Chiar s-a scumpit Grecia asa cum urla presa ? Nu cred.

Barca Thasos

De vreo cateva zile incoace tot vad ca asa-zisele televiziuni de stiri si diverse site-uri urla ca Grecia s-a scumpit, vai ce scumpa e, dezastru, fratioare. Inteleg nevoia disperata de a aduce click-uri si vizualizari ca deh, din asta traiesc televiziunile, dar totusi… din pacate calitatea mass mediei la noi scade pe zi ce trece, iar multe stiri sunt facaturi. Dar hai sa revenim la subiectul Grecia si la scumpirile din Grecia.

S-a scumpit Grecia ? Normal ca preturile au crescut. Este o inflatie fara precedent si in SUA, si in Anglia, si in China si in Republica Centrafricana. Peste tot au crescut preturile si evident, Grecia nu poate fi ocolita – si acolo cresc preturile la energie, la bunuri electronice, la mancare si asa mai departe, fix ca la noi si ca aiurea. Dar evident, daca vrei sa iti faci o vacanta in Grecia si nu ai un buget nelimitat, tot poti gasi variante mai ieftine. Si o sa revin cu niste sfaturi mai jos.

De ce au crescut preturile in Grecia si in toata lumea ? Pai mai intai a fost pandemia. Peste tot, omenirea a fost inchisa, a stat in case. Numeroase fabrici au fost temporar inchise, iar cele mai afectate sectoare au fost transporturile si turismul. Cu toate fondurile de sprijin din partea diverselor state, zeci de milioane de piloti, stewardeze, ospatari, receptionisti, hamali in aeroporturi, soferi, ghizi si-au pierdut slujbele si sursele de venit. Unii au putut sta linistiti acasa pe Netflix, dar majoritatea nu au putut. Asa ca si-au gasit alte joburi, iar cand cererea a revenit brusc, companiile aeriene nu au mai avut piloti, aeroporturile nu au mai avut oameni sa faca check-in-ul, hotelurile nu au mai avut receptionisti, iar agentiile de turism nu au mai avut ghizi. Si sa pregatesti altii e greu, sa-I aduci pe cei vechi inapoi la munca s-a dovedit complicat ca oamenii s-au apucat de altceva.

Multe companii si-au schimbat radical sistemele si procesele de munca in 24 ore – trecandu-se la munca de acasa. A aparat o cerere exponentiala de laptopuri si desktopuri. Care au nevoie de o gramada de componente electronice, printre care si celebrele chip-uri. Care se produc in special in China si Taiwan. China a inchis fabricile, a deschis fabricile, a inchis fabricile din nou si din nou, plus sunt in razboi comercial cu SUA, iar Taiwanul a fost afectat de seceta – aparent trebuie extrem de multa apa pura ca sa produci chip-uri. Alaturi de electronice, au fost afectate si industria constructoare de masini, avioane, etc.

Revenirea post-COVID nu a fost anticipata – a existat o explozie in cererea mondiala de orice. Fabrica Planetei, China continua sa fie in lockdown, iar sistemele de transport sunt date complet peste cap – milioane de soferi, marinari, hamali, etc au fost dati afara si multi si-au gasit alte joburi.  In plus, colac peste pupaza, Rusia a atacat Ucraina cu scopul de a o distruge, iar razboiul a dus la cresterea exponentiala a pretului energiei (agresorul este unul din marii producatori de gaz si petrol a Planetei), mancarii (Ucraina, dar si Rusia sunt mari producator de grau si nu numai) si de … chip-uri (Ucraina detine mari zacaminte de metale rare importante pentru productia micilor semi-conductori). In plus, inchiderea pietei ruse a inflamat evident, inflatia la nivel mondial la cote fara precedent de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Dar sa revenim la Grecia. Au crescut preturile ? Indiscutabil ! La niveluri de mori de foame sau platesti sute de euro pe un gyros ? In nici un caz.

 

Ce trebuie sa faci sa ai totusi o vacanta la un pret rezonabil in Grecia ?

