City Break la Ruse. Te-ai gandit vreodata ? Sa stii ca ar fi chiar o idee buna

Ruse

Sute de mii, milioane dintre noi am trecut de numeroase ori prin Ruse. Ma rog, de fapt, pe langa Ruse. Dupa ce am trecut batranul Pod al Prieteniei primul pod peste Dunare intre Romania si Bulgaria (intre timp, a mai fost construit unul la Calafat – Vidin), in general, ne oprim in hai sa-i zicem Ruse, doar sa cumparam celebra vignieta de drum (BgToll nu te iarta daca nu ti-ai platit vignieta), eventual, oprit la benzinarie si apoi am trecut in viteza pe soseaua rapida care inconjoara Ruse si ne-am dus spre Litoral bulgaresc, Veliko Tarnovo, Sofia sau Grecia. Eventual am aruncat un ochi spre oras in acele cateva secunde in care il poti vedea de pe soseaua de centura si ne-am spus “Doamne, si astia au blocuri urate” cand am trecut pe langa cateva blocuri construite pe vremea lui Mos Jivkov fix in buza autostrazii. Dar te-ai gandit vreodata sa mergi in Ruse propriu-zis, in oras ? Foarte putini din cate stiu eu au facut-o si atunci eventual au mers doar la Metro, nu realmente sa viziteze orasul. Si eu cred ca am trecut de zeci de ori pe soseaua de centura a Ruse-ului, dar in oras, probabil am fost de 4-5 ori in viata. Si sa stiti ca e pacat. Pentru ca Ruse are o poveste, are o eleganta si are o atmosfera chiar interesanta.

Ruse a fost dintotdeauna orasul chic al Bulgariei. Inca din perioada ocupatiei otomane cand se chema Rusciuc, Ruse a fost fereastra Bulgariei spre Europa. Era port la Dunare, iar vasele de pasageri si marfuri opreau obligatoriu la Ruse. Si odata cu ei, coborau gusturile estetice, ideile noi, inspiratii cosmopolite, concepte de arhitectura central-europeana. Ruse a fost capitala negustoreasca a Bulgariei atat otomane, cat si post-otomane si datorita Dunarii, a fost un oras cochet, cu cladiri frumoase si o viata prospera. Daca Sofia era in the middle of nowhere, Tarnovo isi plangea imperiul, iar porturile de la Marea Neagra nu erau chiar prea folosite, Ruse era orasul cosmopolit, european si spectaculos.

Ruse are o istorie milenara, intrerupta insa de navalitori. A fost un orasel roman fara prea mare importanta, dar cu un nume spectaculos – Sexaginta Prista (care inseamna orasul cu “60 vase”). A fost insa distrus de goti in timpul unei invazii a Balcaniului cu putin inainte de retragerea aureliana din Dacia. In perioada post-navaliri barbare, Ruse si Giurgiu au fost cam acelasi oras, dar suprinzator, nu era un oras prea important. Invecinatul Cherven care nu se afla la Dunare, ci in interiorul tarii, dar pe un deal abrupt mai usor de aparat era o localitate mult mai importanta. Se presupune ca dupa distrugerea Chervenului de otomani, multi supravietuitori s-au mutat la Ruse. Ruse a fost din nou ars aproape complet in 1595 de armata lui Mihai Viteazu – noi stim din istorie mai ales despre batalia de la Calugareni. In realitate, batalia de la Calugareni nu s-a incheiat cu victoria noastra – a fost un soi de remiza, dar problema lui Mihai Viteazu a fost ca avand o armata mai mica, a ramas fara rezerve si desi aparent invingator la Calugareni, el s-a retras in munti, asteptand intariri din Transilvania, Austria si Italia, Tara Romaneasca traind pentru singura data in istorie administratia directa otomana. Trupele reunite ale aliatilor au pulverizat practic armata otomana cu ajutorul artileriei toscane – 300 de italieni din Toscana cu tunurile lor au facut o diferenta enorma in batalia de la Giurgiu care a dus la infrangerea zdrobitoare a otomanilor si distrugerea orasului Ruse.

Ruse a fost refacut dupa batalia lui Mihai sub numele turcesc de Rusciuc (“micul Ruse”), care a ajuns la un moment dat marele Ruse – a devenit capitala unei unitati administrative otomane care acoperea Dobrogea, intreaga Bulgarie de Nord si chiar si o buna parte din Serbia, inclusiv orasul Nis. In plus, era portul la Dunare a Bulgariei si locul pe unde trecea Orient Express. Orient Express, cel clasic de dinainte de primul razboi mondial nu era de fapt o cursa Paris – Constantinopole, ci o cursa Paris – Giurgiu ! Pasagerii debarcau la Giurgiu, treceau Dunarea cu o barca si luau trenul de la Ruse mai departe spre Varna de unde se imbarcau spre capitala Imperiului Otoman – nu prea existau trenuri in Balcani inainte de 1914 !

Ei bine, cu o asa istorie interesanta, in ziua de azi, Ruse este un oras interesant. Si nu numai Ruse, ci si zona din jur. Asa ca daca tot traim vara asta cu numeroase zboruri anulate, amanate, intarziate, etc, daca aveti chef de un city break intr-o destinatie unde nu trebuie sa zbori si unde cel mai probabil nu te-ai gandit vreodata ca destinatie de city break, ce-ar fi sa luati in considerare si sa petreceti vreo zi – doua la Ruse. Pentru ca aveti ce vizita in jur.

 

Dar hai sa trec in revista ce ar fi de vazut

Ruse – desigur, cel mai bine este sa dormi in Ruse. Are mai multe oferte de cazare pentru toate buzunarele. Eu am stat la hotelul Anna Palace, un hotel gazduit de o cladire istorica aristocratica refacuta cu un aer de “belle epoque” perfect plasat – e la maximum 10 minute de mers pe jos de zona pietonala, intr-o zona linistita si are o parcare in fata. Este o alegere foarte buna de petrecut un weekend.

Principala zona de vizitat in Ruse este cea pietonala – aici se afla cele mai frumoase cladiri istorice ale orasului. Unele sunt refacute, altele asteapta niste fonduri, dar mixul acesta de diverse stiluri si contrastul refacut / nerefacut ii confera orasului un aer interesant. Evident, aici se gasesc terase, cafenele, mici magazine, e un loc unde timpul trece molcom si placut. Principalul obiectiv turistic al orasului este insa Muzeul de Istorie Regionala care acopera povestea regiunii de la sud de Dunare, inclusiv a manastirii excavate in piatra de la Ivanovo sau cetatea Cherven. De fapt pe cele doua le poti vizita cu ajotorul unei casti de “realitate virtuala” – poti sa te plimbi prin cetatea Cherven in secolul XIV sau sa descoperi minunata manastire Ivanovo cum arata ea in vremea tarilor – pe care eu zic ca e obligatoriu sa o vizitezi.

Dar nu pot spune ca iti trebuie 2 zile pentru Ruse – nu sunt chiar atat de multe de vazut si facut, il poti descoperi la pas si in liniste in cateva ore, dar cum ziceam, poate fi o baza excelenta pentru a vizita niste locuri faine care se afla in jur… dar hai sa le trec in revista !

 

Mormantul lui Dromichete de la Svestari – Pare foarte straniu, dar prima mea recomandare este a unui loc pe care nu l-am vizitat, dar care bazat pe tot ce am citit, este cu adevarat de clasa mondiala si unde imi doresc foarte mult sa ajung. Probabil, toti sau multi dintre noi am auzit de Dromichete, regele get care l-a invins pe unul din generalii si urmasul lui Alexandru cel Mare, generalul Lisimach. Acesta a fost rege al Macedoniei dupa impartirea imperiului in mai multe bucati si la un moment dat s-a gandit sa cucereasca regatul get al lui Dromichete aflat la Dunare (istoricii sunt de acord ca acesta s-a intins pe ambele parti ale Dunarii). Regele get l-a invins, l-a capturat si a urmat celebra scena in care Dromichete si oamenii lui au avut parte de o cina spartana, saracacioasa, iar prizonierii macedoneni au fost tratati ca regii. Le-a dat drumul, doar ca Dromichete i-a retinut fiica pe post de sotie J. Poate una din multele (se stie ca geto-dacii erau poligami).

Ei bine, poate daca mai multi am auzit de Dromichete, putini stiu ca mormantul lui se pare ca se afla langa oraselul bulgaresc Svestari. Arheologii bulgari au descoperi de-a lungul timpului o serie de morminte splendide ale regilor traci si geti, dar cel de la Svestari atribuit lui Dromichete este cel mai spectaculos. Din pacate desi mi-am dorit de cand am aflat de el, nu am reusit sa ajung la Svestari. Problema cu Svestari este ca mormantul era deschis doar foarte putin dimineata. Acum are un orar mai generos (9:30 – 16:30, atentie, inchis lunea si martea), dar practic, cel mai bine il vezi cu plecare din Ruse – sunt 80 km din centrul Ruse-ului pana la mormant. Intrarea costa 10 leva (5 euro).

Manastirea de la Ivanovo (25 km de Ruse) – Pe valea raului Rusenski Lom intr-un cadru natural de poveste (este de altfel si parc national) se afla mai multe manastiri si chilii sculptate in stanca. De departe, cele mai frumoase sunt cele de la Ivanovo. Dupa ce iti lasi masina in parcare si cumperi ceva produse locale de la doamna care vorbeste perfect romaneste, urci spre manastirea, aflata la cateva zeci de trepte deasupra parcarii. Este o pestera excavata in stanca, dar care pastreaza inca niste picturi murale incredibil de viu colorate. Absolut superb ! E bine sa-l asculti pe ghidul local – iti va arata pictura tarului Ivan Alexander, ultimul tar al Bulgariei unite (dupa moartea lui, tara a fost impartita intre cei doi fii si apoi inghitita de otomani) si din pacate, a supravietuit foarte putin din portretul primei sale sotii, Teodora, fiica lui Basarab (Ivan Alexander a fost ginerele intemeietorului Tarii Romanesti). Panorama de pe un balcon este de neuitat, cu muntii aceia plini de paduri, este un loc din acela bucolic, un eden natural si istoric.

Cel mai haios mural este cel al Sfantului Gherasim (exista o capela micuta care ii este dedicate). Legenda spune ca ar fi vindecat laba unui leu si acesta recunoscator, l-a lasat sa-l calareasca. Imaginile cu Sf. Gherasim calarind leul nu trebuie ratate.

 

Manastirea de la Basarabovo (13 km de Ruse) – Este o mica Romanie. Daca ajungi aici, imposibil sa nu dai peste multi romani mai mult sau mai putin credinciosi. Aici a trait si murit Sf. Dumitru de la Patriarhia din Bucuresti. Oasele sfantului au fost adapostite intr-o pestera din zona natala pana la razboiul ruso-turc din 1768-1774 cand au vrut sa le ia rusii, dar un credincios roman i-a convins sa lase moastele la Mitropolia din Bucuresti (azi Patriarhia), asa a devenit Dumitru patron spiritual al Bucurestiului. Totusi rusii nu s-au abtinut sa ciordeasca si ei ceva – mana lui Sf. Dumitru se afla azi la manastirea Pecharska Lavra din Kyiv. Spre deosebire de Ivanovo care este un muzeu, la Basarabovo exista o manastire functionala. Este noua, construita la picioarele stancii unde se afla pesterile excavate in stanca ocupate de-a lungul secolelor de numerosi pustnici, calugari, inclusiv de Sf. Dumitru. Cum ziceam, este o destinatie de turism religios de prim ordin pentru credinciosii romani.

 

Cetatea Cherven (36 km de Ruse). In perioada imperiului vlaho-bulgar de la Veliko Tarnovo, nu Ruse a fost cine stie ce localitate a regiunii, ci Cherven. Un oras prosper, mare, cu numeroase biserici, dar si un palat al guvernatorului local, construit spectaculos pe varful unui deal abrupt si aparent inexpugnabil, a fost capitala de facto a regiunii timp de secole. In vremea tarului Ivan Alexander avea o suprafata de mai bine de un kilometru patrat (pe vremea aceea, poti spune ca era o adevarata metropola). Era plin de artizani (peste tot, au fost descoperit ateliere), asa ca a fost un centru comercial de prim ordin. A fost cucerit la 2 ani dupa ce a cazut Tarnovo, capitala regatului lui Sisman si ca si Tarnovo, a decazut aproape imediat, multi locuitori mutandu-se la Dunare in actualul Ruse. Dar daca Tarnovo si-a revenit si astazi este un oras, la picioarele vechii cetati, satul Cherven nu are mai mult de 300 locuitori.

Pentru a ajunge la cetate trebuie sa urci un pic. Eram antrenat dupa Ivanovo J Si dupa ce treci de turnul de intrare, ajungi printre ruinele cetatii medievale. Din pacate, nu a mai ramas mare lucru, doar niste fundatii. Au mai fost reconstruite vreo doua turnuri si mai exista o cladire langa vechiul palat (probabil al guvernatorului), dar pur si simplu marimea sitului este impresionanta. Cu un pic de imaginatie, te poti transpune intr-o vreme in care caravanele de negustori intrau cu marfuri mai mult sau mai putin exotice pe poarta cetatii, printre biserici falnice, palate bogate si case pline cu marfuri… Sic transit gloria mundi.

Ca sa fiu sincer, iti poti da seama de amploarea orasului si de spectaculozitatea asezarii lui daca te urci pe vreunul din dealurile din jur sau, mai simplu, daca ai o drona. Nu m-am urcat pe dealuri, in schimb am avut o drona si mai jos va pot prezenta niste imagini.

 

Podgoria Nisovo (26 km). Zona Ruse este una din zonele din Bulgaria cunoscute pentru productia de vin. Am vizitat o mica podgorie unde se pot face degustari de vinuri – au o colectie de vinuri de soiuri frantuzesti de toate felurile – rosii, albe, roze. Nu ma pot pronunta la calitate, nu sunt bautor, dar colegii mei care sunt mai cunoscatori intr-ale vinului au spus ca sunt bune. Daca vreti sa va cumparati ca amintire un vin din zona Ruse, daca nu gasesti in supermarket, vezi ca cei de la Nisovo au un magazin de prezentare undeva in centru, in spatele Panteonului. Il gasesti pe Google Maps ca “Nisovo Wine Shop”. Mai multe informatii gasiti aici.

 

Parcul National Rusenski Lom – Rusenski Lom este raul care se varsa in Dunare langa Ruse, dar este cu adevarat un rai natural. Ivanovo sau Cetatea Cherven se afla efectiv in parc, dar exista de asemenea mai multe rute amenajate pentru cei care doresc sa se miste un pic in natura. Peisajul absolut minunate poti sa le admiri si de la Cherven, si din balconul manastirii Ivanovo sau de pe cararea care da spre manastire.

 

Va ganditi la un city break nu foarte departe de Bucuresti. Un weekend la Ruse va poate surprinde !

 

Nota

Am fost la Ruse la invitatia ONG-ului Missia Gradej (Mission Construct), un ONG care promoveaza turismul in zona Ruse, dar si produsele regiunii si cu ajutorul Teddy Kam, unul dintre cei mai mari operatori de turism din zona sudica a Litoralului Bulgaresc.

Pentru mai multe impresii si informatii, uitati-va si in articolul lui Eddie cu care am vizitat impreuna zona Ruse ––> TukTuk

Imagini Ruse si regiunea

Vignette Ruse

De obicei cam asta vedem din Ruse. Din pacate

Hotel Anna Palace Ruse

Hotel Anna Palace intr-o veche cladire aristocratica la doi pasi de centru pietonal

Muzeu Istorie Ruse

Vechile cladiri de tip Europa Centrala din Ruse

Muzeu Ruse

Muzeul de Istorie Regionala

Exponate Muzeu Ruse

Trece in revista istoria zonei de imediat de la sud de Dunare

Virtual Reality Ruse

Plimbandu-ma prin secolul XIV cu ajutorul Virtual Reality 🙂

Interviu la televiziunea bulgara

He, he, am dat interviu si la Televiziunea Bulgara 🙂

Ruse

Welcome to Ruse !

Opera Ruse

In oras exista numeroase institutii de cultura cum ar fi Opera

Panteon Ruse

sau Panteonul

Centru Ruse

Centrul pietonal al Ruse

Cladire Ruse

Cladiri din belle epoque

Cladire Ruse

 

Statuia Libertatii

Ruse by night – Statuia Libertatii

Produse bulgaresti

Inainte de a urca la manastirea rupestra Ivanovo, cumparati produse traditionale bulgaresti. Vanzatoarea vorbeste perfect romaneste

Spre manastirea Ivanovo

Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai

Intrare manastirea Ivanovo

Intrarea in manastire

Manastirea Ivanovo

Fresce de secol XIV ! Multe au rezistat cu culori foarte vii

Fresce Ivanovo

 

Picturi medievale

 

Ivan Alexander si Teodora

Aici apar ctitorii – tarul Ivan Alexander si in dreapta lui, tarina Teodora Basarab (din pacate, n-a ramas mare lucru)

Sf. Gherasim calare pe leu

Daca va uitati cu atentie, il vedeti pe Sf. Gherasim calare pe leu 🙂

Panorama Manastirea Ivanovo

Calugarii de la Ivanovo aveau o priveliste

Parc national Ruse

 

Basarabovo

Manastirea Basarabovo – de aici provine Sf. Dumitru de la Patriarhia din Bucuresti

Biserica Basarabovo

Spre deosebire de Ivanovo, Basarabovo este o manastire functionala. Si calugarii din ziua de azi nu mai locuiesc in pesteri

Manastirea in stanca Basarabovo

Se poate urca la pesterile in care stateau calugarii de demult

Scari Basarabovo Ruse

 

Basarabovo

 

Interior Basarabovo

O parte din „cladirea” istorica

Interior Basarabovo

Altar in stanca

Arsenie Boca la Basarabovo

Ups, Arsenie Boca a ajuns si in Bulgaria 🙂

Drumul spre Cherven

Prin Bulgaria tot trebuie sa urci… aici e inceputul drumului spre cetatea Cherven

Cherven

Am promis imagini din drona … Cherven era ditamai metropola

Biserica Cherven

Fundatiile uneia dintre numeroasele biserici

Catedrala Cherven

Principala catedrala a orasului medieval

Dealuri Cherven Ruse

Cadrul natural este spectaculos la Cherven

Reconstituire Cherven

Reconstituirea cetatii Cherven in Muzeul de Istorie de la Ruse

Podgoria Nisovo Ruse

Vinaria de la Nisovo

Vinuri Nisovo Ruse

Cateva din vinurile de la Nisovo

Categorii:
Bulgaria

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest