EXPO 2020 este un eveniment unic, de o mare amploare. Si nu e departe, e aici, in Dubai, unde ai zboruri directe si poti ajunge usor si ieftin. Urmatoarea editie cum ziceam va fi tocmai la Osaka, unde indiscutabil, va fi o expozitie la fel de futurista, dar e departe si mult mai scump… e doar pana la inceput de aprilie…

 

Mai multe informatii puteti obtine aici ––> EXPO 2020 

Imagini EXPO 2020 – DUBAI

Steaguri EXPO

Steagurile tuturor tarilor participante

Intrare EXPO

Welcome to EXPO 2020 !

Mascote EXPO

Mascotele EXPO 2020

Pavilionul Chinei

Plimbarea de dimineata (de remarcat, nu sunt prea multi vizitatori) – Pavilionul Chinei

Pavilionul Austriei

Pavilionul Austriei in forma modernizata de corturi arabesti

Pavilion Elvetia

Langa Austria, Elvetia

Pavilion Arabia Saudita

O investitie gigantica – pavilionul Arabiei Saudite

Pavilion Arabia Saudita EXPO

Cu o oglinda imensa pe „burta”

Pavilion Palestina

Pavilionul Palestinei

Pavilion Romania EXPO

si… pavilionul Romaniei

Ecrane Romania

La intrare, un ecran mare

Apa minerala Romania

Daca ti-e sete, poti sa bei apa moca 😉

Concert Romania EXPO

Un mini-concert in Pavilion Romaniei

Pavilion Japonia EXPO

Hai sa luam „greii” la vizitat

Ghid Japonia

Welcome to Japan !

Copac

Traditie prin mijloace high tech

Desene animate japoneze

Japonezii si desenele lor animate…

Femeie Japonia

 

Pavilion Japonia

 

Multi media Japonia

 

Endo

Floarea mea a fost Endo

Globul pamantesc

Oare vom avea vreodata un Pamant „verde” ?

Fete japoneze

Cu o parte din ghidusele japoneze

Intrare pavilion saudi

Intrarea in Pavilionul Arabiei Saudite … in apa 🙂 Oare noi de ce nu am putut avea ceva similar ?

Dune Arabia Saudita

Cam asa imi inchipui Arabia Saudita – un tinut imens de dune

Cetati Arabia Saudita

Dar exista si localitati cu arhitectura istorica

Iluzia de zbor

Si colturi cu vegetatie luxurianta

Pavilion Arabia Saudita

Filmarea era de asa natura incat ziceai ca zbori cu podul

Pavilion Arabia Saudita EXPO

Nici sauditii nu au evitat proiectiile spectaculoase

Cu un tip saudit

Unul din ghizii sauditi

Plaza Centrala

Central Plaza acoperita de o semisfera

Pavilion UAE

Pavilionul Emiratelor Arabe Unite

Pavilion Emirate EXPO

Pe care l-am vazut doar de afara

Pavilion Rusia EXPO

Futuristul pavilion al Rusiei

Creier Rusia

Si creierul ei

Ce vedere ale calul

Cam asta vede un cal din incapere

Pavilion Rusia EXPO

Nici rusii nu au facut rabat la lumini, culori, efecte

Pavilion Turkmenistan

Pavilionul Turkmenistanului si simbolul national – caii „metalici”

Pavilion Turkmenistan EXPO

Si in interior

Pavilion Mobility EXPO

Pavilionul Mobility, unul dintre cele mai spectaculoase

Reaching for the sky

Reaching for the stars

Calatori arabi

Mari calatori arabi

Ibn Battuta

Ibn Battuta

Culegator de perle

Pescuitul de perle a fost cea mai banoasa activitate timp de secole la Golful Persic. Pana la aparitia fermelor de perle care au aruncat micile state de-a lungul Golfului in foame pana la descoperirea petrolului.

Cosmonaut Emirate

In imponderabilitate

Orasul viitorului

Orasul viitorului (aduce cu Dubai, nu-i asa ?)

Garden in the Sky

O alta atractie la EXPO 2020 – Garden in the Sky

Panorama EXPO

O privire de sus – piata centrala si „cascada”

EXPO view

Cred ca se vede mult mai spectaculos noaptea, dar si asa, iti dai seama de amploarea expozitiei

Stadionul de apa

O alta atractie wow – cascada

Cascada EXPO

Cum sa nu te descalti si sa simti apa la talpi ?

EXPO Water feature

 

EXPO Waterfall

 

EXPO Georgia

Pavilionul Georgiei

EXPO Algeria

Algeria la EXPO 2020

EXPO Cuba

Cuba recreata la EXPO 2020

Distantare sociala Australia

Australia n-a auzit de distantare sociala

EXPO Australia

Asa o arata Australia ? Nu stiu daca chiar e asa

Australia EXPO

 

Gabon EXPO

Gabon

EXPO Gabon

 

Bourkina Faso EXPO

Stiai ca Bourkina Faso inseamna „tara oamenilor onesti” ?

Papua Noua Guinee EXPO

In cateva minute, ajungi intr-un alt colt al lumii. De exemplu, in Papua Noua Guinee

Bangladesh EXPO

Dezamagitorul pavilion al Bangladesh-ului

Serbia EXPO

Futuristul pavilion al Serbiei – e pus pe lista pentru martie cand voi reveni la EXPO

Spania EXPO

Pavilionul Spaniei

Peru EXPO

Peru – EXPO 2020

Egipt EXPO

Coada lunga la Egipt. Cel mai probabil pentru ca sunt o groaza de egipteni in Dubai

Plaza EXPO

Noaptea in Central Plaza

Piata centrala

 

Palmieri EXPO

 

Folclor saudit

Spectacol de dansuri populare saudite

China EXPO

Spectacolul de lumini si drone al Chinei, dar fara drone

Robot EXPO

La revedere … ne revedem in martie, insh’allah

Poarta EXPO

 

Comentarii

  • Alex spune:

    Foarte interesant.. Culmea este ca Australia chiar are păduri tropicale, destul de impresionante, sigur în Queensland și cred ca și în new South Wales, neașteptat de luxuriante..plus o faună diversă

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest