Prin Tara Hategului (ep. 2). Sarmisegetusa Regia, spectaculoasa capitala din varf de munte

Panorama Sarmisegetusa Regia

Sarmisegetusa Regia

Dupa ce cu o zi inainte am vizitat metropola romana Ulpia Traiana Sarmisegetusa, orasul fundamental al etnogenezei romanilor, ziua urmatoare era dedicata partial capitalei Regatului lui Decebal, cel care a trebuit sa cada pentru ca romanii sa puna bazele poporului român. Stiu, istoria de tipul “ce s-ar fi intamplat daca” nu este apreciata de istoricii care se bazeaza pe documente scrise sau marturii arheologice. Iar despre daci nu exista prea multe si acelea care exista provin din surse grecesti si romane, doua popoare care iubeau scrisul. Evident, nu poti spune ca nici un dac nu stia sa scrie (exista informatia ca Decebal i-a trimis lui Traian o scrisoare pe niste ciupeci in latina, asa ca sigur cineva stia sa scrie in latina la curtea lui Decebal, dar spre deosebire de orasele grecesti si Imperiul Roman care a lasat mii si zeci de mii de documente scrise, Dacia nu a generat nici un document scris si doar inscriptia “Decebalus per Scorilo” pe fundul unui vas de lut.

Cine au fost dacii ? Nu se stie cu exactitate, iar legendele halucinante ca dacii sunt stramosii intregii omeniri, inventatorii apei calde, teleportarii si zborului subacvatic sunt niste baliverne de frustrati. Este foarte probabil ca au facut parte din marea familie a tracilor cel putin din punct de vedere lingvistic. Inainte de cucerirea romana, au fost influentati cultural, militar si lingvistic de sciti, agatarsi, sarmati si roxolani (toti vorbitori de limbi iraniene), de celti (limbile irlandeza sau scotiana se numara prin urmasele celtei), de germanici (bastarnii au controlat Muntenia vreo 100 – 200 ani inainte de Decebal, dar si dupa caderea Regatului dac). Cum aratau ? Informatiile spun ca nu aratau deloc ca romanii din ziua de azi – erau inalti, aveau ochi albastri si par galben sau roscat. Din pacate, culorile de pe Columna s-au sters (pentru cine nu stie, Columna lui Traian a fost colorata). Este putin probabil ca s-au amestecat asa de puternic cu romanii asa cum sustinea Scoala Ardeleana, foarte probabil ADN-ul nostru provine in majoritate de la colonistii romani, care nu erau exact veniti din Roma – erau veniti din toate colturile Imperiului Roman – traci, macedoneni, iliri, mauri (din Marocul de azi), sirieni si de prin Italia sudica. Exceptand tracii, toti erau destui de bruneti si cu ochi inchisi la culoare, culori precumpanitoare la noi in zilele noastre.

Din pacate datorita dacopatilor care sustin tot soiul de traznai cu privire la daci inventate din frustrarea ca daca azi ei personal sunt niste looseri, baremi stramosii sa fie niste super-smecheri, au aparut o groaza de teorii halucinante cu privire la daci. Dacii nu au fost nici genii ale fizicii, chimiei, aeronauticii si constructiilor, nici niste nespalati analfabeti cum sustin cei prea enervati de dacopatie. In realitate, societatea daca a fost o societate extrem de interesanta si cea mai inaintata dintre asa numitele popoare “barbare”. Dacii au fost superiori germanicilor, celtilor, iranienilor, proto-slavilor, britanicilor si a altor popoare in afara marilor imperii care se distingeau printr-o organizare de nota 10. Practic, o administratie care nu se bazeaza pe scris, pe documente scrise – care fie sa dea ordine guvernatorilor locali, sau sa asigure o legislatie sau lucrari intelectuale (inclusiv religioase) nu poate fi eficienta.

Ce trebuie remarcat este ca Regatul lui Decebal era pe val in momentul in care Traian a atacat. In utimele decenii  ale statului dac, cunostiintele tehnologice din constructii, astronomie, medicina naturista si metalurgie erau de varf pentru perioada respectiva. Dacii insa nu stiau sa extraga aurul din interiorul pamantului, el il culegeau din paraie, dar erau mesteri care il transformau in obiecte de podoaba. Aurul nu era un semn de valoare la daci, ci era mai degraba folosit ca obiecte de podoaba si cu rol religios. Dacii faceau troc – probabil foloseau insa monezi cand negustorii daci mergeau in Tracia, Grecia sau Imperiul Roman pentru ca acolo, economia era bazata pe bani.

Nu se stie prea multe depre religia daca, dar desi unii sustin ca Isus Hristos si Sf. Andrei au fost daci, acestia nu au avut cel mai probabil o religie monoteista. Zamolxis era fie un sef suprem precum Zeus / Jupiter, sau poate exista o religie monoteista “premium” – doar tarabostes si preotii care invatau secretele zamolxiene puteau sa se roage, nu si plebea care se inchina la un panteon de zei similar cu cel greco-roman. Una din marile enigme este de ce romanii au distrus toate templele dace (si nu numai cele de la Sarmisegetusa) si nu au preluat nici o zeitate dacica in foarte amplul si deschisul panteon roman – pe langa legiunea de zei greci, rebranduti sub alte nume (Zeus / Jupiter, Cronos / Saturn, Poseidon / Neptun si altii), in panteonul roman la loc de cinste se afla zeitati egiptene, feniciene, celte, samd. Doar zeitatile dace si cele evreiesti nu au patruns in panteonul roman si acestea au disparut complet in cazul dacilor imediat dupa cucerire. Unii spun ca dacii ar fi renuntat la zei fiind ingenuncheati (putin probabil), altii ca dacii faceau sacrificii umane de care romanii erau oripilati, altii sustineau ca dacii erau monoteisti si un zeu unic nu putea sa intre in panteonul politeist al romanilor. Doar sa-l inlocuiasca complet si violent cum a fost cazul crestinismului.

Cum spuneam datorita faptului ca dacii nu scriau, nu stim prea nimic despre punctul lor de vedere in nici un domeniu. Unii autori antici au scris mult prea elogios (voiau sa demonstreze ca pana si barbarii sunt superiori unei societati contemporane pe care ei sustineau ca era in declin) sau considerandu-I niste barbari inculti si nespalati. Ca idee, este foate probabil ca in daca nici pe Decebal nu il chema Decebal, ci mai degraba Diurpaneus. Decebal vine de la cuvantul din latina vulgara “Zece ursi” – o porecla datorata puterii sale fizice. Regatul dac nu era la fel de intins pe vremea lui Decebal ca cel de pe vremea lui Burebista, dar era mult mai dezvoltat. Intr-un secol si jumatate de interactiune cu romanii, dacii au cunoscut o dezvoltare tehnologica fara precedent. In plus, tratatul de pace cu imparatul Domitian care prevedea ca romanii vor furniza ingineri si mestesugari lui Decebal a dat un imbold extraordinar tehnologiei dace mai ales in zona Sarmisegetusa – s-au gasit ateliere de tot soiul, ziduri de cetate spectaculoase de inspiratie daca, chiar si un sistem de canalizare, dar si locuinta unui chirurg cu tot echipamentul de rigoare. Sarmigetusa Regia devenea un oras civilizat si avansat cu un mare aport de know how roman. Exista si populatie dornica de lux – celebra matrita gasita acum cativa ani in Sarmisegetusa era probabil de origine orientala – fie cumparata, fie primita cadou, fie pur si simplu furata intr-unul din numeroasele jafuri efectuate la sud de Dunare, dar indiscutabil existau oameni in capitala daca ce erau capabili sa o foloseasca.

De e a atacat Traian Dacia ? Oficial pentru a spala rusinea infrangerii din timpul lui Domitian. Dar cel mai probabil era un calcul geopolitic si militar. Premiul cel marem ravnit de Marcus Ulpius Traianus nu era Dacia, ci imperiul part care distrusese numeroase armate romane si ucisese staruri are armatei romane cum a fost general Crassus, unul din colegii din triumviratul lui Cezar. Dar pentru a se putea concentra cu toate fortele impotriva gigantului part (e vorba de Persia), el trebuia sa curete orice risc militar ca liniile sale de aprovizionare sau securitatea Romei sa fie primejduite. Uitati-va la harta de dinainte de cucerire. Panonia de dincolo de Dunare era colonie romana, zona dintre Dunare si Munti Apuseni era controlata de iazigii iranieni care fusesera colonizati de romani ca regat clientelar si care au luptat cu mult eroism contra lui Decebal. Dacii nu erau insa prea cuminti sau de incredere. Jaful si omorurile erau un stil de viata si nu considerau ca a ataca, jefui si ucide era ceva inerent rau. Ca idee, uitati-va la primul sezon din serialul “Vikings”. Oamenii aceia traiesc pentru a ataca si jefui. Iarna stateau in satele lor scandinave, apoi cand venea vara, initiau raiduri pe coastele britanice, france, germanice, baltice si asa mai departe. Era o chestie absolut fireasca. Iar daca mureau, nu plangea nimeni – se duceau sa bea o bere in Valhala cu zeii. Suna ca povestea cu dacii care se credeau nemuritori si dupa moarte, mai ales cei cazuti in lupta ajungeau intr-un soi de paradis in ceruri unde Zamolxis avea grija de ei.  Iar Traian nu avea nevoie de dacii cei turbulenti care ar fi putut ajunge pana la Roma daca ar fi auzit ca legiunile romane sunt hat, pe Eufrat. Era obligatoriu sa-si asigure spatele.

Nu aurul l-a motivat pe Traian, ci planul de cucerire a Persiei. Evident, trebuia sa creeze o propaganda si o motivatie pentru soldati – si motivatia a fost stergerea umilintei si bogatiile nu de aur, ci in sare. Sarea era extrem de importanta pentru prezervarea carnii intr-o lume fara frigidere. Iar Dacia avea o gramada de sare. Se stie ca datorita tradarii unui confident de-al lui Decebal, romanii ar fi descoperi zeci de mii de tone de aur si argint si cu ajutorul lor ar fi construit somptuosul For al lui Traian si ar fi organizat jocuri in Colliseum timp de vreo 4 luni. Acea comoara este probabil fake news. Traian a trebuit sa justifice cheltuielile enorme de razboi (nu a existat atata armata si infrastructura pusa in miscare in intreaga istorie a Imperiului Roman decat razboaiele dacice) si a spus ca a gasit nu stiu cate tone de aur. E foarte probabil sa fi gasit ceva, dar indiscutabil nu prea mult. In primul rand, pentru daci aurul nu era un simbol de valoare, nu stiau tehnologia extractiei de aur si indiscutabil – daca Decebal avea atata aur, nu putea fi atat de hapsan si idiot sa nu-l foloseasca. Cu jumatate din aurul cica gasit ar fi putut sa-si cumpere cea mai mare armata din istoria omenirii de pana atunci. I-ar fi putut cumpara pe toti care puteau sa tina o sabie sau un arc in mana pe o raza de mii de kilometrii si sa mituiasca toate legiunile romane. Decebal a fost un mare om politic si militar, nu era atat de prost incat sa nu isi creeze o mega-armata daca avea atata aur si sa-l bata pe Traian in timp ce isi lua micul dejun pe o terasa in Sarmisegetusa Regia.

Dacii erau de asemenea poligami. Daca aveai resurse puteai sa-ti iei 4-5 neveste. Si erau destule disponibile pentru ca multi daci mureau in raidurile de jaf. Daca un dac murea, era aleasa cea mai vrednica sotie din cele 3-4-5 si ardea pe rug de vie impreuna cu corpul sotului ei. Este un obicei similar care se mai intampla din cand in cand si in zilele noastre in India (se numete “sati”) si se pare ca obiceiul a venit pe filiera scita. Nevestele ramase in viata deveneau niste nenorocite pentru ca nu au fost alesele sa arda, se vedea ca erau de calitate inferioara si cine sa-si ia o vaduva de calitate inferioara ? Unele mai aveau noroc si isi mai gaseau cate un sot, altele trebuiau sa se angajeze ca slujnice si erau destul de prost vazute.

 

Cum ziceam, societatea daca chiar si in lipsa scrierii, era o societate complexa si care era in plin proces de dezvoltare rapida. Probabil daca Decebal era mai cumintel si ajungea la o intelegere cu Traian, regatul dac ar fi evoluat si s-ar fi dezvoltat, devenind unul din importantele regate ale vremii. Probabil pana la sosirea migratorilor pentru ca gotii au aparut la doar 100 – 150 ani mai tarziu si au fost o mega-putere militara care au lovit si un Imperiu Roman, da, in plin declin. Nu stim daca in 150 ani, regatul dac ar fi avut lideri la fel de buni ca Decebal, sau o succesiune de loaze, probabil la un moment dat ar fi aparut loazele – asta s-a intamplat si se intampla la orice Imperiu din lume. Dar probabil ar fi aparut o patura de intelectuali si ar fi ramas mult mai multe informatii de la daci. Si poate am fi fost blonzi si vorbeam o limba ciudata – latina a  rezistat timp de 1000 ani in zona aceasta pentru ca era lingua franca, limba bisericii, limba intelectualitatii, limba negustorilor indiferent de etnie. Daca un colonist maur se intalnea cu un razboinic bastarn vorbeau in latina. Nu, nu era latina pura a poetilor si sacerdotilor de la Roma, ci o latina vulgara plina de cuvinte barbare. Dar se intelegeau. Si asa a supravietuit latina in spatiul cultural romanesc. Nu, romana nu s-a format peste tot, Romania ne azi e un spatiu mult prea intins. 100% s-a format intr-un spatiu limitat lipsit de acces, infrastructura, ferit de navaliri barbare. Cel mai probabil s-a format in Carpati in zona capitalei dacice sau poate in Hateg sau anumite colturi din Oltenia de azi. Si de acolo, a radiat, a roit spre Nistru, Tisa, Dunare si Marea Neagra !

 

Drumul spre Sarmisegetusa Regia este extrem de pitoresc mai ales intr-o zi insorita de mai. Fosta capitala daca a fost construita intr-o zona montana, greu accesibila inclusiv in ziua de azi, dar probabil ca pe atunci existau drumuri comerciale serioase, altfel nu ar fi putut sa se dezvolte. Cum ziceam mai zilele trecute, nu am fost la Sarmisegetusa si datorita drumurilor execrabile, dar acum nu mai e cazul. Da, este serpuitor, la un moment se ingusteaza la doar o banda (trebuie sa iesi un pic de pe drum daca vine ceva din fata), dar e ok. Parcarea este destul de mica insa – cand am ajuns noi destul de dimineata, erau doar cateva masini, dar la plecare era full. Poate cu o masina mica mai parchezi pe undeva aiurea, dar cu un autocar e mai dificil. Daca ar trebui sa faca ceva, ar trebui sa largeasca parcarea, dar probabil autoritatile nu se prea asteapta la un aflux prea mare de oameni. De fapt nici nu il incurajeaza, promovarea e zero, iar dacopatii care ar trebui sa fie acolo in fiecare weekend nu pleaca din fata gratarului cu mici nici sa-I bati, d-apai sa mearga la Sarmisegetusa !

Am urcat o alee in urcare pe care nu voie decat masinile “selectate” si am ajuns la casa de bilete. Nimic spectaculos – o ghereta cu vreo 2 magneti si 2 tricouri cu Decebal. Oriunde altundeva in lume la importanta acestui sit UNESCO ar fi fost un adevarat complex cu mancare, suveniruri, ateliere foto in care sa te pozezi in dac si multe alte lucruri. Daca credeti ca obiectivele turistice de gen Sarmisegetusa se finanteaza doar din biletele vandute va inselati. Asta este o fractiune din venituri, marea majoritate a veniturilor provin din activitati adiacente. Dar la noi, cam greu cu spiritul comercial, atata timp cat bani vin cu taraita probabil de la Consiliul Judetean. Iar evident ca banii probabil acopera cateva salarii si Slava Domnului niste garzi ca bani de arheologie nu mai sunt. Si se zice ca doar 10 – 20% din complex a fost excavat si tot timpul se gasesc lucruri noi, chiar daca cercetarile avanseaza cu viteza melcului turbat. De exemplu, anul trecut s-a descoperit fundatia inca unui templu.

Daca mergeti la Sarmisegetusa, investiti intr-un ghid local. Costa 100 lei si merita cu varf si indesat. Vei descoperi cu adevarat Sarmisegetusa Regia. Da, sunt placute peste tot, da, exista un audio-ghid (BRAVO – costa 20 lei), dar ghida Raluca chiar te face sa intelegi si sa simti Sarmisegetusa Regia. Nu este scortoasa, nu iti recita din cartea oficiala a enciclopediei, iti explica simplu si pe intelesul tuturor situl si chiar iti poti imagina cum arata acum aproape 2000 ani.

Sarmisegetusa Regia este cu adevarat un cuib de vulturi. Construit pe o culme, la circa 1200 metri deasupra solului, practic de necucerit de pe 3 laturi (evident, a fost cucerita de pe latura a patra), era inconjurata de mai multe mini-cetati de aparare. Din pacate acestea nu sunt vizitate de aproape nimeni pentru ca toata lumea da navala la Sarmisegetusa. Intrarea se face prin fostul cartier militar puternic fortificat unde stateau trupele dace. Tot aici s-a descoperit si celebra matrita, dar si urmele unui castru roman. Exista o teorie ca in 102 dupa primul razboi dac, printre prevederile tratatului de pace era ca o garnizoana romana sa fie stationata in Sarmisegetusa Regia. Sigur Ulpia Traiana Sarmisegetusa a fost fondata in 102 ca un castru militar pentru ca se afla dincolo de Tapae, de Portile de Fier ale Transilvaniei, o trecatoare strategica greu de trecut unde avusesera numeroase lupte in ultima perioada. Si se crede ca Decebal se mutase intr-o alta fortareata intarita la Piatra Craivei – alte legende spun ca acolo regele dac a pus la cale ultima rezistenta inainte de a fugi, fi aproape prins si sinucigandu-se pentru a scapa de umilirea de a fi expus in carul triumfal al lui Traian la Roma si strangulat imediat (asta i se intamplase lui Vercingetorix cu 150 ani inainte sau Zenobiei 150 ani mai tarziu).

Astazi Sarmisegetusa Regia este impadurita si foarte pitoreasca. Pe vremea regatului dac foarte probabil nu erau atati copaci si era o metropola in plina efervescenta. Astazi, peste tot iarba verde si flori galbene iti dau senzatia de atata pace si frumusete, dar acum 1900 ani aici a curs sange serios. Mai apar diversi ca sa “incarce” cu energie, aparent locul avand un puternic aport energetic. Nu am simtit nimic (cum am simtit la Macchu Picchu de exemplu sau pe Piramida Soarelui de langa Mexico City). Iar un cunoscator chiar mi-a explicat ca e o prostie – Sarmisegetusa nu are potential energetic. Niciodata si nicaieri, colturile cu potential energetic nu sunt acoperite de orase. Trebuie sa fie locuri serene unde alesii sa mediteze in liniste. Ce potential energetic sa aibe un loc unde acum 1900 ani era locuit de o lume mega-pestrita – de la jefuitori de profesie la mestesugari seriosi, de la spagari la oameni cinstiti, de la negustori la tarani veniti sa-si vanda produsele (ma rog, sa faca troc) si in plus unde se faceau numeroase sacrificii umane. Daca exista in regiune un loc cu potential energetic asta e fostul “cartier” dac de la Feţele Albe unde se pare ca exista doar o oaza spirituala – aici ar fi locuit doar preotesele zeitei Bendis (varianta daca al lui Artemis) – unele erau sacrificate dar nu la Feţele Albe, ci cel mai probabil pe marele soare de andezit din zona sacra a Sarmisegetusei Regia.

Dupa ce am urcat pe varful delusorului din zona militara, am luat-o la pas spre zona sacra. Acum 1900 ani, dar si acum, exista un drum pavat din andezit pe care probabil nu paseau decat cei alesi spre complexul de temple dacice. Se pare ca in vremea lui Decebal, erau trepte ca la Persepolis, dar in varianta restaurata treptele au disparut si e un drum lin. Se stie ca aceste temple au fost arse de daci cand au evacuat capitala care cazuse in mainile romanilor, dar motivul nu este cunoscut, se stie doar din imaginile de pe Columna. Evident, exista numeroase ipoteze, dar probabil are de-a face cu incinerarea practicata pentru morti. S-au gasit doar fundatiile coloanelor si nu se stie ce contineau in interior – statui antropomorfe ale zeilor in stil daco-roman sau statui stilizate din lemn in stil scandinav. Probabil erau din lemn pentru ca nu s-a gasit nici cel mai mic fragment. Sau poate templele dacice erau complet goale. Nu vom stii niciodata.

M-am plimbat printre urmele templelor dispuse extrem de ordonat. Langa templul cel mai mare (probabil era dedicate zeitatii supreme) se afla celebrul Soare din andezit. Nu mai este el chiar din andezit, cam jumatate din el e din mortar de beton sadea de secol XX, dar oricum, este interesant. Au crescut pana si niste papadii pe el. Era folosit pentru ceremonii in special sacrificii – de animale mari, dar si umane – dacii erau mari fani sacrificii umane. Templul mare are niste stalpi de lemn proaspat restaurati. I-au schimbat pe cei pusi aiurea de Sergiu Nicolaescu care a filmat fix in Sarmisegetusa Regia filmul Dacii. Ma mir ca nu a dat foc zonei sacre pentru a doua oara,asa cum a distrus castelul de la Zlatna pentru a filma “Noi, cei din linia intai”. Principalele lucrari de restaurare au fost facute pentru anul 1980. Ceausescu dupa ce fusese in Iran in 1971 cu ocazia exorbitantelor sarbatoriri a 2500 de ani de Imperiu Persan, a zis sa copieze si el (cand a decis sa sarbatoareasca foarte “rotunda” aniversare a 2050 ani de la formarea “primului stat dac, centralizat si independent” – denumirea era o minciuna totala ca doar centralizat n-a fost, iar independent fusese dintotdeauna. Ce n-a stiut Ceausescu cand a decis sa copieze sarbatoarea iraniana a fost ca acela a fost inceputul sfarsitului pentru odiosul regim al Sahului Pahlavi care in loc sa-I faca pe iranieni sa plezneasca de mandrie patriotica, i-a revoltat ca in mijloc de criza economica cu milioane de muritori de foame, Sahul cheltuia miliarde pe evenimente faraonice si monumente. Ceausescu voia sa vina la Sarmisegetusa, dar evident nu putea sa vina pe soseaua care arata ca dupa bombardament, trebuia sa aterizeze cu elicopterul fix in zona sacra. Pentru Ceausescu au fost aduse prefabricate si mult beton pentru a reconstrui Sarmisegetusa (de fapt, pentru a o distruge), dar Slava Domnului ca cineva de la Securitate a spus ca zona e dificil de securizat si nu poate garanta securitatea pretiosului dictator de la Bucuresti. Asa ca Ceausescu nu a mai venit la Sarmigetusa, iar planurile de constructie de cu BCA in situl istoric nu s-au mai implementat. Slava Domnului !

 

M-am plimbat printre ruine, incercand sa-mi imaginez locul acum 1900 ani. S-a construit serios aici, probabil si cu tehnologie si know how roman. Am incercat sa-mi imaginez doua scenarii – unul un loc inchis, unde doar cei alesi aveau voie sa  intre, dincolo de freamatul de zi cu zi si altul plin de viata, plin de oameni veniti aici zilnic sa se roage zeilor, sa faca jertfe, sa depuna ofrande. Presupun ca nu a fost un spatiu exclusiv si inchis, ci plin de viata.

Am plecat incantat. Sarmisegetusa Regia este un loc care trebuie sa-l vezi cel putin odata in viata. Dar eu simt ca il voi mai vedea de mai multe ori.

 

Am fost intr-un tur al Tarii Hategului, vizitand cele doua Sarmisegetuse la invitatia Scorilo Travel o agentie de turism specializata pe circuite inedite si memorabile in Romania

Imagini Sarmisegetusa Regia

Drumul spre Sarmisegetusa

Soseaua spre Sarmisegetusa Regia e chiar rezonabila. Mai incolo s-a ingustat

Casa de bilete Sarmisegetusa

La intrarea in situl dac – doua casute din lemn si un panou solar

Tricouri cu Decebal

Cu cateva tricouri, teribil de neatragatoare

Tarife Sarmisegetusa Regia

Tarife Sarmisegetusa Regia

Zid dacic

Portiuni din zidul dacic

Zamolxis

Ave Zamolxis !

Flori in Sarmisegetusa

Florile Sarmisegetusei

Zona militara

Prin zona militara

Zid dacic

Urme ale zidurilor de aparare – nu stiu cat de autentice sunt

Spre zona sacra

Coborand in zona sacra pe langa drumul sacru

Drum sacru

Drumul sacru din Sarmisegetusa. Pe vremea lui Decebal, era in trepte ca la Persepolis

Dulau la Sarmisegetusa

Sarmisegetusa are paznici de nadejde

Temple Sarmisegetusa

Imensele coloane ale unui templu dac

Marele templu

Marele Templu

Marele templu Sarmisegetusa

 

Marele Templu Sarmisegetusa Regia

 

Soarele de andezit

Soarele (partial) din andezit

Flori pe soarele de andezit

Cand e lasata libera, natura cucereste orice colt

Canalizare daca

Si Sarmisegetusa avea sistem de scurgere. Dubaiul de azi nu are 🙂

Temple Sarmisegetusa Regia

 

Temple dacice

Oare ce s-ar fi aflat in interiorul templelor dacice ?

Panorama Sarmisegetusa Regia

 

Temple dacice Sarmisegetusa Regia

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest