Experienta business class – flydubai. De la Bucuresti la Dubai si mai departe spre Tanzania

Fly Dubai Business Class

Trebuie sa spun ca nu am calatorit prea des cu flydubai. Am cred ca 8 zboruri la activ – vreo doua dus-intorsuri la Dubai, un zbor din Somaliland spre Bucuresti via Dubai si in fine, la mijloc de decembrie am zburat spre Dar-es-Salaam, in Tanzania evident via Dubai (si cu o escala in Zanzibar unde am dat jos o gramada de turisti). Iar in decembrie, am avut ocazia sa zbor cu flydubai la Business Class si m-am gandit sa va impartasesc impresiile.

flydubai este a doua companie aeriana a emiratului Dubai. Cred ca acum vreun deceniu si mai bine prin birourile corporatiste ale Dubai Inc s-a discutat mult despre aparitia unei companii aeriene low-cost sau nu. Low cost-ul cucerea globul, lovea zdravan in companiile aeriene clasice, dar parca Dubaiul care se pozitiona ca o destinatie de top, de lux, premium nu s-ar fi pretat la o companie low-cost. I-a lasat mai intai pe vecinii din emiratul Sharjah sa lanseze o companie low-cost si sa vada ce si cum. O companie low-cost in Sharjah se potrivea cu emiratul care e un emirat…low-cost – aici locuiesc in conditii mai ieftine multi care lucreaza in Dubai. Air Arabia din Sharjah a fost un succes instantaneu, asa ca probabil ca decidentii din Dubai au concluzionat ca aviatia low-cost este totusi un business important si ar trebui sa nu-l rateze. Asa ca a aparut flydubai, compania low-cost a Dubaiului.

Din capul locului, desi atat Emirates cat si flydubai sunt detinute de stat, ele sunt doua companii complet separate –cu echipe de management separate, cu entitati juridice separate, cu strategii, avioane, echipaje, servicii complet separate. Practic cel putin pana acum cativa ani, erau ca niste straini. Sau cel putin asa pareau. Evident, o gramada din cei care lucrau in managementul flydubai proveneau de la Emirates.

Flydubai a inceput ca un low-cost tipic – acelasi model de avion, platesti orice servicii suplimentare (gen bagaj, mancare), high density, etc, etc. In plus fata de toate Ryanurile, Wizzurile sau Air Asia lumii, flydubai au instalat ecrane in fiecare scaun – un serviciu suplimentar, dar platibil – vrei sa stai la filme in avion (sau ma rog, jocuri, muzica, etc), platesti  o suma oarecare. Dupa cativa ani de low-cost, nu s-au putut abtine si intr-un oras unde pana si metroul are un Business Class, au introdus clasa business la bordul flydubai. Era singura companie low-cost care avea asa ceva – orice companie low-cost are doar scaune “premium” cu mai mult loc la picioare din motive de siguranta – gen in dreptul iesirilor de urgenta sau in primul rand. Dar business class, nimeni. Dubaiul nu se putea abtine. E o destinatie de lux.

Desi pozitionate complet separat si fiecare cu treaba lui, pana la urma Emirates a trebuit sa dea mana cu flydubai. Ma rog, e discutabil pentru ca Emirates se doreste cea mai de lux companie a aeriana a lumii, la crème de la crème, simbolul luxului dubaiez in intreaga lume, iar flydubai, era, deh, in ciuda interiorului vesel, al ecranelor incastrate in scaune si a business class o companie low-cost sau aproape low-cost. Dar Emirates avea nevoie de flydubai. Emirates a avut si are o strategie de a folosi doar avioane mari (opereaza doar B777 si A380, cele mai mari companii aeriene ale lumii), dar numarul de aeroporturi unde sa exista o piata suficienta pentru niste avioane atat de imense este limitat. Boeingurile 777 port transporta intre 302 si 428 pasageri (in functie de configuratie), iar Airbusurile 380 intre 484 si 615 pasageri. Ei bine, nu sunt prea multe aeroporturi in lume care sa atraga atata amar de pasageri la o cursa, iar Emirates indiscutabil zboara cam in toate aceste aeroporturi. Deci, are o limita de expansiune.

Asa ca probabil dupa discutii interminabile, s-a hotarat ca Emirates sa foloseasca flydubai ca un feeder – adica flydubai aduce pasagerii din aeroporturile unde Emirates e prea mare sa zboare (cum ar fi Bucurestiul de exemplu), iar cine vrea  sa mearga mai departe la Bangkok, Hong Kong, Singapore sau Johannesburg va zbura cu un Emirates.

Nici flydubai nu are avioane naspa, dimpotriva – toate avioanele achizitionate au fost nou noute – flydubai a fost primul proprietar, sunt ultimele racnete ale celor de la Boeing, varsta medie a flotei este extrem de scazuta (5,2 ani in acest moment, ca idee, Emirates are 8,3 ani),  dar evident sunt avioane mai micute decat gigantii Emirates, sunt avioane mid-haul – din familia Boeing 737, cel mai intalnit model de avion din lume – le gasesti in orice colt de planeta, iar flydubai a inceput cu modelul 800-NG (Next Generation) si dupa lansarea MAX-urilor, le-a folosit pe acestea in paralel cu 800NG.

 

Evident, flydubai a fost lovit puternic de criza MAX-urilor si oprirea lor de la zbor in intreaga lume. In momentul respectiv, MAX-urile reprezentau cam 10% din flota flydubai, un numar destul de mare. Doi ani, flydubai a stat cu MAX-ul pe dreapta pana cand s-au facut modificarile care trebuiau, s-au pregatit pilotii si atunci cand MAX-urile au reinceput sa zboare prin toata lumea, au reinceput sa fie operate si de flydubai. Acum, stiu exista o reticienta si e normala cand oamenii aud de MAX – “a, ala nu e cel care a cazut si l-au interzis astia ?”. Ba da, fix ala e. Dar in cei doi ani de consemnare la sol, s-a lucrat major – cineva din aviatie (care nu zboara pe Boeing, ci pe Airbus) mi-a spus “Cezarica, asta este cel mai puricat avion din istoria omenirii. Nu exista model de avion pe planeta care sa fi fost testat, incercat, optimizat, gadilat, puricat, suflat in bucse ca MAX-ul. Nici unul. Astia nu i-au dat drumul pana cand au fost 200% siguri ca e OK. Restul, hai, gata, sunt bune, dati-le drumul, dar la MAX au suflat si in iaurt”.

Acum, cu business class, cu sistem de entertainment, cu una, cu alta, flydubai nu se mai clasifica drept o companie low-cost. Nu este legacy (acolo evident, nu poate calca Emirates-ul pe degete), este ceea ce in limbajul de marketing al aviatiei este a hybrid airline.

Cam asta e povestea pe scurt, dar hai sa va povestesc despre experienta mea la business  class. Trebuie sa mentionez ca atat pe zborul Bucuresti – Dubai, cat si pe zborul Dubai – Zanzibar – Dar es Salaam am zburat cu avioane Boeing 737-MAX, e posibil ca clasa business pe avioanele Boeing 737-800NG sa difere.

 

Dar hai sa va zic despre zboruri

 

Scaunul

In primul rand, ce m-a dat pe spate este faptul ca scaunele de la clasa business se transforma in paturi ! Flat bed cum li se spune. Pat, pat. O sa-mi spuneti ca asta nu e o noutate, multe companii au astfel de paturi. Corect – am zburat si cu KLM, Qatar, Air France, Turkish Airlines si British Airways si in clasa business, scaunele se transformau in pat. Dar, imensa diferenta este ca paturile erau disponibile doar pe avioanele de dimensiuni mari, asa-numitele “wide body”, avioane cu 2 coridoare si sute de locuri. In A330, B777, A380 sau A340. Singura companie cu care am zburat si ofera paturi la business class in avioane mid-haul (B737) a fost pentru mine flydubai ! Tinand cont de spatiul destul de mic dintr-un astfel de avion, jos palaria. Exista cateva randuri de business class – alternative, pe o parte a avionul, ai fie un loc, fie doua.

Acum, nu pot spune ca spatiul in business-ul lui flydubai este la fel de mare ca la alte companii, dar din nou, e vorba de marimea aeronavei – intr-un fel te poti “lafai” intr-un avion lat si lung, si altfel intr-un avion mediu. Dar, cum au gandit arhitectii locul destul de ingust disponibil este cu adevarat remarcabil. O parte din picioare intra intr-un soi de nisa din scaunul din fata, dar locul este destul de comfortabil – nu m-am trezit niciodata din somn pentru ca m-as fi lovit de “nisa”.

Evident, in cazul in care te afli pe randul cu un singur loc, ai destul de mult loc de depozitare, pus paharele, mancarea, etc, dar nici in cazul in care stai cu inca cineva, nu te poti plange de spatiu. Ecranele sunt incastrate in scaunul din fata si pot fi controlate fie dintr-o telecomanda aflata in spatarul fotoliului, fie apasand direct pe ecran.

 

Mancarea

Pe zborul de noapte de la Bucuresti la Dubai, am avut o supa de linte excelenta (deh, zburam spre Dubai), iar pentru felul 2, am avut de ales intre peste, vita si koosa (ceva mancare indiana dupa nume). Nu sunt un aventurier intr-ale mancarii, asa ca am mers pe “safe”, adica vita si chiar mi-a placut mancarea. Fiind noapte, am mancat repejor, m-am uitat partial la un film si m-am pus la somn. Sunt cam 4 ore si ceva pana in Dubai, asa ca am beneficiat de pat.

Pe zborul de Dar-es-Salaam (cu oprire in Zanzibar), am avut parte de zbor pe zi, asa ca pe langa principala masa, am tot primit tot soiul de snacksuri pe drum – de la crackers la ciocolata Merci. Principala masa a fost formata tot din ciorba de linte (greu sa ma satur prea repede, a picat excelent), iar la felul 2 am avut de ales intre pui florentin, creveti (prawn) si ceva din nuci prajite. Mare fan de creveti, nu am ratat momentul fara indoiala.

Mancarea a fost nu numai gustoasa (bucatarii chiar au gasit niste sosuri complementare excelente care au potentat gustul vitei, respectiv al crevetilor), cat si destula… cel putin dupa zborul spre Tanzania, in seara respectiva nici n-am mai mancat mare lucru – n-as fi mancat nimic, dar am iesit sa ciugulesc ceva impreuna cu companionii de calatorie pentru socializare, nu din motiv de inanitie.

Desi este o companie aeriana a unui stat musulman, la bord se serveste alcool – de la sampanie Duval-Leroy la vinuri frantuzesti, australiene si sud-africane, sau whiskey, gin, vodca, bourbon. Cafeaua vine de la Nespresso, ceaiul este srilankez, de la Dilmah si eu, evident, am facut prapad prin rezervele strategice de limonada :).

 

Sistemul de entertainment

Da, cu de toate – daca pe zborul spre Dubai, doar am inceput “Into the Storm” pe care nu l-am terminat la aterizare, l-am terminat pe zborul 2, pe zborul de zi spre Tanzania, am bagat niste binging – de la Die Hard 4 la Sherlock Holmes. Am vazut de asemenea pentru prima oara “Crazy Rich Asians”, o comedie de care auzisem multe, dar nu am apucat sa o vad pana acum, pe flydubai, asa ca a picat bine – chiar am ras cu lacrimi… e un pic de Bollywood cu un pic de Hollywood, chiar fain filmul.

Pe langa cele vazute, sunt evident, zeci si zeci de optiuni – de la filme clasice gen Avatar, seria Harry Potter, Hangovere, Rush Hour pana la Red Sparrow sau Ad Astra, King Arthur si altele.

Am primit niste casti din acelea care anuleaza zgomotul de fund si au fost chiar ok.

 

Amenities

In afara de perna, pled (calduros, perfect pentru temperatura de criogenare care m-a asteptat in avion) si casti care anuleaza zgomotul de fond, nu s-a mai dat nimic – adica nu masca de ochi, dopuri de urechi, strugurel, ciorapi si alte fineturi care le primesti la business class pe zborurile lungi de la alte companii. Le-am folosit pe ale mele :).

 

Accesul la business lounge

Am avut acces la business lounge atat la Bucuresti, cat si la Dubai. Daca la Bucuresti, am stat in lounge-ul Taromului (oricum, se poate sta in oricare din cele doua deschise) care nu e ceva de dat pe spate, in schimb in Dubai, am avut ocazia sa intru in THE LOUNGE, in lounge-ul lui Emirates. In anii pre-pandemici cand am zburat cu flydubai, am zburat din destul de spartanul Terminal 2, dar acum, o parte din zborurile flydubai au fost multate in mult mai spectaculosul terminal 3 al lui Emirates, cel putin zborurile de Bucuresti si Dar es-Salaam / Zanzibar. Asa ca cei care calatoresc cu business class-ul lui flydubai, vor beneficia de intrare in spectaculosul lounge al lui Emirates. E un aeroport in aeroport, asa ca m-am decis sa va povestesc despre el intr-un alt post separat.

 

Imbarcare / debarcare

Daca la Bucuresti, clasa business a fost imbarcata prima (cum se intampla in mod obisnuit), la Dubai, am fost imbarcati ultimii. Reprezentantii aeroportului au baguit o explicatie pe care jur ca n-am inteles-o. La aterizarea zborului de la Bucuresti pe aeroportul Dubai, am fost asteptati de un microbuz special – la Dubai, flydubai nu trage la portile de la terminal, ci undeva, hat, intr-un colt al aeroportului.

 

De la geamul meu

Cum ziceam, zborul Bucuresti – Dubai fiind noaptea, am tras pe dreapta si am dormit dus. Am vazut ceva pe geam cand am survolat Dubaiul si Sharjahul (inca noaptea). Eu am stat pe stanga avionului, asa ca am vazut Sharjahul, probabil, pe dreapta s-a vazut mai mult din stralucitorul Dubai, dar nici Sharjah nu era in bezna, dimpotriva.

Pe drumul spre Dar-es-Salaam, am avut parte de un spectacol pe cinste – desertul rosu al Emiratelor, muntii negrii si plesuvi ai Omanului, am sperat ca vom zbura peste Socotra, dar din pacate am trecut prea departe, am trecut pe langa o insulita mica parte din arhipelag (Abd-al-Kuri, poreclita si Little Socotra), pentru ca apoi sa raman mut de uimire de culorile si spectaculozitatea desertului somalez. Am vazut incredibilele culori ale coastelor insulelor Pemba si Zanzibar, am avut parte de o prezentare atotcuprinzatoare a Zanzibarului de sus (in momentul aterizarii), iar la final, am trecut peste suburbiile capitalei economice a Tanzaniei, Dar-es-Salaam

 

Serviciul la bord

In ambele cazuri, extrem de atent si simpatic. Pe zborul de Tanzania, a fost si o stewardeza romanca la bord care desi lucra in clasa economy a fost trimisa probabil de sefa de cabina sa vorbeasca cu mine in romaneste sa se asigure ca ma simt bine si ca totul e ok. In timp ce am stationat la Zanzibar si apoi pe scurtul zbor pana la Dar es-Salaam am stat mai multe la discutie.

 

Bilete la EXPO 2020

Cum ziceam intr-un articol la un moment dat, cei care zboara cu flydubai spre Dubai primesc un bilet gratuit de o zi la EXPO 2020. Nu a fost si cazul meu, pentru ca in cazul zborurilor in tranzit, se primesc bilete doar daca ai mai mult de 6 ore in tranzit. Eu am avut un tranzit de 5:50 ore ! Oricum, nici nu l-as fi putut folosi – dar o sa-l folosesc in martie cand o sa zbor cu flydubai de la Jeddah la Dubai si atunci primesc bilet pentru ca va fi un zbor one-way spre Dubai.

 

Per ansamblu, a fost o experienta buna. Am ajuns la Dar es-Salaam plin de vioiciune si fara nici un pic de oboseala, desi calatorisem circa 18 ore, mancare buna, filme faine si mai ales imensa surpriza cu scaunul-pat de pe un avion mediu – B737-MAX !

Zboruri faine sa aveti !

Imagini Class Business – flydubai

Imbarcare Fly Dubai

Spre Tanzania via Dubai

Bilete Fly Dubai business class

Boarding pass-urile spre Africa

Business class flydubai

Relax. la bord

Scaun singur business class flydubai

Alternativ – un loc sau doua

doua scaune flydubai

Asa arata in cazul a doua locuri unul langa altul

Nisa picioare flydubai

Nisa de la picioare

Fly Dubai Business Class

 

Business class flydubai

 

Flat bed flydubai

Asa arata cand scaunul se face pat

Scaun business class Fly Dubai

 

Business class Fly Dubai

 

Business class flydubai

 

Atmosfera la bord

Noaptea in zbor (pe zborul de Dubai, am fost doar 2 pasageri la business class)

Menu flydubai

Elegant. Meniu de mancare, meniu de bauturi

Menu Bucuresti Dubai

Meniu Bucuresti – Dubai

Masa Bucuresti Dubai

Si asa arata

Meniu Dubai Zanzibar

Meniu Dubai – Zanzibar – Dar es-Salaam in scris

Dubai Zanzibar fly dubai food

si in realitate

Meniu bauturi flydubai

Drinks. Tot ce vrei

Alune flydubai

Pe langa masa, tot soiul de snacksuri

chips flydubai

 

Crackers flydubai

 

Security movie flydubai

Instructiunile de siguranta vin pe ecran sub forma unui desen animat haios

Entertainment system flydubai

Filme din belsug

Business lounge Bucuresti

Business lounge – aeroportul din Bucuresti

Business lounge Dubai

Business lounge – aeroportul din Dubai (asta era la intrare, ca era lung, lung)

flydubai

La sosire pe aeroportul din Dubai. E caaaald !

Microbuz business class flydubai

Transfer privat pentru business class

Sharjah

De la geamul meu – survoland Sharjah

Dubai la geam

Dubaiul la geamul meu

Autostrazi Dubai

La decolare, deasupra Dubaiului

Desert Emirate

Acel desert rosu al Emiratelor

Desert Peninsula Araba

 

Little Socotra

Little Socotra

Dubai Zanzibar

Gata, am ajuns in Africa !

Somalia

Tarmul Somaliei

Pemba

Insula Pemba, surioara mai mica a Zanzibarului

Coasta Zanzibar

Si, in fine, peste Zanzibar

Zanzibar

Zanzibarul vazut de sus

Aterizare Zanzibar

Doar cateva secunde pana la aterizare

Coasta Africa

Coasta continentului african

Dar es Salaam

Dar-es-Salaam, destinatia mea finala.

Categorii:
Companii aeriene

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Fly Dubai Business Class
Imbarcare Fly Dubai
Bilete Fly Dubai business class
Business class flydubai
Scaun singur business class flydubai
doua scaune flydubai
Nisa picioare flydubai
Fly Dubai Business Class
Business class flydubai
Flat bed flydubai
Scaun business class Fly Dubai
Business class Fly Dubai
Business class flydubai
Atmosfera la bord
Menu flydubai
Menu Bucuresti Dubai
Masa Bucuresti Dubai
Meniu Dubai Zanzibar
Dubai Zanzibar fly dubai food
Meniu bauturi flydubai
Alune flydubai
chips flydubai
Crackers flydubai
Security movie flydubai
Entertainment system flydubai
Business lounge Bucuresti
Business lounge Dubai
flydubai
Microbuz business class flydubai
Sharjah
Dubai la geam
Autostrazi Dubai
Desert Emirate
Desert Peninsula Araba
Little Socotra
Dubai Zanzibar
Somalia
Pemba
Coasta Zanzibar
Zanzibar
Aterizare Zanzibar
Coasta Africa
Dar es Salaam
. Business class Turkish Airlines
Fly Dubai
Business class TAROM
Air France Marrakech
Cel mai bun scaun business Turkish Airlines
Moet aeroport Dubai
. Business class Turkish Airlines
Fly Dubai
Business class TAROM
Air France Marrakech
. Business class Turkish Airlines
😉
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday
Destinatia anului
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday
Destinatia anului
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra