Ce sunt vacantele tailor-made si cum ti le poate “croseta” un consultant de calatorii

Excursie

Discutand cu mii si mii de oameni de cand am inceput sa calatoresc (ajutam prietenii si cunoscutii sa-si programeze vacantele inca din vremea cand nu exista internetul), am ajuns la concluzia ca vacantele nu sunt ca sepcile – ideal, nu sunt “one size fits all” – fiecare dintre noi suntem diferiti, fiecare dintre noi avem pasiunile noastre, interesele noastre si gusturile noastre – fie ca e vorba de mancare, spectacole sau calatorii. Unii vrem sa “alergam” de dimineata pana seara pentru a descoperi cat mai plenar locurile vizitate, altii vor sa stea pe plaja pentru a deveni complet ciocolatii. Dar, evident, noi, oamenii, suntem fiinte sociale si desi exista cateva exceptii, in general, trebuie sa facem compromisuri pentru a putea calatorii in grupuri de prieteni – uneori “lenesii” se scoala mai devreme sa prinda ceva de vizitat, alteori, te duci seara intr-un club pentru ca desi nu te atrage, ceilalti vor musai.

Asa au aparut circuitele organizate de agentiile de turism. Evident, poti sa-ti organizezi singur circuitele, dar este un lucru destul de dificil. Trebuie sa stii mijloacele de transport, trebuie sa calculezi cat faci din punctul X in punctul Y, trebuie sa stii ce e de vazut sau facut interesant in nu stiu ce destinatie. Si trebuie sa-ti cumperi biletele de autobuz, tren, avion, etc, in avans. Si chiar daca mergi cu masina personala si zici ca ai libertate de miscare si poti pleca fix atunci cand vrei tu, nu e chiar asa – obiectivele turistice au un orar, nu sunt deschise 24 din 24, iar cele mai faimoase incep sa aibe deja un sistem de vanzare a biletelor on-line, iar numarul lor este limitat pe fiecare ora. Asa ca daca nu te trezesti cu saptamani inainte si nu iti programezi ca la ora 16 vei fi musai acolo, e posibil sa ajungi la Roma si sa nu poti vedea Capela Sixtina, sa ajungi la Milano si sa nu poti vedea Cina cea de Taina al lui da Vinci sau la Dubai si sa nu poti urca in cea mai mare cladire din lume. Stiu, sunt unii calatori care zic “ei, ajung eu la Roma si ce oi vedea, oi vedea, daca nu intru in Vatican, Colliseum sau Panteon, paguba in ciuperci”. Dar pentru marea majoritate a vizitatorilor, este important. Dovada ca in 2017, nu mai putin de 3 milioane de oameni au calcat in Capela Sixtina, uimiti de operele marelui Michelangelo.

 

In ultimii ani, de cand am avut blog, am intalnit o gramada de oameni care lucreaza in turism si toti mi-au spus ca cel mai greu produs este circuitul. City break e simplu – bilet de avion, cazare pe undeva pe langa metrou sau in centru si eventual un transfer si gata. Sejururile la fel – bilet de avion, de multe ori charter, transfer, hotel si basta. Intr-un circuit, poti avea 7 hoteluri intr-un circuit de o saptamana, transport care sa functioneze ceas, ghid, intrari, alegerea intre diversele obiective de vizitat (nu poti sa le faci pe toate), planificare de oprire pentru a manca (si sa stii unde sa faci asta), planificare pentru WC, sunt o gramada de ingrediente de gandit, verificat si planificat cand faci un circuit. Dar e si teribil de frumos, stiu asta din propria experienta :).

Ei bine, exista o gramada de circuite pe piata. Multe dintre ele sunt standard, acopera cam aceleasi orase si atractii, de obicei aduna cele mai importante obiective turistice dintr-un anumit loc. Uneori se incearca sa fie si diverse – sa mai combini palate cu parcuri, panorame cu biserici, restaurante cu telecabine. Dar, cum ziceam, toti suntem diferiti, si poate avem pasiunile si preferintele noastre pe care vrem sa le cultivam. Asa au aparut asa-numitele circuite “tailor made” – adica circuitele care sa nu acopere neaparat obiectivele standard dintr-o tara (Turnul Eiffel, Big Ben, Colliseumul sau Casa Poporului), ci lucrurile speciale pentru fiecare in parte – sau un grup in general limitat de oameni cu aceeasi pasiune.

Poate cel mai simplu pachet tailor-made este participarea la meciuri de fotbal. Sunt oameni pasionati de fotbal, unii sunt fani ai unei echipe (stiu pe cineva care organizeaza excursii in Europa unde joaca Barcelona) care merg fix pentru meciuri. Au nevoie de bilet avion + transfer + cazare + bilet la meci. Alte tururi tailor-made sunt participarea la concerte – fie ca e vorba de concerte in general sau fie esti fanul unul anumit artist si vrei sa mergi unde se duce el sa cante (da, exista si asa ceva – mi-aduc aminte cand a venit Michael Jackson la Bucuresti am vazut un interviu cu un strain care se ducea prin lume la concertele lui Michael – chiar daca erau aproape identice).

Dar exista si tururi mai complexe – de exemplu tururi ale iubitorilor de vin. Un tur vinicol in sa zicem Republica Moldova trebuie sa te duca in lungul si latul republicii de la Purcari pe malurile Nistrului pana la Orhei, trecand printr-o gramada de podgorii. Da, in tururile standard, e musai sa vezi Cricova si eventual Milestii Mici, dar pasionatii de vinuri vor vrea mai mult, mult mai mult. Pot fi pasionati de Van Gogh sau Star Wars si atunci creezi pentru acestia tailor-made tours care sa acopere locurile unde a creat celebrul olandez din Amsterdam pana in Provence sau unde s-au filmat celebrele productii SF – doar un jedi in ale turismului poate pune in acelasi tur cetatea mayasa din Tikal, Guatemala (Yavin 4, baza rebelilor din primele filme), Ksar Haddada, un granar din desertul tunisian (Tatooine din “A New Hope”), Matmata, satul troglodit din Tunisia (acolo unde locuia micutul Anakin Skywalker, viitorul Darth Vader) sau Palatul Caserta (palatul regal din Naboo).

Uneori, diferenta intr-un tailored tour il face ghidul. Eram in 2010 in Etiopia de Nord si vizitam celebrele biserici din stanca din provincia Tigray. Eram impreuna cu un ghid local, foarte bun, omul stia foarte multe chestii, vorbea bine engleza, unul dintre ghizi buni de care am avut parte in viata. Intram intr-o biserica unde un tip cam la 60 ani cu un accent din acela britanic povestea unor tipi inalti bine imbracati. Sincer, nu am mai asistat vreodata la o expunere a unui ghid ca in acele biserici etiopiene. Ne-am asezat (eram 3) plus Fish, ghidul nostru etiopian si am ramas cu gura cascata. Mi-au cazut maselele, caninii, premolarii. Eram absolut fascinat de ce spunea omul acela. Incredibil. Plus nu erau niste explicatii savante. Era clar, la obiect si plin de informatii. Ne oprim la urmatoarea manastire. Oamenii aia tot acolo. Din nou, o explicatie de ne face praf. SI la urmatoarea. Si la urmatoarea. Ajungem apoi la Mekele, capitala Tigray-ului unde ne-am cazat. Pe vremea aceea, prin Etiopia nu aveai prea multe optiuni – in fiecare oras nu exista decat un hotel, unicul rezonabil, si un restaurant, unicul rezonabil. Asa ca putinii turisti care nimereau prin Axum, Mekele sau Bahir Dar stateau fix in acelasi hotel si mancau fix in acelasi restaurant. Incepusem sa ne cunoastem.

La restaurant, ma duc la ghid si il intreb care e treaba cu el. Evident, i-am impartasit ca un ghid ca el nu am vazut nicaieri in lume, ca ne-a lasat muti de uimire. Cu modestia tipic britanica, omul imi spune ca e arheolog, ca a lucrat vreo 30 – 40 ani in Etiopia si este cel mai bun specialist din istorie in arhitectura medievala etiopiana. Si l-am intrebat cum a ajung ghid. “Well, intr-o zi a sunat telefonul. Am ridicat si cineva de la o agentie americana mi-a spus ca are un grup tailor made de arhitecti americani care vor sa viziteze cele mai importante obiective istorice laice si religioase din nordul Etiopiei”. “Si ce ai facut”. “Mai, ce sa zic, nu prea aveam chef, vezi si tu, nu e chiar usor, infrastructura e praf, am zis ca m-am lasat si ca nu vin”. “Si cum ai venit” il intreb. “Mi-au spus onorariul meu”. Si tu ce ai zis ? “In ce data trebuie sa fiu la Addis Ababa ?”. Ca idee, i-am intrebat pe arhitecti cat au dat pe tur. 10.000 dolari pentru 10 zile in nordul Etiopiei (cu tot cu avion din State). Eu dadusem vreo 2500 dolari cu tot cu avion si stat aproape 4 saptamani in Etiopia – inclusiv sudul tribal si Addis Ababa, nu numai nordul. Stateam fix in aceleasi hoteluri, bune, rele cum erau, erau unicele, mancam fix in aceleasi restaurante, si noi, si ei, aveam niste Land Cruisere (ale lor parca ceva mai noi) – diferenta era in ghid si in programul care probabil ii ducea in mai multe manastiri uitate de lume sapate in piatra Tigrayului.

 

Desi la noi piata de tailor made este mica, ea totusi exista. Evident, nu este ieftina, este specializata, iar aici nu pot sa lucreze consultanti de turism care sunt cu adevarat buni – care stiu extrem de multe lucruri din destinatii multiple, dar si mai ales care stiu sa caute (sa stii ca a cauta obiective si experiente e o arta, dar si stiinta – nu e chiar asa usor). Evident, trebuie sa investeasca mult mai mult timp cu clientii – nu scoate un tur din sertar si gata, asta e. Evident, clientii au niste idei, stiu ei niste locuri poate obscure unde musai, musai trebuie sa mearga (podgoria aia din zona Bordeaux care a facut un vin rosu premiat in 1957 si care era moartea lui Alain Delon cand jumatate din populatia feminina a Europei Occidentale lesina cand apareape ecrane). Si, da trebuie verificate, incluse, create traseele optime.

Cum ziceam, in Romania nu prea sunt multe agentii care sa fie specializata in tailor-made. Una pe care o cunosc este este Nordis Travel despre care am scris acum cateva zile. Mi-a atras atentie acum vreo luna cand am vazut pe Facebook parca un circuit prin Franta “pe urmele lui Brancusi” – include inclusiv sa iei pranzul la Brasserie Molard unde marele sculptor s-a angajat ca spalator de vase, nu numai atelierul lui Brancusi care se afla langa Centrul Pompidou (am fost de 3 ori la atelier sa il vizitez, de fiecare data l-am gasit inchis L ). Uite un circuit special, de nisa, gandit, cercetat, cum nu am mai vazut pe piata romaneasca.

Am vorbit cu Andreea si Denisa care se ocupa de “crosetarea” de circuite altfel pentru Nordis. Care sunt principiile si cum le creaza.

Evident, cele tailor made, sunt facute impreuna cu clientul. Intelege ce vrea, include ce isi doreste acesta musai si vine cu propuneri complete – de la experiente la hoteluri si restaurante.

Dar evident, creaza si circuite cu program propus, dar dupa niste principii clare

  • Niciodata nu vor fi mai mult de 15 oameni in grup (fix acelasi principiu il am si eu). Este numarul ideal pentru ca oamenii sa interactioneze intre ei, sa poata interactiona cu ghidul, sa fie relaxati – tururile cu numar redus de turisti creaza experiente si amintiri, nu sa bifezi locuri pe care trebuie sa le scrii undeva sa nu le uiti numele.
  • Hoteluri de 4 si 5 stele, acolo unde se poate, hoteluri cu o anumita istorie, cu o anumita poveste, hoteluri deosebite (gen cazare la conac in Normandia sau camere cu hidromasaj si perete de sticla pentru a admira Aurora Boreala din jacuzzi in Islanda). Hoteluri cu note foarte bune pe booking (adevarul ca si eu ma uit la asta) si obligatoriu central.
  • Cel putin o masa pe zi sa fie speciala – fie ca e vorba de un curs de gatit, degustare de branza si vin (Franta), etc
  • Variatie in experiente si amintiri –de la plimbari cu tuktukul (nu neaparat in Asia, exista si in Europa tuktukuri turistice, inclusiv la Bucuresti) la vizitare de locuri istorice deosebite.
  • Toate experientele, taxele, bacsisurile sunt incluse in pret. Care e evident e mai mare decat in cazul altor circuite, dar aici chiar sunt incluse.

Evident, sunt multe idei, dar pentru a crea un circuit e munca multa si dureaza. Pot aparea si idei de retreat-uri, programe de detox.

Cei de la Nordis Travel sunt acum la inceput cu crearea circuitelor, asa ca astept sa apara idei noi care sa ma surprinda. Asa cum a fost circuitul Brancusi. Si sunt sigur ca vor aparea mai multe. Aruncati si voi o privire aici pentru mai multe idei ––-> Nordis Travel

Categorii:
Diverse

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Excursie
Balon Angkor Wat
Hegra
Taj Mahal Agra India
Anca Drugan, Melior
Camp de iurte Mongolia
Beijing Orasul Interzis
Balon Angkor Wat
Hegra
Taj Mahal Agra India
Anca Drugan, Melior
Nordis Travel
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Sfinx Egipt
Templul dintelui lui Buda
. Wroclaw
Destinatia anului
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Poarta albastra
Sfinx Egipt
Templul dintelui lui Buda
. Wroclaw
Destinatia anului
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Poarta albastra
Sfinx Egipt