Cazare – Trebuie sa cauti mai mult. Fie freci mai mult site-urile de cazari, fie te adresezi unei agentii de turism sa-ti caute cazare pentru o anumita suma de bani, fie il suni pe proprietarul la care ai stat si anii trecuti si negociezi cu el. Sigur vei gasi ceva la un pret rezonabil. Poate nu te duci in mega-starurile turistice ale Greciei luate cu asalt de mii si zeci de mii de turisti. Ti se pare ca locatiile favorite sunt scumpe – cauta prin jur – Grecia are o gramada de satuce si plaje necunoscute, dar superbe. Nu mai ai bani de Santorini ? Uite-te la Naxos si eventual Paros. Nu mai ai bani de Thassos ? Uite-te pe continent langa Kavala, sigur vei gasi locuri la preturi foarte bune si conditii bune.

In plus, Grecia este o piata libera si extrem de atomizata. Exista zeci sau sute de mii de unitati de cazare de dimensiuni mici si mijlocii in toata tara cu proprietari particulari. Nu este situatia Turciei unde ai parte de un numar limitat de hoteluri cu sute si mii de camere – unele in retele detinute de acelasi proprietar. In Grecia, ai mii si zeci de mii de proprietari care unii sunt flexibili la preturi. Sunt absolut convins ca sunt mii de unitati de cazare care nu au schimbat preturile sau le-au crescut doar un pic.

Grabeste-te. Anul acesta Grecia va fi luata cu asalt de turisti englezi, germani, francezi care in ultimii 2 ani au lipsit pentru ca nu au prea putut iesi din tara. In Romania a fost libertate, nu au existat lockdown-uri exceptand cel de la inceputul pandemiei si dupa aceea ai putut sa pleci oriunde vrei tu daca erai vaccinat. Nu multi au plecat datorita schimbarilor de legislatie luate peste noapte, de frica de imbolnavire si de alte riscuri. Dar la nemti sau englezi a fost mai crunt – nu au avut voie sa iasa din tara. Anul acesta este primul dupa 3 ani in care chiar pot sa calatoreasca si milioane vor rupe lantul. Pe de alta parte, razboiul din Ucraina nu afecteaza prea mult Grecia – inainte de 2020, procentajul de turisti rusi si ucraineeni din total era relativ mic Nici una din cele 2 tari nu au fost in top 10 in 2019 (Romania a fost pe locul 6 cu aproape 1,4 milioane intrari, iar Germania pe locul 1 cu 4 milioane de turisti). Ei bine, acesti nemti si germani iau cu asalt Grecia si ar trebui sa te grabesti daca vrei sa gasesti cazari faine la preturi decente.

Uite-te si la avion, nu doar la masina. Daca pretul benzinei a crescut semnificativ fata de vara trecuta, pretul biletului de avion nu a urcat la fel de mult. Dimpotriva, aparand o gramada de curse noi ale companiilor low-cost, per ansamblu pretul mediu al biletelor de avion spre Grecia a scazut fata de 2021 si mai ales 2019 cand doar Ryanair avea 2 zboruri pe saptamana in Creta. Daca nu ai 6 copii si 2 soacre de dus in Grecia, ai putea fi surprins ca s-ar putea sa iesi mai bine decat crezi cu avionul. Fa calculele.

Ia in calcul si agentiile de turism. Agentiile de turism au in general contracte cu hotelurile mai mari, iar in anumite cazuri, aceste contracte au fost semnate asta-toamna. Sunt asa-numitele “garantii” pe care agentiile de turism le platesc in avans pentru a securiza un numar de camere la anumite hoteluri. Daca intrati pe site-ul unei agentii de turism, nu toate hotelurile listate acolo sunt luate pe “garantii”, dar unele, da. Asa ca daca te uiti cu atentie, e posibil sa gasesti niste preturi foarte bune – inclusiv transport cu avionul sau autocarul.

Du-te sa mananci unde mananca grecii, nu turistii. Grecii sunt niste oameni sociabili carora le place enorm sa iasa la terase – sa bea o cafea, sa ia un pranz, sa bea un vin. Dar majoritatea lor nu se duc in restaurantele pur turistice care in general le vei gasi pe malul marii sau fix in buricul orasului vechi. Se duc la taverne mai retrase, mai ascunse, mai mici si care au mancare de asemenea exceptionala. Unde evident ca va fi mai ieftin decat pe malul marii. Unde le gasesti ? Simplu… du-te cateva strazi mai departe de malul marii sau pur si simplu intreaba la locul de cazare – pe proprietar, pe receptionist, pe cineva – unde se duc ei la restaurant ? Unde se mananca mai ieftin nu fix in buricul targului. Si vei gasi gyros si la 1 euro, nu la 3 cum urla presa ca ar fi ajuns.

Poti minimiza pretul benzinei foarte usor. Am citit pe undeva ca cineva a mers cu masina electrica platind cativa euro pe “combustibil” pana in Grecia. Dar putini dintre noi avem masini electrice. Ce poti face ? Simplu – eventual fa un mare plin in Bulgaria inainte de a intra in Grecia (benzina la bulgari e un pic mai ieftina ca la greci) sau poate alege niste locatii mai apropiate de granita – cum ar fi cele din nordul Greciei. Si cum ziceam, posibil ca sa fie mai ieftin cu avionul decat cu masina.

 

Poti sa mergi in continuare ieftin in Grecia ? Indiscutabil. Daca esti pe buget restrans, poti gasi destule optiuni la preturi rezonabile in Grecia. E drept, trebuie sa te grabesti, sa cauti un pic mai mult si sa fi flexibil. Apropos, septembrie este o luna exceptionala in Grecia. Apa este super-calda pentru ca au trecut vreo 4 luni de vara (si asta o spune cineva caruia ii place apa calda ca ciorba), vremea la fel de insorita, turisti mai putini, preturi mai mici. Am fost atat in 2018,  cat si in 2020 in septembrie in Grecia si a fost absolut superb – cea mai buna temperatura posibila – atat in aer, cat si in apa si o Grecie de vis.

Vacante frumoase sa aveti !

bavariatour-logo
Categorii:
Grecia · Grecia

Comentarii

  • Gabriel spune:

    Din UK s-a putut pleca în Grecia și anul trecut în vară și acum 2 ani. Problema a fost că se cereau teste la întoarcere care costau cel puțin 150 de lire de persoană.

  • Costi spune:

    Mulțumiri pentru informații, Cezar!

  • Adrian spune:

    De acord cu afirmațiile lui Cezar. Sunt chiar acum în Grecia , Stavros. Aici venim de 5 ani și stăm la același hotel, mâncăm la aceleași taverne, vizităm aceleași beach-baruri, cam în aceeași perioadă în intervalul 15-30 iunie.
    De exemplu, anul acesta cazarea a fost mai ieftină decât anul trecut, același tip de cameră, la același hotel, pentru că am rezervat-o cu 2 luni înainte. Gyros-ul care costa anul trecut 2,5 euro acum costâ 2,8 euro, deci cu 0,3 euro(1,5 lei) mai mult.
    La teverna unde mâncăm seara unele feluri de mâncare au acelasi pret ca anul trecut, iar la altele o ușoară crestere de 0,5-1 euro/ porție. Berea si vinul au rămas la același preț ca anul trecut. Repet la aceeasi tavernă, dar care nu este pe faleză, ci într-o zonă mai retrasă, de care am aflat de la niste greci.
    Ceea ce s-a scumpit este benzina la 2,4 euro,fata de 1,7 euro anul trecut.
    Și încă ceva: deja plajele sunt aproape pline, rezervarile pt iulie si august, aproape epuizate (la hotelul nostru).
    Per ansamblu pot spune că la cazare și mâncare este la fel cu anul trecut pentru doi adulți și un copil, undeva în jur de 1200euro pt 8 zile.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest